Verbind je met ons

Kanker

EAPM-update: ronde tafel voor screening op longkanker, laatste kans om te registreren en nieuws over lancering van 's werelds eerste coronavirusvaccin

gepubliceerd

on

Welkom gezondheidscollega's, en klik op de maandelijkse nieuwsbrief van de European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) voor december Hier kan je daar alles over lezen.. De tijd tikt voor EAPM's longkanker screening evenement, en hebben de afgelopen dagen het werkelijk uitstekende nieuws gezien van de komst van een COVID-19-vaccin in het VK, dus hieronder meer, schrijft EAPM Executive Director Denis Horgan.

Rondetafelgesprek longkanker

Na verschillende conferenties over dit onderwerp in de afgelopen jaren en de lancering van het European Beating Cancer Plan, organiseert EAPM een rondetafelgesprek over longkankeronderzoek in samenwerking met de European Respiratory Society, European Radiology Society en de European Cancer Patient Coalitie Het idee is om een ​​pleidooi te houden voor de gecoördineerde implementatie van longkankerscreening in de hele EU-regio. De ronde tafel heeft als titel 'Longkanker en vroege diagnose: het bewijs bestaat voor richtlijnen voor longscreening in de EU' en het idee is om een ​​pleidooi te houden voor de gecoördineerde implementatie van longkankeronderzoek in de hele EU-regio. bekijk de agenda van de EAPM-conferentie van 10 december over longkankeronderzoek Hier kan je daar alles over lezen., en registreer Hier kan je daar alles over lezen.. Daarnaast is er veel informatie te vinden in de laatste nieuwsbrief van EAPM, die beschikbaar is Hier kan je daar alles over lezen.. 

Zullen de besprekingen over de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA) aantonen dat de Europese landen kunnen samenwerken?

De Europese ministers van Volksgezondheid kwamen op 2 december bijeen om te bekijken wat er is gedaan en wat er kan worden gedaan om de toekomstige verdediging tegen de COVID-pandemie te versterken. Het is een enorme agenda - en tussen de vele componenten van de poging van de Europese Unie om onderweg een gemeenschappelijke basis te vinden tussen de 27 lidstaten, kan een minder opvallend en ogenschijnlijk incidenteel punt een idee geven van hoe groot de kans is om overeenstemming te bereiken. op het grote plaatje verbeteringen die nodig zijn.

Dat secundaire punt is de beoordeling van gezondheidstechnologie, en de discussie tussen de ministers zal gaan over het voorstel dat nu drie jaar oud is voor het coördineren van evaluaties op EU-niveau, in plaats van het uitvoeren van maar liefst 50 verschillende regionale en nationale evaluaties tussen de lidstaten over elke nieuwe geneesmiddel. De logica achter het plan ligt voor de hand: duplicatie vermijden, tijd en middelen besparen en tot de beste beslissingen komen door expertise uit het hele continent te bundelen. Maar sinds het voorstel verscheen, zijn er andere factoren tussengekomen - en met name de onwil van sommige landen om hun eigen benadering op te geven en zich te onderwerpen aan een oordeel van een commissie. EAPM werkt hard om vooruitgang te boeken met HTA en zal u op de hoogte houden.

VK keurt het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin goed, het eerste ter wereld

En wat betreft de aanpak van de COVID-19-pandemie, keurde Groot-Brittannië op woensdag (19 december) het COVID-2-vaccin van Pfizer goed, waarmee het de Verenigde Staten en Europa voorloopt om het eerste land van het Westen te worden dat formeel een prik goedkeurt waarvan het zei dat het de meest kwetsbare mensen begin volgende week. Premier Boris Johnson prees de goedkeuring van de medicijnautoriteit als een wereldwijde overwinning en een sprankje hoop te midden van de somberheid van het nieuwe coronavirus dat wereldwijd bijna 1.5 miljoen mensen heeft gedood, de wereldeconomie heeft gehamerd en het normale leven op zijn kop heeft gezet.

Bewoners van bejaardenhuizen en hun verzorgers zullen de eerste mensen in het VK zijn die het vaccin krijgen, zei de regering op 2 december.

Wei Shen Lim, voorzitter van de gezamenlijke commissie voor vaccinatie en immunisatie van het VK, zei dat de introductie van vaccins prioriteit zou geven aan degenen die het meest waarschijnlijk zullen overlijden aan COVID-19, evenals aan de bescherming van gezondheids- en sociale zorg.

De eerste fase van het vaccinatieprogramma in het VK zal via negen groepen verlopen, te beginnen met bewoners in verzorgingstehuizen voor ouderen en hun verzorgers. Vervolgens krijgen alle 80-plussers en andere eerstelijnsgezondheids- en zorgverleners de prik aangeboden.

75-plussers bevinden zich op het derde niveau van prioritering, gevolgd door 70-plussers en extreem klinisch kwetsbare jongere volwassenen.

De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft goedkeuring verleend voor gebruik in noodgevallen voor het Pfizer-BioNTech-vaccin, waarvan zij zeggen dat het in recordtijd voor 95% effectief is in het voorkomen van ziekten - slechts 23 dagen sinds Pfizer de eerste gegevens uit de laatste klinische fase publiceerde proef. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal op 10 december bijeenkomen om te bespreken of toestemming voor noodgebruik van het Pfizer / BioNTech-vaccin moet worden aanbevolen, en het European Medicines Agency zei dat het tegen 29 december een spoedvergunning zou kunnen geven voor het schot. De Britse gezondheidssecretaris Matt Hancock zei dat ziekenhuizen klaar waren om de schoten te ontvangen en dat vaccinatiecentra in het hele land zouden worden opgezet, maar hij gaf toe dat distributie een uitdaging zou zijn, aangezien het vaccin moet worden verzonden en opgeslagen bij -70C (-94F), het soort temperatuur typisch voor een Antarctische winter.

EU ziet op 29 december goedkeuring voor virusvaccin, later dan de VS.

Het drugsagentschap van de Europese Unie heeft gezegd dat het nog vier weken nodig heeft om zijn eerste coronavirusvaccin goed te keuren. Het Europees Geneesmiddelenbureau is van plan om tegen 29 december een vergadering bijeen te roepen om te beslissen of er voldoende veiligheids- en werkzaamheidsgegevens zijn over het vaccin dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld om goedgekeurd te worden, net zoals op 2 december in het VK. De toezichthouder zei ook dat het al op 12 januari zou kunnen beslissen of het een rivaliserend schot van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna Inc, dat zijn verzoek deze week bij de Amerikaanse en Europese toezichthouders heeft ingediend, zou goedkeuren. Als het vaccin wordt goedgekeurd, zei het in Duitsland gevestigde BioNTech dat het gebruik van het schot in Europa voor het einde van 2020 zou kunnen beginnen - maar dat lijkt vrij ambitieus, aangezien de EU-Commissie meestal het besluit van de toezichthouder moet stempelen. Toch heeft het bureau ook de mogelijkheid opengelaten dat de datum van die bijeenkomst vervroegd wordt als er sneller gegevens binnenkomen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft nog geen gegevens ontvangen van de fase 3 AstraZeneca / Oxford-vaccinstudie en heeft geen gegevens ontvangen over de kwaliteit van het vaccin, zei de EMA in een e-mail. Het wacht nog steeds op gegevens over de ingrediënten van het vaccin en de manier waarop het wordt geproduceerd, evenals op antwoorden op vragen die zijn voortgekomen uit de indiening van eerste laboratoriumonderzoeken. Ondertussen zei Christie Morreale, minister van Volksgezondheid van het Waalse Gewest in België, in België dat het land zijn eerste vaccins op zijn vroegst half januari zou ontvangen, volgens de Brussels Times.

Nieuwe farmaceutische strategie van de Commissie 'heeft patiënten en samenwerking centraal'

Plannen om de tijd te verkorten die nodig is om wettelijke goedkeuring voor medicijnen en medische hulpmiddelen te krijgen, en om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en andere producten voor de behandeling van zeldzame ziekten te stimuleren, zijn uiteengezet in een brede nieuwe farmaceutische strategie voor Europa. De strategie, ontwikkeld door de Europese Commissie, is patiëntgericht en beoogt voort te bouwen op de gezamenlijke inspanningen van de industrie tijdens de coronaviruscrisis, aldus experts in levenswetenschappen bij Pinsent Masons, het advocatenkantoor achter Out-Law. De Commissie hoopt de strategie over een aantal jaren uit te voeren.

Catherine Drew van Pinsent Masons zei: "De strategie heeft de patiënt centraal en erkent de noodzaak om snelle toegang tot veilige en effectieve medicijnen van hoge kwaliteit te garanderen. Door dit te doen, erkent de strategie de waarde die zowel innovatieve als generieke en biosimilaire producten bieden. helpen bij het bereiken van dat patiëntgerichte doel. "

Nicole Jadeja, ook van Pinsent Masons, zei: "Belangrijk is dat de strategie de kracht en de toekomstige rol erkent van gezondheidsgegevens en gegevensinfrastructuren, de behoefte aan diverse financieringsbronnen om innovatie te ondersteunen, de rol van nieuwe medicijnen en alternatieve toepassingen voor bestaande geneesmiddelen. , de behoefte aan nieuwe bedrijfsmodellen aangezien geneesmiddelen voor geavanceerde therapie en cel- en gentherapieën het potentieel van eenmalige behandelingen bieden, en de behoefte aan innovatie voor ecologisch duurzame geneesmiddelen en productie. "

Team Europe: EU kondigt € 20 miljoen aan ter ondersteuning van gezondheidsstelsels in ASEAN

Op 2 december kondigde de Europese Commissie een nieuw programma van € 20 miljoen aan ter ondersteuning van de Association of South-East Asian Nations (ASEAN), als onderdeel van de wereldwijde reactie van Team Europe op COVID-19. Het South-East Asia Pandemic Response and Preparedness-programma zal de regionale coördinatie verbeteren bij het reageren op de coronavirus-pandemie en de capaciteit van de gezondheidssystemen in de regio versterken. Het programma, met een looptijd van 42 maanden en uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, zal ook speciale aandacht besteden aan kwetsbare bevolkingsgroepen en tijdige communicatie ondersteunen over de COVID-19, de symptomen en risico's ervan, vooral in landelijke en afgelegen gebieden.

Bestrijding van AMR-paradoxen in de leeftijd van COVID-19

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een van de tien meest urgente bedreigingen waarmee de mondiale gezondheid wordt geconfronteerd, en toch wordt het door een groot deel van de bevolking totaal onderschat. AMR is gevaarlijker dan auto-ongelukken en zelfs kanker, maar krijgt nog steeds geen prioriteit op het niveau van de EU of de lidstaten binnen het volksgezondheidsbeleid. Bovendien is AMR verweven met de COVID-19-pandemie, een feit dat door de media vrijwel genegeerd is. De wereld verliest zijn krachtigste hulpmiddel voor de gezondheidszorg, antibiotica; tegen 2050 zouden superbacteriën 350 miljoen doden kunnen veroorzaken. Ondertussen wacht de onderzoekssector nog steeds op EU-stimuleringsmechanismen en op een algemene strategie om de ontwikkeling van - en toegang tot - betaalbare en hoogwaardige antimicrobiële stoffen te integreren.

In de Verenigde Staten kreeg volgens één rapport ongeveer 70-80% van de in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten een antibioticabehandeling, hoewel minder dan 10% daadwerkelijk secundaire bacteriële infecties had. In Italië bevestigt het Italiaanse National Institute of Health dat van 3,335 patiënten die stierven aan COVID-19, had 86% van hen een antibioticabehandeling ondergaan, ondanks dat slechts 12% van hen een supergeplaatste bacteriële infectie had gehad.

Een perspectief op de ziekte van Alzheimer (AD)

Daarnaast lanceerde EAPM onlangs een academische publicatie over de ziekte van Alzheimer (AD), met een multistakeholderperspectief om de kwestie van biomarkers aan te pakken, getiteld Doorboren in de mist van Alzheimer en aanverwante dementie. Het papier is beschikbaar Hier.

We zien af ​​van COVID-reisbeperkingen voor de kerstman, bevestigt de EU

Gevraagd om kinderen gerust te stellen dat de kerstman de grenzen vrij zal kunnen overschrijden om hun geschenken te brengen, zei Margaritis Schinas, de vicevoorzitter van de EU voor de bevordering van onze Europese manier van leven, dat de Europese Commissie "deze verzekering kan bieden". "We waren het met de religieuze leiders eens dat dit een kwestie is van grensoverschrijdende beweging - Sinterklaas, Pere Noel, Babbo Natale, Reyes Magos, Agios Vassilis - ze zullen allemaal in staat zijn om de geschenken te overhandigen. Jonge Europeanen van elk geloof zouden dat moeten hebben. de overtuiging dat liefde en hoop in deze dagen nooit zullen ontbreken in Europa, ”zei hij.

En dat is alles om uw eerste week in december af te sluiten - vergeet niet dat u nog steeds de agenda kunt bekijken voor EAPM's 10 december-evenement over longkankerscreening Hier kan je daar alles over lezen., registreren Hier kan je daar alles over lezen., en de nieuwsbrief is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen.. Fijn weekend.

 

Kanker

EAPM gaat 2021 met vertrouwen en gezonde hoop voor de toekomst in

gepubliceerd

on

Welkom, gezondheidscollega's, bij de eerste update van de European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) van 2021, en een gelukkig nieuwjaar voor iedereen. De aangrijpende scènes op Capitol Hill in de VS gisteren (6 januari) doen ons misschien allemaal afvragen of het nieuwe jaar net zo zal verlopen als zijn voorganger, maar EAPM heeft er vertrouwen in dat er een goede werkrelatie in het verschiet ligt en werkt samen met de VS op het gebied van gezondheid. problemen vanaf het begin van het presidentschap van Joe Biden, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Beating Cancer Plan krijgt nieuwe publicatiedatum 

Elk jaar krijgen 3.5 miljoen mensen in de EU de diagnose kanker, en 1.3 miljoen mensen sterven eraan. Meer dan 40% van de gevallen van kanker zijn te voorkomen. Zonder de huidige trends te keren, zou het de belangrijkste doodsoorzaak in de EU kunnen worden. Het Europese kankerbestrijdingsplan heeft tot doel de kankerlast voor patiënten, hun families en gezondheidssystemen te verminderen. 

Het zal de ongelijkheden in verband met kanker tussen en binnen de lidstaten aanpakken met maatregelen om de inspanningen van de lidstaten te ondersteunen, coördineren en aanvullen. En de Commissie is van plan om op 3 februari het Europese kankerbestrijdingsplan te publiceren., de strategie van de Commissie uiteenzetten om de ziekte in heel Europa te bestrijden. Het was oorspronkelijk de bedoeling om begin december 2020 te verschijnen, maar is uitgesteld tot 2021, omdat de reactie op een pandemie prioriteit kreeg.

CorWave neemt het voortouw als aandeelhouder van de eerste start-ups van de Commissie

Op woensdag (6 januari) tDe Europese Commissie begon te investeren in "zeer innovatieve" start-ups en in kleine en middelgrote bedrijven. In de eerste investeringsronde pompte de EU via haar nieuwe European Innovation Council (EIC) -fonds € 178 miljoen in 42 bedrijven. Het Franse bedrijf CorWave, dat een nieuw type implanteerbare bloedpompen ontwikkelt, zag als eerste de EU als aandeelhouder. Er zitten nog 117 bedrijven in de pijplijn om investeringen te ontvangen. Het EIC-fonds zal naar verwachting in totaal ongeveer € 3 miljard bedragen.

Het Portugese EU-voorzitterschap legt de nadruk op vaccins tegen coronavirus 

De Portugese plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger, ambassadeur Pedro Lourtie, zei: "Wat belangrijk is ... is om te kunnen coördineren, informatie te delen en ervoor te zorgen dat de aankoop van vaccins via de gezamenlijke contracten wordt gedaan. vervuld. En in die zin zal de Europese Commissie ons regelmatig informeren. "

Raadsvoorzitter Charles Michel heeft gezegd dat hij de uitrol "regelmatig wil coördineren met de staatshoofden en regeringsleiders", zei Lourtie. "We zullen deze coördinatie behouden in overeenstemming met de nationale bevoegdheden." 

Naast vaccinaties heeft het Portugese voorzitterschap ook verschillende andere gezondheidsambities, zoals het verbeteren van de toegang tot medicijnen, het versterken van het vermogen van de EU om op crises te reageren en opkomen voor digitale gezondheid.

Controverse over apps voor het opsporen van contacten

In de nasleep van de coronaviruscrisis heeft de digitale strategie van de Europese Commissie opnieuw aan belang gewonnen, aangezien digitale tools worden gebruikt om de verspreiding van het coronavirus te volgen, diagnostiek, behandelingen en vaccins te onderzoeken en te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat Europeanen online en veilig online kunnen blijven. Spanje heeft echter aangekondigd dat het van plan is mensen te registreren die hadden geweigerd het vaccin te nemen, zodat het die gegevens met de EU kan delen. Een woordvoerder van het ministerie heeft gezegd dat alle gegevens zouden worden gepseudonimiseerd en dat hij alleen de reden zou opmerken voor het afwijzen van het vaccin. Sergio Miralles, een expert op het gebied van Spaanse gegevensbeschermingswetgeving bij het advocatenkantoor Intangibles, zei dat de voorgestelde gegevensverwerking "redelijk" is, aangezien deze beperkt is tot mensen die vaccinatiecentra bezoeken om hun afkeuring te uiten. Maar "het delen van gegevens met andere landen zou ... beperkt moeten blijven tot de gevaccineerden en daarom degenen die tegen de vaccinatie zijn uit te sluiten", voegde hij eraan toe.

De EU streeft naar meer doses BioNTech-vaccin zoals Duitsland een eerdere deal schetst

De Europese Commissie is in gesprek met BioNTech over het bestellen van meer doses van hun COVID-19-vaccin, zei een woordvoerder op maandag (4 januari), aangezien Duitsland zei dat het afgelopen september extra opnamen voor zichzelf had gemaakt. Het blok, met een bevolking van 450 miljoen, heeft al 200 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin besteld en heeft een optie genomen om nog eens 100 miljoen te kopen onder een contract dat in november met de twee bedrijven werd ondertekend. Het vaccin moet in twee doses per persoon worden toegediend. "De Commissie onderzoekt bij de bedrijven of er een manier is om extra doses toe te voegen aan die waarvoor we al een afspraak hebben", vertelde de woordvoerder op een persconferentie. Pfizer weigerde commentaar te geven op de vraag of er nieuwe gesprekken gaande waren met de EU.

EMA beveelt COVID-19 Vaccine Moderna aan voor autorisatie in de EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aanbevolen een voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen voor COVID-19 Vaccine Moderna ter voorkoming van coronavirusziekte (COVID-19) bij mensen vanaf 18 jaar. Dit is het tweede COVID-19-vaccin dat het EMA heeft aanbevolen voor autorisatie. Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA heeft de gegevens over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin grondig beoordeeld en bij consensus aanbevolen om een ​​formele, voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen door de Europese Commissie. Dit zal EU-burgers verzekeren dat het vaccin voldoet aan de EU-normen en zorgt voor de waarborgen, controles en verplichtingen ter ondersteuning van EU-brede vaccinatiecampagnes.

"Dit vaccin biedt ons een ander hulpmiddel om de huidige noodsituatie te boven te komen", aldus Emer Cooke, uitvoerend directeur van EMA. “Het is een bewijs van de inspanningen en toewijding van alle betrokkenen dat we deze tweede positieve vaccinaanbeveling hebben, net iets minder dan een jaar sinds de pandemie werd uitgeroepen door de WHO.

“Zoals voor alle geneesmiddelen zullen we de gegevens over de veiligheid en doeltreffendheid van het vaccin nauwlettend volgen om de voortdurende bescherming van het EU-publiek te garanderen. Ons werk zal altijd worden geleid door het wetenschappelijke bewijs en onze toewijding om de gezondheid van EU-burgers te beschermen. "

Een groot klinisch onderzoek toonde aan dat COVID-19 Vaccine Moderna effectief was in het voorkomen van COVID-19 bij mensen vanaf 18 jaar. In totaal waren ongeveer 30,000 mensen betrokken bij het onderzoek. De helft kreeg het vaccin en de andere helft kreeg nepinjecties. Mensen wisten niet of ze het vaccin of de nepinjecties hadden gekregen. De werkzaamheid werd berekend bij ongeveer 28,000 mensen van 18 tot 94 jaar die geen tekenen van eerdere infectie hadden.

Rond het blok 

Griekenland streeft ernaar om eind januari 220,000 te vaccineren

Vaccinaties tegen het coronavirus zullen eind januari minimaal 220,000 burgers bereiken, zo maakten de Griekse gezondheidsautoriteiten maandag bekend. Marios Themistokleous, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid voor de eerstelijnsgezondheidszorg, zei dat het waarschijnlijk is dat andere vaccins, zoals die van de farmaceutische fabrikant , zal binnenkort worden afgeleverd, waardoor het aantal beschikbare vaccins toeneemt. griekenland doet het goed binnen het Europese gemiddelde wat betreft de vooruitgang met de lopende vaccinaties, voegde hij eraan toe. vaccinaties van gezondheidswerkers, waaronder artsen en verpleegsters, werden uitgevoerd bij 56 openbare ziekenhuizen op maandag.

Wordt de lockdown van het Nederlandse coronavirus verlengd? 

De afgelopen dagen hebben een aantal landen hun blokkering van het coronavirus versterkt of verlengd. Maandag werd onthuld dat Duitsland waarschijnlijk hun bestaande lockdown zou verlengen, terwijl de Britse premier Boris Johnson Engeland onder een volledige nationale lockdown heeft geplaatst die minstens tot half februari zal duren. in Nederland duurt de verwachting tot en met 19 januari. De datum van de volgende persconferentie van premier Mark Rutte - 12 januari - nadert echter snel. Terwijl uit de dagrapporten van het RIVM blijkt dat het aantal coronavirusinfecties in Nederland licht is gedaald, met maandag 6.671 meldingen, blijft het aantal hoog. Tel daarbij op dat de volledige impact van de kerstvakantie onbekend blijft, en de verspreiding van het nieuwe zeer besmettelijke 'Britse coronavirus', en experts vrezen dat het aantal besmettingen te hoog zal blijven om opheffing van de lockdown te rechtvaardigen.

Strengere maatregelen voor Italië

Italië verlengt zijn beperkingen op het gebied van vakantiepandemieën tot ten minste 15 januari, hebben overheidsfunctionarissen daar aangekondigd. De regels verbieden reizen tussen regio's van het land, tenzij het voor gezondheidszorg of werk is. Bars en restaurants in het hele land zijn beperkt tot afhalen en bezorgen. In de zwaarst getroffen gebieden van Italië wordt mensen verteld om niet meer dan één ander privéhuis per dag te bezoeken in groepen van niet meer dan twee. Italiaanse functionarissen houden rekening met het reizen van kleine stadsbewoners op bepaalde dagen. Op 9 en 10 januari mogen inwoners van steden met minder dan 5,000 inwoners bijvoorbeeld ongeveer 18 kilometer langs regionale grenzen reizen.

En dat is alles voor het begin van 2021 - het is goed om terug te zijn, veilig en gezond te blijven, en tot begin volgende week voor meer updates.

Verder lezen

Kanker

Update: Longkanker-experts spreken tot de verbeelding en streven naar succes met een uitstekende screening op longkanker

gepubliceerd

on

Welkom, gezondheidscollega's, bij de update van de European Alliance for Personalized Medicine voor uw welverdiende weekend - er werd grote vooruitgang geboekt tijdens het EAPM-evenement voor longkankeronderzoek op 10 december, dus hieronder meer, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Door middel van screening kan er met longkanker echte vooruitgang worden geboekt

Meer dan 130 afgevaardigden en sprekers op hoog niveau woonden de conferentie op 10 december bij, met vertegenwoordigers van vooraanstaande medische genootschappen, leden van het Europees Parlement, ambtenaren van de Commissie en een groot aantal afgevaardigden van de lidstaten en patiënten. Longkanker is de grootste doodsoorzaak in termen van aan kanker gerelateerde sterfte, maar helaas is de kans dat in de nabije toekomst longkankeronderzoek in de lidstaten effectief wordt geïmplementeerd, nog steeds groot.

Tijdens de conferentie werd consensus bereikt dat de enorme uitdaging om de morbiditeit en mortaliteit door longkanker te verminderen nog vele jaren zal voortduren. Lage dosis CT (LDCT) scanscreening is effectief bij het verminderen van de longkankersterfte en gezien de omvang van de longkankerpandemie, kan LDCT-screening een belangrijke rol spelen bij het verminderen van sterfgevallen als gevolg van de ziekte. Maar een grootschalige impact van screening op longkankersterfte zal niet worden bereikt zonder brede implementatie - en dat lijkt op dit moment sterk afhankelijk te zijn van de krachtige presentatie van sterke argumenten van LCS-belanghebbenden aan beleidsmakers om de nodige actie te ondernemen.

Een belangrijk resultaat van de conferentie was dat er concrete maatregelen moeten worden genomen op zowel EU- als lidstaatniveau om longkanker aan te pakken door middel van screening. De EU-27 moet ernaar streven om alle aspecten van screening in de toekomst te verbeteren. Er moet dan nog veel worden besloten, vooral in de context van het Europese kankerbestrijdingsplan wanneer het wordt uitgevoerd, en er is behoefte aan meer inspanningen, ondersteund door samenwerking tussen lidstaten en professionele, organisatorische en wetenschappelijke ondersteuning voor die landen die op zoek zijn om bevolkingsonderzoeken te implementeren of te verbeteren. Dit zal in de toekomst een belangrijke beleidsprioriteit zijn voor EAOM. Een rapport over de EAPM-conferentie voor longkankeronderzoek zal te zijner tijd beschikbaar zijn, blijf op de hoogte.

NIEUWS VAN DE EU-RAAD

De EU-leiders zijn het daarmee eens

5.1 miljard euro voor het EU4Health-programma wordt nu toegewezen, nadat de EU-leiders op donderdag (2021 december) hebben ingestemd met de begroting 10 en het herstelfonds. En de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, "bood de Europese leiders een kijkje in de plannen van de Commissie voor een pro-vaccincommunicatiecampagne, die in twee fasen zal worden uitgerold". "De eerste zal 'het product uitleggen' in alle talen, terwijl de tweede mensen zal aanmoedigen om zich te laten vaccineren en het scepticisme zal wegnemen - met de hulp van beïnvloeders zoals 'UEFA-voetbalsterren', zei Von der Leyen.

EU-Raad kondigt akkoord aan over herstelplan voor coronavirus

Als eerste orde van zaken hebben de leiders op donderdag (10 december) conclusies aangenomen over het aanpakken van de aanhoudende coronaviruspandemie - waarbij ze in wezen formele goedkeuring verlenen aan een reeks stappen die ze eerder bespraken tijdens verschillende informele videoconferenties, waaronder de ontwikkeling van nationale plannen voor de implementatie van vaccins en steun voor de oprichting van een Europese gezondheidsunie die Brussel meer wettelijke macht zou geven over het gezondheidsbeleid tijdens pandemieën. Volgens voorzitter van de EU-Raad Charles Michel hebben de leiders overeenstemming bereikt over een herstelpakket voor het coronavirus op lange termijn, na weken van verzet vanuit Polen en Hongarije. De twee landen hadden aanvankelijk het zevenjarige budget van € 1.1 biljoen ($ 1.3 biljoen) en het herstelpakket van € 750 miljard geblokkeerd vanwege bepalingen die de fondsen binden aan de handhaving van de rechtsstaat.

EU4Health-stuurgroep

De EU4Health Civil Society Alliance heeft de wens uitgesproken om het absolute belang te benadrukken van een inclusief bestuurskader met directe, duidelijke en zinvolle deelname van het maatschappelijk middenveld van algemeen belang. Alleen een inclusief EU4Health-programma, dat het algemeen belang en de expertise van het maatschappelijk middenveld omvat, kan zijn volledige potentieel ontketenen om de volksgezondheid te verbeteren, stelt het Bondgenootschap en voegt eraan toe dat het van mening is dat de door het Europees Parlement voorgestelde EU4Health-stuurgroep, met de directe betrokkenheid van het openbaar belang het maatschappelijk middenveld, vormt een aanvulling op de expertise van de lidstaten en EU-instellingen en zal een duidelijke en zinvolle rol voor het maatschappelijk middenveld waarborgen bij het beheer van het programma, coproductie vergemakkelijken en een concreet platform bieden voor de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld.

CORONANIEUWS

Zweden treedt op voor Noorwegen en IJsland voor het vaccin tegen het coronavirus

Niet-EU Noorwegen en IJsland krijgen toegang tot enkele van de vaccins die de Europese Unie heeft verkregen dankzij Zweden, een EU-lid dat meer zal kopen dan het nodig heeft en ze direct na nieuwjaar aan Noorwegen zal verkopen, kondigde het ministerie van Volksgezondheid woensdag aan. (9 december). Zweden treedt op als 'wederverkoper' en zal de financiële transacties afhandelen. "Zweden heeft een sleutelrol op zich genomen bij de levering van vaccins aan zijn noordse buren", zei de Noorse minister van Volksgezondheid Bent Høie. "De nauwe samenwerking met Zweden betekent dat Noorwegen toegang heeft tot vaccins op gelijke voorwaarden als de EU-lidstaten en Noorwegen dichter bij het vaccinwerk van de EU brengt."

Noord-Ierland kondigt plannen voor de introductie van vaccins aan

Noord-Ierland heeft zijn plannen aangekondigd met betrekking tot het BioNTech / Pfizer-vaccin. Wat betreft de kernvraag van de distributie ervan naar verzorgingstehuizen, zegt de regering dat ze mobiele teams van personeel zal inzetten die het rechtstreeks zullen leveren aan patiënten, zoals ouderen en bewoners van verzorgingstehuizen, die niet bij vaccinatiecentra kunnen komen. Tijdens deze fase van het programma, dat op 14 december begint, wordt ook het personeel ingeënt.

De EU staat achter gecoördineerde coronavirus-tests en vaccincertificaten

De Europese Raad zei op 11 december dat hij de recente positieve aankondigingen over de ontwikkeling van effectieve vaccins tegen COVID-19 en de sluiting van koopovereenkomsten door de Europese Commissie verwelkomt, maar voegde eraan toe dat "de komst van vaccins niet betekent dat de pandemie is voorbij". "De epidemiologische situatie in Europa blijft zorgwekkend, ook al beginnen de aanzienlijke inspanningen die door iedereen geleverd zijn, vruchten af ​​te werpen", zeiden de EU-leiders in een verklaring van conclusies die werden aangenomen tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad. "We moeten daarom onze inspanningen voortzetten om de verspreiding van het virus tegen te gaan om verdere infectiegolven te voorkomen", aldus de verklaring. De Europese Raad zei dat hij de coördinatie van de inspanningen tot dusver op EU-niveau verwelkomt en zich ertoe verbindt deze coördinatie te versterken, met name ter voorbereiding op een geleidelijke opheffing van beperkingen en een terugkeer naar normaal reizen, ook voor grensoverschrijdend toerisme , als de sanitaire situatie het toelaat.

Voorwaardelijke handelsvergunning (CMA) 'meest waarschijnlijk' voor COVID-19-vaccin, zegt EMA

Het meest waarschijnlijke scenario voor COVID-19-vaccinkandidaten in de EU is een eenjarige voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen (CMA), aldus bronnen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Een voorwaardelijke handelsvergunning maakt de goedkeuring mogelijk van een geneesmiddel of vaccin dat voorziet in een onvervulde medische behoefte met een positieve baten-risicoverhouding. Het is gebaseerd op minder volledige gegevens dan normaal het geval is, en met specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan binnen bepaalde tijdlijnen na autorisatie. De bron voegde toe dat CMA's een jaar geldig zijn en jaarlijks kunnen worden verlengd.

En dat is alles voor deze week van EAPM - geniet van een veilig, ontspannend weekend en tot volgende week met een volledig verslag van ons longkankeronderzoek.

Verder lezen

Kanker

EAPM: Longkanker in de gaten houden en de farmaceutische strategie van de Commissie

gepubliceerd

on

Goedendag, en welkom gezondheidscollega's bij de eerste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week. We hebben meer nieuws over de komende EAPM-rondetafel over longkanker, evenals alle gebruikelijke updates over de gezondheidszorg, schrijft European Alliance for Personalized Medicine, Executive Director Denis Horgan.

Longkankeropsporing en Europees plan voor kankerbestrijding

Ja, we zijn ons er allemaal van bewust dat verreweg de beste manier om het aantal longkankerpatiënten te verminderen, is om rokers over te halen om te stoppen. Hoewel niet alle patiënten rokers zijn of ooit zijn geweest. Er bestaan ​​natuurlijk risicogroepen en een vroege diagnose is van vitaal belang. Momenteel bedraagt ​​het overlevingspercentage na vijf jaar slechts 13% in Europa en 16% meer dan in Amerika. Dit zal worden besproken tijdens ons aanstaande evenement op 10 december. 

Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en longkanker bij vrouwen wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vertegenwoordigd door een "zorgwekkende stijging". Ongeveer een miljard mensen op de planeet zijn regelmatige rokers. En uit cijfers blijkt dat longkanker jaarlijks wereldwijd bijna 1.6 miljoen sterfgevallen veroorzaakt, wat neerkomt op bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker. 

De European Respiratory Society en de European Society of Radiology (ook een voorstander van het evenement, evenals de European Cancer Patient Coalition - ECPC), hebben de verenigingen screening op longkanker aanbevolen onder de volgende omstandigheden: "In alomvattende, kwaliteitsgegarandeerde, longitudinale programma's binnen een klinische proef of in de routinematige klinische praktijk in gecertificeerde multidisciplinaire medische centra. "

NELSON en de overwinning?

Het NELSON-onderzoek naar computertomografie (CT) -screening van longkanker heeft aangetoond dat een dergelijke screening longkankersterfgevallen door 26% bij asymptomatische mannen met een hoog risico vermindert.  De bevindingen wezen er ook op dat bij screening de resultaten bij vrouwen nog beter zouden kunnen zijn.

Om kosteneffectief te zijn, moet screening worden toegepast op de risicopopulatie. Voor longkanker is dit niet alleen gebaseerd op leeftijd en geslacht, zoals bij de meeste onderzoeken naar borst- of darmkanker. Europa moet alle sleutelgroepen betrekken bij het ontwikkelen van aanbevelingen en richtlijnen voor implementatie, aangepast aan het gezondheidslandschap van de afzonderlijke landen. 

Verschillende lidstaten hebben al laten zien dat ze vooruitgang willen boeken op het gebied van longkankerscreening, en verschillende landenvertegenwoordigers zullen aan het evenement deelnemen.

De Alliantie en zijn stakeholders beseffen dat wat onder meer nodig is in Europa: continue screening monitoring, met regelmatige rapportages; consistentie en verbeterde kwaliteit van becommentarieerde gegevens voor de screeningsrapporten verzekerd; referentienormen voor kwaliteits- en procesindicatoren moeten worden ontwikkeld en aangenomen. 

Al het bovenstaande zal worden besproken tijdens de screening op longkanker, en het is de bedoeling dat er een gecoördineerd plan zal komen dat zijn weg zal vinden naar de beleidsmakers van de Commissie en het Parlement en de hoofden van de gezondheidsstelsels van de lidstaten.

Je kunt de agenda van de conferentie van 10 december bekijken Hier kan je daar alles over lezen., en registreer Hier kan je daar alles over lezen..

EU Pharma-strategie aan de horizon 

Betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste aandachtspunten van de nieuwe farmaceutische strategie van de EU, die morgen (25 november) wordt gepubliceerd. In de nasleep van de COVID-19-pandemie beoogt de farmaceutische strategie van de EU de Europese gezondheidszorg "toekomstbestendig" te maken. De nieuwe strategie, die woensdag wordt onthuld, is bedoeld om de toegang van patiënten tot veilige en betaalbare medicijnen te verbeteren en te versnellen en tegelijkertijd innovatie in de farmaceutische industrie van de EU te ondersteunen. 

Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft de strategie eerder omschreven als een "hoeksteen" van het gezondheidsbeleid voor de komende vijf jaar. Het wordt beschouwd als een belangrijke pijler van de visie van de Commissie om een ​​sterkere gezondheidsunie op te bouwen, zoals president Von der Leyen uiteenzette in haar State of the Union-toespraak voor 2020. Het zal ook het nieuw voorgestelde EU4Health-programma informeren en afstemmen op het Horizon Europa-programma voor onderzoek en innovatie, en bijdragen aan het Europese kankerbestrijdingsplan. 

En de Europese Commissie heeft de eerste bouwstenen onthuld van een breder gezondheidspakket om het scala aan paraatheidsinstrumenten om te reageren op toekomstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen te vergroten. Patiëntgerichte benadering Een eerste deel van de strategie onderstreept dat "onderzoeksprioriteiten moeten worden afgestemd op de behoeften van patiënten en gezondheidssystemen." 

Daarom moet het hele EU-systeem van farmaceutische stimuleringsmaatregelen worden geheroriënteerd om innovatie te stimuleren op gebieden met onvervulde medische behoeften, zoals neurodegeneratieve en zeldzame ziekten en pediatrische kanker. Een voorbeeld van onvervulde medische behoeften die in het document worden genoemd, is antimicrobiële resistentie (AMR), waardoor het vermogen van een arts om infectieziekten te behandelen en routinematige operaties uit te voeren, afneemt. Tegen 2022 zal de Commissie nieuwe soorten stimulansen voor innovatieve antimicrobiële stoffen onderzoeken, evenals maatregelen om het gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen te beperken en te optimaliseren.

COVID 'mabs'

De Amerikaanse regelgevende instantie voor geneesmiddelen, FDA (Food and Drug Administration), heeft zojuist een Emergency Use Authorization (EUA) afgegeven voor de behandeling van COVID-19 met milde tot matige intensiteit bij volwassen en pediatrische patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. De therapie, die nog wordt onderzocht, is gebaseerd op monoklonale antilichamen en wordt bamlanivimab genoemd. Dit therapeutische middel, ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly, is een monoklonaal antilichaam (mab) vergelijkbaar met die welke deel uitmaakten van de cocktail van medicijnen voor COVID-19 die werd toegediend aan Donald Trump. 

Begin van de EU-gezondheidsunie

De Europese Commissie begint met de opbouw van de nieuwe Europese gezondheidsunie om het EU-kader voor gezondheidsbescherming te helpen versterken en om de crisisparaatheid en respons van belangrijke EU-agentschappen te versterken. De oprichting van de Europese Gezondheidsunie werd aangekondigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in haar State of the Union-toespraak. De Commissie komt met een reeks voorstellen om het Europese gezondheidskader te versterken, aangezien er op EU-niveau meer coördinatie nodig is om de strijd tegen de COVID-19-pandemie en toekomstige gezondheidsnoodsituaties op te voeren. 

Bescherming van de gezondheid van Europese burgers

De voorstellen zijn gericht op het vernieuwen van het bestaande wettelijke kader voor ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, en op het versterken van de crisisparaatheid en respons van belangrijke EU-agentschappen zoals het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde: “Ons doel is de gezondheid van alle Europese burgers te beschermen.

De pandemie van het coronavirus heeft duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan meer coördinatie in de EU, veerkrachtiger gezondheidsstelsels en een betere voorbereiding op toekomstige crises. We veranderen de manier waarop we grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen aanpakken. Vandaag beginnen we met het opbouwen van een Europese gezondheidsunie, om burgers te beschermen met hoogwaardige zorg in tijden van crisis en om de Unie en haar lidstaten toe te rusten om gezondheidsnoodsituaties die heel Europa treffen te voorkomen en te beheersen. " 

Von der Leyen dringt aan op geleidelijke opheffing van de lockdowns van het coronavirus

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen moeten Europese regeringen de blokkering van het coronavirus en andere sociale beperkingen geleidelijk opheffen om een ​​derde golf van infecties te voorkomen. Europa kampt sinds september met een tweede stijging van het aantal Covid-19-infecties, wat heeft geleid tot de herintroductie van lockdowns in bepaalde landen en een algehele verscherping van de beperkingen in de hele regio. 

Ondanks een vertraging van het aantal gevallen in sommige landen de afgelopen dagen, zijn de cijfers nog steeds hoog en vertonen ze nog geen duidelijke tekenen van een kam. Ondertussen zijn Europeanen aan het nadenken of ze tijdens de vakantieperiode met hun gezin kunnen samenkomen.

Vaccin hoop

Het nieuws dat het AstraZeneca / Oxford-vaccin effectief is en tot 90% werkzaam zou kunnen zijn, werd maandag (23 november) met veel vreugde onthaald. "We verwachten dat COVID-19-vaccins zich ontwikkelen tot een belangrijke markt naarmate nieuwe producten worden goedgekeurd en beginnen te voldoen aan de grote vraag naar bescherming tegen de ziekte", aldus een korte analyse van Fitch Solutions. Het merkt op dat, aangezien meer producten waarschijnlijk de regelgevingshindernissen zullen doorstaan, "deze producten zullen helpen om COVID-19-vaccins te ontwikkelen tot een commerciële kans van meerdere miljarden dollars". 

"Verwacht wordt dat de prijzen op korte termijn zullen stijgen, aangezien landen ernaar streven de toegang veilig te stellen in het licht van positieve Fase 3-onderzoeksresultaten, maar op de lange termijn zullen naar verwachting terugvallen als er nieuwe producten op de markt komen, ”voegde de briefing toe. "Bedrijven zullen binnenkort in staat zijn om te profiteren van het succes in fase III-onderzoeken door hoge prijzen voor vaccins op te leggen", stelt de analyse.

Extra plenaire sessie tussen kerst en oudejaarsavond

Volgens verschillende EU-functionarissen en diplomaten bereidt het Europees Parlement zich voor op een extra plenaire sessie tussen kerst en oudejaarsavond om zijn toestemming te geven voor een mogelijke post-Brexit-handelsovereenkomst met het VK. Het wordt waarschijnlijk gehouden op 28 december om EU-regeringen de kans te geven het laatste woord te hebben, zoals voorzien in de procedures van het blok, vóór het einde van de Brexit-overgangsperiode van het VK op 31 december.

Griekse particuliere ziekenhuizen moesten COVID-19-patiënten opnemen

De Griekse regering heeft op 19 november twee privéziekenhuizen in Thessaloniki overgenomen, waar de overdracht van het coronavirus bijzonder wijdverbreid was. De beslissing werd genomen nadat de privéklinieken niet vrijwillig 200 bedden hadden verstrekt aan COVID-19-patiënten, ondanks beroep van het ministerie van Volksgezondheid. Openbare ziekenhuizen in Thessaloniki en andere delen van Noord-Griekenland hebben moeite om de toestroom van coronaviruspatiënten het hoofd te bieden, bedden uit andere afdelingen toe te voegen en isolatietenten op te zetten nadat ze hun officiële capaciteiten hebben bereikt.

En dat is voorlopig alles van EAPM, blijf tijdens de week op de hoogte voor verdere updates over alle gezondheidsgerelateerde kwesties, blijf veilig en vergeet niet om de agenda van EAPM's rondetafel over longkanker op 10 december te bekijken Hier kan je daar alles over lezen., en registreer Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending