Verbind je met ons

Voorpagina

Democraten in het Congres beginnen met pogingen om Trump uit zijn ambt te dwingen na geweld in het Capitool

DELEN:

gepubliceerd

on

Democraten in het Congres beginnen deze week hun poging om president Donald Trump uit zijn ambt te dwingen, met een stemming in het Huis van Afgevaardigden over artikelen van afzetting die al op woensdag (13 januari) wordt verwacht, waardoor hij de enige president in de geschiedenis van de VS zou kunnen worden die tweemaal wordt afgezet. schrijven en

“Het is belangrijk dat we handelen, en het is belangrijk dat we op een zeer serieuze en weloverwogen manier handelen”, vertelde vertegenwoordiger Jim McGovern, voorzitter van de Regelscommissie, maandag aan CNN. “We verwachten dit woensdag op de vloer. En ik verwacht dat het overgaat.”

Duizenden Trump-aanhangers bestormden vorige week het Capitool en verspreidden wetgevers die de verkiezingsoverwinning van de verkozen Democratische president Joe Biden bevestigden, in een schrijnende aanval op het centrum van de Amerikaanse democratie waarbij vijf doden vielen.

Het geweld kwam nadat Trump zijn aanhangers had opgeroepen naar het Capitool te marcheren tijdens een bijeenkomst waar hij valse beweringen herhaalde dat zijn klinkende verkiezingsnederlaag onwettig was. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, veel van haar mede-democraten en een handvol Republikeinen zeggen dat we er niet op mogen vertrouwen dat Trump zijn ambtstermijn, die op 20 januari afloopt, uitzit.

“Bij het beschermen van onze grondwet en onze democratie zullen we met spoed optreden, omdat deze president een onmiddellijke bedreiging voor beide vertegenwoordigt”, schreef Pelosi zondag aan collega-Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Tientallen mensen die politieagenten hebben aangevallen, computers hebben gestolen en ramen in het Capitool hebben ingegooid, zijn gearresteerd vanwege hun rol in het geweld, en ambtenaren hebben 25 onderzoeken naar binnenlands terrorisme geopend.

Trump erkende dat een nieuwe regering op 20 januari in een videoverklaring zou aantreden na de aanval, maar is niet in het openbaar verschenen. Twitter en Facebook hebben zijn accounts opgeschort, omdat ze het risico lopen dat hij aanzet tot geweld.

Toen het Huis op maandag (11 januari) om 16 uur (11 uur GMT) bijeenkwam, brachten wetgevers een resolutie naar voren waarin ze vice-president Mike Pence vroegen zich te beroepen op het nooit gebruikte 25e amendement op de Amerikaanse grondwet, dat de vice-president en het kabinet de mogelijkheid biedt om een president die ongeschikt wordt geacht om het werk te doen. Er wordt vandaag (12 januari) een geregistreerde stemming verwacht.

advertentie

McGovern zei dat hij verwachtte dat Republikeinse wetgevers bezwaar zouden maken tegen het verzoek om een ​​beroep te doen op het 25e Amendement van de Grondwet om Trump af te zetten. In dat geval, zo zei hij, zal zijn commissie een regel opstellen om die wetgeving ter stemming aan het Huis van Afgevaardigden voor te leggen, en 24 uur later zal de commissie dan een nieuwe resolutie indienen om de impeachment aan te pakken.

‘Wat deze president heeft gedaan is gewetenloos en hij moet ter verantwoording worden geroepen’, zei McGovern.

Pence was samen met zijn familie in het Capitool toen de aanhangers van Trump aanvielen, en hij en Trump zijn momenteel niet met elkaar in gesprek. Maar de Republikeinen hebben weinig interesse getoond in het inroepen van het 25e Amendement. Het kantoor van Pence reageerde niet op vragen over de kwestie. Een bron zei vorige week dat hij tegen het idee was.

MOGELIJKE OPSTANDSKOSTEN

Als Pence niet handelt, zei Pelosi dat het Huis zou kunnen stemmen om Trump af te zetten op basis van een enkele beschuldiging van opstand. Assistenten van de Republikeinse leider Kevin McCarthy, die tegen de erkenning van de overwinning van Biden stemden, reageerden niet op een verzoek om commentaar.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben Trump in december 2019 afgezet omdat hij Oekraïne onder druk had gezet om Biden te onderzoeken, maar de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat stemde ervoor om hem niet te veroordelen.

De laatste poging van de Democraten om Trump te verdrijven heeft ook grote kansen op succes zonder steun van beide partijen. Slechts vier Republikeinse wetgevers hebben tot nu toe publiekelijk gezegd dat Trump de resterende negen dagen van zijn ambtstermijn niet mag uitzitten.

De wetgevers die de aanklacht wegens afzetting hebben opgesteld, zeggen dat ze de steun hebben gekregen van minstens 200 van de 222 Democraten in de Kamer, wat wijst op een grote kans op doorgang. Biden heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over impeachment, maar zegt dat dit een zaak is voor het Congres.

Zelfs als het Huis Trump voor de tweede keer afzet, zal de Senaat de aanklacht pas op zijn vroegst op 19 januari in behandeling nemen, de laatste volledige dag van Trump als president.

Een impeachment-proces zou de Senaat tijdens de eerste weken van Biden in zijn ambt vastzetten, waardoor de nieuwe president geen kabinetssecretarissen zou kunnen aanstellen en actie zou kunnen ondernemen op het gebied van prioriteiten als verlichting van het coronavirus.

Afgevaardigde Jim Clyburn, de nummer drie van het Huis van Afgevaardigden, suggereerde dat zijn kamer dat probleem zou kunnen vermijden door een aantal maanden te wachten voordat de aanklacht wegens afzetting naar de Senaat werd gestuurd.

Tegen die tijd zou Trump allang verdwenen zijn, maar een veroordeling zou ertoe kunnen leiden dat hij zich in 2024 niet meer kandidaat kan stellen voor het presidentschap.

De stemmen zouden de Republikeinen van Trump ook dwingen zijn gedrag opnieuw te verdedigen.

Verschillende prominente Amerikaanse bedrijven, waaronder Marriott International Inc en JPMorgan Chase & Co, hebben gezegd dat ze de donaties aan de bijna 150 Republikeinen die tegen het certificeren van de overwinning van Biden hebben gestemd, zullen opschorten, en nog meer overwegen die stap.

Washington blijft zeer alert in de aanloop naar de inauguratie van Biden. Het evenement trekt traditioneel honderdduizenden bezoekers naar de stad, maar is vanwege de woedende COVID-19-pandemie dramatisch teruggeschroefd.

De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer, die meerderheidsleider zal worden nadat Biden en de nieuwgekozen vice-president Kamala Harris zijn ingehuldigd en de twee nieuwe Democratische senatoren uit Georgië zijn aangesteld, zei zondag (10 januari) dat de dreiging van gewelddadige extremistische groeperingen hoog blijft.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending