Verbind je met ons

EU

Qatar neemt het op tegen de Saoedische pestkoppen en wint

gepubliceerd

on

Vandaag (4 december) is het bekend gemaakt dat de Saoedische regering op het punt staat in te stemmen met het opheffen van de blokkade tegen Qatar. Na stand te hebben gehouden tegen Saoedische agressie en desinformatie, zullen de Qatari's zichzelf feliciteren met het succesvol verslaan van de pestkoppen van hun veel grotere buurman, schrijft Emily Barley.

Jared Kushner, senior adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Trump, naar verluidt gereisd naar Saoedi-Arabië met een team van gezanten begin deze week. Zijn opdracht was om een ​​einde te maken aan de blokkade van Qatar, in een laatste poging om het buitenlands beleid te winnen in de laatste dagen van de president. Het lijkt erop dat deze stap voldoende was om Saudi-Arabië en de andere blokkeerders op één lijn te brengen en de deal te sluiten bemiddeld door Koeweit over de streep.

Qatar heeft de blokkade onder leiding van zijn buren al meer dan drie jaar doorstaan, gebruikmakend van zijn uit gas en olie afkomstige rijkdom en zijn behendige beleidsvorming om het hoofd te bieden aan de pestkop-tactiek van een coalitie van Golfstaten onder leiding van de Saoedi's.

In juni 2017 legde een groep landen in het Midden-Oosten - waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Bahrein, Saoedi-Arabië en anderen - een blokkade op aan Qatar. Dit omvatte het verbieden van hun burgers om naar het land te reizen of er te wonen, het uitzetten van Qatari-onderdanen, het sluiten van hun luchtruim voor Qatari-vliegtuigen en het sluiten van de enige landgrens van het land.

De groep eisen varieerde van het sluiten van het in Doha gevestigde nieuwsnetwerk Al Jazeera tot het beëindigen van de militaire samenwerking met Turkije. Misschien wel het meest veelzeggend, eisten ze ook dat Qatar zich militair, politiek, sociaal en economisch zou aansluiten bij de andere Arabische landen.

Toen door de staat gesteunde kranten in Saoedi-Arabië suggereerden dat het land Qatar in een eiland zou kunnen veranderen door een kanaal aan de grens te bouwen en er giftig afval in te dumpen, een Financial Times hoofdartikel voerde aan dat Qatar het doelwit was van zijn buren omdat het weigerde een 'schaduwrol' te accepteren, maar ervoor koos om in plaats daarvan zijn eigen buitenlands beleid te voeren en de groei van Arabische media via Al Jazeera te ondersteunen.

Nadat president Trump in 2017 aanvankelijk de blokkade had gesteund, trok hij zijn steun snel in toen Saoedische functionarissen hem dat vroegen een grondinvasie van Qatar ondersteunen - een plan dat Trump vermoedelijk wakker heeft geschud voor de realiteit van hun motivaties.

De Qatari-regering heeft consequent geweigerd aan de eisen te voldoen, en beweerde dat dit zou betekenen dat de soevereiniteit moet worden opgegeven. Het land is vastbesloten zijn eigen weg te banen, met de ruimte om af te wijken van de normen van het Midden-Oosten - ongeacht hoeveel druk het onder druk komt te staan ​​van vijandige buren.

Die druk heeft vele vormen aangenomen, waarbij de blokkade zowel economische schade veroorzaakte als gezinnen uit elkaar scheurde. Een belangrijk onderdeel van de agressie tegen Qatar is onder meer dat het land wordt beschuldigd van het financieren van terrorisme, ondanks dat het lid is van de door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat en gastheer is van de grootste VS. off-shore luchtmachtbasis in de wereld.

Saudi-Arabië is begonnen met een desinformatiecampagne, sociale media overspoeld met nepaccounts die een breed scala aan problemen aanpakken, waaronder Britse voetbalclubs en het coronavirus om Qatar aan te vallen. Deze verslagen beschouwen elke criticus van Saoedi-Arabië als een pro-Qatar-shill en verspreiden leugens over Qatari's steun voor terrorisme. Afgelopen jaar The Guardian bleek dat de desinformatiecampagne heeft zich zelfs uitgebreid tot het maken van een reeks merkloze Facebook-nieuwspagina's.

Sinds het begin van de blokkade heeft het veel kritiek gekregen: mensenrechtenorganisaties in Qatar hebben betoogd dat de blokkade willekeurig, beledigend en illegaal was, terwijl het Internationaal Gerechtshof van de VN oordeelde in het voordeel van Qatar in het juridische geschil over vliegtuigen. In wat misschien wel de laatste spijker in de kist van de blokkade blijkt te zijn, wordt in een rapport dat in november 2020 is gepubliceerd door een speciale VN-rapporteur de blokkade genoemd. 'onwettig', en riep op tot een einde.

Omdat Saoedi-Arabië steun zocht en niet kon vinden voor zijn acties buiten de landen in het Midden-Oosten die onder zijn directe invloed stonden, nam zijn wil om door te gaan met het conflict naar verluidt af - waardoor Kushner en zijn gezanten een open deur kregen om door te zetten. Mensen dicht bij de gesprekken zei dat Saoedi-Arabië gemotiveerd was om de blokkade gedeeltelijk te beëindigen door de wens om weer op vriendschappelijke voet met de VS te komen wanneer president Trump zijn ambt verlaat en verkozen president Biden zich voorbereidt om het Witte Huis binnen te gaan.

De afgelopen drie jaar heeft het kleine, welvarende land Qatar zich verzet tegen aanvallen en laster van zijn naaste buren, en de aanstaande deal laat zien dat de vastberadenheid van zijn leiders om de pestkoppen niet te laten winnen, zijn vruchten heeft afgeworpen. Regeringen over de hele wereld zullen nu nauwlettend in de gaten houden om te zien hoe deze overwinning de machtsverhoudingen in de regio verandert, en wat de Qatari's hierna zullen doen met hun pas verworven invloed.

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen

EU

Hongerig naar verandering: een open brief aan Europese regeringen

gepubliceerd

on

In 2020 wist de hele wereld wat het was om honger te hebben. Miljoenen mensen gingen zonder genoeg te eten, met de meest wanhopige nu geconfronteerd hongersnood. Tegelijkertijd kreeg isolement een nieuwe betekenis, waarin de eenzamen en meest afgelegen waren ongeletterden van menselijk contact wanneer ze dat het meest nodig hadden, terwijl de vele slachtoffers van Covid-19 dat wel waren uitgehongerd van lucht. Voor ons allemaal was de menselijke ervaring verre van bevredigend, zelfs niet in de meest elementaire behoeften, schrijft Agnes Kalibata, Special Envoy voor de Food Systems Summit 2021.

De pandemie heeft een voorproefje gegeven van een toekomst aan de grenzen van het bestaan, waar mensen beroofd zijn, regeringen worden belemmerd en economieën verwelken. Maar het heeft ook een ongekende wereldwijde honger naar verandering aangewakkerd om te voorkomen dat dit onze langetermijnrealiteit wordt.

Voor alle obstakels en uitdagingen waarmee we in de komende weken en maanden worden geconfronteerd, begin ik 2021 met een enorm gevoel van optimisme en hoop ik dat het grommen in onze maag en het verlangen in ons hart het collectieve gebrul van uitdagendheid, vastberadenheid en van revolutie om dit jaar beter te maken dan vorig, en de toekomst stralender dan het verleden.

Het begint met eten, de meest primaire vorm van levensonderhoud. Het is voedsel dat de gezondheid en de vooruitzichten van bijna 750 miljoen Europeanen bepaalt en dat telt. Het is voedsel waar sommigen werken 10 miljoen alleen in de Europese landbouw en biedt de belofte van economische groei en ontwikkeling. En het is voedsel waarvan we hebben geleerd dat het onze ecosystemen beïnvloedt, tot aan de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat we genieten, bij regen of zonneschijn.

Zelfs vóór de pandemie was 2021 voorbestemd om een ​​'superjaar' voor voedsel te worden, een jaar waarin voedselproductie, consumptie en verwijdering eindelijk de vereiste wereldwijde aandacht kregen toen de VN 's werelds eerste Top Food Systems. Maar nu de vooruitgang van twee jaar wordt gecomprimeerd tot de komende 12 maanden, krijgt 2021 een hernieuwde betekenis.

Na een jaar van wereldwijde verlamming, veroorzaakt door de schok van Covid-19, moeten we onze angsten, onze angst, onze honger, en vooral onze energie om in actie te komen, en ontwaken tot het feit dat we door voedselsystemen gezonder, duurzamer en inclusief te maken, herstellen van de pandemie en beperk de impact van toekomstige crises.

De verandering die we nodig hebben, vereist dat we allemaal anders denken en handelen, want ieder van ons heeft een belang en een rol in functionerende voedselsystemen. Maar nu, meer dan ooit, moeten we naar onze nationale leiders kijken om de weg voorwaarts uit te stippelen door boeren, producenten, wetenschappers, vervoerders, kruideniers en consumenten te verenigen, te luisteren naar hun moeilijkheden en inzichten, en te beloven elk aspect van het voedsel te verbeteren. systeem voor de verbetering van iedereen.

Beleidsmakers moeten luisteren naar die van Europa 10 miljoen boeren als hoeders van de hulpbronnen die ons voedsel produceren en hun behoeften en uitdagingen afstemmen op de perspectieven van milieuactivisten en ondernemers, chef-koks en restauranteigenaren, artsen en voedingsdeskundigen om nationale verplichtingen na te komen.

Met wind in de zeilen gaan we 2021 in. Meer dan 50 landen hebben zich bij de Europese Unie aangesloten om deel te nemen aan de Food Systems Summit en zijn vijf prioriteitspijlers, of Actietracks, die voeding, armoede, klimaatverandering, veerkracht en duurzaamheid doorkruisen. En meer dan twee dozijn landen hebben een nationale convenor aangesteld om een ​​reeks van dialogen op landniveau in de komende maanden, een proces dat de top zal ondersteunen en de agenda zal bepalen voor het decennium van actie tot 2030.

Maar dit is pas het begin. Met de grootste urgentie roep ik alle VN-lidstaten op om zich bij deze wereldwijde beweging aan te sluiten voor een betere, meer vervullende toekomst, te beginnen met de transformatie van voedselsystemen. Ik dring er bij regeringen op aan om het platform te bieden dat een gesprek opent en landen begeleidt naar tastbare, concrete verandering. En ik moedig iedereen met vuur in hun buik aan om dit jaar betrokken te raken bij het Food Systems Summit-proces en de reis te beginnen van de overgang naar meer inclusieve en duurzame voedselsystemen.

De Summit is een 'People's Summit' voor iedereen, en het succes ervan hangt af van het feit dat iedereen overal betrokken wordt door eraan deel te nemen Action Track-enquêtes, lid worden van het online Summit Gemeenschap, en aanmelden om Food Systems Heroes die zich inzetten voor het verbeteren van voedselsystemen in hun eigen gemeenschappen en kiesdistricten.

Te vaak zeggen we dat het tijd is om in actie te komen en een verschil te maken, en dan doorgaan zoals voorheen. Maar het zou onvergeeflijk zijn als de wereld de lessen van de pandemie zou vergeten in onze wanhoop om terug te keren naar het normale leven. Al het schrift aan de muur suggereert dat onze voedselsystemen nu hervormd moeten worden. De mensheid snakt naar deze verandering. Het is tijd om onze eetlust te stillen.

Verder lezen

Biodiversiteit

Openbare hoorzitting over verband tussen biodiversiteitsverlies en pandemieën zoals COVID-19 

gepubliceerd

on

De hoorzitting van het Parlement over 'Geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving en toenemend risico op pandemieën: welke rol voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030' vindt vandaag (14 januari) plaats.

De hoorzitting, georganiseerd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, zal ingaan op het verlies aan biodiversiteit en de mate waarin dit het risico op pandemieën verhoogt als gevolg van verandering in landgebruik, klimaatverandering en handel in wilde dieren en planten. De rol die de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 zou kunnen spelen bij het tegengaan van biodiversiteitsverlies en bij het vergroten van de EU en de wereldwijde inzet voor biodiversiteit zal worden besproken.

Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten Uitvoerend Secretaris Dr. Anne Larigauderie en Uitvoerend Directeur van het Europees Milieuagentschap Dr. Hans Bruyninckx zullen de openbare hoorzitting openen.

Het gedetailleerde programma is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

U kunt de hoorzitting live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 9h vandaag.

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Donderdagmiddag bespreken de leden het ontwerpverslag van de rapporteur César Luena (S&D, ES) die reageert op de Biodiversiteitsstrategie van de Commissie voor 2030 en verwelkomt het ambitieniveau in de strategie. Het ontwerprapport onderstreept dat alle belangrijke directe drijvende krachten achter verandering in de natuur moeten worden aangepakt en spreekt zijn bezorgdheid uit over bodemdegradatie, de gevolgen van klimaatverandering en het afnemende aantal bestuivers. Het behandelt ook de kwesties financiering, mainstreaming en het bestuurskader voor biodiversiteit, roept op tot een Groen Erasmus-programma gericht op herstel en instandhouding, en benadrukt de noodzaak van internationale actie, ook met betrekking tot oceaangovernance.

U kunt de commissievergadering live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 13u15.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending