Verbind je met ons

Brexit

Ierland profiteert het meest van de aanpassingsreserve voor de brexit

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de toewijzing van voorfinanciering onder de Brexit-aanpassingsreserve gepubliceerd, waarbij de toewijzing rekening houdt met de relatieve mate van economische integratie met het VK en de negatieve gevolgen voor de visserijsector van de EU. Het fonds zal helpen de nadelige gevolgen van het einde van de Britse overgangsperiode eind 2020 tegen te gaan.

De grootste begunstigde is Ierland (€ 1,051.9 miljoen), gevolgd door Nederland (€ 757.4 miljoen), Duitsland (€ 455.4 miljoen), Frankrijk (€ 420.8 miljoen), België (€ 324.1 miljoen), Denemarken (€ 247.9 miljoen). De toewijzing weerspiegelt de behoeften van degenen die het meest worden getroffen door de nieuwe relatie met het VK. Terwijl een crisis werd afgewend door de vrijhandelsovereenkomst, leggen de nieuwe regelingen nieuwe administratieve rompslomp en belemmeringen op voor veel sectoren. De toewijzing zal overheidsdiensten helpen bij het goed functioneren van grens-, douane-, sanitaire en fytosanitaire controles en om essentiële diensten aan de getroffen burgers en bedrijven te verzekeren.

De Brexit-aanpassingsreserve dekt de uitgaven over een periode van 30 maanden en wordt verdeeld over twee ronden. Het overgrote deel van de € 5 miljard wordt toegewezen in deze eerste ronde, een kleinere tranche extra steun zal in 2024 worden verdeeld indien de werkelijke uitgaven hoger zijn dan de oorspronkelijke toewijzing.

Het reservaat kan maatregelen ondersteunen zoals: steun aan economische sectoren, bedrijven en lokale gemeenschappen, inclusief degenen die afhankelijk zijn van visserijactiviteiten in de Britse wateren; steun aan werkgelegenheid, onder meer door werktijdverkorting, omscholing en opleiding; zorgen voor de werking van grens-, douane-, sanitaire en fytosanitaire en veiligheidscontroles, visserijcontrole, certificering en vergunningsregelingen voor producten, communicatie, informatie en bewustmaking voor burgers en bedrijven.

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen

Brexit

Een nieuwe overeenkomst tussen de EU en het VK is welkom, maar grondig onderzoek blijft bestaan, benadrukken leidende EP-leden 

gepubliceerd

on

Buitenlandse Zaken en Handel De leden van het Europees Parlement verwelkomen de nieuwe overeenkomst tussen de EU en het VK als een goede deal, maar eisen behoorlijke parlementaire controlebevoegdheden en gedegen toegang tot informatie.

Vanmorgen (14 januari) hielden leden van de commissies Buitenlandse Zaken en Internationale Handel een eerste gezamenlijke vergadering over het nieuwe Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK, waarbij het parlementaire controleproces van de overeenkomst tussen de onderhandelaars van de EU en het VK wordt geïntensiveerd 24 december.

De leden waren verheugd over de overeenkomst als een goede, zij het magere oplossing. Een no-deal zou een ramp hebben veroorzaakt voor burgers en bedrijven aan beide kanten, benadrukten sprekers. Tegelijkertijd benadrukten zij dat de parlementaire controle van deze overeenkomst verder moet gaan dan louter ratificatie, en aandringen op grondige toegang tot informatie en een duidelijke rol voor het Parlement bij de uitvoering en toekomstige monitoring van de overeenkomst.

Daarnaast benadrukten de leden ook het belang van het bevorderen van een nauwe dialoog tussen het Europees Parlement en Westminster over toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK.

Ze betreurden het dat veel aspecten, waaronder het Erasmus-programma, buitenlands beleid, veiligheid en defensiesamenwerking, niet waren opgenomen in de onderhandelingen over het toekomstige partnerschap. Sommigen uitten hun bezorgdheid over de toekomst van milieunormen, aangezien het nieuwe Britse emissiehandelssysteem pas sinds 1 januari van kracht is zonder dat duidelijk is hoe het moet worden gekoppeld aan het EU-systeem.

Voor alle stellingen en interventies kun je de bijeenkomst nog een keer bekijken Hier kan je daar alles over lezen..

Opmerkingen van de rapporteurs

Kati Piri (AFET, S&D, NL) zei: “De rode lijnen van het Parlement zullen centraal blijven staan ​​in het toetsingsproces. Ik juich het toe dat de EU erin is geslaagd één duidelijk bestuurskader te verzekeren. Dit biedt EU- en Britse burgers, consumenten en bedrijven rechtszekerheid over de toepasselijke regels en zorgt voor solide nalevingsgaranties door de partijen.

“Tegelijkertijd is het ook belangrijk om eerlijk te zijn: we wilden of kozen niet voor Brexit. Het is dus met spijt en verdriet dat we erkennen dat dit de democratische keuze was van het Britse volk. En helaas schiet de overeenkomst zelf ver achter bij de Politieke verklaring die de Britse premier Boris Johnson zelf een paar maanden voorafgaand aan de onderhandelingen heeft ondertekend. "

Christophe Hansen (INTA, EPP, LU) zei: “Het is een erg dunne overeenkomst. Maar ik verwelkom het feit dat er geen quota en tarieven zijn, en daarmee hebben we voorkomen dat we teruggingen op de WTO-regels die veel van onze sectoren zouden hebben geschaad, waaronder landbouw en auto's.

“Ik betreur het ten zeerste dat het VK heeft besloten niet deel te nemen aan Erasmus. Dit brengt de toekomst in gevaar voor 170,000 Europeanen in het VK en 100,000 Britse studenten in de EU. Ik betreur ook dat toekomstige geografische aanduidingen er niet onder vallen, wat in strijd is met de politieke verklaring.

“Ik had graag gezien dat de dienstverlening wat ruimer werd weerspiegeld in de overeenkomst. Niettemin zal tot maart worden onderhandeld over samenwerking op het gebied van financiële diensten.

“Het is belangrijk om de toestemming niet eeuwig te laten voortduren. Voorlopige toepassing is niet de rechtszekerheid die bedrijven en burgers na al die jaren verdienen. ”

Volgende stappen

De twee commissies zullen te zijner tijd stemmen over het instemmingsvoorstel dat door de twee vaste rapporteurs is opgesteld om een ​​stemming in de plenaire vergadering mogelijk te maken vóór het einde van de voorlopige toepassing van de overeenkomst.

Naast de stemming in de plenaire vergadering zal het Parlement ook stemmen over een begeleidende resolutie die is opgesteld door de fracties in de UK Coördinatiegroep en uw Conferentie van voorzitters.

Achtergrond

De nieuwe handels- en samenwerkingsovereenkomst wordt voorlopig toegepast sinds 1 januari 2021. Om permanent in werking te treden, is de goedkeuring van het Parlement. Het Parlement heeft herhaaldelijk aangegeven dat het van mening is dat de huidige voorlopige toepassing het resultaat is van een reeks unieke omstandigheden en een oefening die niet herhaald mag worden.

Europarlementariërs van de Internationale Handelscommissie hielden op maandag 11 januari een eerste bijeenkomst over de nieuwe overeenkomst tussen de EU en het VK, waarin ze beloofden de overeenkomst grondig te bestuderen. Lees verder Hier kan je daar alles over lezen..

Meer informatie 

Verder lezen

Brexit

Toekomstige betrekkingen EU-VK: EP-leden bespreken akkoord bereikt op 24 december 2020

gepubliceerd

on

Leden van de commissies Buitenlandse Zaken en Internationale Handel zullen vandaag om 10 uur CET debatteren over de nieuwe handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK. De gezamenlijke vergadering van de leidende commissies zal het democratische parlementaire controleproces voor de nieuwe handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK die op 24 december door de EU en de Britse onderhandelaars is bereikt, intensiveren.

De twee commissies zullen te zijner tijd stemmen over het instemmingsvoorstel dat door de twee vaste rapporteurs is opgesteld Christophe Hansen (EVP, Luxemburg) en Kati Piri (S&D, Nederland), om een ​​stemming in de plenaire vergadering mogelijk te maken vóór het einde van de voorlopige toepassing van de overeenkomst.

Naast de stemming in de plenaire vergadering zal het Parlement ook stemmen over een begeleidende resolutie die is opgesteld door de fracties in de UK Coördinatiegroep en uw Conferentie van voorzitters.

De vergadering

Wanneer: donderdag 14 januari om 10.00 uur CET.

Waar: Kamer 6Q2 in het Antall-gebouw van het Parlement in Brussel en deelname op afstand.

Je kunt het live volgen Hier kan je daar alles over lezen.. (10.00-12.00 CET).

Hier is de agenda.

Achtergrond

De nieuwe Handels- en samenwerkingsovereenkomst wordt voorlopig toegepast sinds 1 januari 2021. Om permanent in werking te treden, is de goedkeuring van het Parlement.

Europarlementariërs van de Internationale Handelscommissie hielden op 11 januari een eerste bijeenkomst over de nieuwe overeenkomst tussen de EU en het VK, waarin ze beloofden de overeenkomst grondig te bestuderen. Lees verder Hier kan je daar alles over lezen..

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending