Verbind je met ons

EU

Een probleem dat centraal staat in de Amerikaanse democratie

DELEN:

gepubliceerd

on

Bijna 150 miljoen mensen hebben gestemd bij de Amerikaanse verkiezingen van vorige week - een opmerkelijke en historische opkomst. De mensen kozen senatoren, leden van het congres, leden van de wetgevende macht van de staat en een verscheidenheid aan andere ambtsdragers. Ze hebben de volgende Amerikaanse president of vice-president niet gekozen. Beiden zullen op 14 december worden gekozen wanneer 538 grotendeels onbekende personen elkaar ontmoeten in het US Electoral College, een regeling bedacht door de US Constitutional Convention in 1787, schrijft Dick Roche.

De legitimiteit van het Kiescollege wordt al decennia in twijfel getrokken. Er zijn er tal van geweest om het te hervormen. Momenteel voeren vijftien Amerikaanse staten campagne voor de afschaffing ervan.

Toen de Constitutionele Conventie in 1787 bijeenkwam, beschikte deze niet over de manier waarop de leiding van de nieuwe republiek moest worden beslist.

advertentie

De Conventieleden waren een patriciërsgroep met gemengde gevoelens over democratie. De vader van de grondwet ”James Madison verwees naar“ het ongemak van de democratie ”. Edmund Randolph uit Virginia sprak over de noodzaak van “voldoende controles tegen democratie”. Een andere vertegenwoordiger sprak over "het kwaad dat we ervaren, vloeit voort uit de overmaat aan democratie".

Conventieleden waren bezorgd dat de burgers geen kennis hadden van nationale figuren en dat de mensen aan hun lot overgelaten konden worden een demagog konden kiezen. Ze wilden niet dat het Congres de president zou kiezen en maakten zich zorgen over het evenwicht tussen de grote en kleine staten. Om het raadsel op te lossen werd een commissie aangesteld. Het bracht het idee van een kiescollege voort, een elite-instantie die zou beslissen wie de meest geschikte leider zou zijn. Behalve het bepalen van het aantal kiezers dat door elke staat moet worden benoemd en de details over wanneer en waar het college zou moeten voldoen, zwijgt de Amerikaanse grondwet over de manier waarop de kiezers moeten worden gekozen of hun beraadslagingen moeten voeren.

Het huidige kiescollege bestaat uit 538 kiezers. Staten krijgen college-stemmen toegewezen op basis van hun vertegenwoordiging in het Congres. Wanneer de verkiezingsresultaten zijn gecertificeerd, wijzen de staten, op twee uitzonderingen na, hun stemmen in het college toe aan de politieke partijen op basis van de winnaar. Na de overwinning van Joe Biden in Californië gaan de 55 stemmen van het kiescollege naar de Democraten. De 29 stemmen van Florida gaan naar de Republikeinen op basis van de overwinning van Trump daar. Twee staten, Maine en Nebraska, kennen twee stemmen toe aan de kandidaat die de populaire stem in de staat wint en één aan de winnaar van elk kiesdistrict.

De politieke partijen beslissen wie er naar het college gaat. Kiezers beloven te stemmen op de kandidaten van hun partij. Kiezers kunnen echter "trouweloze kiezers" worden en een "afwijkende" stem uitbrengen voor elke persoon die ze willen. Vreemd genoeg zijn er geen grondwettelijke of federale bepalingen die betrekking hebben op trouweloze kiezers. Vijf staten leggen een straf op aan trouweloze kiezers. Veertien staten hebben wettelijke bepalingen die het mogelijk maken een afwijkende stem te annuleren en een trouweloze kiezer te vervangen. Vreemd genoeg staat de wetgeving in negentien staten en Washington DC toe dat de afwijkende stemmen als uitgebracht worden geteld. De overige staten hebben geen wetgeving om met trouweloze kiezers om te gaan.

Terwijl de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig licht wierp op de gebrekkige politieke structuren van Amerika, lanceerde senator Birch Bayh, een democraat uit Indiana, een campagne om het College af te schaffen. Hij voerde aan dat Amerikanen niet "trots op onze borst konden slaan en onszelf de grootste democratie ter wereld zouden kunnen noemen en toch een presidentieel kiesstelsel kunnen tolereren waarin de mensen van het land niet op de president stemmen".

Het voorstel van Bayh kreeg overweldigende steun in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd gesteund door president Nixon en kreeg de steun van veel staten, maar zoals alle eerdere hervormingspogingen mislukte het. De voorstellen werden gedood door een segregationistische filibuster in de Amerikaanse Senaat.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 en 2016 hebben de schijnwerpers teruggetrokken op het Electoral College.

In 2000 ging een controversiële hertelling van stemmen in Florida naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. De hertelling, die de certificering van de verkiezingen dreigde uit te stellen, werd door het Hof stopgezet. George W Bush zou Al Gore hebben verslagen. Bush won Florida met 537 stemmen uit bijna 6 miljoen uitgebrachte stemmen. Het resultaat was dat hij 25 stemmen van het kiescollege van Florida ontving: Gore's 2.9 miljoen stemmen telden voor nul. Toen het Electoral College op 18 december 2000 bijeenkwam, won George W. Bush het Amerikaanse presidentschap met 5 stemmen. Bij de populaire stemming kreeg Gore een half miljoen stemmen meer dan Bushfive

In 2016 stond het Kiescollege sterk in de belangstelling. Toen het College op 19 december 2016 bijeenkwam, ontving Donald Trump 304 stemmen tegen Hillary Clintons 227, de vijfde keer in de geschiedenis van de VS dat een presidentskandidaat het Witte Huis won terwijl hij de populaire stem verloor. Het winnen van drie slagveldstaten in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania door de flinterdunne marges bezorgde Trump zijn verkiezingscollege.

Het College haalde het nieuws om andere redenen. In de aanloop naar de bijeenkomst werd een grote campagne gelanceerd om Republikeinse kiezers te overtuigen hun toezeggingen te verbreken en tegen Trump te stemmen. Er werd een petitie gelanceerd waarin het College werd verzocht Clinton te kiezen. Republikeinse kiezers kregen steun aangeboden om hun toezeggingen te breken. Er werden advertenties in kranten geplaatst. Hollywood-persoonlijkheden maakten een video waarin Republikeinse kiezers werden opgeroepen om tegen Trump te stemmen. Er werden anti-Trump-bijeenkomsten gehouden. De dochter van Nancy Pelosi, een democraat uit Californië, eiste dat er een briefing over Russische inmenging zou worden gegeven voordat het college stemde. Time Magazine stelde dat het Electoral College is opgericht om 'Demagogues Like Trump' te stoppen.

Door te stemmen in het college werden de gebreken van het systeem verder aangetoond. Vier democratische kiezers uit de staat Washington, waar Hillary Clinton 52.5% van de kiezers steunde, 'gingen schurkenstaten'. Drie van hen stemden voor Colin Powell en de vierde stemde voor Faith Spotted Eagle, een Sioux-oudste en milieuactivist. De vier kregen vervolgens elk een boete van $ 1,000. Mevrouw Clinton verloor ook een kiezer uit Hawaï die op Bernie Sanders stemde. Meer dan 62% van de kiezers in Hawaii steunde Clinton.

Twee Republikeinse kiezers uit Texas, waar Trump meer dan 52% van de stemmen won, braken de gelederen. Een van hen, Christopher Suprun, legde in de New York Times uit dat hij niet zou stemmen zoals beloofd omdat hij vond dat Donald Trump "niet gekwalificeerd was voor het ambt".

De Amerikaanse grondwet vereist dat het kiescollege bijeenkomt om op de president en vicepresident te stemmen op "de eerste maandag na de tweede woensdag in december" - 14 december van dit jaar. Alle stemmen tellen, hertellingen en gerechtelijke geschillen moeten uiterlijk op 8 december zijn afgerond.

De snelle haast om stemmen per post uit te rollen, die een zeer belangrijke rol speelde bij het uitbrengen van de stem van de Democraat, heeft geleid tot een reeks rechtszaken. Waar ze naartoe zullen leiden, valt nog te bezien. Gezien de enorme omvang van de Biden-meerderheid is het erg moeilijk om een ​​zaak een zo centrale rol te zien spelen als in 2000, alleen de tijd zal het leren.

Een ding dat waarschijnlijk zal gebeuren, is dat Republikeinen en Democraten zullen blijven strijden over een fundamenteel ondemocratisch kiesstelsel dat tussen mei en september 1787 is bedacht, en dat de hervorming van de Amerikaanse verkiezingen "een tweede viool zal blijven spelen" voor partijdig politiek voordeel.

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Milieu, Erfgoed en Lokaal Bestuur en voormalig minister van Europese Zaken.

België

Auto's en trottoirs spoelden weg terwijl Belgische stad getroffen werd door de ergste overstromingen in decennia

gepubliceerd

on

By

De Zuid-Belgische stad Dinant werd zaterdag (24 juli) getroffen door de zwaarste overstromingen in decennia nadat een onweersbui van twee uur de straten veranderde in hevige stromen die auto's en trottoirs wegspoelden maar niemand doodde, schrijft Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant bleef de dodelijke overstromingen 10 dagen geleden bespaard, waarbij 37 mensen om het leven kwamen in Zuidoost-België en nog veel meer in Duitsland, maar het geweld van de storm van zaterdag verraste velen.

"Ik woon al 57 jaar in Dinant en zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt Richard Fournaux, voormalig burgemeester van de stad aan de Maas en geboorteplaats van de 19e-eeuwse uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. op sociale media.

advertentie
Een vrouw is op 25 juli 2021 bezig om haar bezittingen te herstellen na hevige regenval in Dinant, België. REUTERS/Johanna Geron
Een vrouw loopt in een gebied dat wordt getroffen door hevige regenval in Dinant, België, 25 juli 2021. REUTERS/Johanna Geron

Regenwater dat door steile straten stroomde, veegde tientallen auto's weg, stapelde ze op een hoop bij een kruising, en spoelde kasseien, trottoirs en hele stukken asfalt weg terwijl de bewoners vol afschuw toekeken vanuit de ramen.

Er was geen precieze schatting van de schade, waarbij de stadsautoriteiten alleen voorspelden dat het "aanzienlijk" zou zijn, aldus de Belgische RTL TV.

De storm richtte een soortgelijke ravage aan, ook zonder verlies van mensenlevens, in het stadje Anhee, een paar kilometer ten noorden van Dinant.

Verder lezen

Tsjechische Republiek

NextGenerationEU: Europese Commissie keurt Tsjechië's herstel- en veerkrachtplan van 7 miljard euro goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag (19 juli) haar goedkeuring gehecht aan een positieve beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië. Dit is een belangrijke stap in de richting van de EU-uitbetaling van 7 miljard euro aan subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). Deze financiering zal de uitvoering ondersteunen van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die zijn uiteengezet in het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië. Het zal een sleutelrol spelen bij het helpen van Tsjechië om sterker uit de COVID-19-pandemie te komen.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in de hele EU. Het Tsjechische plan maakt deel uit van een ongekend gecoördineerde EU-reactie op de COVID-19-crisis, om gemeenschappelijke Europese uitdagingen aan te pakken door de groene en digitale transities te omarmen, om de economische en sociale veerkracht en de samenhang van de eengemaakte markt te versterken.

De Commissie heeft het plan van Tsjechië beoordeeld op basis van de criteria die zijn uiteengezet in de RRF-verordening. In de analyse van de Commissie werd met name onderzocht of de investeringen en hervormingen die in het plan van Tsjechië zijn uiteengezet, de groene en digitale transities ondersteunen; bijdragen aan een doeltreffende aanpak van de uitdagingen die in het Europees semester zijn geïdentificeerd; en haar groeipotentieel, het scheppen van banen en economische en sociale veerkracht versterken.

advertentie

De groene en digitale transitie van Tsjechië veiligstellen  

Uit de beoordeling door de Commissie van het plan van Tsjechië blijkt dat het 42% van zijn totale toewijzing besteedt aan maatregelen ter ondersteuning van klimaatdoelstellingen. Het plan omvat investeringen in hernieuwbare energie, de modernisering van de distributienetwerken voor stadsverwarming, de vervanging van kolengestookte ketels en de verbetering van de energie-efficiëntie van woningen en openbare gebouwen. Het plan omvat ook maatregelen voor natuurbescherming en waterbeheer en investeringen in duurzame mobiliteit.

Uit de beoordeling door de Commissie van het plan van Tsjechië blijkt dat het 22% van zijn totale toewijzing besteedt aan maatregelen ter ondersteuning van de digitale transitie. Het plan voorziet in investeringen in digitale infrastructuur, de digitalisering van het openbaar bestuur, onder meer op het gebied van gezondheid, justitie en de administratie van bouwvergunningen. Het bevordert de digitalisering van bedrijven en digitale projecten in de culturele en creatieve sector. Het plan omvat ook maatregelen om de digitale vaardigheden op alle niveaus te verbeteren, als onderdeel van het onderwijssysteem en door middel van speciale bijscholings- en omscholingsprogramma's.

Versterking van de economische en sociale veerkracht van Tsjechië

De Commissie is van mening dat het plan van Tsjechië een doeltreffende oplossing biedt voor alle of een aanzienlijk deel van de economische en sociale uitdagingen die worden beschreven in de landspecifieke aanbevelingen die de Raad in het Europees semester in 2019 en in 2020 aan Tsjechië heeft gericht.

Het plan voorziet in maatregelen om de behoefte aan investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen, duurzaam vervoer en digitale infrastructuur aan te pakken. Verschillende maatregelen zijn gericht op het aanpakken van de noodzaak om digitale vaardigheden te bevorderen, de kwaliteit en inclusiviteit van het onderwijs te verbeteren en de beschikbaarheid van kinderopvangfaciliteiten te vergroten. Het plan voorziet ook in verbetering van het ondernemingsklimaat, voornamelijk door uitgebreide e-overheidsmaatregelen, een hervorming van de procedures voor het verlenen van bouwvergunningen en anticorruptiemaatregelen. Uitdagingen op het gebied van O&O zullen worden verbeterd door investeringen die gericht zijn op het versterken van publiek-private samenwerking en financiële en niet-financiële steun aan innovatieve bedrijven.

Het plan is een alomvattend en voldoende evenwichtig antwoord op de economische en sociale situatie van Tsjechië en draagt ​​daarmee op passende wijze bij aan alle zes pijlers waarnaar in de RRF-verordening wordt verwezen.

Ondersteuning van vlaggenschipinvesteringen en hervormingsprojecten

Het Tsjechische plan stelt projecten voor in alle zeven Europese vlaggenschipgebieden. Dit zijn specifieke investeringsprojecten die betrekking hebben op problemen die alle lidstaten gemeen hebben op gebieden die banen en groei creëren en die nodig zijn voor de dubbele transitie. Zo heeft Tsjechië 1.4 miljard euro voorgesteld om de energie-efficiëntierenovatie van gebouwen te ondersteunen en 500 miljoen euro om digitale vaardigheden te stimuleren door middel van onderwijs en investeringen in bijscholings- en omscholingsprogramma's voor de gehele beroepsbevolking.  

Uit de beoordeling van de Commissie blijkt dat geen enkele maatregel die in het plan is opgenomen, significante schade toebrengt aan het milieu, in overeenstemming met de vereisten die zijn vastgelegd in de RRF-verordening.

De in het herstel- en weerbaarheidsplan voorgestelde regelingen met betrekking tot controlesystemen zijn adequaat om corruptie, fraude en belangenconflicten met betrekking tot de besteding van middelen te voorkomen, op te sporen en te corrigeren. De regelingen zullen naar verwachting ook daadwerkelijk dubbele financiering in het kader van die verordening en andere programma's van de Unie voorkomen. Deze controlesystemen worden aangevuld met aanvullende audit- en controlemaatregelen die als mijlpalen in het voorstel van de Commissie voor een uitvoeringsbesluit van de Raad zijn opgenomen. Deze mijlpalen moeten zijn bereikt voordat Tsjechië zijn eerste betalingsverzoek bij de Commissie indient.

President Ursula von der Leyen zei: “Vandaag heeft de Europese Commissie besloten groen licht te geven voor het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië. Dit plan zal een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van een verschuiving naar een groenere en meer digitale toekomst voor Tsjechië. Maatregelen die de energie-efficiëntie verbeteren, het openbaar bestuur digitaliseren en misbruik van publieke middelen tegengaan, sluiten precies aan bij de doelstellingen van NextGenerationEU. Ik ben ook verheugd over de sterke nadruk die het plan legt op het versterken van de veerkracht van het Tsjechische gezondheidszorgstelsel om het voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. We begeleiden u bij elke stap om ervoor te zorgen dat het plan volledig wordt uitgevoerd.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië zal een sterke impuls geven aan de inspanningen van het land om weer op de been te komen na de economische schok die de pandemie heeft veroorzaakt. De 7 miljard euro aan NextGenerationEU-middelen die de komende vijf jaar naar Tsjechië zullen stromen, zullen een breed programma van hervormingen en investeringen ondersteunen om een ​​duurzamere en concurrerendere economie op te bouwen. Ze omvatten zeer omvangrijke investeringen in de renovatie van gebouwen, schone energie en duurzame mobiliteit, evenals maatregelen om de digitale infrastructuur en vaardigheden en de digitalisering van openbare diensten te stimuleren. Het ondernemingsklimaat zal profiteren van de bevordering van e-overheid en anticorruptiemaatregelen. Het plan zal ook verbeteringen in de gezondheidszorg ondersteunen, waaronder versterkte kankerpreventie en revalidatiezorg.”

Volgende stappen

De Commissie heeft vandaag een voorstel aangenomen voor een uitvoeringsbesluit van de Raad om in het kader van het RRF 7 miljard euro aan subsidies te verstrekken aan Tsjechië. De Raad heeft nu in de regel vier weken de tijd om het voorstel van de Commissie goed te keuren.

Als de Raad het plan goedkeurt, zou er 910 miljoen euro aan voorfinanciering aan Tsjechië kunnen worden uitbetaald. Dit vertegenwoordigt 13% van het totale bedrag dat aan Tsjechië is toegewezen.

Een economie die werkt voor mensen Executive Vice President Valdis Dombrovskis zei: “Dit plan zal Tsjechië op weg helpen naar herstel en zijn economische groei stimuleren terwijl Europa zich opmaakt voor de groene en digitale transities. Tsjechië is van plan te investeren in hernieuwbare energie en duurzaam vervoer, en tegelijkertijd de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Het heeft tot doel meer digitale connectiviteit in het hele land uit te rollen, digitaal onderwijs en digitale vaardigheden te bevorderen en veel van zijn openbare diensten te digitaliseren. En het legt een welkome focus op het verbeteren van het ondernemingsklimaat en het rechtssysteem, ondersteund door maatregelen ter bestrijding van corruptie en het bevorderen van e-overheid – en dit alles in een evenwichtige reactie op de Tsjechische economische en sociale situatie. Als dit plan eenmaal goed in de praktijk is gebracht, zal het helpen om Tsjechië een stevige basis te geven voor de toekomst.”

De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de bevredigende verwezenlijking van de mijlpalen en doelstellingen die zijn uiteengezet in het uitvoeringsbesluit van de Raad, als afspiegeling van de voortgang bij de uitvoering van de investeringen en hervormingen. 

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Europese Commissie steunt het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië

Herstel- en veerkrachtfaciliteit: vragen en antwoorden

Factsheet over het herstel- en veerkrachtplan van Tsjechië

Voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Tsjechië

Bijlage bij het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Tsjechië

Werkdocument van de diensten bij het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad

Faciliteit voor herstel en veerkracht

Regeling herstel- en veerkrachtfaciliteit

Verder lezen

België

Dodental stijgt tot 170 bij overstromingen in Duitsland en België Belgium

gepubliceerd

on

Het dodental als gevolg van verwoestende overstromingen in West-Duitsland en België is op zaterdag (170 juli) gestegen tot minstens 17 nadat deze week rivieren en plotselinge overstromingen zijn gebarsten en huizen ingestort en wegen en hoogspanningsleidingen zijn opengescheurd. schrijven Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi in Düsseldorf, Philip Blenkinsop in Brussel, Christoph Steitz in Frankfurt en Bart Meijer in Amsterdam.

Ongeveer 143 mensen kwamen om bij de overstromingen in Duitslands ergste natuurramp in meer dan een halve eeuw. Dat waren er volgens de politie ongeveer 98 in de wijk Ahrweiler ten zuiden van Keulen.

Honderden mensen werden nog steeds vermist of waren onbereikbaar omdat verschillende gebieden onbereikbaar waren vanwege de hoge waterstanden en de communicatie op sommige plaatsen nog steeds niet werkte.

advertentie

Bewoners en ondernemers worstelde om de stukken op te rapen in gehavende steden.

"Alles is volledig verwoest. Je herkent het landschap niet", zegt Michael Lang, eigenaar van een wijnwinkel in de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler in Ahrweiler, vechtend tegen de tranen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht Erftstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar bij de ramp zeker 45 mensen om het leven kwamen.

"We rouwen met degenen die vrienden, kennissen en familieleden hebben verloren", zei hij. "Hun lot verscheurt onze harten."

Ongeveer 700 inwoners werden vrijdag laat geëvacueerd nadat een dam was doorgebroken in de stad Wassenberg bij Keulen, zeiden de autoriteiten.

Maar de burgemeester van Wassenberg, Marcel Maurer, zei dat de waterstanden zich sinds de nacht hebben gestabiliseerd. "Het is te vroeg om alles duidelijk te maken, maar we zijn voorzichtig optimistisch", zei hij.

De Steinbachtal-dam in het westen van Duitsland bleef echter het risico lopen te worden doorgebroken, zeiden de autoriteiten nadat ongeveer 4,500 mensen stroomafwaarts uit huizen waren geëvacueerd.

Steinmeier zei dat het weken zou duren voordat de volledige schade, die naar verwachting enkele miljarden euro's aan wederopbouwfondsen zou vergen, kon worden vastgesteld.

Armin Laschet, staatspremier van Noordrijn-Westfalen en de kandidaat van de regerende CDU-partij bij de algemene verkiezingen van september, zei dat hij de komende dagen met minister van Financiën Olaf Scholz zou spreken over financiële steun.

Kanselier Angela Merkel zou zondag naar Rijnland-Palts reizen, de deelstaat waar het verwoeste dorp Schuld ligt.

Leden van de Bundeswehr-troepen, omringd door gedeeltelijk verzonken auto's, waden door het overstromingswater na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 17 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Oostenrijkse reddingsteamleden gebruiken hun boten terwijl ze door een gebied varen dat is getroffen door overstromingen, na hevige regenval, in Pepinster, België, 16 juli 2021. REUTERS/Yves Herman

In België liep het dodental op tot 27, meldt het nationale crisiscentrum, dat de hulpverlening daar coördineert.

Het voegde eraan toe dat 103 mensen "vermist of onbereikbaar" waren. Sommigen waren waarschijnlijk onbereikbaar omdat ze geen mobiele telefoons konden opladen of in het ziekenhuis lagen zonder identiteitspapieren, aldus het centrum.

De afgelopen dagen hebben de overstromingen, die vooral de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen en Oost-België hebben getroffen, hele gemeenschappen van stroom en communicatie afgesloten.

RWE (RWEG.DE), de grootste elektriciteitsproducent van Duitsland, zei zaterdag dat de dagbouwmijn in Inden en de kolencentrale van Weisweiler zwaar werden getroffen, eraan toevoegend dat de centrale op een lagere capaciteit draaide nadat de situatie was gestabiliseerd.

In de zuidelijke Belgische provincies Luxemburg en Namen haastten de autoriteiten zich om de huishoudens van drinkwater te voorzien.

In de zwaarst getroffen delen van België daalde het waterpeil langzaam, waardoor de bewoners de beschadigde bezittingen konden sorteren. Premier Alexander De Croo en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bezochten zaterdagmiddag enkele gebieden.

De Belgische spoorwegnetbeheerder Infrabel publiceerde plannen voor reparaties aan lijnen, waarvan sommige pas eind augustus weer in gebruik zouden worden genomen.

Hulpdiensten in Nederland bleven ook alert, omdat overlopende rivieren steden en dorpen in de zuidelijke provincie Limburg bedreigden.

De afgelopen twee dagen zijn tienduizenden inwoners van de regio geëvacueerd, terwijl soldaten, brandweerkorpsen en vrijwilligers werkten verwoed de hele vrijdagnacht (16 juli) om dijken te versterken en overstromingen te voorkomen.

De Nederlanders zijn tot nu toe ontsnapt aan een ramp op de schaal van hun buren en zaterdagochtend waren er geen slachtoffers gemeld.

Wetenschappers hebben lang gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot hevigere stortbuien. Maar het bepalen van zijn rol in deze meedogenloze regenval zal minstens enkele weken duren om te onderzoeken, zeiden wetenschappers vrijdag.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending