Verbind je met ons

EU

Europese dubbele nationaliteit en Iraanse gijzeldiplomatie

gepubliceerd

on

Sinds haar oprichting heeft de Islamitische Republiek dubbele burgers en buitenlandse staatsburgers behandeld als onderhandelingsfiches in haar onderhandelingen met het Westen, waarbij individuen op valse beschuldigingen werden gevangengezet terwijl ze hun gevangenschap als diplomatiek hefboomeffect gebruikten schrijft United Against Nuclear Iran.

Teheran weigert het dubbele staatsburgerschap te erkennen en erkent in plaats daarvan alleen de Iraanse identiteit van de personen in kwestie. Als zodanig wordt aan dubbele burgers regelmatig consulaire bijstand van hun alternatieve thuisland geweigerd. In werkelijkheid is het Iraanse regime helemaal niet blind voor dubbele nationaliteit. Deze ongelukkige individuen zijn juist het doelwit van het regime vanwege hun dubbele nationaliteit, dat wordt gezien als iets dat kan worden gebruikt als onderhandelingsfiche in onderhandelingen met westerse landen.

De internationale reactie op het systematische gebruik van gijzeldiplomatie door Iran verschilt van land tot land, zelfs van gedetineerde tot gedetineerde.

Hoewel Irans detentie van dubbele burgers niets nieuws is, is de bewuste beslissing van bepaalde Europese regeringen en instellingen om de andere kant op te kijken zowel nieuw als verontrustend.

In wat volgt bekijken we hoe verschillende Europese regeringen en niet-overheidsinstanties hebben gereageerd op de opsluiting van hun medeburgers en collega's.

Waar sommige landen goed presteren, ter verdediging van hun burgers komen en proactieve maatregelen nemen om hun vrijlating veilig te stellen, zwijgen anderen onvergeeflijk over de kwestie. In bepaalde gevallen hebben niet-overheidsinstanties veel meer doortastende maatregelen genomen dan de regering van hetzelfde land.

Gelukkig zijn er enkele tekenen dat de Europese mogendheden te laat hun geduld met Iran verliezen.

In september 2020 riepen Frankrijk, Duitsland en het VK, gezamenlijk bekend als de E3, hun respectieve Iraanse ambassadeurs bijeen in een gecoördineerd diplomatiek protest tegen de detentie van dubbele staatsburgers in Teheran en de behandeling van politieke gevangenen. Als eerste gecoördineerde actie van Europese mogendheden tegen het systematische misbruik door Iran van personen met een dubbele nationaliteit, was dit een veelbelovende ontwikkeling.

Wat onze vergelijkende analyse echter duidelijk maakt, is dat totdat de Europese staten en de EU een gemeenschappelijke en collectieve benadering aannemen bij het omgaan met de gijzeldiplomatie van Iran, er weinig hoop is dat Teheran zijn gedrag zal veranderen.

Naleving van de basisnormen van internationale diplomatie en mensenrechten moet de voorwaarde zijn voor Europese betrokkenheid bij Iran, niet het doel op de lange termijn.

Het wordt tijd dat de Europese leiders hun waarden en haar burgers voorleggen aan hun blinde inzet om de dialoog met een moreel bankroet regime te onderhouden.

België / Zweden

Gevangene (s): Ahmad Reza Djalali

Zin: dood

Rechtvaardiging voor opsluiting: spionage namens een vijandige regering (Israël) en 'corruptie op aarde'.

Dr. Ahmad Djalali, een Zweeds-Iraanse deskundige op het gebied van rampengeneeskunde die lesgaf aan universiteiten in België en Zweden, werd ter dood veroordeeld op beschuldiging van 'samenwerking met een vijandige regering' na een kennelijk oneerlijk proces in oktober 2017. Hij blijft in de gevangenis en staat voor executie.

Het verschil tussen hoe België en de Zweedse academische wereld hebben gereageerd op de benarde situatie van Dr. Djalali kan niet groter zijn.

In België heeft elke universiteit in het Nederlandstalige Vlaanderen alle academische samenwerking met Iraanse universiteiten stopgezet om hun steun te betuigen aan Dr. Djalali en hun afkeer uit te spreken over de mishandeling van hun collega. Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, bekend dat de beslissing om de banden met de Iraanse academische wereld te verbreken "de volledige steun had van de academische gemeenschap in België".

Een dergelijk moreel verzet werd niet verkregen in Zweedse academies.

In dezelfde maand dat de Vlaamse Raad het misbruik van dr.Djalali afkeurde, voerden zes Zweedse universiteiten (Boras, Halmstad, KTH University, Linnaeus, Lund en Malmö) een tour van Iran om academische samenwerking te bespreken. De delegatie 'verwelkomde' het voorstel van Iran om het jaar daarop een 'Dag van de wetenschap in Iran en Zweden' te houden.

In december 2018 heeft de Universiteit van Boras ondertekend een overeenkomst met de Universiteit van Mazandaran in Noord-Iran. In januari 2019 heeft de Zweedse ambassadeur in Teheran naar verluidt een MOU ondertekend met de president van de Sharif University of Technology om boost "Academische en industriële samenwerking" tussen Zweedse en Iraanse universiteiten.

De politieke leiders van Zweden weerspiegelen de universiteiten van het land in hun apathische reactie op het lot van Dr. Djalali. In bijna vijf jaar sinds zijn eerste arrestatie is Zweden er niet in geslaagd consulaire steun te krijgen voor dr. Djalali. Niet zonder reden gelooft Dr. Djalali dat de Zweedse regering hem in de steek heeft gelaten. Ondertussen beweert zijn zus dat ze de koude schouder heeft gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een argument dat wordt ondersteund door oppositieleider Lars Adaktusson, die beweert dat Zweden Djalali in de steek laat door het regime te blijven behandelen met kinderhandschoenen.

Ondertussen probeerde de Belgische regering daadwerkelijk het leven van de onderzoeker te redden. In januari 2018 riep de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif op om het vonnis van Dr. Djalali in te trekken.

De stilte van Zweden is des te opmerkelijker als men bedenkt dat de beproeving van Dr. Djalali regelmatig op sociale media wordt benadrukt door vooraanstaande humanitaire organisaties, waaronder Amnesty International, het Comité voor betrokken wetenschappers en geleerden in gevaar.

Oostenrijk

Gevangene (s): Kamran Ghaderi & Massud Mossaheb

Zin: elk 10 jaar

Rechtvaardiging voor opsluiting: spionage namens een vijandige regering

Kamran Ghaderi, CEO van een in Oostenrijk gevestigd IT-management- en adviesbedrijf, werd in januari 2016 vastgehouden tijdens een zakenreis naar Iran. Massud Mossaheb, een bejaarde Iraans-Oostenrijkse dubbele nationaliteit die eerder de Iraans-Oostenrijkse Vriendschapsvereniging (ÖIG) had opgericht in 1991, werd gearresteerd in januari 2019 op reis naar Iran met een delegatie van MedAustron, een Oostenrijks radiotherapie- en onderzoeksbureau dat een centrum in Iran wil vestigen.

Oostenrijks-Iraanse burgers, Ghaderi en Mossaheb, worden momenteel vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis van Iran, waar ze sinds hun eerste arrestaties ongekende ontberingen en lijden hebben ondergaan.

Ghaderi's lichamelijke en geestelijke gezondheid is tijdens zijn detentie ernstig verslechterd. Hij kreeg geen passende medische behandeling, ondanks een tumor in zijn been. Ghaderi's "bekentenis" werd verkregen door middel van marteling en intimidatie, onder meer door ten onrechte te worden geïnformeerd dat zijn moeder en broer ook gevangen zaten en dat zijn medewerking hun vrijlating zou verzekeren. In het bijna halve decennium sinds zijn arrestatie heeft de Oostenrijkse regering geen consulaire steun verleend aan Ghaderi.

Evenzo heeft Mossahebs hoge leeftijd zijn tijd in de Evin-gevangenis ondragelijk gemaakt. Hij heeft weken achtereen in eenzame opsluiting gezeten. De Internationale Waarnemingspost voor de Rechten van de Mens, Mossaheb gelooft dat hij behoorlijk ziek is en dringend medische hulp nodig heeft. De Oostenrijkse regering heeft contact met de familie van Mossaheb en heeft tevergeefs geprobeerd 'stille diplomatie' te gebruiken om Mossaheb vrij te krijgen. Hij heeft nog geen consulaire bijstand van Oostenrijk gekregen. De VN heeft consequent opgeroepen tot de vrijlating van beide mannen, daarbij verwijzend naar hun bijzondere kwetsbaarheid voor Covid-19, waarvan wordt aangenomen dat het wijdverbreid is in het Iraanse gevangenissysteem.

In tegenstelling tot de Zweedse regering lijken de Oostenrijkse leiders de juiste stappen te zetten.

In juli 2019 nam de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg contact op met zijn Iraanse tegenhanger, de zogenaamd matig Mohammad Javad Zarif, die zijn hulp zocht om Mossaheb te bevrijden, terwijl dezelfde maand een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zijn regering had - tevergeefs - erop aangedrongen dat Teheran Mossaheb zou vrijlaten op grond van humanitarisme en zijn leeftijd. President Alexander Van der Bellen voerde ook gesprekken met de Iraanse president Rohani over de vrijlating van beide gevangenen.

Ondanks deze belangrijke interventies is de Oostenrijkse regering er niet meer in geslaagd dan andere regeringen druk uit te oefenen op Iran om zijn burgers vrij te laten.

Frankrijk

Land: Frankrijk

Gevangene (s): Fariba Adelkhah & Roland Marchal

Zin: 6 jaar

Rechtvaardiging voor opsluiting: spionage

Fariba Adelkhah, een Frans-Iraanse antropoloog en academicus in dienst van Sciences Po, werd in juli 2019 gearresteerd op verzonnen beschuldigingen van "propaganda tegen het systeem" en "samenspannen om daden te plegen die de nationale veiligheid schaden". Kort na de arrestatie van Adelkhah werd haar collega en partner Roland Marchal werden beschuldigd van "samenspannen om daden te plegen die de nationale veiligheid inhouden" en werden op dezelfde manier vastgehouden.

Na het ontvangen van het nieuws over de arrestaties, voerde Sciences Po onmiddellijk een reeks acties uit in nauwe samenwerking met het Crisis and Support Centre van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (MEAE).

De thuisuniversiteit van de gevangenen werkte samen met het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken om juridische bijstand te verlenen en politieke druk uit te oefenen. Met hulp van de MEAE zorgde de universiteit ervoor dat zowel Adelkhah als Marchal de hulp kregen van een zeer ervaren Iraanse advocaat. De advocaat werd goedgekeurd door de Iraanse justitiële autoriteiten, een stap die verre van gebruikelijk is, om ervoor te zorgen dat beide gevangenen een waterdichte en officieel geautoriseerde verdediging kregen.

Hoewel Marchal vervolgens werd vrijgelaten, blijft Adelkhah in de gevangenis van Evin en heeft hij nog geen enkele Franse consulaire bijstand gekregen. De talrijke protesten die bij Science Po hebben plaatsgevonden over Adelkhah's aanhoudende detentie getuigen van de aanhoudende belangstelling voor haar zaak en de wijdverbreide afkeer van collega's over haar behandeling.

Terwijl Emmanuel Macron heeft opgeroepen tot de vrijlating van Adelkhah en heeft verwezen naar haar detentie als "ondraaglijk", weigert de Franse president resoluut om de behandeling van Franse burgers door Iran op dezelfde schaal te wegen als die welke zijn voortdurende steun aan het JCPOA dicteert.

Volgens haar advocaat kreeg Fariba begin oktober een tijdelijke vrijlating vanwege haar medische toestand. Ze is momenteel met haar gezin in Teheran en is verplicht een elektronische armband te dragen.

Verenigd Koninkrijk

Gevangene (s): Nazanin Zaghari-Ratcliffe

Straf: 5 jaar (momenteel onder huisarrest)

Rechtvaardiging voor gevangenisstraf: "omdat ze naar verluidt een complot had beraamd om het Iraanse regime omver te werpen" en voor "het runnen van een BBC-cursus Perzische online journalistiek die was gericht op het rekruteren en trainen van mensen om propaganda tegen Iran te verspreiden"

De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, mogelijk de meest spraakmakende dubbele nationale gevangene van Iran, kreeg in 2016 vijf jaar gevangenisstraf. Hoewel ze tijdelijk verlof kreeg vanwege Covid-19, blijft ze onder huisarrest in het huis van haar ouders in Teheran, waar ze wordt gedwongen een elektronische tag te dragen en wordt onderworpen aan ongeplande bezoeken van IRC-officieren.

De familie van Zaghari-Ratcliffe heeft onvermoeibaar campagne gevoerd voor clementie van het regime, vooral omdat haar gezondheid snel achteruitging onder de druk van het leven in de gevangenis van Evin.

Ondanks dat ze minder dan een jaar van haar straf heeft, toenemende gezondheidsproblemen en druk van de Britse regering, blijft de Islamitische Republiek weigeren om een ​​vervroegde vrijlating van Zaghari-Ratcliffe toe te staan.

Inderdaad, net nu ze de vrijheid nadert, heeft het regime in september een tweede reeks aanklachten ingediend tegen Zaghari-Ratcliffe. Op maandag 2 november kreeg ze opnieuw een twijfelachtige verschijning voor de rechtbank, die in het Verenigd Koninkrijk veel kritiek kreeg van alle partijen. Haar proces is voor onbepaalde tijd uitgesteld en haar vrijheid blijft volledig afhankelijk van de grillen van het regime.

Hierna heeft haar parlementslid, Labour's Tulip Siddiq, gewaarschuwd dat "onze kop in het zand steken mijn kiezer haar leven kost".

De vrijlating van Zaghari-Ratcliffe is naar verluidt afhankelijk van een schuld van £ 450 miljoen, die teruggaat tot de dagen van de sjah, voor een geannuleerde wapendeal. In het verleden heeft de Britse regering geweigerd deze schuld te erkennen. In september 2020 verklaarde minister van Defensie Ben Wallace echter formeel dat hij actief probeerde de schuld aan Iran te betalen om de vrijlating van personen met een dubbele nationaliteit, waaronder Nazanin Zaghari-Ratcliffe, veilig te stellen.

Dit is een ongelooflijke ontwikkeling van het VK, dat niet alleen hun schuld aan Iran heeft toegegeven, maar ook bereid is om gijzelingonderhandelingen met het regime te voeren.

Deze week merkte Labour's schaduwsecretaris van Buitenlandse Zaken echter op dat niemand in de Tweede Kamer de "legitimiteit van een direct verband tussen de schuld en de willekeurige detentie van mensen met een dubbele nationaliteit" aanvaardde. Terwijl het VK voortgaat met het onderzoeken van opties om de wapenschuld af te lossen, is een hoorzitting over de vermeende schuld uitgesteld tot 2021, kennelijk op verzoek van Iran.

De Britse regering heeft in feite een aantal ongebruikelijke maatregelen genomen in een poging om de vrijlating van Zaghari-Ratcliffe veilig te stellen, niet altijd in haar beste belang.

In november 2017 maakte de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, een ondoordachte opmerking in het Lagerhuis dat Nazanin 'gewoon mensen journalistiek leerde', een bewering die duidelijk werd ontkend door haar werkgevers, de Thomson Reuters Foundation. Nazanin werd na de opmerkingen van Johnson teruggestuurd naar de rechtbank en de verklaring werd als bewijs tegen haar aangehaald.

Hoewel Johnson zijn excuses heeft aangeboden voor zijn opmerkingen, is de schade aantoonbaar aangericht.

In een veelbelovende ontwikkeling nam de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, in maart 2019 de zeer ongebruikelijke stap om Zaghari-Ratcliffe diplomatieke bescherming te verlenen - een stap die haar zaak van een consulaire zaak naar het niveau van een geschil tussen de twee staten tilt.

In tegenstelling tot andere Europese landen, begrijpt de Britse regering het gevaar dat Iran vormt voor zijn dubbele burgers. In mei 2019 heeft het VK zijn reisadvies geüpgraded naar Brits-Iraanse onderdanen met dubbele nationaliteit, waarbij het voor het eerst alle reizen naar Iran afraadde. Het advies drong er ook bij Iraanse staatsburgers die in het VK wonen op aan voorzichtig te zijn als ze besluiten naar Iran te reizen.

Verenigd tegen nucleair Iran is een transatlantische belangenorganisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 2008, die het bewustzijn wil vergroten van het gevaar dat het Iraanse regime voor de wereld vormt.

Het wordt geleid door een adviesraad met vooraanstaande figuren die alle sectoren van de VS en de EU vertegenwoordigen, inclusief voormalig VN-ambassadeur Mark D. Wallace, ambassadeur Dennis Ross, expert in het Midden-Oosten en voormalig hoofd van de Britse MI6 Sir Richard Dearlove.

UANI werkt aan het economische en diplomatieke isolement van het Iraanse regime om Iran te dwingen zijn programma voor illegale kernwapens, steun voor terrorisme en mensenrechtenschendingen op te geven.

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen

EU

Hongerig naar verandering: een open brief aan Europese regeringen

gepubliceerd

on

In 2020 wist de hele wereld wat het was om honger te hebben. Miljoenen mensen gingen zonder genoeg te eten, met de meest wanhopige nu geconfronteerd hongersnood. Tegelijkertijd kreeg isolement een nieuwe betekenis, waarin de eenzamen en meest afgelegen waren ongeletterden van menselijk contact wanneer ze dat het meest nodig hadden, terwijl de vele slachtoffers van Covid-19 dat wel waren uitgehongerd van lucht. Voor ons allemaal was de menselijke ervaring verre van bevredigend, zelfs niet in de meest elementaire behoeften, schrijft Agnes Kalibata, Special Envoy voor de Food Systems Summit 2021.

De pandemie heeft een voorproefje gegeven van een toekomst aan de grenzen van het bestaan, waar mensen beroofd zijn, regeringen worden belemmerd en economieën verwelken. Maar het heeft ook een ongekende wereldwijde honger naar verandering aangewakkerd om te voorkomen dat dit onze langetermijnrealiteit wordt.

Voor alle obstakels en uitdagingen waarmee we in de komende weken en maanden worden geconfronteerd, begin ik 2021 met een enorm gevoel van optimisme en hoop ik dat het grommen in onze maag en het verlangen in ons hart het collectieve gebrul van uitdagendheid, vastberadenheid en van revolutie om dit jaar beter te maken dan vorig, en de toekomst stralender dan het verleden.

Het begint met eten, de meest primaire vorm van levensonderhoud. Het is voedsel dat de gezondheid en de vooruitzichten van bijna 750 miljoen Europeanen bepaalt en dat telt. Het is voedsel waar sommigen werken 10 miljoen alleen in de Europese landbouw en biedt de belofte van economische groei en ontwikkeling. En het is voedsel waarvan we hebben geleerd dat het onze ecosystemen beïnvloedt, tot aan de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat we genieten, bij regen of zonneschijn.

Zelfs vóór de pandemie was 2021 voorbestemd om een ​​'superjaar' voor voedsel te worden, een jaar waarin voedselproductie, consumptie en verwijdering eindelijk de vereiste wereldwijde aandacht kregen toen de VN 's werelds eerste Top Food Systems. Maar nu de vooruitgang van twee jaar wordt gecomprimeerd tot de komende 12 maanden, krijgt 2021 een hernieuwde betekenis.

Na een jaar van wereldwijde verlamming, veroorzaakt door de schok van Covid-19, moeten we onze angsten, onze angst, onze honger, en vooral onze energie om in actie te komen, en ontwaken tot het feit dat we door voedselsystemen gezonder, duurzamer en inclusief te maken, herstellen van de pandemie en beperk de impact van toekomstige crises.

De verandering die we nodig hebben, vereist dat we allemaal anders denken en handelen, want ieder van ons heeft een belang en een rol in functionerende voedselsystemen. Maar nu, meer dan ooit, moeten we naar onze nationale leiders kijken om de weg voorwaarts uit te stippelen door boeren, producenten, wetenschappers, vervoerders, kruideniers en consumenten te verenigen, te luisteren naar hun moeilijkheden en inzichten, en te beloven elk aspect van het voedsel te verbeteren. systeem voor de verbetering van iedereen.

Beleidsmakers moeten luisteren naar die van Europa 10 miljoen boeren als hoeders van de hulpbronnen die ons voedsel produceren en hun behoeften en uitdagingen afstemmen op de perspectieven van milieuactivisten en ondernemers, chef-koks en restauranteigenaren, artsen en voedingsdeskundigen om nationale verplichtingen na te komen.

Met wind in de zeilen gaan we 2021 in. Meer dan 50 landen hebben zich bij de Europese Unie aangesloten om deel te nemen aan de Food Systems Summit en zijn vijf prioriteitspijlers, of Actietracks, die voeding, armoede, klimaatverandering, veerkracht en duurzaamheid doorkruisen. En meer dan twee dozijn landen hebben een nationale convenor aangesteld om een ​​reeks van dialogen op landniveau in de komende maanden, een proces dat de top zal ondersteunen en de agenda zal bepalen voor het decennium van actie tot 2030.

Maar dit is pas het begin. Met de grootste urgentie roep ik alle VN-lidstaten op om zich bij deze wereldwijde beweging aan te sluiten voor een betere, meer vervullende toekomst, te beginnen met de transformatie van voedselsystemen. Ik dring er bij regeringen op aan om het platform te bieden dat een gesprek opent en landen begeleidt naar tastbare, concrete verandering. En ik moedig iedereen met vuur in hun buik aan om dit jaar betrokken te raken bij het Food Systems Summit-proces en de reis te beginnen van de overgang naar meer inclusieve en duurzame voedselsystemen.

De Summit is een 'People's Summit' voor iedereen, en het succes ervan hangt af van het feit dat iedereen overal betrokken wordt door eraan deel te nemen Action Track-enquêtes, lid worden van het online Summit Gemeenschap, en aanmelden om Food Systems Heroes die zich inzetten voor het verbeteren van voedselsystemen in hun eigen gemeenschappen en kiesdistricten.

Te vaak zeggen we dat het tijd is om in actie te komen en een verschil te maken, en dan doorgaan zoals voorheen. Maar het zou onvergeeflijk zijn als de wereld de lessen van de pandemie zou vergeten in onze wanhoop om terug te keren naar het normale leven. Al het schrift aan de muur suggereert dat onze voedselsystemen nu hervormd moeten worden. De mensheid snakt naar deze verandering. Het is tijd om onze eetlust te stillen.

Verder lezen

Biodiversiteit

Openbare hoorzitting over verband tussen biodiversiteitsverlies en pandemieën zoals COVID-19 

gepubliceerd

on

De hoorzitting van het Parlement over 'Geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving en toenemend risico op pandemieën: welke rol voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030' vindt vandaag (14 januari) plaats.

De hoorzitting, georganiseerd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, zal ingaan op het verlies aan biodiversiteit en de mate waarin dit het risico op pandemieën verhoogt als gevolg van verandering in landgebruik, klimaatverandering en handel in wilde dieren en planten. De rol die de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 zou kunnen spelen bij het tegengaan van biodiversiteitsverlies en bij het vergroten van de EU en de wereldwijde inzet voor biodiversiteit zal worden besproken.

Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten Uitvoerend Secretaris Dr. Anne Larigauderie en Uitvoerend Directeur van het Europees Milieuagentschap Dr. Hans Bruyninckx zullen de openbare hoorzitting openen.

Het gedetailleerde programma is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

U kunt de hoorzitting live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 9h vandaag.

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Donderdagmiddag bespreken de leden het ontwerpverslag van de rapporteur César Luena (S&D, ES) die reageert op de Biodiversiteitsstrategie van de Commissie voor 2030 en verwelkomt het ambitieniveau in de strategie. Het ontwerprapport onderstreept dat alle belangrijke directe drijvende krachten achter verandering in de natuur moeten worden aangepakt en spreekt zijn bezorgdheid uit over bodemdegradatie, de gevolgen van klimaatverandering en het afnemende aantal bestuivers. Het behandelt ook de kwesties financiering, mainstreaming en het bestuurskader voor biodiversiteit, roept op tot een Groen Erasmus-programma gericht op herstel en instandhouding, en benadrukt de noodzaak van internationale actie, ook met betrekking tot oceaangovernance.

U kunt de commissievergadering live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 13u15.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending