Verbind je met ons

Voorpagina

Ierland verontschuldigt zich voor de 9,000 baby's die stierven in de door de kerk geleide moeder- en babyhuizen

gepubliceerd

on

Duizenden baby's stierven in Ierse huizen voor ongehuwde moeders en hun nageslacht, meestal gerund door de katholieke kerk van de jaren 1920 tot de jaren negentig, zo bleek uit een onderzoek dat vandaag (1990 januari) een 'verschrikkelijk' sterftecijfer weerspiegelt dat de wrede levensomstandigheden weerspiegelde, schrijven en

Het rapport, dat betrekking had op 18 zogenaamde moeder- en babyhuizen waar decennia lang jonge zwangere vrouwen verborgen waren voor de samenleving, is het laatste in een reeks door de overheid in opdracht gegeven documenten die enkele van de donkerste hoofdstukken van de katholieke kerk blootleggen.

Volgens het rapport stierven in totaal ongeveer 9,000 kinderen - een sterftecijfer van 15%. Het percentage kinderen dat voor hun eerste verjaardag stierf in een huis, Bessborough, in County Cork, bedroeg in 75 zelfs 1943%.

Baby's werden bij moeders weggehaald en naar het buitenland gestuurd om te worden geadopteerd. Kinderen werden zonder toestemming ingeënt.

Anonieme getuigenissen van bewoners vergeleek de instellingen met gevangenissen waar ze door nonnen verbaal werden misbruikt als "zondaars" en "spawn van Satan." Vrouwen leden door traumatische inspanningen zonder enige pijnstilling.

Een van hen herinnerde zich "schreeuwende vrouwen, een vrouw die gek was geworden, en een kamer met kleine witte doodskisten".

Familieleden beweren dat de baby's mishandeld zijn omdat ze werden geboren uit ongetrouwde moeders die, net als hun kinderen, werden gezien als een smet op het imago van Ierland als een vrome katholieke natie. Het onderzoek zei dat onder degenen die werden toegelaten meisjes vanaf 12 jaar waren.

Uit regeringsgegevens blijkt dat het sterftecijfer van kinderen in de huizen waar 56,000 vrouwen en meisjes, inclusief slachtoffers van verkrachting en incest, werden gestuurd om te bevallen, vaak meer dan vijf keer zo hoog was als dat van degenen die uit gehuwde ouders zijn geboren.

"Het rapport maakt duidelijk dat Ierland decennialang een verstikkende, onderdrukkende en brutaal vrouwonvriendelijke cultuur kende, waar een alomtegenwoordige stigmatisering van ongehuwde moeders en hun kinderen die individuen van hun keuzevrijheid beroofden en soms van hun toekomst," zei kinderminister Roderic O'Gorman.

Premier Micheál Martin zal deze week formeel zijn excuses aanbieden aan degenen die door het schandaal in het parlement zijn getroffen voor wat hij omschreef als "een duister, moeilijk en beschamend hoofdstuk van de zeer recente Ierse geschiedenis".

De regering zei dat het financiële compensatie zou bieden en lang beloofde wetten zou uitvoeren om een ​​deel van de overblijfselen op te graven en inwoners, waaronder veel geadopteerden, meer toegang te geven tot persoonlijke informatie die al lang buiten hun bereik lag.

Een coalitie van groepen van overlevenden zei dat het rapport "echt schokkend" was, maar het had gemengde gevoelens omdat het de rol die de staat speelde bij het beheer van de huizen niet volledig verklaarde.

"Wat er gebeurde was slechts een aspect van de pas opgerichte staat die zowel in zijn wetten als in zijn cultuur diep anti-vrouwen was", zei de groep, en beschreef Martins verklaring dat de Ierse samenleving de schuldige was als een "cop out".

Het onderzoek werd zes jaar geleden gestart nadat het bewijs van een ongemarkeerd massakerkhof in Tuam werd ontdekt door de plaatselijke amateurhistorica Catherine Corless, die zei dat ze werd achtervolgd door jeugdherinneringen van magere kinderen uit het huis.

Corless, die voorafgaand aan de publicatie vanuit haar keuken een virtuele presentatie van Martin voor overlevenden en familieleden bekeek, vertelde Reuters dat ze zich "behoorlijk leeggelopen" voelde voor de overlevenden die "heel veel meer" van de premier hadden verwacht.

Andere overlevenden en belangengroepen bekritiseerden het onderzoek omdat het concludeerde dat het onmogelijk was om beweringen dat grote sommen geld werden gegeven aan instanties in Ierland die buitenlandse adopties vanuit de huizen regelden, te bewijzen of te weerleggen.

Volgens het rapport waren er geen wettelijke voorschriften voor de buitenlandse adoptie van 1,638 kinderen - voornamelijk naar de Verenigde Staten. Vaccinproeven voor difterie, polio, mazelen en rubella werden ook zonder hun toestemming bij kinderen uitgevoerd.

De kerk beheerde in de 20e eeuw veel van de Ierse sociale diensten. Hoewel de huizen voornamelijk door nonnen werden gerund, ontvingen ze staatssteun.

De voormalige katholieke aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, die twee weken geleden met pensioen ging, zei dat het rapport benadrukte hoe de kerk "haar rol ver overtrof en een zeer controlerende kerk werd". De kerk en religieuze ordes die de huizen runden, zouden hun excuses moeten aanbieden aan de bewoners, zei hij tegen de nationale omroep RTE.

De reputatie van de kerk in Ierland is verbrijzeld door een reeks schandalen over pedofiele priesters, misbruik in werkhuizen, gedwongen adoptie van baby's en andere pijnlijke kwesties.

Paus Franciscus smeekte vergeving voor de schandalen tijdens het eerste pauselijke bezoek aan het land in bijna vier decennia in 2018.

Terwijl de Ierse kiezers de afgelopen jaren bij referenda abortus en het homohuwelijk overweldigend hebben goedgekeurd, heeft het moeder- en babyhuis-schandaal de angst doen herleven over de manier waarop vrouwen en kinderen in het niet al te verre verleden werden behandeld.

Europees burgerinitiatief (EBI)

Europees burgerinitiatief: reactie van de Europese Commissie op het initiatief 'Minority Safepack'

gepubliceerd

on

De Europese Commissie reageerde op het Europese burgerinitiatief 'Minority Safepack - een miljoen handtekeningen voor diversiteit in Europa', het vijfde succesvolle initiatief dat door meer dan 1 miljoen burgers in de hele EU wordt ondersteund.

Het initiatief heeft tot doel de bescherming van personen die tot nationale en taalminderheden behoren te verbeteren. In het antwoord van de Commissie worden de voorstellen van de organisatoren zorgvuldig beoordeeld en wordt uiteengezet hoe bestaande en recent aangenomen EU-wetgeving de verschillende aspecten van dit initiatief ondersteunt. Het antwoord schetst verdere vervolgacties.

Waarden en transparantie Vicevoorzitter Věra Jourová zei: “Dit vijfde succesvolle Europese burgerinitiatief toont aan dat Europese burgers zich sterk betrokken voelen en deel willen uitmaken van het publieke debat over het vormgeven van het beleid van de Unie. Het respect voor de rechten van personen die tot een minderheid behoren, is een van de kernwaarden van de Unie en de Commissie zet zich in om deze agenda te promoten. "

Beoordeling en follow-up van de Commissie

Inclusie en respect voor de rijke culturele diversiteit van Europa is een van de prioriteiten en doelstellingen van de Europese Commissie. Een breed scala aan maatregelen die betrekking hebben op verschillende aspecten van de voorstellen van het initiatief zijn de afgelopen jaren genomen sinds het initiatief oorspronkelijk werd gepresenteerd in 2013. In de mededeling wordt elk van de negen afzonderlijke voorstellen op hun eigen merites beoordeeld, rekening houdend met de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid. Hoewel er geen verdere wetgevingshandelingen worden voorgesteld, biedt de volledige uitvoering van reeds bestaande wetgeving en beleid een krachtig arsenaal om de doelstellingen van het initiatief te ondersteunen.

Achtergrond

De Minderheid Safepack Het Europees burgerinitiatief roept op tot de goedkeuring van een reeks rechtshandelingen om de bescherming van personen die tot nationale en taalminderheden behoren te verbeteren en de culturele en taalkundige diversiteit in de Unie te versterken.

De organisatoren hebben hun initiatief officieel bij de Commissie ingediend op 10 januari 2020. Ze hadden met succes 1,128,422 geldige steunbetuigingen verzameld en de noodzakelijke drempels bereikt in 11 lidstaten. De Commissie heeft de organisatoren op 5 februari 2020 ontmoet.

Op 15 oktober 2020 presenteerden de organisatoren hun initiatief en de voorstellen ervan tijdens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement. De Commissie had toen drie maanden de tijd om een ​​mededeling goed te keuren met haar juridische en politieke conclusies over het initiatief.

Het Minority SafePack-initiatief werd besproken tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement op 14 december 2020. In de resolutie die op 17 december 2020 werd aangenomen, sprak het Europees Parlement zijn steun uit voor het initiatief.

Meer informatie

Mededeling over het Europees burgerinitiatief 'Minority SafePack - een miljoen handtekeningen voor diversiteit in Europa'

Q&A: Europees burgerinitiatief: reactie van de Europese Commissie op het initiatief 'Minority Safepack'

ECI website: Minority SafePack - een miljoen handtekeningen voor diversiteit in Europa

Verder lezen

Voorpagina

Nokia en Ericsson sluiten verlengde T-Mobile US 5G-deals

gepubliceerd

on

Ericsson en Nokia prezen miljardenovereenkomsten met T-Mobile US om de uitbreiding van zijn 5G-netwerk voort te zetten, aangezien de operator de dekking, capaciteit en mogelijkheden van zijn nieuwste aanbod wil verbeteren.

In afzonderlijke verklaringen benadrukten de leveranciers het belang van hun respectieve vijfjarige deals en rollen bij het verbeteren van het 5G-netwerk van de operator.

Onder een verlengd contract zal Nokia producten leveren vanaf zijn AirScale-radiotoegangsplatform, met wat het beschrijft als een "ultra-capaciteit 5G-laag" die Massive MIMO gebruikt op het 2.5GHz middenbandspectrum van de operator. De verkoper voegde eraan toe dat het ook macro- en kleine cellen zou gebruiken om de geleverde service via lage en mmWave-banden te verbeteren.

Ericsson zei dat de inzet van zijn actieve en passieve antennes 5G-connectiviteit zou ondersteunen over het hele spectrum van de operator, wijzend op het potentieel van Massive MIMO over midden- en hoge banden om 'razendsnelle snelheden en laagste latencies te bieden, wat een uitgebreide basis vormt voor een snelle 5G use-case evolutie ”.

T-Mobile US beschreef beide deals als een waarde van ‘miljarden dollars’.

Technology President Neville Ray zei dat de overeenkomsten met zijn "langdurige 5G-partners" het mogelijk zouden maken om "steeds betere ervaringen voor onze klanten in de komende jaren" te bieden.

Verder lezen

Voorpagina

De president van Microsoft dringt aan op actie aan de donkere kant van technologie

gepubliceerd

on

Microsoft-voorzitter Brad Smith (afgebeeld) waarschuwde de technologie-industrie dat de ogen van de wereld erop gericht waren om stappen te ondernemen om de dreiging van cybersecurity en AI aan te pakken, en benadrukte dat de enige manier om de toekomst te beschermen was om de huidige gevaren te begrijpen.

Smith begon zijn keynote op CES 2021 door zich te concentreren op de groeiende aanwezigheid van Microsoft datacenters over de hele wereld via het Azure-platform, met de nadruk op de hoeveelheid gegevens die wordt verwerkt als gevolg van een onverzadigbare vraag naar connectiviteit.

Hij wendde zich vervolgens tot de "donkere kant" die gepaard gaat met meer computergebruik, met nieuwe gevaren rond cyberaanvallen.

Smith zei dat regeringen 'heel terecht' steeds vaker 'ons als industrie' vroegen wat ze moesten doen, en dat ze ook aandrongen op antwoorden op kritieke kwesties als privacy, cyberveiligheid, digitale veiligheid en het verlies van controle waarmee mensen of gemeenschappen te maken kunnen krijgen. van nieuwe aanvallen.

Hij wees op twee recente voorbeelden waar de kwestie in de krantenkoppen stond: een aanval op het Amerikaanse softwarebedrijf SolarWinds, naar verluidt door een andere regering; en hackers die ziekenhuizen, volksgezondheidssectoren en de Wereldgezondheidsorganisatie aanvallen tijdens de Covid-19 (coronavirus) pandemie.

“Dit is een reeks problemen die we met regeringen moeten aanpakken en die we met niet-gouvernementele organisaties moeten aanpakken. Maar ik denk dat het bij ons begint, ”zei hij. “Als we onze stem niet gebruiken om regeringen van de wereld op te roepen zich aan een hogere norm te houden, dan vraag ik je dit. Wie zal?"

AI-dreiging

Smith wees erop dat, hoewel AI een belangrijk technologisch hulpmiddel is dat veel belooft, het net zo belangrijk was voor de industrie om vangrails te creëren zodat de mensheid de controle behoudt.

Hij zei dat een evenement als CES kan worden gedomineerd door nieuwe functies en innovaties, maar mensen keken nu evenzeer naar wat bedrijven als Microsoft beschermen tegen de keerzijde van deze technologie.

Met gezichtsherkenning als voorbeeld zei Smith dat mensen het gemak bij het ontgrendelen van een telefoon waarderen, maar "zich ook terecht zorgen maken over de gevaren en risico's die dit kan opleveren voor de bescherming van de fundamentele rechten van mensen".

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending