Verbind je met ons

Circulaire economie

De impact van textielproductie en afval op het milieu

gepubliceerd

on

Kleding, schoeisel en huishoudtextiel zijn verantwoordelijk voor watervervuiling, uitstoot van broeikasgassen en storten. Lees meer in de infografiek. Fast fashion - het constant aanbieden van nieuwe stijlen tegen zeer lage prijzen - heeft geleid tot een grote toename van de hoeveelheid geproduceerde en weggegooide kleding.

Om de impact op het milieu aan te pakken, wil de EU de op weg naar een circulaire economie.

In maart 2020, de De Europese Commissie heeft een nieuw actieplan voor de circulaire economie aangenomen, die een EU-strategie voor textiel omvat, die bedoeld is om innovatie te stimuleren en hergebruik binnen de sector te stimuleren. Het Parlement gaat stemmen een initiatiefverslag over het actieplan circulaire economie begin 2021.

Circulariteitsprincipes moeten in alle fasen van een waardeketen worden geïmplementeerd om de circulaire economie tot een succes te maken. Van ontwerp tot productie, helemaal tot aan de consument.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederland), lLees MEP over het actieplan circulaire economie.
infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel Feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel  

Water gebruik

Er is veel water nodig om textiel te produceren, plus land om katoen en andere vezels te verbouwen. Er wordt geschat dat de wereldwijde textiel- en kledingindustrie wordt gebruikt 79 miljard kubieke meter water in 2015, terwijl de behoeften van de hele economie van de EU bedroegen 266 miljard kubieke meter in 2017. Om een ​​enkel katoenen T-shirt te maken, Er is 2,700 liter vers water nodig volgens schattingen genoeg om gedurende 2.5 jaar in de drinkbehoefte van één persoon te voorzien.

Infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textielFeiten en cijfers over de milieu-impact van textiel  

Watervervuiling

Textielproductie is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de wereldwijde verontreiniging van schoon water door verven en afwerken van producten.

Synthetische stoffen wassen een geschatte 0.5 miljoen ton microvezels in de oceaan per jaar.

Het wassen van synthetische kleding is goed voor 35% van de primaire microplastics komt in het milieu terecht. Een enkele lading polyester kleding kan 700,000 microplastic vezels afvoeren die in de voedselketen terecht kunnen komen.

Infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel     

Broeikasgasemissies

Geschat wordt dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde koolstofemissies - meer dan internationale vluchten en zeevaart gecombineerd.

Volgens het Europees Milieuagentschap, genereerden textielaankopen in de EU in 2017 ongeveer 654 kg CO2-uitstoot per persoon.

Textielafval op stortplaatsen

De manier waarop mensen zich ontdoen van ongewenste kleding is ook veranderd: spullen worden weggegooid in plaats van gedoneerd.

Sinds 1996 is de hoeveelheid kleding die in de EU per persoon wordt gekocht met 40% gestegen als gevolg van een scherpe prijsdaling, waardoor de levensduur van kleding is verkort. Europeanen gebruiken bijna 26 kilo textiel en gooien er jaarlijks ongeveer 11 kilo overheen. Gebruikte kleding kan buiten de EU worden geëxporteerd, maar wordt meestal (87%) verbrand of gestort.

Wereldwijd wordt minder dan 1% van de kleding gerecycled als kleding, deels vanwege inadequate technologie.

Textielafval in de EU aanpakken

De nieuwe strategie heeft tot doel fast fashion aan te pakken en richtlijnen te bieden om een ​​hoge mate van gescheiden inzameling van textielafval te bereiken.

Onder de afvalrichtlijn goedgekeurd door het Parlement in 2018, zullen EU-landen verplicht zijn textiel apart in te zamelen tegen 2025. De nieuwe strategie van de Commissie omvat ook maatregelen om circulaire materiaal- en productieprocessen te ondersteunen, de aanwezigheid van gevaarlijke chemicaliën aan te pakken en consumenten te helpen kiezen voor duurzaam textiel.

De EU heeft een EU Ecolabel dat producenten die ecologische criteria respecteren, kunnen toepassen op artikelen, waardoor een beperkt gebruik van schadelijke stoffen en minder water- en luchtverontreiniging wordt gegarandeerd.

De EU heeft ook enkele maatregelen genomen om de impact van textielafval op het milieu te verminderen. Horizon 2020-fondsen RESYNTEX, een project waarbij gebruik wordt gemaakt van chemische recycling, dat een bedrijfsmodel voor de circulaire economie zou kunnen opleveren voor de textielindustrie.

Een duurzamer model van textielproductie kan ook de economie stimuleren. "Europa bevindt zich in een ongekende gezondheids- en economische crisis, die de kwetsbaarheid van onze wereldwijde toeleveringsketens blootlegt", aldus hoofd-Europarlementariër Huitema. "Het stimuleren van nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen zal op zijn beurt nieuwe economische groei creëren en de werkgelegenheid die Europa nodig heeft om te herstellen."

Meer over afval in de EU

Circulaire economie

E-waste in de EU: feiten en cijfers  

gepubliceerd

on

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom in de EU en minder dan 40% wordt gerecycled. Elektronische apparaten en elektrische apparatuur bepalen het moderne leven. Van wasmachines en stofzuigers tot smartphones en computers, het is moeilijk je een leven zonder hen voor te stellen. Maar het afval dat ze produceren, is een obstakel geworden voor de inspanningen van de EU om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Lees meer om erachter te komen hoe de EU e-waste aanpakt in haar streven naar een meer circulaire economie.

Wat is e-waste?

Elektronisch en elektrisch afval, of e-waste, omvat een verscheidenheid aan verschillende producten die na gebruik worden weggegooid.

Grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en elektrische fornuizen, worden het meest ingezameld, goed voor meer dan de helft van al het ingezamelde e-afval.

Dit wordt gevolgd door IT- en telecommunicatieapparatuur (laptops, printers), consumentenapparatuur en fotovoltaïsche panelen (videocamera's, fluorescentielampen) en kleine huishoudelijke apparaten (stofzuigers, broodroosters).

Alle andere categorieën, zoals elektrisch gereedschap en medische apparatuur, maken samen slechts 7.2% uit van het ingezamelde e-waste.

Infographic over elektronisch en elektrisch afval in de EU Infographic met het percentage e-waste per apparaattype in de EU  

Recyclingpercentage van e-afval in de EU

Minder dan 40% van al het e-afval in de EU wordt gerecycled, de rest is ongesorteerd. Recyclingpraktijken verschillen per EU-land. In 2017 recycleerde Kroatië 81% van al het elektronische en elektrische afval, terwijl dat in Malta 21% was.

Infographic over het recyclingpercentage van e-waste in de EU Infographic met recyclingpercentages van e-waste per EU-land  

Waarom moeten we elektronisch en elektrisch afval recyclen?

Afgedankte elektronische en elektrische apparatuur bevat potentieel schadelijke materialen die het milieu vervuilen en de risico's verhogen voor mensen die betrokken zijn bij het recyclen van e-waste. Om dit probleem tegen te gaan, is de EU geslaagd wetgeving om het gebruik van bepaalde chemicaliën, zoals lood, te voorkomen.

Veel zeldzame mineralen die nodig zijn in de moderne technologie komen uit landen die de mensenrechten niet respecteren. Om onbedoeld steun te verlenen aan gewapende conflicten en schendingen van de mensenrechten, hebben de EP-leden aangenomen regels die Europese importeurs van zeldzame aardmetalen verplichten om achtergrondcontroles uit te voeren bij hun leveranciers.

Wat doet de EU om e-waste te verminderen?

In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie een nieuw Actieplan circulaire economie dat heeft als een van de prioriteiten de vermindering van elektronisch en elektrisch afval. Het voorstel schetst specifiek directe doelen zoals het creëren van het "recht op reparatie" en het verbeteren van herbruikbaarheid in het algemeen, de introductie van een gemeenschappelijke oplader en het opzetten van een beloningssysteem om recycling van elektronica aan te moedigen.

Standpunt van het Parlement

Het Parlement gaat stemmen een initiatiefverslag over het actieplan circulaire economie in februari 2021.

Het Nederlandse Renew Europe-lid Jan Huitema, de leidende Europarlementariër op dit gebied, zei dat het belangrijk is om het actieplan van de Commissie “holistisch” te benaderen: “Circulariteitsprincipes moeten in alle fasen van een waardeketen worden geïmplementeerd om de circulaire economie tot een succes te maken. "

Hij zei dat bijzondere aandacht moet worden besteed aan de sector van e-waste, aangezien recycling achterblijft bij de productie. "In 2017 genereerde de wereld 44.7 miljoen ton e-waste en slechts 20% werd correct gerecycled."

Huitema zegt ook dat het actieplan kan helpen bij het economisch herstel. “Het stimuleren van nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen zal op zijn beurt de nieuwe economische groei en werkgelegenheid creëren die Europa nodig heeft om te herstellen.

Lees meer over de circulaire economie en afval

MEER WETEN? 

Verder lezen

Circulaire economie

Circulaire economie: definitie, belang en voordelen

gepubliceerd

on

De circulaire economie: ontdek wat het betekent, hoe het jou, het milieu en onze economie ten goede komt met de onderstaande infographic. De Europese Unie produceert meer dan 2.5 miljard ton afval per jaar. Het is momenteel zijn wetgeving inzake afvalbeheert om een ​​verschuiving naar een duurzamer model, bekend als de circulaire economie, te bevorderen. In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie onder de Europese Green Deal en als onderdeel van het voorgestelde nieuwe industriële strategie, een nieuw actieplan circulaire economie dat omvat voorstellen voor duurzamer productontwerp, vermindering van afval en empowerment van consumenten (zoals het recht op reparatie). Er wordt specifieke aandacht besteed aan resource-intensieve sectoren, zoals elektronica en ICT, kunststoffen, textiel en constructie.

Maar wat houdt de circulaire economie precies in? En wat zijn de voordelen?

Wat is de circulaire economie? 

De circulaire economie is een model van productie en consumptie, wat inhoudt dat we bestaande materialen en producten zo lang mogelijk delen, leasen, hergebruiken, repareren, opknappen en recyclen. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten verlengd.

In de praktijk betekent het dat afval tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, worden de materialen waar mogelijk binnen de economie gehouden. Deze kunnen keer op keer productief worden gebruikt, waardoor er meer waarde wordt gecreëerd.

Dit wijkt af van het traditionele, lineaire economische model, dat is gebaseerd op een patroon van nemen-maken-consumeren-weggooien. Dit model is gebaseerd op grote hoeveelheden goedkope, gemakkelijk toegankelijke materialen en energie.

Ook onderdeel van dit model is geplande veroudering, wanneer een product is ontworpen voor een beperkte levensduur om consumenten aan te moedigen het opnieuw te kopen. Het Europees Parlement heeft opgeroepen tot maatregelen om deze praktijk aan te pakken.

Waarom moeten we overschakelen naar een circulaire economie?

De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar grondstoffen. Het aanbod van cruciale grondstoffen is echter beperkt.

Eindige levering betekent ook dat sommige EU-landen voor hun grondstoffen afhankelijk zijn van andere landen.

Daarnaast heeft het winnen en gebruiken van grondstoffen een grote impact op het milieu. Het verhoogt ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Maar slimmer omgaan met grondstoffen kan lagere CO2-uitstoot.

Wat zijn de voordelen?

Maatregelen zoals afvalpreventie, ecologisch design en hergebruik kan EU-bedrijven geld besparen, maar ook vermindering van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Momenteel is de productie van materialen die we dagelijks gebruiken verantwoordelijk voor 45% van de CO2-uitstoot.

De overgang naar een meer circulaire economie kan voordelen opleveren zoals het verminderen van de druk op het milieu, het verbeteren van de voorzieningszekerheid van grondstoffen, het vergroten van het concurrentievermogen, het stimuleren van innovatie, het stimuleren van economische groei (een extra 0.5% van het bruto binnenlands product), het creëren van banen (700,000 banen in de EU alleen al in 2030).

Consumenten zullen ook worden voorzien van duurzamere en innovatieve producten die de kwaliteit van leven verhogen en op lange termijn geld besparen.

Verder lezen

Circulaire economie

Push for herbruikbare verpakkingen in Europa wordt geconfronteerd met de economische realiteit van het COVID-tijdperk voor restaurants

gepubliceerd

on

Zelfs nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) versneld goedkeuring van het in Europa gemaakte BioNTech / Pfizer-vaccin, met een voorwaardelijk groen licht geleverd op 21 decemberst, het is duidelijk dat Europa's ervaring met Covid-19 het dagelijks leven al heeft veranderd op manieren die waarschijnlijk nog jaren zullen duren. Naast andere verschuivingen is telewerken een feit geworden in het leven industrieën en landen waar het praktisch niet bestond vóór de pandemie, met name Italië en Spanje. De reismarkt waar low-cost maatschappijen Europeanen door de Schengen-zone vervoerden, is gekraterd, waardoor Norwegian Air daartoe gedwongen werd faillissement aanvragen bescherming vorige maand. Grote foodservicebedrijven die zich richten op kantoorpersoneel, zoals Pret a Manger, hebben dat wel gedaan gesloten tientallen winkels en duizenden banen geschrapt.

Een van de meest revolutionaire veranderingen die door Covid-19 teweeg zijn gebracht, is misschien wel de manier waarop Europeanen eten. In landen als Frankrijk, waar de regering moeite had om de 'Doggy bag'Om voedselverspilling vorig jaar te verminderen, is de vraag naar afhaalmaaltijden en het bezorgen van eten explosief gestegen. Na restaurantsluitingen in het voorjaar verliet aanvankelijk de sector grijpen naar een reddingslijn, uiteindelijk beperkte klanten kwam omarmen bestellen bij diensten zoals Deliveroo.

Met het nieuwe model van voedsellevering nu stevig op zijn plaats, heeft de markt voor bedrijven zoals Uber Eats bleef groeien, zelfs nadat restaurants heropend waren. Enerzijds is dit een zeldzame zilveren voering voor een continent waarvan de economieën geteisterd zijn door de gezondheidscrisis. Aan de andere kant is deze opvallende verschuiving in de foodservice een schot voor de boeg voor de Europese Green Deal, onder leiding van de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Europese restaurants trekken aan de bel

Vorig jaar heeft de Europese Unie aangenomen Richtlijn (EU) 2019 / 904, ook wel bekend als de Single Use Plastics Directive, om de inspanningen van de EU te structureren om "de impact van bepaalde plastic producten op het milieu" te verminderen. Omdat details van de ontwerprichtlijnen van de Commissie aan de lidstaten met betrekking tot deze richtlijn zijn uitgelekt, is de foodservicesector heeft gereageerd met alarm.

Op basis van de reactie van de sector lijken de conceptrichtlijnen te wijzen in de richting van een verbod op een grote strook van producten voor eenmalig gebruik, met het oog op de invoering van herbruikbare alternatieven. Door een dergelijke brede kijk op wat onaanvaardbaar "plastic voor eenmalig gebruik" is, lijkt de Commissie van plan te voorkomen dat deze industrieën overschakelen op duurzamere keuzes voor eenmalig gebruik, met inbegrip van papierproducten op basis van vezels. Door dit te doen, is het een directe uitdaging voor het model dat de restaurantindustrie in stand heeft gehouden, maar in plaats daarvan naar extra kosten in een tijd van extreme economische druk.

Zoals de foodservicesector opmerkt, is er een fundamentele kwestie van hygiëne en veiligheid bij het geleidelijk afschaffen van producten voor eenmalig gebruik, vooral nu wereldwijde pandemieën een vaker voorkomen. Herbruikbare producten, vaak omhoog gehouden door milieuactivisten als wondermiddel voor kwesties als vervuiling van de zee, hebben het nadeel dat ze worden hergebruikt door tientallen, zo niet honderden verschillende klanten. Zoals voedselonderzoekers zoals David McDowell van Ulster University hebben opgemerkt, het beperken van wegwerpproducten in de foodservice-industrie zou kunnen blootleggen klanten voor een hoger risico op kruisbesmetting door door voedsel overgedragen ziekten, waaronder bacteriën zoals E. coli en listeria, evenals virussen.

Nu geven klanten die voedselbezorgdiensten gebruiken natuurlijk de voorkeur aan vermijd interactie met hun bezorger, laat staan ​​het delen van borden of bekers die door andere klanten worden gebruikt. De waarschuwingen van experts zoals McDowell worden herhaald door het Europees Milieuagentschap, dat toegegeven wegwerpproducten "hebben een belangrijke rol gespeeld bij het voorkomen van de verspreiding van Covid-19", zelfs toen het zijn bezorgdheid uitsprak over de vraag of de sterke stijging van de vraag de inspanningen van de EU om een ​​"duurzamer en circulairder kunststofsysteem" te ontwikkelen zou kunnen ondermijnen.

Plasticvervuiling verminderen en tegelijkertijd de circulaire economie ondersteunen

Europese consumenten delen die bezorgdheid. Volgens een onderzoek van DS Smith dat in januari werd gepubliceerd, meer dan 90% van de klanten in vier Europese landen gaf aan verpakkingen met minder plastic te willen; meer dan 60% zei dat ze er een premie voor zouden willen betalen. Gelukkig kunnen, in schril contrast met het verhaal van de Commissie, duurzamere producten voor eenmalig gebruik de crisis van de vervuiling van de zee de richtlijn inzake kunststoffen voor eenmalig gebruik is bedoeld om aan te pakken.

Die alternatieven zijn voornamelijk wegwerpproducten op basis van vezels, zoals papieren bekers, borden en dozen. Hoewel sommige van deze producten een minimale hoeveelheid plastic polymeren bevatten, zijn verpakkingen op vezelbasis over het algemeen op grotere schaal gerecycled en ecologisch verantwoord dan het plastic voornamelijk verantwoordelijk voor zwerfvuil op zee. Zoals de Britse Royal Statistical Society in 2018 beroemd maakte, over 90% van het ooit geproduceerde plastic afval is nooit gerecycled. Daarentegen, bijna driekwart van de papieren producten wordt gemiddeld in de EU gerecycled.

Vezel kan zelfs voordelen claimen ten opzichte van herbruikbare foodserviceproducten, vooral wat betreft koolstofvoetafdruk en waterverbruik. Alle voordelen herbruikbare producten misschien genieten boven papier voor eenmalig gebruik in termen van COXNUMX-uitstoot afhankelijk zijn van het aantal keren dat ze kunnen worden hergebruikt. In het geval van bijvoorbeeld een keramische beker, moet het item mogelijk worden gebruikt maar liefst 350 keer. In termen van "ecosysteemkwaliteitsindicatoren" zoals verzuring, kunnen die voordelen snel teniet worden gedaan door het hete water en de wasmiddelen die nodig zijn om herbruikbare bekers te wassen. Ondertussen is effectieve recycling van papier, in toenemende mate de norm in Europa, verkleint zijn voetafdruk met meer dan 50%.

De oplossing die door sommige voorstanders van herbruikbare materialen wordt voorgesteld - namelijk het beperken van wassen - is uitgesloten voor een voedingsindustrie die verantwoordelijk is voor het beschermen van consumenten tegen door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Miljoenen Europeanen die nu gewend zijn aan afhalen en bezorgen, verwachten dat de bedrijven die hen bedienen - waaronder talloze kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in de restaurantsector - zich houden aan hoge normen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne.

Duurzame, vezelgebaseerde alternatieven voor plastic voor voedselverpakkingen zouden in die behoefte kunnen voorzien zonder de groei in de sector te verstoren. In plaats van toe te voegen aan de restaurantindustrie reeds aanzienlijke verliezen met een slecht uitgevoerde benadering van kunststoffen, zullen Europese regelgevende instanties waarschijnlijk snel beseffen dat het nodig is om duurzamere producten voor eenmalig gebruik te accepteren en aan te moedigen die de oceanen helpen zonder de economie te schaden.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending