Verbind je met ons

Oostenrijk

Europa heeft een robuuster plan nodig om met buitenlandse strijders om te gaan, zegt Oostenrijk

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft een robuuster en gecoördineerd plan nodig voor de omgang met buitenlandse strijders en degenen die zich bij hun gelederen willen voegen, zoals de jihadist die vorige week vier mensen heeft vermoord in Wenen, zei de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op maandag (9 november)., schrijft Francois Murphy.

Het beschermen van de grenzen van het blok moet ook deel uitmaken van Europa's reactie op de islamistische strijdbaarheid, die Kurz vandaag (10 november) zal bespreken met de leiders van Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie, vertelde hij op een persconferentie.

Oostenrijk

De Commissie keurt Oostenrijkse maatregelen goed ter ondersteuning van exploitanten van goederen- en passagiersvervoer per spoor die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft in het kader van de EU-staatssteunregels twee Oostenrijkse maatregelen ter ondersteuning van de sector van het goederenvervoer per spoor en één maatregel ter ondersteuning van de sector van het passagiersvervoer per spoor in de context van de uitbraak van het coronavirus goedgekeurd. De twee maatregelen ter ondersteuning van het goederenvervoer per spoor zullen zorgen voor meer overheidssteun om de verschuiving van het goederenvervoer over de weg naar het spoor verder aan te moedigen, en de derde maatregel introduceert tijdelijke verlichting voor spoorwegexploitanten die op commerciële basis passagiersdiensten aanbieden.

De Commissie stelde vast dat de maatregelen gunstig zijn voor het milieu en de mobiliteit, aangezien ze het spoorvervoer ondersteunen, dat minder vervuilend is dan het wegvervoer, en tegelijkertijd de congestie op de wegen verminderen. De Commissie stelde ook vast dat de maatregelen evenredig en noodzakelijk zijn om de nagestreefde doelstelling te verwezenlijken, namelijk de modal shift van de weg naar het spoor te ondersteunen zonder dat dit leidt tot buitensporige concurrentieverstoringen. Ten slotte is de vrijstelling van vergoedingen voor toegang tot de infrastructuur waarin de tweede en derde hierboven beschreven maatregelen voorzien, in overeenstemming met de onlangs aangenomen Verordening (EU) 2020/1429.

Deze verordening staat de lidstaten toe en moedigt de lidstaten aan om tijdelijk toestemming te geven voor de verlaging, vrijstelling of uitstel van heffingen voor toegang tot spoorweginfrastructuur onder de directe kosten. Als gevolg hiervan concludeerde de Commissie dat de maatregelen voldoen aan de EU-staatssteunregels, met name de 2008 Richtsnoeren van de Commissie betreffende staatssteun voor spoorwegondernemingen (de Spoorwegrichtlijnen).

Executive Vice President Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid, zei: “De maatregelen die vandaag zijn goedgekeurd, zullen de Oostenrijkse autoriteiten in staat stellen om niet alleen exploitanten van goederenvervoer per spoor, maar ook exploitanten van commerciële passagiers te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus. Dit zal bijdragen tot het behoud van hun concurrentievermogen in vergelijking met andere vervoerswijzen, in overeenstemming met de doelstelling van de EU Green Deal. We blijven met alle lidstaten samenwerken om ervoor te zorgen dat nationale steunmaatregelen zo snel en effectief mogelijk kunnen worden ingevoerd, in overeenstemming met de EU-regels. "

Het volledige persbericht is beschikbaar online.

Verder lezen

Oostenrijk

Getraumatiseerd Wenen zwijgt na geweerramp

gepubliceerd

on

By

De straten van Wenen lagen op dinsdagmiddag (3 november) griezelig stil en leeg onder strenge bewaking, minder dan 24 uur nadat vier mensen waren vermoord tijdens een vuurgevecht door een veroordeelde jihadist in het drukke stadscentrum, schrijft .

Op wat ook de eerste dag was van een tweede nationale afsluiting van het coronavirus, kon slechts af en toe een auto of bestelwagen worden gezien die langs de brede, met bomen omzoomde lanen reed voor de Universiteit van Wenen, het stadhuis en het parlement, en heel weinig voetgangers .

Het gebied rond de joodse synagoge Stadttempel, waar de aanval begon, werd nog steeds afgezet en bewaakt door de politie met de wapens in de aanslag, terwijl gewapende agenten auto's bestuurden langs de snelweg van en naar het vliegveld.

Degenen die gedwongen werden om naar buiten te gaan om te werken, spraken over hun shock over het geweld.

“Het is gek, iedereen maakt zich zorgen. Een leven is niets meer waard ”, zei taxichauffeur Huseyin Gueluem tijdens het wachten op passagiers op de luchthaven van Wenen.

Nog steeds zichtbaar geschokt door de gebeurtenissen van de nacht, vergeleek Gueluem het geweld met militante aanvallen in Turkije. "Terreur is terreur, het kent geen religie of staat", zei hij.

Een krantenverkoper op de luchthaven die anoniem wilde blijven, sprak ook over de mentale tol.

"Het is allemaal een beetje veel," zei hij. "De aanval, de nieuwe lockdown, ik heb vannacht helemaal niet geslapen."

Alleen journalisten en een handvol nieuwsgierige bewoners waren naar het gebied rond de synagoge gekomen.

"Zoiets was te verwachten, zelfs in Wenen", zei Josef Neubauer, die in Wenen woont. "Het is een grote stad. Berlijn, Parijs - het was gewoon een kwestie van tijd. "

Sommigen vreesden wat de sociale impact van de aanslagen zou zijn.

"Deze mensen willen de islam groter en groter maken, maar in feite maken ze hem kleiner en kleiner", zei student Zaccaria Assalmonashev. "En dus vernietigen ze het."

Verder lezen

Oostenrijk

De Commissie keurt de gewijzigde Oostenrijkse regeling voor liquiditeitssteun goed om bedrijven te ondersteunen die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vastgesteld dat bepaalde wijzigingen in een eerder goedgekeurde Oostenrijkse regeling voor liquiditeitssteun ter ondersteuning van Oostenrijkse ondernemingen die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus, in overeenstemming zijn met de Tijdelijk kader voor staatssteun. De oorspronkelijke regeling is goedgekeurd op 8 april 2020 onder zaaknummer SA.56840, en voorziet in tijdelijke beperkte steunbedragen in de vorm van (i) directe subsidies, (ii) garanties op leningen en terugbetaalbare voorschotten, en (iii) garanties op leningen en gesubsidieerde rentetarieven op leningen.

Het doel van de oorspronkelijke regeling was om bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus in staat te stellen hun kortetermijnverplichtingen te dekken, ondanks het huidige inkomstenverlies als gevolg van de pandemie. Oostenrijk heeft bepaalde wijzigingen van de oorspronkelijke regeling aangemeld, met name: (i) micro- of kleine ondernemingen kunnen nu onder bepaalde voorwaarden profiteren van de maatregel, zelfs als zij op 31 december 2019 in moeilijkheden verkeerden; en (ii) een verhoging met € 4 miljard van het totale budget van de regeling, van € 15 miljard naar € 19 miljard.

De Commissie concludeerde dat de regeling, zoals gewijzigd, noodzakelijk, passend en evenredig blijft om een ​​ernstige verstoring van de economie van een lidstaat te verhelpen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader . Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke kader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.58640 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending