Verbind je met ons

EU

Van klimaatverandering tot gelijkheid, Lagarde maakt de ECB politieker

gepubliceerd

on

Sinds ik een jaar geleden het roer overnam, Christine Lagarde (foto) heeft de aandacht van de Europese Centrale Bank gevestigd op sociale kwesties zoals klimaatverandering en ongelijkheid, door haar horizon te verbreden, maar ook open te stellen voor aanvallen die haar onafhankelijkheid op de proef zouden kunnen stellen, schrijven en

Lagarde's inspanningen om de invloed van de bank te gebruiken om de opwarming van de aarde, genderongelijkheid of inkomensongelijkheid te bestrijden, werden mogelijk overschaduwd door de coronavirus-pandemie en de daaropvolgende, diepe recessie.

Maar ze zouden de machtigste instelling van de muntunie alsnog kunnen hervormen en de rol van centrale banken kunnen helpen herdefiniëren in een tijdperk waarin de dreiging van op hol geslagen inflatie in de vergetelheid is geraakt.

De ECB als instelling is uniek in zijn soort. De president is uniek krachtig in het wankelen van het beleid en het bredere economische debat, zoals Lagarde's voorganger Mario Draghi in 2012 demonstreerde toen hij zei dat de bank "alles zou doen" om de euro te redden. hier, markten vangen en sommige collega's niet weten.

De rol van de bank is ook voor interpretatie vatbaar vanwege een vaag geformuleerd verdrag.

In tegenstelling tot de Fed, die een dubbel mandaat heeft om prijsstabiliteit en werkgelegenheid te koesteren, moet de ECB eerst de prijzen stabiel houden en vervolgens het "algemene economische beleid" van de Europese Unie ondersteunen.

In schril contrast met haar voorgangers - allemaal mannen met een diploma economie en tientallen jaren ervaring in het centrale bankwezen - heeft de voormalige politicus Lagarde de bereidheid getoond om deze speelruimte te gebruiken om het bredere sociale welzijn van de eurozone te promoten.

`` Naast de beperkte invalshoek van waaruit we in de loop van de afgelopen decennia historisch naar het monetair beleid hebben gekeken, moeten we de horizon verruimen en moedig zijn bij het aanpakken van sommige van deze kwesties, hoewel dit niet de traditionele gebieden zijn waar monetaire economen naar kijken. ", zei Lagarde vorige week.

Voor de ECB is dit een nieuwe missie.

Voormalig chef Jean Claude Trichet zou zeggen dat inflatiebestrijding de enige naald in het kompas van de ECB was, terwijl Draghi vaak waarschuwde voor de gevaren van niet-gekozen bureaucraten die verder gaan dan een enge definitie van hun mandaat.

Wat het in de praktijk zal betekenen, hangt af van de uitkomst van de overkoepelende herziening die de ECB momenteel uitvoert - de eerste in 17 jaar. Maar Lagarde heeft al gezinspeeld op het opgeven van marktneutraliteit bij het kopen van activa en meer aandacht voor klimaatrisico's.

Haar interpretatie van het mandaat van de bank irriteert sommigen echter al, vooral in Duitsland, die beweren dat de ECB politiek draait door zich te mengen in sociaal beleid zonder de autoriteit of de juiste instrumenten om dat te doen.

Die kritiek zou kunnen veranderen in een existentiële dreiging als het de grootste aandeelhouder van de ECB, Duitsland, vervreemdt, waar delen van het establishment keer op keer de centrale bank hebben aangevochten, ook via de hoogste rechtbanken.

Desalniettemin zegt Lagarde dat de ECB met de tijd mee moet gaan.

"Er zijn kwesties die daadwerkelijk van invloed zijn op het werk dat we moeten doen, dat wordt gedefinieerd door het Verdrag, maar die werden destijds niet voldoende overwogen", zei ze. "Klimaatverandering was in die tijd geen lingua franca."

Een woordvoerder van de ECB weigerde commentaar te geven op dit artikel. Voor meer citaten van Lagarde over haar interpretatie van het mandaat van de bank, klik op:

De veranderingen komen precies op het moment dat de Fed haar eigen focus aanpast en een expliciete toezegging doet om gezinnen met lage en gematigde inkomens te helpen bij het bepalen van het beleid.

Voorstanders van Lagarde zeggen dat een enge interpretatie van het mandaat van de bank haar nooit heeft afgeschermd van politieke kritiek en dat het negeren van sociale kwesties alleen maar de perceptie zou versterken dat de bank geen contact heeft.

Leden van het Europees Parlement, dat toezicht houdt op de ECB, vragen ook regelmatig waarom de ECB niet meer doet voor banen of het klimaat, gezien haar immense economische vuurkracht en bijna 7 biljoen euro (6.4 biljoen pond) balans.

Sommige beleidsmakers van de ECB zijn al begonnen het voorbeeld van Lagarde te volgen.

Francois Villeroy de Galhau, chef van de Franse centrale bank, heeft betoogd dat bij het bepalen van het beleid rekening moet worden gehouden met werkgelegenheid en inkomensverdeling, terwijl zijn Finse collega Olli Rehn zei dat hij zelfs zou kunnen leven met een tijdelijke inflatie-overschrijding als sociale overwegingen dit rechtvaardigen.

Voor sommigen is het omarmen van sociale kwesties de enige manier om het spook van een politieke overname langs de lijn te voorkomen.

"Als de centrale bank zich gedraagt ​​als een struisvogel en zijn kop in het zand steekt, zal hij standaard zijn onafhankelijkheid verliezen", zei de Letse gouverneur van de centrale bank, Martins Kazaks, tegen Reuters.

"Als het zijn onafhankelijkheid wil behouden en relevant wil blijven voor de samenleving, moet het luisteren en laten zien dat het wil helpen."

Maar zijn Duitse collega, Jens Weidmann, was sceptisch en zei dat de ECB "geen mandaat had om zelf andere doelen na te streven of een actieve rol te spelen op andere beleidsterreinen".

Pas dit voorjaar oordeelde de hoogste rechtbank van Duitsland dat de bank haar macht overschreed met de aankoop van te grote staatsobligaties - een ongekend conflict dat sindsdien onschadelijk is gemaakt.

De ECB heeft al verschillende juridische gevechten gevoerd om haar bevoegdheden in Duitsland, waar vijandigheid in conservatieve kringen, de media en zelfs onder het bredere publiek niet ver onder de oppervlakte is.

Clemens Fuest, hoofd van het invloedrijke Ifo Institute, heeft Lagarde opgeroepen met het argument dat haar plannen voor klimaatverandering ondemocratisch waren, terwijl Friedrich Heinemann, een vooraanstaand onderzoeker bij de ZEW, zegt dat de ECB geen mandaat heeft voor veel van deze sociale overwegingen.

"Op dit moment zijn er tekenen van een overpolitisering van de monetaire politiek", zei Heinemann, eraan toevoegend dat de overweging voor een eerlijke verdeling van rijkdom moet worden overgelaten aan gekozen functionarissen.

Een ander probleem is dat een secundaire doelstelling bovenop het inflatiemandaat moet komen, waar de ECB al het grootste deel van het afgelopen decennium niet in geslaagd is.

Een groep Duitse academici en industriëlen heeft al een juridische uitdaging aangegaan tegen de pandemische noodopkoop van obligaties van de ECB, wat suggereert dat een interventionistische centrale bank het risico zou lopen op meer rechtszaken.

Toch lijken degenen die belast zijn met het toezicht op de ECB tevreden, zo niet opgelucht met Lagarde's verschuiving.

"De ECB politiseert niet, het overwint een onjuiste doctrine over alleen inflatiebestrijding", zei Sven Giegold, een Duits lid van het Europees Parlement.

EU

Kairat Abdrakhmanov uit Kazachstan benoemde de OVSE tot Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden

gepubliceerd

on

Kairat Abdrakhmanov. Fotocredit: Kazachs ministerie van Buitenlandse Zaken

Kazachse diplomaat en ambassadeur van Kazachstan in Zweden en Denemarken Kairat Abdrakhmanov (foto) werd benoemd tot Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden (HCNM) bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zei de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken Mukhtar Tileuberdi tijdens een persconferentie vandaag (4 december), schrijft Assel Satubaldina.

Het besluit werd genomen tijdens de 27e bijeenkomst van de OVSE-Raad van ministers van Buitenlandse Zaken die op 3 en 4 december online plaatsvond.

De kandidatuur van Abdrakhmanov werd ingediend door Kazachstan en werd "positief verwelkomd door alle OVSE-leden", zei de minister, die volgens hem getuigt van de toenemende rol en invloed van Kazachstan op de internationale arena en van de politieke hervormingen die door de Kazachse president Kassym zijn doorgevoerd. -Jomart Tokayev. Het voorzitterschap van Kazachstan in de OVSE met 57 landen in 2010 was ook een positieve factor.

Abdrakhmanov is een veteraan Kazachse diplomaat. Hij studeerde af aan de Al Farabi Kazakh National University en was eerder minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, de permanente vertegenwoordiger van Kazachstan bij de OVSE en de Verenigde Naties, de ambassadeur van Kazachstan in Oostenrijk en Israël.

De functie van Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden is een van de sleutelposities bij de OVSE die is toegewezen aan het identificeren en aanpakken van situaties met betrekking tot spanningen waarbij nationale minderheden betrokken zijn, die kunnen leiden tot een conflict tussen OVSE-lidstaten. De commissaris bezoekt persoonlijk vertegenwoordigers van regeringen en minderheden en analyseert de huidige bedreigingen voor de stabiliteit in de OVSE-regio.

De hoge commissaris wordt om de drie jaar gekozen en Abdrakhmanov verving de Italiaanse diplomaat Lamberto Zannier, wiens ambtstermijn van drie jaar op 18 juli van dit jaar afliep.

Aangesteld als Hoge Commissaris van de OVSE, zal Abdrakhmanov zijn positie als ambassadeur van Kazachstan in Zweden en Denemarken moeten opgeven om "objectiviteit en onpartijdigheid te waarborgen".

“Zoals u weet, was 2020 een ongemakkelijk jaar voor de OVSE, omdat de afgelopen maanden de hogere functies van de organisatie vacant waren. In juli hebben alle vier hun mandaat opgegeven. We denken dat het een institutionele crisis was. Maar vandaag is er een oplossing gevonden en is er consensus bereikt over sleutelposities, ”zei Tileuberdi, erop wijzend dat er nog geen diplomaat van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en Centraal-Azië is benoemd in een dergelijke positie op hoog niveau.

Tijdens de bijeenkomst werd ook beslist over de secretaris-generaal van de OVSE, de speciale vertegenwoordiger voor de persvrijheid en het hoofd van het Bureau voor Verkiezingen en Mensenrechten. De vier topfuncties bij de organisatie bleven sinds juli vacant.

"Ons land zal nauw blijven samenwerken met het Zweedse voorzitterschap bij de OVSE", concludeerde de minister.

Verder lezen

EU

6.1 miljard euro voor duurzame visserij en bescherming van vissersgemeenschappen 

gepubliceerd

on

Vandaag (4 december) hebben de EU-wetgevers een voorlopig akkoord bereikt over de manier waarop EU-landen de aan visserij en aquacultuur toegewezen middelen voor 2021-2027 kunnen besteden.

Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EMFAF) voor de periode 2021-2027 bedraagt ​​6.1 miljard euro (6.108 miljard euro in lopende prijzen). 5.3 miljard euro zal worden toegewezen aan het beheer van de visserij, de aquacultuur en de vissersvloten, terwijl het resterende bedrag bestemd is voor maatregelen zoals wetenschappelijk advies, controles en controles, marktinformatie, maritiem toezicht en veiligheid.

De lidstaten zullen ten minste 15% van het geld moeten besteden aan efficiënte visserijcontrole en -handhaving, inclusief de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij. In overeenstemming met de Green Deal zullen acties in het kader van het fonds bijdragen aan de algemene begrotingsdoelstelling om 30% van de middelen te besteden aan klimaatactie.

Compensatie voor vissers

Als de activiteiten van vissers definitief worden stopgezet, kunnen ze worden gesteund om een ​​vaartuig te slopen of buiten gebruik te stellen. Om in aanmerking te komen voor compensatie, wordt de gelijkwaardige vangstcapaciteit definitief uit het EU-vissersvlootregister verwijderd en mag de begunstigde geen vissersvaartuig registreren binnen vijf jaar na ontvangst van steun.

Als de visserijactiviteiten tijdelijk worden stopgezet, kunnen vissers gedurende de programmeringsperiode een vergoeding krijgen voor een maximale duur van 12 maanden per vaartuig of per visser.

Specifieke behoeften van de kleinschalige kustvisserij en jonge vissers

De lidstaten zullen rekening moeten houden met de specifieke behoeften van de kleinschalige kustvisserij, waaronder vereenvoudiging van de administratieve vereisten. Ook kan de eerste verwerving van een vissersvaartuig of gedeeltelijk eigendom (van minstens 33%) worden gefinancierd als de visser niet ouder is dan 40 jaar en minstens vijf jaar als visser heeft gewerkt of een gelijkwaardige kwalificatie heeft verworven. Vissers kunnen kleinschalige kustvaartuigen aanschaffen (totale lengte minder dan 12 meter) die drie jaar geregistreerd staan ​​of vaartuigen tot 24 meter die vijf jaar geregistreerd staan.

Kleinschalige vaartuigen kunnen ook steun krijgen om motoren te vervangen of te moderniseren als de nieuwe of gemoderniseerde motor niet meer vermogen in kW heeft dan dat van hun huidige motor.

Verbetering van veiligheid, arbeidsomstandigheden en energie-efficiëntie

Een vissersvaartuig dat niet langer is dan 24 meter en ouder dan 10 jaar kan zijn bruto tonnage laten verhogen als dit leidt tot aanzienlijke verbeteringen, zoals het renoveren van accommodatie en andere voorzieningen voor het welzijn van de bemanning, betere brandpreventie aan boord en veiligheidssystemen, verhoogde energie-efficiëntie of lagere CO2-uitstoot.

Andere belangrijke maatregelen

- Motoren kunnen worden vervangen of gemoderniseerd onder strikte voorwaarden: voor schepen tussen 12 en 24 meter en minstens vijf jaar oud mag de nieuwe of gemoderniseerde motor niet meer vermogen in kW hebben en moet een reductie van 20% CO2-uitstoot worden verzekerd; de vangstcapaciteit die is ingetrokken als gevolg van het vervangen of moderniseren van motoren, kan niet worden vervangen.

- Concentreer op ultraperifere regio's: de lidstaten zullen een actieplan moeten opstellen voor elk van hun ultraperifere regio's; er is voorzien in specifieke begrotingsmiddelen.

- Er kan ook steun worden verleend opslag van visserijproducten bij uitzonderlijke gebeurtenissen die een aanzienlijke verstoring van de markten veroorzaken.

Rapporteur Gabriel Mato (EVP, ES) zei: “We hebben een evenwichtig akkoord bereikt over het toekomstige Europese Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur. Een fonds waarmee de EU-vloot beter kan vissen en kweken, niet meer. Een fonds waarmee de sector kan investeren in de veiligheid en het welzijn van werknemers en in milieuvriendelijke motoren en schepen. En een fonds dat generatievernieuwing mogelijk maakt, terwijl overcapaciteit en overbevissing worden vermeden. De visserij- en aquacultuursector en de hele waardeketen van zeevruchten hebben nu meer dan ooit ondersteuning nodig om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. "

Volgende stappen

Naar verwachting zullen het Parlement en de Raad de overeenkomst onderschrijven. De bepalingen van de regeling zijn dan van toepassing vanaf 1 januari 2021.

Achtergrond

Het voorstel van het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij is in juni 2018 door de Commissie gepubliceerd en verwijst naar het meerjarig financieel kader voor 2021-2027. De vorige EFMZV-begroting voor de jaren 2014-2020 bedroeg 6.4 miljard euro.

Meer informatie 

Verder lezen

EU

EU-begroting 2021-deal: ondersteuning van het herstel 

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement hebben gevochten voor en betere steun gekregen voor belangrijke EU-programma's die banen creëren, de gevolgen van de COVID-19-pandemie aanpakken en klimaatactie stimuleren.

Vandaag (4 december) hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad overeenstemming bereikt over de EU-begroting voor 2021.

De voorlopige cijfers zijn € 164.3 miljard aan vastleggingskredieten en € 166.1 miljard aan betalingskredieten. Gedetailleerde cijfers zullen later beschikbaar zijn.

Voor een concurrerender Europa, banen creëren en investeren in de toekomst van de EU

De leden van het Europees Parlement slaagden erin om, bovenop het oorspronkelijke begrotingsvoorstel van de Commissie, programma's te versterken die zij als essentieel beschouwden voor het stimuleren van groei en banen, in overeenstemming met breed overeengekomen prioriteiten van de Europese Unie, namelijk Digitaal Europa (+25.7 miljoen) en de Connecting Europe Facility (CEF) voor vervoersinfrastructuur (+ € 60.3 miljoen).

Het respect voor de waarden van Europa versterken en klimaatactie stimuleren

Als aanvullende inspanning om klimaatverandering te bestrijden, beogen de versterkingen die het EP heeft verkregen voor het LIFE-programma (+ € 42 miljoen) vanaf het begin bij te dragen aan het bereiken van de doelstelling van 30% van de klimaatrelevante uitgaven in de EU-begroting voor 2021 -2027 periode.

Het programma Rechten en waarden krijgt 6.6 miljoen euro extra, en het Europees Openbaar Ministerie (EOM), een onafhankelijk orgaan van de Unie dat misdaden tegen de begroting van de Unie wil bestrijden, krijgt 7.3 miljoen euro extra.

MFK-aanvullingen: ondersteuning van jongeren, EU-onderzoek en gezondheidszorg

Andere versterkingen voor 2021 weerspiegelen de aanvulling op geselecteerde belangrijke EU-programma's Parlement verkregen in de met de Raad overleggen over de volgende langetermijnbegroting (MFK) 2021-2027 van de EU.

Dit is het geval voor Erasmus + (+ € 175.1 miljoen), Horizon Europa (onderzoeksprogramma, + € 20 miljoen) en het EU4Health-programma, de reactie van de EU op COVID-19, met nog eens € 74.3 miljoen. EU4Health zal medisch en medisch personeel, patiënten en gezondheidsstelsels ondersteunen. Evenzo zijn de vastleggingskredieten voor humanitaire hulp verhoogd met 25 miljoen euro en voor ondersteuning van de zuidelijke nabuurschap van de EU met 10.2 miljoen euro.

“Ik ben blij dat we in deze moeilijke tijden in het belang van de Europese burgers snel een akkoord hebben kunnen bereiken. Met de top-ups voor sommige van de toekomstgerichte programma's die we pas weken geleden in het meerjarenkader hebben afgesproken, hebben we budgetverhogingen verkregen voor andere programma's met een bewezen Europese meerwaarde. Deze extra investeringen in bijvoorbeeld de trans-Europese vervoersnetwerken en het digitale Europa beantwoorden allemaal aan de reële behoeften en zijn in lijn met de verwachtingen van de EU-burgers ”, aldus de voorzitter van de Begrotingscommissie. Johan van Overtveldt (ECR, BE).

“Het Parlement en de Raad hebben vandaag een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2021. 164 miljard euro om burgers te beschermen, de onmiddellijke gevolgen van de crisis te verminderen en voor te bereiden op een welvarender, evenwichtiger en duurzamere toekomst. In de laatste twee dagen van de onderhandelingen heeft het Parlement 183 miljoen euro extra veiliggesteld voor zijn prioriteiten: gezondheid, klimaat en werkgelegenheid. Gezien het zeer rigide raamwerk is dit een goed resultaat. Geconfronteerd met regeringen die niet bereid waren één cent op te geven, deed het Parlement zijn uiterste best en kreeg het extra verhogingen. Maar we weten allemaal met een gerust hart dat dit budget niet aan de taak voldoet. Het was het maximum dat kon worden behaald gezien de meerjarenbegroting waarover werd onderhandeld met staatshoofden die unaniem beslissen.

"Maar het goede nieuws is dat er een oplossing is die meer dan € 50 miljard per jaar kan mobiliseren voor gezondheid, klimaat en werkgelegenheid, en die niet zal worden geblokkeerd door de unanimiteitsregel: speculatie belasten door de bestaande versterkte samenwerking op dit gebied opnieuw op gang te brengen. Ik roep de leiders van deze pionierende landen, te beginnen met Merkel en Macron, op om onverwijld met deze belasting aan de slag te gaan ”, aldus de hoofdrapporteur (afdeling Commissie) Pierre Larrouturou (S&D, FR).

"Dankzij het eensgezinde standpunt van het Europees Parlement hebben we, ondanks een moeilijke crisiscontext, een zeer goed politiek akkoord bereikt over de begroting 2021 van de instellingen van de Europese Unie. Tijdens deze onderhandelingen was mijn zorg ervoor te zorgen dat alle instellingen van de De Unie, dwz het Hof van Justitie, de Rekenkamer, de Europese Ombudsman, het Comité van de Regio's, het Economisch en Sociaal Comité, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming, ..., beschikken over voldoende middelen en personeel om hun taken te vervullen. missies zo goed mogelijk en optimaal laten functioneren. Dit werd mogelijk gemaakt door onze toezegging om geld te besparen in verband met de veranderingen in onze activiteiten tijdens de COVID-19-pandemie ", aldus de rapporteur voor de andere secties, Oliver Chastel (RENEW, BE).

Volgende stappen

Bij gebrek aan een akkoord in de Raad over de langetermijnbegroting van de EU (MFK, meerjarig financieel kader 2021-2027), hebben de twee takken van de begrotingsautoriteit van de EU, het Parlement en de Raad, hun akkoord niet geformaliseerd. Zodra het MFK is goedgekeurd, zal de Commissie de inhoud van de overeenkomst voorstellen als tweede ontwerpbegroting.

Zodra de Raad het compromis in de vorm van deze tweede ontwerpbegroting formeel heeft aangenomen, zal het ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Begrotingscommissie, waarna in de plenaire vergadering in het Europees Parlement wordt gestemd en door zijn voorzitter in wet wordt ondertekend.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending