Verbind je met ons

EU

Een probleem dat centraal staat in de Amerikaanse democratie

gepubliceerd

on

Bijna 150 miljoen mensen hebben gestemd bij de Amerikaanse verkiezingen van vorige week - een opmerkelijke en historische opkomst. De mensen kozen senatoren, leden van het congres, leden van de wetgevende macht van de staat en een verscheidenheid aan andere ambtsdragers. Ze hebben de volgende Amerikaanse president of vice-president niet gekozen. Beiden zullen op 14 december worden gekozen wanneer 538 grotendeels onbekende personen elkaar ontmoeten in het US Electoral College, een regeling bedacht door de US Constitutional Convention in 1787, schrijft Dick Roche.

De legitimiteit van het Kiescollege wordt al decennia in twijfel getrokken. Er zijn er tal van geweest om het te hervormen. Momenteel voeren vijftien Amerikaanse staten campagne voor de afschaffing ervan.

Toen de Constitutionele Conventie in 1787 bijeenkwam, beschikte deze niet over de manier waarop de leiding van de nieuwe republiek moest worden beslist.

De Conventieleden waren een patriciërsgroep met gemengde gevoelens over democratie. De vader van de grondwet ”James Madison verwees naar“ het ongemak van de democratie ”. Edmund Randolph uit Virginia sprak over de noodzaak van “voldoende controles tegen democratie”. Een andere vertegenwoordiger sprak over "het kwaad dat we ervaren, vloeit voort uit de overmaat aan democratie".

Conventieleden waren bezorgd dat de burgers geen kennis hadden van nationale figuren en dat de mensen aan hun lot overgelaten konden worden een demagog konden kiezen. Ze wilden niet dat het Congres de president zou kiezen en maakten zich zorgen over het evenwicht tussen de grote en kleine staten. Om het raadsel op te lossen werd een commissie aangesteld. Het bracht het idee van een kiescollege voort, een elite-instantie die zou beslissen wie de meest geschikte leider zou zijn. Behalve het bepalen van het aantal kiezers dat door elke staat moet worden benoemd en de details over wanneer en waar het college zou moeten voldoen, zwijgt de Amerikaanse grondwet over de manier waarop de kiezers moeten worden gekozen of hun beraadslagingen moeten voeren.

Het huidige kiescollege bestaat uit 538 kiezers. Staten krijgen college-stemmen toegewezen op basis van hun vertegenwoordiging in het Congres. Wanneer de verkiezingsresultaten zijn gecertificeerd, wijzen de staten, op twee uitzonderingen na, hun stemmen in het college toe aan de politieke partijen op basis van de winnaar. Na de overwinning van Joe Biden in Californië gaan de 55 stemmen van het kiescollege naar de Democraten. De 29 stemmen van Florida gaan naar de Republikeinen op basis van de overwinning van Trump daar. Twee staten, Maine en Nebraska, kennen twee stemmen toe aan de kandidaat die de populaire stem in de staat wint en één aan de winnaar van elk kiesdistrict.

De politieke partijen beslissen wie er naar het college gaat. Kiezers beloven te stemmen op de kandidaten van hun partij. Kiezers kunnen echter "trouweloze kiezers" worden en een "afwijkende" stem uitbrengen voor elke persoon die ze willen. Vreemd genoeg zijn er geen grondwettelijke of federale bepalingen die betrekking hebben op trouweloze kiezers. Vijf staten leggen een straf op aan trouweloze kiezers. Veertien staten hebben wettelijke bepalingen die het mogelijk maken een afwijkende stem te annuleren en een trouweloze kiezer te vervangen. Vreemd genoeg staat de wetgeving in negentien staten en Washington DC toe dat de afwijkende stemmen als uitgebracht worden geteld. De overige staten hebben geen wetgeving om met trouweloze kiezers om te gaan.

Terwijl de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig licht wierp op de gebrekkige politieke structuren van Amerika, lanceerde senator Birch Bayh, een democraat uit Indiana, een campagne om het College af te schaffen. Hij voerde aan dat Amerikanen niet "trots op onze borst konden slaan en onszelf de grootste democratie ter wereld zouden kunnen noemen en toch een presidentieel kiesstelsel kunnen tolereren waarin de mensen van het land niet op de president stemmen".

Het voorstel van Bayh kreeg overweldigende steun in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd gesteund door president Nixon en kreeg de steun van veel staten, maar zoals alle eerdere hervormingspogingen mislukte het. De voorstellen werden gedood door een segregationistische filibuster in de Amerikaanse Senaat.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 en 2016 hebben de schijnwerpers teruggetrokken op het Electoral College.

In 2000 ging een controversiële hertelling van stemmen in Florida naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. De hertelling, die de certificering van de verkiezingen dreigde uit te stellen, werd door het Hof stopgezet. George W Bush zou Al Gore hebben verslagen. Bush won Florida met 537 stemmen uit bijna 6 miljoen uitgebrachte stemmen. Het resultaat was dat hij 25 stemmen van het kiescollege van Florida ontving: Gore's 2.9 miljoen stemmen telden voor nul. Toen het Electoral College op 18 december 2000 bijeenkwam, won George W. Bush het Amerikaanse presidentschap met 5 stemmen. Bij de populaire stemming kreeg Gore een half miljoen stemmen meer dan Bushfive

In 2016 stond het Kiescollege sterk in de belangstelling. Toen het College op 19 december 2016 bijeenkwam, ontving Donald Trump 304 stemmen tegen Hillary Clintons 227, de vijfde keer in de geschiedenis van de VS dat een presidentskandidaat het Witte Huis won terwijl hij de populaire stem verloor. Het winnen van drie slagveldstaten in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania door de flinterdunne marges bezorgde Trump zijn verkiezingscollege.

Het College haalde het nieuws om andere redenen. In de aanloop naar de bijeenkomst werd een grote campagne gelanceerd om Republikeinse kiezers te overtuigen hun toezeggingen te verbreken en tegen Trump te stemmen. Er werd een petitie gelanceerd waarin het College werd verzocht Clinton te kiezen. Republikeinse kiezers kregen steun aangeboden om hun toezeggingen te breken. Er werden advertenties in kranten geplaatst. Hollywood-persoonlijkheden maakten een video waarin Republikeinse kiezers werden opgeroepen om tegen Trump te stemmen. Er werden anti-Trump-bijeenkomsten gehouden. De dochter van Nancy Pelosi, een democraat uit Californië, eiste dat er een briefing over Russische inmenging zou worden gegeven voordat het college stemde. Time Magazine stelde dat het Electoral College is opgericht om 'Demagogues Like Trump' te stoppen.

Door te stemmen in het college werden de gebreken van het systeem verder aangetoond. Vier democratische kiezers uit de staat Washington, waar Hillary Clinton 52.5% van de kiezers steunde, 'gingen schurkenstaten'. Drie van hen stemden voor Colin Powell en de vierde stemde voor Faith Spotted Eagle, een Sioux-oudste en milieuactivist. De vier kregen vervolgens elk een boete van $ 1,000. Mevrouw Clinton verloor ook een kiezer uit Hawaï die op Bernie Sanders stemde. Meer dan 62% van de kiezers in Hawaii steunde Clinton.

Twee Republikeinse kiezers uit Texas, waar Trump meer dan 52% van de stemmen won, braken de gelederen. Een van hen, Christopher Suprun, legde in de New York Times uit dat hij niet zou stemmen zoals beloofd omdat hij vond dat Donald Trump "niet gekwalificeerd was voor het ambt".

De Amerikaanse grondwet vereist dat het kiescollege bijeenkomt om op de president en vicepresident te stemmen op "de eerste maandag na de tweede woensdag in december" - 14 december van dit jaar. Alle stemmen tellen, hertellingen en gerechtelijke geschillen moeten uiterlijk op 8 december zijn afgerond.

De snelle haast om stemmen per post uit te rollen, die een zeer belangrijke rol speelde bij het uitbrengen van de stem van de Democraat, heeft geleid tot een reeks rechtszaken. Waar ze naartoe zullen leiden, valt nog te bezien. Gezien de enorme omvang van de Biden-meerderheid is het erg moeilijk om een ​​zaak een zo centrale rol te zien spelen als in 2000, alleen de tijd zal het leren.

Een ding dat waarschijnlijk zal gebeuren, is dat Republikeinen en Democraten zullen blijven strijden over een fundamenteel ondemocratisch kiesstelsel dat tussen mei en september 1787 is bedacht, en dat de hervorming van de Amerikaanse verkiezingen "een tweede viool zal blijven spelen" voor partijdig politiek voordeel.

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Milieu, Erfgoed en Lokaal Bestuur en voormalig minister van Europese Zaken.

Economie

De EU bereidt zich voor op een budgettaire impasse en een inventieve oplossing voor de volgende generatie EU 

gepubliceerd

on

Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie schetste de maatregelen die de EU zou moeten nemen als de EU volgende week geen overeenstemming bereikt over de meerjarenbegroting 2021-2027 (MFK) en het herstelpakket. 

Het akkoord over de begroting en het EU-pakket van de nieuwe generatie werd bereikt na enkele dagen onderhandelen in de zomer. Polen en Hongarije dreigen echter met een veto over de deal vanwege de overeenkomst die het Duitse voorzitterschap heeft bereikt met het Europees Parlement over de conditionaliteit van de rechtsstaat.  

De tijd dringt en om de begroting op 1 januari operationeel te maken, zou er op maandag (7 december) een akkoord tussen het Parlement en de Raad moeten zijn over de begroting voor het eerste jaar van de zevenjarige begroting. zou ook de instemming van de regeringsleiders tijdens de Europese Raad van volgende week (10-11 december) met het volledige begrotingspakket vereisen. In dit scenario zou het vervolgens worden gestempeld in een verdere bemiddeling (11 december) en voor de plenaire vergadering van het Europees Parlement (14-17 december) worden geplaatst om te worden ondertekend.

Het budget, maar niet zoals we het kennen

Als de regeringsleiders volgende week geen overeenstemming bereiken, zal automatisch de "voorlopige twaalfden" (artikel 315 VWEU) -aanpak in gang worden gezet, die voor het laatst werd gebruikt in 1988. Het is een mechanisme dat een zekere mate van continuïteit garandeert en gebaseerd zal zijn op het huidige MFK. Aangezien de rechtsgrondslag voor sommige programma's aan het einde van het jaar afloopt, zullen voor die programma's geen verdere betalingsverplichtingen worden aangegaan. Dit omvat grote financieringsprogramma's, zoals het cohesiebeleid, het Europese onderzoeksprogramma (Horizon Europa) en nog veel meer. Pijler 1 van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, humanitaire hulp en het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) van de EU vallen er niet onder. Kortingen zullen ook verdwijnen omdat er in dit scenario geen vervangingsbesluit over de eigen middelen zal zijn. 

In de nieuwe jaarlijkse begroting zou ook rekening moeten worden gehouden met het feit dat de totale middelen van de EU lager zullen zijn als gevolg van het niet bereiken van een akkoord over de eigen middelen en een lager BNI als gevolg van de pandemie en de brexit. Dit kan oplopen tot 25 à 30 miljard euro.

EU van de volgende generatie

De EU van de volgende generatie, die losstaat van en een aanvulling vormt op de meerjarenbegroting, zou op verschillende manieren kunnen worden overeengekomen. De hoge ambtenaar sloot het gebruik van een intergouvernementele conferentie en een afzonderlijk verdrag uit, omdat het te veel tijd zou kosten en de schuldenlast op individuele staten zou leggen, in plaats van de EU toe te staan ​​de schuld op haar naam te houden. De Commissie is echter van mening dat een "op de Gemeenschap gebaseerde oplossing" die volgens de huidige verdragen is toegestaan, mogelijk zou zijn. Dit zou een versterkte samenwerking tussen een coalitie van bereidwilligen mogelijk kunnen maken, en zou een duidelijke link met de EU-verdragen nodig hebben, het zou bijvoorbeeld kunnen worden toegestaan ​​door de mogelijkheid in het verdrag om financiële bijstand te kanaliseren naar lidstaten die in ernstige moeilijkheden verkeren, veroorzaakt door uitzonderlijke incidenten (artikel 122), maar de hoge ambtenaar ontweek andere opties.

De mogelijkheid om een ​​deel van de schade veroorzaakt door Polen, Hongarije en mogelijk het vetorecht van Slovenië te omzeilen, zou kunnen helpen om de geest te focussen wanneer een belangrijke week nadert.

Verder lezen

Digitale economie

Nieuwe EU-regels: digitalisering om de toegang tot de rechter te verbeteren

gepubliceerd

on

Grensoverschrijdende videoconferenties en veiligere en gemakkelijkere documentuitwisseling: ontdek hoe nieuwe EU-regels voor het digitaliseren van justitie voordelen zullen opleveren voor mensen en bedrijven. Op 23 november keurde het Parlement twee voorstellen goed modernisering van de rechtsstelsels in de EU, wat zal helpen vertragingen te verminderen, de rechtszekerheid te vergroten en de toegang tot de rechter goedkoper en gemakkelijker te maken.

Nieuwe regelgeving zal verschillende digitale oplossingen implementeren voor grensoverschrijdende bewijsverkrijging en betekening van documenten met als doel de samenwerking tussen nationale rechtbanken in verschillende EU-landen efficiënter te maken.

Door technologieën voor communicatie op afstand goed te keuren, worden de kosten verlaagd en kunnen bewijsmateriaal sneller worden verzameld. Om bijvoorbeeld een persoon te horen in een grensoverschrijdende procedure, kan videoconferentie worden gebruikt in plaats van dat fysieke aanwezigheid vereist is.

Er zal een gedecentraliseerd IT-systeem komen dat nationale systemen samenbrengt, zodat documenten sneller en veiliger elektronisch kunnen worden uitgewisseld. De nieuwe regels bevatten aanvullende bepalingen om gegevens en privacy te beschermen wanneer documenten worden verzonden en bewijsmateriaal wordt verzameld.

De verordeningen helpen de procedures te vereenvoudigen en bieden rechtszekerheid aan mensen en bedrijven, wat hen zal aanmoedigen om internationale transacties aan te gaan, waardoor niet alleen de democratie maar ook de interne markt van de EU wordt versterkt.

De twee voorstellen actualiseren de bestaande EU-regelgeving inzake de betekening van documenten en bewijsverkrijging om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit moderne digitale oplossingen.

Ze maken deel uit van de inspanningen van de EU om rechtsstelsels te helpen digitaliseren. Terwijl digitale oplossingen in sommige landen al effectief zijn gebleken, vinden grensoverschrijdende gerechtelijke procedures nog steeds grotendeels op papier plaats. De EU wil de samenwerking op EU-niveau verbeteren om mensen en bedrijven te helpen en het vermogen van wetshandhaving te behouden mensen effectief beschermen.

De op soja gebaseerde COVID-19-crisis heeft voor veel problemen gezorgd voor het gerechtelijk apparaat: er zijn vertragingen opgetreden bij de persoonlijke verhoren en bij de grensoverschrijdende betekening van gerechtelijke documenten; onvermogen om persoonlijke rechtsbijstand te verkrijgen; en het verstrijken van termijnen als gevolg van vertragingen. Tegelijkertijd maken het stijgende aantal insolventiezaken en het aantal ontslagen als gevolg van de pandemie het werk van de rechtbanken nog kritischer.

De voorstellen treden in werking 20 dagen na hun publicatie in het officiële tijdschrift van de EU.

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie presenteert de strategie 'Veilig blijven voor COVID-19 tijdens de winter'

gepubliceerd

on

Vandaag (2 december) heeft de Commissie een strategie goedgekeurd voor een duurzaam beheer van de pandemie in de komende wintermaanden, een periode waarin het risico van verhoogde overdracht van het virus kan toenemen als gevolg van specifieke omstandigheden, zoals bijeenkomsten binnenshuis. De strategie beveelt aan om waakzaam en voorzichtig te zijn tijdens de winterperiode en tot in 2021 wanneer de introductie van veilige en effectieve vaccins zal plaatsvinden.

De Commissie zal dan verdere richtsnoeren verstrekken voor een geleidelijke en gecoördineerde opheffing van inperkingsmaatregelen. Een gecoördineerde EU-brede aanpak is essentieel om duidelijkheid te scheppen aan de mensen en om te voorkomen dat het virus opnieuw de kop opstak als gevolg van de eindejaarsvakantie. Bij elke versoepeling van de maatregelen moet rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie en met voldoende capaciteit voor testen, contactopsporing en behandeling van patiënten.

Bevordering van de Europese manier van leven Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: “In deze extreem moeilijke tijden is begeleiding aan de lidstaten om een ​​gemeenschappelijke benadering van het winterseizoen te bevorderen en in het bijzonder over het omgaan met de eindejaarsperiode van cruciaal belang. . We moeten toekomstige uitbraken van infectie in de EU beperken. Alleen door een zo duurzaam beheer van de pandemie kunnen we nieuwe lockdowns en ernstige beperkingen vermijden en samen overwinnen. "

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Elke 17 seconden verliest een persoon het leven door COVID-19 in Europa. De situatie is misschien aan het stabiliseren, maar ze blijft delicaat. Zoals al het andere dit jaar, zullen de eindejaarsfeesten anders zijn. We kunnen de inspanningen die we de afgelopen weken en maanden allemaal hebben geleverd, niet in gevaar brengen. Dit jaar moet het redden van levens vóór vieringen komen. Maar met vaccins aan de horizon is er ook hoop. Alle lidstaten moeten nu klaar zijn om vaccinatiecampagnes te starten en vaccins zo snel mogelijk uit te rollen zodra er een veilig en effectief vaccin beschikbaar is. "

Aanbevolen beheersmaatregelen

De strategie om tijdens de winter veilig te blijven voor COVID-19 beveelt maatregelen aan om de pandemie onder controle te houden totdat vaccins algemeen beschikbaar zijn.

Het richt zich op:

Fysiek afstand nemen en het beperken van sociale contacten, sleutel voor de wintermaanden inclusief vakantieperiode. Maatregelen moeten gericht zijn en gebaseerd zijn op de lokale epidemiologische situatie om hun sociale en economische impact te beperken en hun acceptatie door mensen te vergroten.

Testen en contactopsporing, essentieel voor het detecteren van clusters en het verbreken van transmissie. De meeste lidstaten hebben nu nationale apps voor het traceren van contacten. De European Federated Gateway Server (EFGS) maakt grensoverschrijdende tracering mogelijk.

Veilig reizen, met een mogelijke toename van reizen tijdens de eindejaarsvakanties die een gecoördineerde aanpak vereisen. De vervoersinfrastructuur moet worden voorbereid en de quarantainevereisten, die kunnen plaatsvinden wanneer de epidemiologische situatie in de regio van herkomst slechter is dan de bestemming, moeten duidelijk worden gecommuniceerd.

Zorgcapaciteit en personeel: er moeten bedrijfscontinuïteitsplannen voor zorgomgevingen worden opgesteld om ervoor te zorgen dat COVID-19-uitbraken kunnen worden beheerd en dat de toegang tot andere behandelingen behouden blijft. Gezamenlijke aanbestedingen kunnen tekorten aan medische apparatuur aanpakken. Pandemische vermoeidheid en geestelijke gezondheid zijn natuurlijke reacties op de huidige situatie. De lidstaten moeten de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie Europese Regio volgen om de publieke steun om pandemische vermoeidheid aan te pakken nieuw leven in te blazen. Ook de psychosociale ondersteuning moet worden opgevoerd.

Nationale vaccinatiestrategieën.

De Commissie staat klaar om de lidstaten waar nodig te ondersteunen bij de inzet van vaccins volgens hun inzet- en vaccinatieplannen. Een gemeenschappelijke EU-benadering van vaccinatiecertificaten zal waarschijnlijk de volksgezondheidsrespons in de lidstaten en het vertrouwen van de burgers in de vaccinatie-inspanningen versterken.

Achtergrond

De strategie van vandaag bouwt voort op eerdere aanbevelingen, zoals de Europese routekaart van april over de zorgvuldige geleidelijke afschaffing van inperkingsmaatregelen, de mededeling van juli over paraatheid op korte termijn en de mededeling van oktober over aanvullende COVID-19-responsmaatregelen. De eerste golf van de pandemie in Europa werd met succes onder controle gehouden door middel van strikte maatregelen, maar deze te snel afzwakken tijdens de zomer leidde tot een heropleving in de herfst.

Zolang er geen veilig en effectief vaccin beschikbaar is en een groot deel van de bevolking niet is geïmmuniseerd, moeten EU-lidstaten hun inspanningen voortzetten om de pandemie te verminderen door een gecoördineerde aanpak te volgen, zoals gevraagd door de Europese Raad.

Begin 2021 zullen verdere aanbevelingen worden gedaan om een ​​uitgebreid COVID-19-controlekader te ontwerpen op basis van de kennis en ervaring tot nu toe en de nieuwste beschikbare wetenschappelijke richtlijnen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending