Verbind je met ons

coronavirus

De Italiaanse premier Conte vecht verder terwijl Renzi zijn ogen verlaat

gepubliceerd

on

Italiaanse premier Giuseppe Conte (foto) vandaag (12 januari) geconfronteerd met een kabinetsconflict met een kleine coalitiepartner die zijn regering ten val zou kunnen brengen en politieke chaos zou kunnen ontketenen over Italië terwijl het worstelt om de COVID-19-pandemie te beheersen, schrijft .

Italia Viva, onder leiding van voormalig premier Matteo Renzi, heeft gedreigd zijn twee ministers terug te trekken uit protest over verschillende kwesties, maar de gesprekken zijn nog gaande en Renzi houdt Italië in de gaten of en wanneer hij zijn zet wil doen.

Een Italia Viva-bron vertelde Reuters dat het onwaarschijnlijk is dat het onmiddellijk zal komen na de kabinetsvergadering die gepland staat om 21 uur (30 uur GMT).

Het kabinet keurt een nationaal plan goed voor de besteding van miljarden euro's, beloofd door de Europese Unie om de gehavende economie weer op gang te brengen, waarop Italia Viva scherpe kritiek heeft geuit.

Op woensdag (13 januari) houdt Renzi een persconferentie, zei zijn partij, die naar verwachting duidelijk zal maken of hij al dan niet in de coalitie blijft. Als Italia Viva haar steun zou intrekken, zou Conte niet langer een werkende meerderheid in het parlement hebben.

Een bron in het kantoor van Conte zei dat de premier geen nieuwe coalitieovereenkomst met Renzi zou zoeken als zijn ministers het kabinet zouden verlaten, in een beweging die de opties voor de toekomst leek te beperken voor het geval de regering zou vallen.

De Italiaanse obligatierente steeg dinsdag 10 basispunten voorafgaand aan de kabinetsvergadering, de grootste dagelijkse stijging sinds begin november. Het gat tussen de Italiaanse 10-jarige obligatie en de Duitse liep op van 110 naar 118 basispunten.

Dagen van gesprekken achter de schermen hebben de verschillen niet kunnen overbruggen en de leiders van de belangrijkste coalitiepartijen waarschuwden voor de ernstige gevolgen als Renzi, die zijn randpartij een nieuwe impuls wilde geven, zijn dreigement zou opvolgen.

"Wij zijn tegen het openen van een crisis die de goedkeuring van het nationale herstelplan en de economische hulp voor zoveel Italianen, voor zoveel bedrijven en kleine activiteiten in moeilijkheden, zou verhinderen", zei Nicola Zingaretti, hoofd van de Democratische Partij (PD). in een verklaring na een bijeenkomst van partijleiders.

SCENARIO'S

Een mogelijk scenario als Italia Viva zou stoppen, zou zijn dat alle coalitiepartijen opnieuw zouden onderhandelen over een nieuw pact, dat vrijwel zeker de weg zou openen voor een grote herschikking van het kabinet, met of zonder Conte aan het roer.

Door de druk op Renzi, het hoofd van de grootste regerende partij, de 5-sterrenbeweging, op te voeren, werd dat idee echter afgewezen.

“Als Renzi zich schuldig maakt aan het terugtrekken van zijn ministers, dan kan er geen andere regering met hem en Italia Viva zijn. Alles kent een limiet ”, zei Vito Crimi tegen verslaggevers.

Zingaretti waarschuwde dat de gebeurtenissen snel uit de hand zouden kunnen lopen en mogelijk tot vervroegde verkiezingen zouden kunnen leiden. Volgens opiniepeilingen zou het rechtse oppositieblok, onder leiding van Matteo Salvini's eurosceptische Liga, waarschijnlijk winnen.

President Sergio Mattarella, die Italië door een politieke crisis zou moeten loodsen, heeft gezegd dat hij wil dat zowel het kabinet als het parlement een project goedkeuren voor het gebruik van het geld van het EU-herstelfonds, voordat hij partijoverschrijdend overleg opent.

Als de coalitie het niet eens kan worden over een weg voorwaarts, zou Mattarella vrijwel zeker proberen een regering van nationale eenheid samen te stellen om het hoofd te bieden aan de noodsituatie op het gebied van gezondheid, waarbij bijna 80,000 Italianen zijn omgekomen, en de aanhoudende economische crisis.

Als dat niet lukt, is de enige optie een nationale stemming.

coronavirus

Tweede jaar van pandemie 'zou zelfs moeilijker kunnen zijn': Ryan van de WGO

gepubliceerd

on

By

WIE
Het tweede jaar van de COVID-19-pandemie kan moeilijker zijn dan het eerste, gezien de manier waarop het nieuwe coronavirus zich verspreidt, vooral op het noordelijk halfrond naarmate er meer besmettelijke varianten circuleren, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag (13 januari), schrijf Stephanie Nebehay in Genève en John Miller in Zürich.

"We gaan een tweede jaar hiervan in, het zou zelfs moeilijker kunnen zijn gezien de transmissiedynamiek en enkele van de problemen die we zien", zei Mike Ryan, de hoogste ambtenaar voor noodgevallen van de WHO, tijdens een evenement op sociale media.

Het wereldwijde dodental nadert 2 miljoen mensen sinds het begin van de pandemie, met 91.5 miljoen geïnfecteerde mensen.

De WHO zei in haar laatste epidemiologische update die van de ene op de andere dag werd uitgegeven, dat na twee weken waarin minder gevallen waren gemeld, vorige week ongeveer vijf miljoen nieuwe gevallen zijn gemeld, het waarschijnlijke resultaat van een teleurstelling van de verdediging tijdens de feestdagen waarin mensen - en het virus - kwamen samen.

“Zeker op het noordelijk halfrond, met name in Europa en Noord-Amerika, hebben we dat soort perfecte storm van het seizoen gezien - kou, mensen die naar binnen gaan, toegenomen sociale menging en een combinatie van factoren die in veel, vele landen hebben geleid tot een verhoogde overdracht, 'Zei Ryan.

Maria Van Kerkhove, de technische leider van de WHO voor COVID-19, waarschuwde: "Na de vakantie zal de situatie in sommige landen een stuk erger worden voordat het beter wordt."

Te midden van de groeiende angst voor de meer besmettelijke coronavirusvariant die voor het eerst werd ontdekt in Groot-Brittannië, maar nu wereldwijd verankerd is, kondigden regeringen in heel Europa woensdag strengere, langere coronavirusbeperkingen aan.

Dat omvat vereisten voor thuiskantoren en winkelsluitingen in Zwitserland, een verlengde Italiaanse COVID-19-noodtoestand en Duitse inspanningen om de contacten tussen mensen die tot dusverre de schuld hebben gekregen van mislukte pogingen om het coronavirus onder controle te krijgen, verder te verminderen.

"Ik ben bang dat we in dit patroon van piek en dal en piek en dal zullen blijven, en dat we het beter kunnen doen", aldus Van Kerkhove.

Ze riep op om fysieke afstand te bewaren en voegde eraan toe: "Hoe verder, hoe beter ... maar zorg ervoor dat je die afstand houdt van mensen buiten je directe huishouden."

Verder lezen

coronavirus

Record dagelijkse Duitse COVID-sterfgevallen leiden tot Merkel 'mega-lockdown'-plan: Bild

gepubliceerd

on

By

Duitsland registreerde op donderdag (14 januari) een nieuw recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, wat leidde tot oproepen tot een nog strakkere lockdown nadat het land in 2020 relatief ongeschonden tevoorschijn kwam, schrijven en

Bondskanselier Angela Merkel (afgebeeld) wilden een "mega-lockdown", massaal verkopende krant beeld gemeld, waardoor het land bijna volledig werd gesloten uit angst voor de zich snel verspreidende variant van het virus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd ontdekt.

Ze overwoog maatregelen, waaronder het afsluiten van zowel het lokale als het langeafstandsvervoer, hoewel dergelijke stappen nog niet waren besloten, meldde Bild.

Hoewel het totale aantal sterfgevallen per hoofd van de bevolking in Duitsland sinds het begin van de pandemie veel lager is dan in de Verenigde Staten, is de dagelijkse sterfte per hoofd van de bevolking sinds half december vaak hoger dan die van de Verenigde Staten.

Het dagelijkse dodental in Duitsland komt momenteel neer op ongeveer 15 doden per miljoen mensen, tegenover 13 sterfgevallen in de VS per miljoen.

Het Robert Koch Institute (RKI) meldde 25,164 gevallen van nieuw coronavirus en 1,244 dodelijke slachtoffers, waarmee het totale dodental in Duitsland sinds het begin van de pandemie op 43,881 komt.

Duitsland heeft de pandemie aanvankelijk beter beheerd dan zijn buren met een strikte lockdown afgelopen voorjaar, maar het aantal gevallen en sterfgevallen is de afgelopen maanden sterk gestegen, waarbij de RKI zei dat de mensen het virus niet serieus genoeg namen.

RKI-president Lothar Wieler zei donderdag dat de beperkingen niet zo consistent werden geïmplementeerd als tijdens de eerste golf en zei dat meer mensen vanuit huis zouden moeten werken, eraan toevoegend dat de huidige lockdown verder moet worden aangescherpt.

Duitsland voerde in november een gedeeltelijke sluiting in waardoor winkels en scholen open bleven, maar het verscherpte de regels medio december, sloot niet-essentiële winkels en kinderen zijn sinds de kerstvakantie niet meer naar de klas teruggekeerd.

Ziekenhuizen in 10 van de 16 staten van Duitsland kampten met knelpunten, aangezien 85% van de bedden op de intensive care werd bezet door coronaviruspatiënten, zei Wieler.

Volgens Winfried Kretschmann, de premier van de deelstaat Baden-Wuerttemberg, moet een vergadering van regionale leiders worden gepland voor 25 januari om te bespreken of de lockdown tot februari moet worden verlengd.

Merkel zou donderdag met de ministers spreken over het opvoeren van de productie van vaccins.

Tot nu toe is slechts ongeveer 1% van de Duitse bevolking gevaccineerd, oftewel 842,455 mensen, meldde de RKI.

Duitsland heeft tot dusver 16 gevallen geregistreerd van mensen met de zich snel verspreidende stam van het virus voor het eerst ontdekt in Groot-Brittannië en vier met de stam uit Zuid-Afrika, zei Wieler, hoewel hij toegaf dat de gensequentiebepaling van monsters niet algemeen werd uitgevoerd.

Wieler drong er bij mensen aan die een COVID-19-vaccinatie kregen op aan om die te accepteren.

"Aan het eind van het jaar zullen we deze pandemie onder controle hebben", zei Wieler. Er zouden dan voldoende vaccins beschikbaar zijn om de hele bevolking te inoculeren, zei hij.

Verder lezen

coronavirus

Rusland moet het Sputnik V-vaccin voor EU-goedkeuring indienen, zegt RDIF-chef

gepubliceerd

on

By

Rusland zal volgende maand een formele aanvraag indienen bij de Europese Unie voor goedkeuring van het Sputnik V-coronavirusvaccin, zei het hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds vandaag (14 januari), schrijf Andrew Osborn en Polina Ivanova.

Peer-reviewed resultaten van het vaccin zouden binnenkort worden vrijgegeven en zouden de hoge werkzaamheid ervan aantonen, zei fondschef Kirill Dmitriev in een interview op de Reuters Next-conferentie.

Hij zei dat de Sputnik V in zeven landen zou worden geproduceerd. Hij voegde eraan toe dat toezichthouders in negen landen naar verwachting het vaccin deze maand voor huishoudelijk gebruik zullen goedkeuren. Het is al goedgekeurd in Argentinië, Wit-Rusland, Servië en elders.

Rusland, dat 's werelds vierde hoogste aantal COVID-19-gevallen heeft, is van plan volgende week met massale vaccinaties te beginnen.

Voor meer berichtgeving over de Reuters Next-conferentie, klik hier.

Ga naar om Reuters Next live te zien hier.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending