Verbind je met ons

Digitale economie

#DigitalServicesAct, #DigitalMarketsAct - Tijd voor onze democratie om technologie in te halen, zegt Margrethe Vestager tijdens de plenaire vergadering van het EESC

gepubliceerd

on

De aanstaande initiatieven van de Europese Commissie om digitale diensten en markten te reguleren, zullen ervoor zorgen dat providers de verantwoordelijkheid nemen voor de diensten die ze aanbieden en dat digitale giganten hun eigen regels niet opleggen aan de Europese markten, zei Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie.

De Digital Services Act van de Europese Commissie en de Digital Markets Act, die naar verwachting binnenkort worden gepubliceerd, zullen de Europese democratie helpen om de laatste twintig jaar van digitale ontwikkeling in te halen, door te bepalen hoe digitale diensten moeten worden geleverd en digitale markten werken, zei Vestager gisteren (3 December) aan de plenaire vergadering van het Europees Economisch en Sociaal Comité tijdens een debat over Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.

EESC-voorzitter Christa Schweng benadrukte dat de digitale transitie belangrijker dan ooit is geworden als een van de twee bouwstenen van het herstel van Europa uit de COVID-19-crisis, samen met de groene transitie.

De voorzitter van het EESC citeerde een recente studie waarin werd geschat dat tegen 2030 de cumulatieve extra bbp-bijdrage van nieuwe digitale technologieën in de EU 2.2 biljoen euro zou kunnen bedragen - het equivalent van het gecombineerde bbp van Spanje en Nederland voor 2019.

Schweng zei: "We hebben een Europese, mensgerichte benadering van digitalisering nodig. Zonder het vertrouwen van de burgers en bedrijven zullen we de kansen die digitalisering biedt niet kunnen aangrijpen. Daarom is het belangrijk om een ​​echte Europese Dataspace te bouwen waar onze gegevens worden beschermd en privacy en zelfbeschikking zijn gegarandeerd. We moeten ook de technologische soevereiniteit van de EU opbouwen en tegelijkertijd de wereldwijde digitale handel in stand houden. "

Vestager schetste de belangrijkste elementen van de digitale strategie van de Commissie, haar focus op het aantrekken van particuliere investeringen, haar afhankelijkheid van vlaggenschipinitiatieven (op het gebied van digitale vaardigheden, digitale overheidsdiensten en cyberbeveiliging) en de opbouw en inzet van digitale capaciteiten.

"Nu zorgt de Digital Services Act ervoor dat digitale dienstverleners hun verantwoordelijkheid nemen en aansprakelijk zijn voor de diensten die ze leveren, en dat vertrouwen kan worden hersteld", aldus Vestager. "Illegale online-inhoud en producten die niet voldoen aan de regels die we voor fysieke producten hebben, vormen het probleem. Beide moeten worden opgelost en moeten op Europese schaal worden opgelost."

"The Digital Markets Act", merkte ze op, "zal tegen gigantische bedrijven zeggen: je bent meer dan welkom om zaken te doen in Europa, je bent meer dan welkom om succesvol te zijn, maar er is een lijst met do's en don ' ts wanneer je die poortwachterspositie bereikt om ervoor te zorgen dat er eerlijke concurrentie is en de consument op de best mogelijke manier van dienst is. Het fundamentele punt hier is dat de markt ons als consument dient en dat we technologie willen die we echt kunnen vertrouwen. "

Stefano Mallia, voorzitter van de werkgeversgroep van het EESC, zei: "Europese werkgevers zijn voorstander van het hoofddoel om de digitale soevereiniteit van Europa te herstellen. Wij zijn er vast van overtuigd dat investeren in digitalisering de beste manier is voor de EU en haar lidstaten van de huidige economische tegenspoed, het herstel ondersteunen en nieuwe banen creëren. "

Hij sprak de steun van het bedrijfsleven uit voor de doelstelling van de Commissie om het komende decennium meer dan € 20 miljard per jaar in AI te investeren, en citeerde een recent gepubliceerde McKinsey-studie waaruit blijkt dat, hoewel slechts een kwart van de bedrijven wereldwijd de impact van het gebruik van AI lijkt die impact vooral afkomstig te zijn van het genereren van nieuwe inkomsten en niet van kostenreductie - een bevinding die het onderzoeken waard is in gesprekken tussen de Commissie, het bedrijfsleven en vakbonden.

Oliver Röpke, voorzitter van de EESC-Werknemersgroep, zei: "Als werknemersvertegenwoordigers zijn we ervan overtuigd dat digitalisering naast de huidige pandemie een kans is om betere banen en arbeidsomstandigheden te hebben. Er zijn echter duidelijke en eerlijke regels nodig om digitale communicatie te voorkomen. platforms om de wetgeving te omzeilen en een smartphoneversie van 19 te creërenth eeuws kapitalisme. Om ervoor te zorgen dat we ten volle kunnen profiteren van het enorme potentieel van digitalisering, moeten we de sociale partners er volledig bij betrekken via een duidelijk kader met op alle niveaus verankerde rechten op het gebied van informatie, raadpleging en participatie van werknemers. "

Hij zei ook dat het vinden van eerlijke en effectieve manieren om de digitale economie te belasten een fundamentele blauwdruk is om te zorgen voor een juiste herverdeling van rijkdom naarmate nieuwe technologieën worden ontwikkeld en robotisering zich verspreidt.

Seamus Boland, voorzitter van de EESC Diversity Europe Group, benadrukte dat de pandemie de digitalisering van ons leven aan het licht heeft gebracht en heeft versneld, en tegelijkertijd de benarde situatie van mensen die niet wisten hoe ze de technologie moesten gebruiken, aan het licht bracht.

"Digitalisering moet worden voltooid op een manier die eerlijk is en dat brengt iedereen mee", zei hij. "Ik ben er vast van overtuigd dat Europa de transformatie naar het digitale tijdperk met succes zal beheren als we voortbouwen op onze sterke punten en op onze waarden. Alle ogen zijn gericht op Europa om die weg te leiden, zodat EU-regelgeving de mondiale standaard wordt. niet alleen om 'Europa geschikt te maken voor het digitale tijdperk', maar ook om het 'digitale tijdperk geschikt te maken voor Europa en de wereld'. '

Digitale economie

2021 voorspellingen voor de mobiele telecommunicatie-industrie

gepubliceerd

on

 

Strand Consult volgt de mobiele telecom-industrie al 25 jaar en heeft voorspellingen voor de laatste 20 jaar gepubliceerd. Zie de collectie Hier kan je daar alles over lezen.. Deze notitie geeft een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van de mobiele telecomindustrie 2020 en doet voorspellingen voor 2021,  schrijft John Strand van Strand Consult.

Dit jaar verliep heel anders dan verwacht, inclusief de bom in februari GSMA heeft het Mobile World Congress geannuleerd.

Het is een understatement om te blijven COVID-19 was een game-wisselaar, maar het komt erop neer dat communicatienetwerken die worden gebouwd en beheerd door operators nog belangrijker zijn dan ooit. Strand Consult heeft lang beschreven hoe telecommunicatie de basis is van de moderne samenleving; 2020 bewees deze bewering zonder enige twijfel. Hier zijn enkele van de kwesties die 2020 hebben gedefinieerd en relevant zullen zijn in 2021: COVID-19, China, cybersecurity, 5G, spectrum, klimaat, open RAN, privacy, concurrentie, consolidatie, gendergelijkheid en netneutraliteit.

COVID-19, de algemene beleidsrechtvaardiging

Private netwerkaanbieders zijn door te investeren in de toekomst voorbereid op het onverwachte. De COVID19 bracht ongekende uitdagingen met zich mee voor telecommunicatienetwerken, en deze netwerken voldeden aan pandemische vereisten. Tijdens lockdown en de nieuwe norm van thuiswerken (WFH), hebben mensen op deze netwerken vertrouwd voor werk, school, winkelen en gezondheidszorg. Door te investeren voor de toekomst, zorgden veel netwerkeigenaren ervoor dat netwerken zouden presteren in de slechtste scenario's. Deze uitstekende netwerkprestaties weerlegden de conventionele wijsheid op het gebied van regelgeving die netwerkeigenaren aan hun eigen apparaten overlaten en die hun klanten, hun netwerken en externe serviceproviders zouden schaden. Inderdaad, het tegenovergestelde gebeurde: niet alleen zorgden netwerkaanbieders voor een consistente service, veel verlaagde prijzen in solidariteit met hun klanten. Deze ervaring heeft belangrijke gevolgen voor de regulering van prijsbeheersing, investeringsprikkels en duurzaamheid. Rapport van Strand Consult Netwerkgedrag onder crisis: reflecties over telecommunicatie, transport en energieregelgeving tijdens COVID-19 onderzoekt de regelgeving die deze netwerken beheersen om te zien welke lessen beleidsmakers kunnen leren om de regelgeving in de toekomst te verbeteren. De ervaring leert dat het toelaten van exploitanten om marktprikkels te volgen sociaal gunstige resultaten oplevert, beleidsmakers zullen waarschijnlijk COVID gebruiken om nog meer regelgeving te rechtvaardigen. Hier zijn zes vragen over de toekomst van telecomregulering.

Een andere haat-liefde-relatie in de tijd van corona is tussen toezichthouders en platforms als Google en Apple voor hun track en trace apps. Terwijl de antitrust-inspanningen tegen deze grote spelers wereldwijd gaande zijn, gaf COVID19 hen plotseling een centrale positie als "de goeden" met bewakingsmensen die eigenlijk willen. Mededingingsautoriteiten hebben veel energie gestoken in veeleisende antitrustzaken tegen de hyperreuzen; sommige hiervan zullen waarschijnlijk mislukken. Een betere strategie om hun dominantie te verminderen zou zijn om stop met het maken van beleid dat deze platforms ten onrechte begunstigt en versterkt met gratis weggeefacties op radiofrequenties (spectrum zonder vergunning), auteursrecht (redelijk gebruik) en datatransmissie (netneutraliteit) enzovoort.

De mobiele industrie is nog steeds een oude jongensclub

2020 was niet het jaar waarin vrouwen managementpariteit bereikten in de mobiele telecomsector, en de meest in het oog springende ongelijkheid is te zien bij de wereldwijde handelsvereniging van de industrie. Dit komt niet door een gebrek aan bekwame vrouwelijke leidinggevenden in de branche, maar eerder door een gebrek aan wil. GSMA's website notities: "De raad van bestuur van GSMA heeft 26 leden die de grootste groepen operators vertegenwoordigen en leden van kleinere onafhankelijke operators met wereldwijde vertegenwoordiging." Hoewel GSMA opschept over de geografische en economische diversiteit van het bestuur, faalt het op het fundamentele front van gender. Slechts 3 van de bestuursleden zijn vrouwen, waarvan 2 uit de VS en 1 uit Singapore. GSMA heeft veel workshops gehouden over het promoten van vrouwen in de branche, maar slaagt er niet in om in de praktijk te brengen wat het predikt. Dit patroon zal zich waarschijnlijk in 2021 voortzetten.

Birds of a Feather: Vodafone, Huawei en China

COVID-19 heeft het debat over Chinese apparatuur in netwerken geïntensiveerd. Velen realiseerden zich de toenemende kosten en kwetsbaarheid van Chinese elementen in mobiele netwerken en de kwetsbaarheid van bijbehorende toeleveringsketens, om nog maar te zwijgen van andere kritische technologieën. In 2020 beweerden veel landen dat China en zijn militair-gekoppelde Huawei veiligheidsrisico's vormen en maatregelen hebben genomen om apparatuur in mobiele netwerken te beperken. Er waren echter enkele opmerkelijke holdouts zoals Vodafone's 'minister van Buitenlandse Zaken' Joakim Reiter die herhaaldelijk het gebruik van Huawei-apparatuur verdedigt.

Vodafone geeft misschien prioriteit aan zijn relatie met Huawei boven de veiligheid en beveiliging van de klant, maar slimme operators zullen profiteren van hun keuze om de gegevens van hun klanten niet aan de Chinese overheid bekend te maken. De concurrentie in de mobiele industrie betekent dat klanten kunnen kiezen of ze het risico willen lopen hun gegevens aan de Chinese overheid bloot te stellen. Afmelden voor Huawei-apparatuur en andere risicovolle technologieleveranciers wordt een uniek verkoopargument voor operators in 2021, vooral voor zakelijke klanten. Vodafone zal waarschijnlijk de moeite nemen om zijn relatie met kwaadwillende leveranciers te verdedigen.

5G op schema in 2020 en 2021

Terwijl sommige operators hardnekkig vasthielden aan Chinese apparatuur, gingen andere operators verder met het kabbelen en vervangen van Huawei-apparatuur zonder de kosten te verhogen of hun tijdlijn te vertragen tot 5G. Succesvolle reboots zijn onder meer het Deense TDC, het Noorse Telenor en Telia en Proximus in België. Operators vervangen en upgraden hun netwerken in een tempo dat de implementatie van 3G en 4G overtreft. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel nieuwe apparatuur kan worden ingezet; Het kostte TDC slechts 11 maanden om een ​​5G-netwerk te lanceren met niet-Chinese apparatuur die 90% van het land besloeg. In de meeste landen vinden deze upgrades plaats zonder dat operators hun CAPEX hoeven te verhogen. Strand Consult beschreef dit al in 2019. Strand Consult is voorzichtig optimistisch over 5G in 2021. Operators kunnen uitblinken in bouwen en exploiteren en netwerken - zelfs tijdens een crisis. De vraag is of de toepassingen voor 5G aantrekkelijk zullen zijn voor consumentenadoptie.

Spectrumveilingen - The sky is the limit

Op het moment van schrijven ligt de veiling voor de C-Band (3.7–3.98 GHz) in de VS op schema om een ​​wereldrecord voor een spectrumveiling te vestigen, waarmee $ 70 miljard wordt gebroken. De opwinding wedijvert met de 3G-spectrumveilingen in 2000 en weerspiegelt dat Amerikaanse exploitanten rechten kunnen kopen zonder dat ze vervallen. Europa's kortlopende spectrumlicenties hebben geleid tot nare situaties waarin licenties vervallen en niet kunnen worden verlengd.

in 2020 De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen heeft de Nobelprijs voor de economie 2020 toegekend aan Paul R. Milgrom en Robert B. Wilson van Stanford University "voor verbeteringen in de veilingtheorie en uitvindingen van nieuwe veilingformaten." In slechts een generatie hebben spectrumveilingen aangetoond dat telecomexploitanten in staat zijn om schaarse middelen efficiënt te gebruiken en aanzienlijk bij te dragen aan de schatkist. Zoals de Koninklijke Academie terecht opmerkt, verdienen marktconforme allocatiemethoden zoals veilingen de voorkeur boven administratieve allocatie.

Niet alle spectrumveilingen waren echter gunstig. Door de hoge prijzen in sommige landen zijn de investeringen in infrastructuur zelfs verminderd. In sommige gevallen hebben regeringen en bieders op de veilingen gespeeld. De bevindingen van de Nobelprijswinnaars van 2020, indien toegepast, zouden deze problemen kunnen oplossen, maar het vereist politieke discipline. Strand Consult ziet de Nobelprijs als een boodschap aan regeringen over de hele wereld om de praktijk van spectrumtoewijzing te verbeteren, met name wat betreft veilingregels, spectrumherbestemming, spectrum zonder vergunning en federale spectrumbezit..

China - Ziet er niet goed uit

Het echte verhaal over China krijgen bleek moeilijk in 2020. De Chinese propagandamachine misleidt veel journalisten, en veel verhalen over Huawei komen voort uit het feit dat het bedrijf een exclusief interview geeft met een vriendelijke journalist in een voorkeursmedia. In deze verhalen wordt Huawei afgebeeld als een hulpeloos slachtoffer in de handelsoorlog tussen de VS en China. Weinig media durven een analyse te publiceren waarin de bedrijfsomstandigheden van buitenlandse bedrijven in China worden vergeleken met de gunstige behandeling die Chinese bedrijven in het buitenland genieten. Bovendien zijn er maar weinig artikelen die de rol van Huawei bij het onderdrukken van mensenrechten in China onderzoeken.

De bedrijfspraktijken van Huawei worden echter onhoudbaar voor Huawei zelf. Tommy Zwick, de Deense communicatiedirecteur van het bedrijf ontslag genomen op Twitter omdat hij kon niet accepteren Huawei's rol in Oeigoerse moslimonderdrukking.  En beroemdheden uit de sport sterren naar kunstenaars annuleren hun Huawei-contracten. Strand Consult hoopt dat meer mensen de weg van integriteit kiezen in 2021, aangezien de focus op China's verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten allang had moeten wachten.

China droomt ervan dat president Joe Biden het leven gemakkelijker zal maken. Strand Consult onderschrijft deze opvatting niet; de regels kunnen zelfs worden aangescherpt. Sommige landen zullen nog een stap verder gaan met de beperkingen voor China en zijn aanwezigheid in communicatienetwerken volledig verbieden. Zie gerelateerde opmerkingen hier: Zou een nieuwe president de Amerikaanse kijk op de beveiliging van Huawei en ZTE in 5G-netwerken veranderen?? 

Strand Consult rapporteert over 4G RAN wordt door beleidsmakers gebruikt om het marktaandeel van Chinese apparatuur in netwerken te begrijpen en de bijbehorende risico's te beoordelen. Strand Consult heeft ook rapporten gepubliceerd om beleidsmakers en journalisten te helpen kritisch te denken bij de vele claims van Huawei's bedrijfscommunicatie.

Telecommunicatie en de klimaatagenda

Operators hebben veel initiatieven om de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze zijn belangrijk omdat het totale energieverbruik waarschijnlijk zal stijgen, zelfs met efficiëntieverbeteringen in de dataproductielaag. Lees het uitstekende rapport van Barclays Equity Research Analysts Milieu, sociaal en bestuur - Goed doen, genoeg doen?door het team onder leiding van Maurice Patrick.

Deze holistische benadering van energieverbruik is zinvoller dan de 5G-klimaathype die probeert het energieverbruik te meten als een functie van de minuten of gegevens die een operator produceert. Strand Consult beschrijft hier enkele van deze uitdagingen en oplossingen: Nieuwe partnerschappen helpen telecom- en technologiebedrijven groen te worden. Google loopt voorop in Denemarken.

De realiteitscheck op Open Ran 

In 2020 werd Open Ran afgeschilderd als een wonder "technologie". Velen geloven dat Open Ran de innovatie zal stimuleren, de kosten van operators zal verlagen en zal helpen Chinese apparatuur in telecommunicatienetwerken te verwijderen. Andere Open Ran-boosters willen dat meer landen fabrikanten van telecommunicatie-infrastructuur worden.

2021 brengt een noodzakelijke realitycheck. Het zal jaren duren voordat Open Ran de reguliere RAN 1: 1 kan vervangen. De beloofde besparingen voor operators zullen niet zo groot zijn, en de vermeende openheid van de oplossing zal niet noodzakelijkerwijs zekerheid bieden, althans in de verwachting dat Open Ran de afhankelijkheid van Chinese leveranciers vermindert. China Mobile, China Unicom en China Telecom behoren tot de ongeveer 44 technologiebedrijven van de Chinese overheid in de O-RAN Alliance. Andere leden zijn ZTE en Inspur, die de VS verbieden vanwege banden met het Chinese leger. Hoewel O-RAN beweert de uitweg van Huawei te bieden, lijkt het een Chinees overheidsbedrijf te vervangen door een ander, zoals Lenovo. Open Ran-specificaties zijn mogelijk al in strijd met de cyberbeveiligingsregels in het VK, Duitsland en Frankrijk. Octrooi-uitdagingen zijn ook waarschijnlijk omdat Open Ran 100% afhankelijk is van 3GPP en de patenten van niet-leden van de O-RAN Alliance.

Strand Consult is van mening dat industriële samenwerking belangrijk is voor technologische ontwikkeling, investeringen en innovatie. Een deel van deze samenwerking wordt gedaan in 3GPP, de O-RAN Alliantie, en andere organisaties. Mobiele operators moeten de vrijheid hebben om de technologische oplossingen te kiezen die zinvol zijn voor hun bedrijf, op voorwaarde dat ze zich houden aan de nationale veiligheidswetten. Open Ran zou daar niet de rechtvaardiging voor moeten zijn protectionisme.

Regelgeving is verworven door de industrie en ontworpen om er voordeel uit te halen

Beleidsmakers in de VS en de EU spreken een groot spel over antitrust, platformregulering en gegevensbescherming. Ze tweeten, liken, vrienden en streamen hun kritiek tegen Google, Facebook, Amazon, Apple en Netflix terwijl ze deze platforms zelf gebruiken. De platforms hebben het nog nooit zo goed gehad; ze genoten er weer een jaar mee ihogere winsten en marktaandelen. Ze zouden een kerstkaart moeten bedanken Margrethe Vestager.

Net als rokers die tekeer gaan tegen de tabaksindustrie, kunnen politici niet zonder de platforms. Sommige politici tweets zelfs meer dan de Amerikaanse president Donald Trump. Neem het Deense lid van het EU-parlement Karen Melchior  wie heeft getweet 193,000 keer sinds oktober 2008. Dat zijn 43 tweets per dag gedurende 12 jaar. Ze is drie keer actiever dan Donald Trump, die heeft getweet 59,000 tweets sinds maart 2009 ongeveer 13 tweets per dag. Melchior heeft 21,000 volgers: Trump, 88 miljoen. Melchior volgt 16,000; Troef; slechts 51,

Hoe meer die grote technologie wordt gereguleerd, hoe groter deze wordt. Beleid dat Netflix dwingt om meer lokale inhoud te kopen, verhoogt alleen de populariteit van Netflix in het lokale beleid. Dit beleid ziet er aan de oppervlakte goed / voelt goed aan, maar heeft het tegenovergestelde van het beoogde effect. De verliezers zijn natuurlijk traditionele radio, tv en print.

Concurrentie en consolidatie: een tijd voor eerlijkheid voor operators en beleidsmakers

De mededingingsautoriteiten zouden realistischer moeten kijken naar besluiten die bedoeld zijn om de concurrentie en de consumentenbescherming te verbeteren, met name beperkingen tegen vier tot drie fusies. Rechtbanken bestraften de regelgevingsdeskundigen en lieten zien dat de Europese Commissie ongelijk heeft bij het blokkeren van de fusie tussen Hutchison en O2. Europa is achtergebleven bij de investeringen in telecom, de prijzen blijven dalen en de regio neemt een steeds kleiner deel van de wereldmarkt in (waar het ooit wereldleider was). Operators kunnen de kloof overbruggen door het verminderen van de hype in de fusieverklaringen.  Het alternatief voor consolidatie is "consolidation light", waarbij operators infrastructuur delen. Een van de manieren om dit te doen is via nationale roamingovereenkomsten, zoals beschreven in het rapport  Inzicht in de impact van nationale roaming op investeringen en concurrentie.

Strand Consult heeft gepubliceerde uitgebreid over fusies en overnames in de mobiele industrie. Kijk naar wat creëert concurrentie in de telecommunicatie-industrie? Is het aantal mobiele operators te vergelijken met het aantal aanbieders van infrastructuurapparatuur zoals Huawei, Ericsson, Nokia, Samsung en ZTE?

Breedband via draadloze oplossingen - glasvezel in de lucht

In 2021 zullen in toenemende mate 4G- en 5G / FWA-oplossingen worden vervangen door vaste breedbandverbindingen. Terwijl consumenten steeds meer het snoer doorknippen en voor breedband helemaal draadloos gaan, hebben veel beleidsmakers en voorstanders zich verzet tegen deze trend. Ze willen verouderde reguleringssilo's in stand houden. Ondertussen zullen mobiele operators hun krachten bundelen met glasvezel naar de thuisaanbieders en breedband aanbieden via Fixed Wireless Access (FWA). Grotere operators met een vast en een mobiel bedrijf zullen op deze oplossingen vertrouwen als aanvulling op vast breedband.

De komende focus op hardwarebeveiliging

De meest voorkomende cyberaanvallen zijn afkomstig van de georganiseerde misdaad en door de staat gesponsorde actoren om financiële redenen en spionage. Dit jaar was niet anders dan andere voor de grootschalige cyberaanvallen. Het falen van dit beleid weerspiegelt het gebrek aan een holistische benadering van netwerkbeveiliging en vaak een overfocus op software. In 2021 zou meer aandacht moeten worden besteed aan alle netwerkelementen en hun herkomst, inclusief de servers die gegevens verwerken en de laptops en apparaten die erop zijn aangesloten. Hoewel pogingen om Huawei te verwijderen moeten worden toegejuicht, wordt de beveiliging niet verbeterd als de vervanging van Huawei gewoon een andere Chinese overheidsbedrijf is, zoals GE, Motorola en Lenovo, ooit Amerikaanse bedrijven, nu eigendom van gelieerde belangen van de Chinese overheid.

Netneutraliteit terug uit de dood

"Open internet", "internetregulering" en "netneutraliteit" zijn gebaseerd op de theorie dat netwerkeigenaren netwerkgebruikers schade zullen berokkenen. Europa kent deze regels al lang, regels die zijn gebaseerd op gebrekkige theorieën waarvan niet is aangetoond dat ze innovatie, investeringen of gebruikersrechten vergroten. Wanneer de praktijk de theorie weerlegt, is het tijd om de regels bij te werken.

In de VS heeft de Federal Communication Commission dergelijke regels in 2017 ingetrokken. Zij heeft de bevoegdheid van concurrentieverstorende praktijken op de breedbandmarkt teruggegeven aan de Federal Trade Commission. Deze stap gaat gepaard met een toename van de investeringen in breedband, snelheid en kwaliteit. Het zou jammer zijn om terug te keren naar een beleid dat netwerkinvesteringen en innovatie afschrikt, juist nu mensen in toenemende mate afhankelijk zijn van netwerken voor werk, school en gezondheidszorg. Zoals Strand Consult's veel rapporten over netneutraliteit ijverig documenteren, wordt internetregulering gepromoot door de hyperreuzen van Silicon Valley en hun beleidsadvocaten. Open internet betekent dat Silicon Valley nul betaalt voor datatransmissie, terwijl consumenten 100 procent betalen, ongeacht of ze de diensten van de giganten gebruiken of niet. Dit beleid is in tegenspraak met de praktijk en ervaring van andere communicatienetwerken waarin contentproviders een rol speelden om de kosten voor eindgebruikers te verlagen. Harde netneutraliteit is empirisch niet gecorreleerd met toegenomen innovatie. Bovendien hebben veel landen met dergelijke regels een hardnekkig investeringskloof, met name op het platteland.

Conclusie

In 2020 is Strand Consult gepubliceerd veel onderzoeksnotities en meldt om mobiele telecombedrijven te helpen navigeren in een complexe wereld en om transparantie te creëren in beleids- en regelgevende debatten. Strand Consult heeft de afgelopen 19 jaar het jaar herzien en voorspellingen gedaan voor het komende jaar. We nodigen je uit om met eigen ogen te kijken of we door de jaren heen gelijk hadden.

Heeft u deze e-mail doorgestuurd gekregen van een collega? Vervolgens meld u aan voor de Strand Consult nieuwsbrief en ontvang gratis onderzoeksnotities.
Zie ook onze laatste rapporten over de mobiele industrie
Lees meer over onze workshops
Over Strand Consult

Strand Consult, een onafhankelijk bedrijf, produceert strategische rapporten, onderzoeksnotities en workshops over de mobiele telecomsector.

Lees meer over John Strand.

Lees meer over Strand Consult.

 

Verder lezen

Digitale economie

De Commissie richt een centrum voor digitale instandhouding van cultureel erfgoed op en lanceert projecten ter ondersteuning van digitale innovatie op scholen

gepubliceerd

on

Op 4 januari heeft de Commissie een Europees kenniscentrum opgericht met als doel het Europees cultureel erfgoed te behouden en in stand te houden. Het centrum, dat een periode van drie jaar zal werken, heeft van de Horizon 2020 programma. Het zal een digitale samenwerkingsruimte opzetten voor het behoud van cultureel erfgoed en toegang geven tot opslagplaatsen van gegevens, metadata, standaarden en richtlijnen. Istituto Nazionale di Fisica Nucleare in Italië coördineert het team van 19 begunstigden die afkomstig zijn uit 11 EU-lidstaten, Zwitserland en Moldavië.

De Commissie heeft ook twee projecten gelanceerd ter ondersteuning van digitaal onderwijs, elk met een waarde van maximaal € 1 miljoen, via Horizon 2020. Het eerste project, MenSI, richt zich op mentorschap voor schoolverbetering en loopt tot februari 2023. MenSI streeft ernaar 120 scholen te mobiliseren in zes lidstaten (België, Tsjechië, Kroatië, Italië, Hongarije, Portugal) en het Verenigd Koninkrijk om digitale innovatie te bevorderen, met name in kleine of landelijke scholen en voor sociaal achtergestelde leerlingen. Het tweede project, iHub4Schools, loopt tot juni 2023 en zal digitale innovatie op scholen versnellen dankzij de oprichting van regionale innovatiehubs en een mentormodel. 600 leerkrachten op 75 scholen zullen deelnemen en de hubs zullen worden opgericht in 5 landen (Estland, Litouwen, Finland, Verenigd Koninkrijk, Georgië). Italië en Noorwegen zullen ook profiteren van het mentorprogramma. Meer informatie over de nieuw gestarte projecten is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen

Digitale economie

Nieuwe EU-strategie voor cyberbeveiliging en nieuwe regels om fysieke en digitale kritieke entiteiten weerbaarder te maken

gepubliceerd

on

Vandaag (16 december) presenteren de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid een nieuwe EU-strategie voor cyberbeveiliging. Als een belangrijk onderdeel van Shaping Europe's Digital Future, het herstelplan voor Europa en de EU-strategie voor de veiligheidsunie, zal de strategie de collectieve weerbaarheid van Europa tegen cyberdreigingen versterken en ertoe bijdragen dat alle burgers en bedrijven ten volle kunnen profiteren van betrouwbare en betrouwbare diensten en digitale tools. Of het nu gaat om de aangesloten apparaten, het elektriciteitsnet of de banken, vliegtuigen, overheidsdiensten en ziekenhuizen die Europeanen gebruiken of frequent gebruiken, ze verdienen het om dit te doen met de zekerheid dat ze beschermd zullen worden tegen cyberdreigingen.

De nieuwe cyberbeveiligingsstrategie stelt de EU ook in staat haar leiderschap op het gebied van internationale normen en standaarden in cyberspace te versterken en de samenwerking met partners over de hele wereld te versterken om een ​​mondiale, open, stabiele en veilige cyberruimte te bevorderen, gebaseerd op de rechtsstaat en mensenrechten , fundamentele vrijheden en democratische waarden. Bovendien doet de Commissie voorstellen om de cyber- en fysieke weerbaarheid van kritieke entiteiten en netwerken aan te pakken: een richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de hele Unie (herziene NIS-richtlijn of `` NIS 2 ''), en een nieuwe richtlijn inzake de veerkracht van kritische entiteiten.

Ze bestrijken een breed scala aan sectoren en zijn bedoeld om de huidige en toekomstige online en offline risico's, van cyberaanvallen tot misdaad of natuurrampen, op een coherente en complementaire manier aan te pakken. Vertrouwen en veiligheid staan ​​centraal in het digitale decennium van de EU De nieuwe cyberbeveiligingsstrategie heeft tot doel een mondiaal en open internet te waarborgen en tegelijkertijd waarborgen te bieden, niet alleen om de veiligheid te waarborgen, maar ook om de Europese waarden en de grondrechten van iedereen te beschermen.

Voortbouwend op de resultaten van de afgelopen maanden en jaren, bevat het concrete voorstellen voor regelgevings-, investerings- en beleidsinitiatieven op drie gebieden van EU-optreden: 1. Veerkracht, technologische soevereiniteit en leiderschap
In het kader van dit actielijn stelt de Commissie voor om de regels voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te hervormen op grond van een richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de hele Unie (herziene NIS-richtlijn of `` NIS 2 ''), om het niveau van cyberweerbaarheid van kritieke publieke en private sectoren: ziekenhuizen, energienetten, spoorwegen, maar ook datacentra, overheidsadministraties, onderzoekslaboratoria en de fabricage van kritische medische apparatuur en medicijnen, evenals andere kritieke infrastructuur en diensten, moet ondoordringbaar blijven , in een steeds sneller bewegende en complexe dreigingsomgeving. De Commissie stelt ook voor om in de hele EU een netwerk van Security Operations Centres op te zetten, aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI), dat een echt `` cyberbeveiligingsschild '' voor de EU zal vormen, dat vroeg genoeg tekenen van een cyberaanval kan detecteren en proactief actie, voordat er schade optreedt. Aanvullende maatregelen zijn onder meer specifieke steun voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in het kader van de digitale-innovatiehubs, evenals grotere inspanningen om de beroepsbevolking bij te scholen, het beste cyberbeveiligingstalent aan te trekken en te behouden en te investeren in open onderzoek en innovatie, concurrerend en gebaseerd op uitmuntendheid.
2. Opbouwen van operationele capaciteit om te voorkomen, af te schrikken en te reageren
De Commissie bereidt, via een progressief en inclusief proces met de lidstaten, een nieuwe gezamenlijke cybereenheid voor ter versterking van de samenwerking tussen EU-organen en de autoriteiten van de lidstaten die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen, afschrikken en reageren op cyberaanvallen, met inbegrip van civiele, rechtshandhavingsinstanties, diplomatieke en cyberdefensiegemeenschappen. De hoge vertegenwoordiger doet voorstellen ter versterking van de EU-toolbox voor cyberdiplomatie om kwaadwillende cyberactiviteiten te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en doeltreffend te reageren, met name die welke onze kritieke infrastructuur, toeleveringsketens, democratische instellingen en processen aantasten. De EU zal ook streven naar verdere versterking van de samenwerking op het gebied van cyberdefensie en de ontwikkeling van ultramoderne cyberdefensievermogens, voortbouwend op het werk van het Europees Defensieagentschap en Mmmber-staten aanmoedigen om ten volle gebruik te maken van de permanente gestructureerde samenwerking en de Europese defensie Fonds.
3. Bevorderen van een wereldwijde en open cyberspace door intensievere samenwerking
De EU zal de samenwerking met internationale partners intensiveren om de op regels gebaseerde wereldorde te versterken, internationale veiligheid en stabiliteit in cyberspace te bevorderen en de mensenrechten en fundamentele vrijheden online te beschermen. Het zal internationale normen en standaarden bevorderen die deze kernwaarden van de EU weerspiegelen, door samen te werken met zijn internationale partners in de Verenigde Naties en andere relevante fora. De EU zal haar EU-instrumentarium voor cyberdiplomatie verder versterken en de inspanningen voor cybercapaciteitsopbouw voor derde landen opvoeren door een EU-agenda voor externe cybercapaciteitsopbouw te ontwikkelen. De cyberdialogen met derde landen, regionale en internationale organisaties en de multistakeholdergemeenschap zullen worden geïntensiveerd.

De EU zal ook een EU-netwerk voor cyberdiplomatie over de hele wereld vormen om haar visie op cyberspace te promoten. De EU heeft zich ertoe verbonden de nieuwe cyberbeveiligingsstrategie te ondersteunen met een ongekend niveau van investeringen in de digitale transitie van de EU in de komende zeven jaar, via de volgende langetermijnbegroting van de EU, met name het programma Digitaal Europa en Horizon Europa, en het herstel Plan voor Europa. De lidstaten worden daarom aangemoedigd om ten volle gebruik te maken van de EU-herstel- en veerkrachtfaciliteit om cyberbeveiliging te stimuleren en investeringen op EU-niveau aan te passen.

Het doel is om tot 4.5 miljard euro aan gezamenlijke investeringen van de EU, de lidstaten en de industrie te bereiken, met name in het kader van het kenniscentrum voor cyberbeveiliging en het netwerk van coördinatiecentra, en ervoor te zorgen dat een groot deel naar het mkb gaat. De Commissie streeft er ook naar de industriële en technologische capaciteiten van de EU op het gebied van cyberbeveiliging te versterken, onder meer door projecten die gezamenlijk worden ondersteund door EU- en nationale begrotingen. De EU heeft de unieke kans om haar troeven te bundelen om haar strategische autonomie te vergroten en haar leidende positie op het gebied van cyberbeveiliging in de hele digitale toeleveringsketen te versterken (inclusief data en cloud, volgende generatie processortechnologieën, ultraveilige connectiviteit en 6G-netwerken), in overeenstemming met haar waarden en prioriteiten.

Cyber- en fysieke veerkracht van netwerken, informatiesystemen en kritieke entiteiten Bestaande maatregelen op EU-niveau om essentiële diensten en infrastructuren te beschermen tegen zowel cyberrisico's als fysieke risico's, moeten worden bijgewerkt. Cyberveiligheidsrisico's blijven evolueren naarmate de digitalisering en onderlinge verbondenheid toenemen. Fysieke risico's zijn ook ingewikkelder geworden sinds de goedkeuring van de EU-regels van 2008 inzake kritieke infrastructuur, die momenteel alleen betrekking hebben op de energie- en transportsector. De herzieningen hebben tot doel de regels bij te werken volgens de logica van de EU-strategie voor de Veiligheidsunie, de valse dichotomie tussen online en offline te overkomen en de silobenadering te doorbreken.

Om te reageren op de toenemende dreigingen als gevolg van digitalisering en onderlinge verbondenheid, zal de voorgestelde richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de hele Unie (herziene NIS-richtlijn of `` NIS 2 '') middelgrote en grote entiteiten uit meer sectoren bestrijken op basis van hun kriticiteit voor de economie en de samenleving. NIS 2 verscherpt de veiligheidseisen die aan de bedrijven worden opgelegd, pakt de veiligheid van toeleveringsketens en leveranciersrelaties aan, stroomlijnt de rapportageverplichtingen, introduceert strengere toezichtmaatregelen voor nationale autoriteiten, strengere handhavingsvereisten en heeft tot doel sanctieregelingen in de lidstaten te harmoniseren. Het NIS 2-voorstel zal bijdragen tot meer informatie-uitwisseling en meer samenwerking inzake cybercrisisbeheer op nationaal en EU-niveau. De voorgestelde richtlijn inzake de veerkracht van kritieke entiteiten (Critical Entities Resilience, CER) breidt zowel het toepassingsgebied als de diepgang van de Europese richtlijn kritieke infrastructuur uit 2008 uit. Er zijn nu tien sectoren: energie, transport, bankwezen, financiële marktinfrastructuur, gezondheid, drinkwater, afvalwater, digitale infrastructuur, openbaar bestuur en ruimtevaart. Krachtens de voorgestelde richtlijn zouden de lidstaten elk een nationale strategie aannemen om de veerkracht van kritieke entiteiten te waarborgen en regelmatig risicobeoordelingen uitvoeren. Deze beoordelingen zouden ook helpen bij het identificeren van een kleinere subset van kritieke entiteiten die onderworpen zouden zijn aan verplichtingen die bedoeld zijn om hun veerkracht te vergroten in het licht van niet-cyberrisico's, waaronder risicobeoordelingen op entiteitsniveau, het nemen van technische en organisatorische maatregelen en melding van incidenten.

De Commissie zou op haar beurt aanvullende steun bieden aan lidstaten en kritieke entiteiten, bijvoorbeeld door een overzicht op Unieniveau te ontwikkelen van grensoverschrijdende en sectoroverschrijdende risico's, beste praktijken, methodologieën, grensoverschrijdende opleidingsactiviteiten en oefeningen om te testen de veerkracht van kritische entiteiten. Beveiliging van de volgende generatie netwerken: 5G en verder In het kader van de nieuwe cyberbeveiligingsstrategie worden de lidstaten, met de steun van de Commissie en ENISA - het Europees cyberbeveiligingsagentschap, aangemoedigd om de implementatie van de EU 5G-toolbox, een alomvattend en objectief risico -gebaseerde aanpak voor de beveiliging van 5G en toekomstige generaties netwerken.

Volgens een vandaag gepubliceerd rapport over de impact van de aanbeveling van de Commissie op de cyberbeveiliging van 5G-netwerken en de voortgang bij de uitvoering van de EU-toolbox met verzachtende maatregelen, zijn de meeste lidstaten sinds het voortgangsverslag van juli 2020 al goed op weg met de uitvoering de aanbevolen maatregelen. Ze moeten er nu naar streven om de uitvoering ervan tegen het tweede kwartaal van 2021 af te ronden en ervoor te zorgen dat de geïdentificeerde risico's op een gecoördineerde manier adequaat worden beperkt, met name om de blootstelling aan leveranciers met een hoog risico te minimaliseren en de afhankelijkheid van deze leveranciers te vermijden. De Commissie zet vandaag ook de belangrijkste doelstellingen en maatregelen uiteen om de gecoördineerde werkzaamheden op EU-niveau voort te zetten.

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "Europa zet zich in voor de digitale transformatie van onze samenleving en economie. We moeten het dus ondersteunen met ongekende investeringen. De digitale transformatie versnelt, maar kan alleen maar slagen. als mensen en bedrijven erop kunnen vertrouwen dat de verbonden producten en diensten - waarop ze vertrouwen - veilig zijn. "

Hoge vertegenwoordiger Josep Borrell zei: "Internationale veiligheid en stabiliteit hangen meer dan ooit af van een mondiale, open, stabiele en veilige cyberspace waar de rechtsstaat, mensenrechten, vrijheden en democratie worden gerespecteerd. Met de strategie van vandaag versterkt de EU haar bescherming. haar regeringen, burgers en bedrijven tegen wereldwijde cyberdreigingen, en om leiderschap te bieden in cyberspace, om ervoor te zorgen dat iedereen de voordelen van internet en het gebruik van technologieën kan plukken. "

Onze Europese manier van leven promoten Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: "Cyberveiligheid is een centraal onderdeel van de Veiligheidsunie. Er is geen onderscheid meer tussen online en offline bedreigingen. Digitaal en fysiek zijn nu onlosmakelijk met elkaar verweven. De reeks maatregelen van vandaag toont aan dat de De EU staat klaar om al haar middelen en expertise aan te wenden om zich met dezelfde vastberadenheid voor te bereiden op en te reageren op fysieke en cyberdreigingen. "

Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton zei: "Cyberbedreigingen evolueren snel, ze worden steeds complexer en flexibeler. Om ervoor te zorgen dat onze burgers en infrastructuren worden beschermd, moeten we verschillende stappen vooruit denken. Het veerkrachtige en autonome cyberbeveiligingsschild van Europa zal betekenen dat we ons expertise en kennis om sneller op te sporen en te reageren, mogelijke schade te beperken en onze weerbaarheid te vergroten. Investeren in cybersecurity betekent investeren in de gezonde toekomst van onze online omgevingen en in onze strategische autonomie. "

Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zei: "Onze ziekenhuizen, afvalwatersystemen of transportinfrastructuur zijn slechts zo sterk als hun zwakste schakels; verstoringen in een deel van de Unie kunnen de verlening van essentiële diensten elders in de weg staan. markt en het levensonderhoud van degenen die in Europa wonen, moet onze belangrijkste infrastructuur bestand zijn tegen risico's zoals natuurrampen, terroristische aanslagen, ongevallen en pandemieën zoals we die nu meemaken. Mijn voorstel voor kritieke infrastructuur doet precies dat. "

Volgende stappen

De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger hebben zich ertoe verbonden de nieuwe cyberbeveiligingsstrategie de komende maanden uit te voeren. Ze zullen regelmatig verslag uitbrengen over de geboekte vooruitgang en het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en belanghebbenden volledig op de hoogte houden en betrokken houden bij alle relevante acties. Het is nu aan het Europees Parlement en de Raad om de voorgestelde NIS 2-richtlijn en de Critical Entities Resilience-richtlijn te bestuderen en aan te nemen. Als de voorstellen eenmaal zijn goedgekeurd en vervolgens zijn aangenomen, moeten de lidstaten ze binnen 18 maanden na de inwerkingtreding ervan omzetten.

De Commissie zal de NIS 2-richtlijn en de Critical Entities Resilience Directive periodiek herzien en verslag uitbrengen over hun werking. Achtergrond Cyberbeveiliging is een van de topprioriteiten van de Commissie en een hoeksteen van het digitale en verbonden Europa. Een toename van cyberaanvallen tijdens de coronaviruscrisis heeft aangetoond hoe belangrijk het is om ziekenhuizen, onderzoekscentra en andere infrastructuur te beschermen. Krachtige actie op dit gebied is nodig om de economie en de samenleving van de EU toekomstbestendig te maken. In de nieuwe cyberbeveiligingsstrategie wordt voorgesteld cyberbeveiliging te integreren in elk element van de toeleveringsketen en de activiteiten en middelen van de EU in de vier cyberbeveiligingsgemeenschappen - interne markt, rechtshandhaving, diplomatie en defensie - verder samen te brengen.

Het bouwt voort op de EU-strategie 'Shaping Europe's Digital Future en de EU-veiligheidsunie', en steunt op een aantal wetgevingshandelingen, acties en initiatieven die de EU heeft genomen om de cyberbeveiligingscapaciteit te versterken en te zorgen voor een cyberbestendiger Europa. Dit omvat de cyberbeveiligingsstrategie van 2013, herzien in 2017, en de Europese veiligheidsagenda 2015-2020 van de Commissie. Het erkent ook de toenemende verwevenheid tussen interne en externe veiligheid, met name via het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. De eerste EU-brede wet inzake cyberbeveiliging, de NIS-richtlijn, die in 2016 van kracht werd, heeft bijgedragen tot het bereiken van een gemeenschappelijk hoog niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de hele EU. Als onderdeel van haar belangrijkste beleidsdoelstelling om Europa geschikt te maken voor het digitale tijdperk, heeft de Commissie in februari van dit jaar de herziening van de NIS-richtlijn aangekondigd.

De EU-cyberbeveiligingsverordening, die sinds 2019 van kracht is, voorzag Europa van een kader voor cyberbeveiligingscertificering van producten, diensten en processen en versterkte het mandaat van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging (ENISA). Wat betreft cyberbeveiliging van 5G-netwerken hebben de lidstaten, met de steun van de Commissie en Enisa,, met de in januari 5 goedgekeurde EU 2020G-toolbox, een alomvattende en objectieve risicogebaseerde benadering opgesteld. Uit de evaluatie door de Commissie van haar aanbeveling van maart 2019 over de cyberbeveiliging van 5G-netwerken bleek dat de meeste lidstaten vooruitgang hebben geboekt bij de uitvoering van de Toolbox. Vanaf de EU-cyberbeveiligingsstrategie van 2013 heeft de EU een coherent en holistisch internationaal cyberbeleid ontwikkeld.

In samenwerking met haar partners op bilateraal, regionaal en internationaal niveau heeft de EU een mondiale, open, stabiele en veilige cyberspace bevorderd, geleid door de kernwaarden van de EU en gegrondvest op de rechtsstaat. De EU heeft derde landen ondersteund bij het vergroten van hun cyberweerbaarheid en het vermogen om cybercriminaliteit aan te pakken, en heeft haar EU-instrument voor cyberdiplomatie uit 2017 gebruikt om verder bij te dragen aan de internationale veiligheid en stabiliteit in cyberspace, onder meer door voor het eerst haar cybersanctieregeling van 2019 toe te passen en met 8 personen en 4 entiteiten en lichamen. De EU heeft ook aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van samenwerking op het gebied van cyberdefensie, onder meer wat betreft cyberdefensievermogens, met name in het kader van haar cyberdefensiebeleidskader (CDPF), alsook in de context van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) en de werkzaamheden van het Europees Defensieagentschap. Cyberbeveiliging is een prioriteit die ook tot uiting komt in de volgende langetermijnbegroting van de EU (2021-2027).

In het kader van het programma Digitaal Europa zal de EU cyberbeveiligingsonderzoek, innovatie en infrastructuur, cyberdefensie en de cyberbeveiligingsindustrie van de EU ondersteunen. Bovendien worden in haar reactie op de Coronavirus-crisis, die tijdens de lockdown steeds meer cyberaanvallen zag, extra investeringen in cyberbeveiliging verzekerd in het kader van het herstelplan voor Europa. De EU erkent al lang dat de veerkracht moet worden gewaarborgd van kritieke infrastructuren die diensten verlenen die essentieel zijn voor de goede werking van de interne markt en het leven en levensonderhoud van Europese burgers. Om deze reden heeft de EU in 2006 het Europees programma voor de bescherming van kritieke infrastructuur (EPCIP) opgericht en in 2008 de richtlijn Europese kritieke infrastructuur (ECI) aangenomen, die van toepassing is op de energie- en transportsector. Deze maatregelen werden in latere jaren aangevuld met diverse sectorale en sectoroverschrijdende maatregelen betreffende specifieke aspecten zoals klimaatbestendigheid, civiele bescherming of directe buitenlandse investeringen.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending