Verbind je met ons

Armenië

Armeense capitulaties

gepubliceerd

on

"WWe moeten onze geschiedenis begrijpen om de fouten uit het verleden niet te herhalen. Ik heb te veel gevallen gezien waarin mensen verkeerde acties blijven volgen omdat ze niet de tijd nemen om kritisch na te denken over wat er in het verleden is gebeurd." - Winston Churchill.

In april 1920, Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, een beroep op gedaan Vladimir Lenin met een voorstel om een ​​gemeenschappelijke militaire strategie in de Kaukasus te ontwikkelen ter bescherming tegen imperialistische gevaren. Dit was te a "Caucasus Barrier" gemaakt door de Dashnaks, Georgische mensjewieken en de Britten als obstakel tussen Turkije en Sovjet-Rusland, schrijft Gary Cartwright.

Na de nederlaag van het Ottomaanse rijk in de Eerste Wereldoorlog, werd Armenië, dat op de politieke kaart van de wereld verscheen ten koste van het Ottomaanse rijk (in de Kaukasus, en op het grondgebied van andere staten) verloor zijn eetlust niet voor uitbreiding.

Thij oorlog vervolgde met het nieuw gevormde Turkije en met de hulp van de VS en de Entente (het Russische rijk, de Franse Derde Republiek en Groot-Brittannië). Op 10 augustus 1920 de Vrede van Sèvres werd ondertekend, waarmee de verdeling van de Arabische en Europese bezittingen van het Ottomaanse rijk werd geformaliseerd. Al hadden de leden van de Entente het meeste bereikt van het Verdrag van Sèvres verloor Turkije Syrië, Libanon, Palestina, Mesopotamië en het Arabische schiereiland.

Armenië, dat niet ontvang de beloofde landen, werd weggelaten: Antanta - de drievoudige entente - HAD had Armenië alleen nodig als een tijdelijk instrument om Turkije te verzwakken en tot vrede te dwingen.

Op 24 september 1920, een staat onder de naam Armenië was gevestigd op het land van Azerbeidzjan: tijdens het daaropvolgende conflict Armeniëis prille leger werd vernietigd en het hele grondgebied van de regering Dashnak, behalve Erivan en Lake Gokca (nu Sevan), kwam voor Turks controle.

On 15th In november 1920 verzocht de regering van Armenië de Grote Nationale Vergadering van Turkije (GNA) om de vredesonderhandelingen te beginnen.

On 3rd December 1920 werd in de stad Gyumri (Alexandropol) een vredesverdrag getekend tussen Armenië en Turkije, volgens welke het grondgebied van de Republiek Armenië beperkt was tot de regio Erivan en het Gokcha-meer. Armenië moest de verplichte dienstplicht afschaffen en heeft een leger van maximaal 1500 bajonetten en 20 machinegeweren. Turkije heeft het recht verworven om vrijelijk door te reizen en militaire operaties uit te voeren op het grondgebied van deze staat. Armenië beloofde ook al zijn diplomatieke delegaties terug te trekken.

Thus tde eerste Republiek Armenië eindigde in schande. Als resultaat van de capitulatie, de Armeense regering droeg haar gezag over aan de Sovjet-Unie. De op soja gebaseerde droom of a "Greater Armenia" bleef maar een droom.

Maar de Sovjets waren niet van plan de Armeniërs te beledigen, en ze schonken hen een geschenk of Zangezur (historisch land van Azerbeidzjan) evenals autonomie over Karabach binnen de Azerbeidzjaanse SSR. De beslissing was dat Karabach would blijven autonomlende binnen Azerbeidzjan, en werd niet zoals sommigen aan Armenië gegeven Armeense historici beweren nu.

Dus Armenië dankt zijn huidige internationale erkenningsed grenzen aan Lenins Sovjet-Unie.

De Karabach-oorlog die Armenië begon met Azerbeidzjan in de jaren 90 kan worden gezien als een tweede fase van de "Armeense droom". In 1994 had Armenië echter slechts 14% van Nagorno-Karabach in handen, nadat het door de Azerbeidzjaans leger helemaal.

In het huidige conflict, dat op de ochtend van 27 september uitbrak met Armeense artilleriebeschietingen, lijkt de geschiedenis zich inderdaad te herhalen, met Azerbeidzjaanse troepen die verloren terrein al op de eerste dag van de strijd heroveren.

Dit stelt Rusland voor een dilemma: to brandstof de Armeense droom met in de titel geef gratis wapens en en ruïneren relaties met haar buurmans aan de zuidgrenzen, of om Azerbeidzjan te provoceren tot een groot conflict, tekenen in Turkije en Pakistan?

Als de eerste optie Rusland bedreigt met het voortdurende verlies van zijn miljarden dollars aan militair-industrieel complex, is de tweede optie het beëindigen van zijn aanwezigheid in de zuidelijke Kaukasus als regionaal leider.

Naast alle ijdele druk van Rusland, de noodzaak om een ​​nieuw militair blok te creëren met deelname van Azerbeidzjan, Turkije, Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan en Oekraïne, dat de strategische grenzen van Europa en Azië volledig zal beslaan.

In het geopolitieke van vandaag landschap, zo'n militair blok would zeer snel waardige beschermheren vinden om de groeiende bedreigingen van China en Rusland effectief te beheersen.

En kan Rusland het zich echt veroorloven verliest zijn oprechte partner Azerbeidzjan, wiens buitenlands beleid niet verder is gegaan dan goede nabuurschapsbetrekkingen met Rusland, ondanks alle bekende druk van alle kanten door de jaren heen?

Het alternatief voor deze catastrofe is een nieuw, veel evenwichtiger en daarom stabiel, voorspelbaar politiek en economisch machtsevenwicht in de regio op basis van slechts één consensus: de territoriale integriteit van Azerbeidzjan binnen zijn erkenning.sgrenst aan de volledige bevrijding van alle bezette gebieden.

Azerbeidzjan is en zal zich blijven inzetten voor eerlijke en bondgenootschappelijke betrekkingen met zijn buurlanden, en heeft niet toegestaan ​​of zal niet toestaan ​​dat derde landen zijn grondgebied gebruiken om naburige landen schade te berokkenen. Dit komt vooral doordat Azerbeidzjan, in tegenstelling tot Armenië, een soevereine staat is in de volle betekenis van het woord.

De geschiedenis herhaalt zich, conclusies zijn dat niet wezen getekend, en dit is beangstigend. Naar besluiten met hetzelfde proefschrift als we begon, Armeniërs en Russen uit te nodigen conclusies te trekken en de werkelijke stand van zaken niet als basis te nemen voor verlangen, maar voor realiteit.

De meningen in het bovenstaande artikel zijn die van de auteur en weerspiegelen geen meningen van de kant van EU Reporter.

Armenië

Nagorno-Karabach: wat nu?

gepubliceerd

on

Vorige week legde Armenië de wapens neer en stemde het in met een door Rusland bemiddeld staakt-het-vuren met Azerbeidzjan om een ​​einde te maken aan het dertig jaar durende Nagorno-Karabach-conflict. Het valt nog te bezien of de twee gemeenschappen ooit zullen leren om in vrede naast elkaar te leven. Terwijl we ons voorbereiden op het volgende hoofdstuk in dit pijnlijke verhaal, moeten we de belangrijkste oorzaak van het conflict aanpakken: Armeens nationalisme, schrijft Verhaal Heydarov.

Door de recente geschiedenis heen zijn veel conflicten ontstaan ​​als gevolg van 'nationalisme'. Deze 18th-eeuwse ideologie heeft de oprichting van veel moderne natiestaten mogelijk gemaakt, maar is ook de oorzaak geweest van vele tragedies uit het verleden, waaronder de nachtmerrie van het 'Derde Rijk'. Helaas lijkt deze mantra nog steeds de scepter te zwaaien over een aantal van de politieke elites in Jerevan, zoals blijkt uit de gewelddadige scènes in de Armeense hoofdstad na de aankondiging van de vredesovereenkomst.

Men zou kunnen stellen dat het Armeense nationalisme zelfs is veranderd in een vorm van 'ultranationalisme' dat andere minderheden, nationaliteiten en religies probeert uit te sluiten. Dit is duidelijk te zien in de demografische realiteit van Armenië van vandaag, waar etnische Armeniërs 98 procent van de bevolking van het land uitmaken, nadat ze de afgelopen 100 jaar honderdduizenden Azerbeidzjanen hebben verdreven.

De voormalige Armeense president, Robert Kocharyan, zei ooit dat de reden dat Armeniërs niet met Azerbeidzjanen konden leven, was dat ze "genetisch onverenigbaar" waren. Vergelijk het record van Armenië met dat van Azerbeidzjan, waar tot op de dag van vandaag dertigduizend Armeniërs naast hun blanke buren wonen naast een overvloed aan andere etnische minderheidsgroepen en religies in de Republiek Azerbeidzjan. Buiten Azerbeidzjan, buurland Georgië is gastheer voor zowel een grote Armeense als Azerbeidzjaanse diaspora die al jarenlang gelukkig naast elkaar leven, wat bewijst dat vreedzaam samenleven mogelijk is.

Ondanks de universele erkenning dat Nagorno-Karabach een integraal onderdeel is van Azerbeidzjan, hebben Armeniërs consequent het uitgangspunt van territoriale integriteit, zoals erkend in het internationaal recht, 'over het hoofd gezien'. De premier van Armenië, die nu zwaar onder vuur ligt, Nikol Pashinyan, door veel van zijn landgenoten bestempeld als verrader wegens overgave in de oorlog, had consequent geroepen voor een 'eenwording' tussen Nagorno-Karabach en Armenië, die eerder beweerde dat 'Artsakh [Nagorno-Karabach] Armenië is - het einde'.

In een Facebook-video-adres aan Armeniërs zei Pashinyan dat, hoewel de voorwaarden van de vredesovereenkomst "ongelooflijk pijnlijk waren voor mij en mijn volk", ze noodzakelijk waren vanwege "een diepgaande analyse van de militaire situatie". Het valt daarom nog te bezien of de Armeense territoriale aanspraken op Karabach nu voor eens en altijd ten einde zijn (mogelijk gemaakt door ongeveer 1900 door Rusland ingezette vredeshandhavers).

Armeense territoriale aanspraken zijn echter niet beperkt tot Nagorno-Karabach. In augustus 2020 karakteriseerde Pashinyan het Verdrag van Sèvres (nooit geratificeerd) als een kwestie van 'historisch feit', waarbij het land aanspraak maakte op land dat al meer dan 100 jaar deel uitmaakt van Turkije. De regionale ambities van Armenië houden hier niet op.

De Georgische provincie Javakheti wordt ook beschreven als een integraal onderdeel van een 'Verenigd Armenië'. Deze claims tegen buren laten een gedragspatroon zien. Een dergelijke veronachtzaming van het internationaal recht in combinatie met antagonistische beleidsstandpunten is niet bevorderlijk voor het onderhouden van vreedzame betrekkingen binnen de ruimere regio. Armenië moet de soevereiniteit van het grondgebied van zijn buurlanden respecteren om ervoor te zorgen dat de vrede wordt gehandhaafd.

Openbare discussies en informatie-uitwisseling in de media en online zijn ook van bijzonder belang voor de vrede. Door de geschiedenis heen hebben naties propaganda gebruikt om burgers achter een regering te verzamelen of om het nationale moreel te stimuleren. Het leiderschap van Armenië heeft consequent desinformatie en opruiende opmerkingen gebruikt om het publieke sentiment voor de oorlogsinspanning aan te wakkeren, waaronder het beschuldigen van Turkije van het hebben van een doel van "herstel van het Turkse rijk”En de intentie om“ terug te keren naar de zuidelijke Kaukasus om de Armeense genocide voort te zetten ”. Verantwoorde journalistiek moet proberen om ongegronde beweringen als deze aan te vechten en te uiten. Politici en de media hebben de verantwoordelijkheid om de sluimerende spanningen tussen de twee gemeenschappen weg te nemen en moeten afzien van opruiende opmerkingen om hoop op vrede te hebben.

We moeten lessen trekken uit het verleden, waarbij Europa het perfecte voorbeeld is van hoe landen en een continent erin kunnen slagen conflicten en geschillen te verminderen na zijn naoorlogse reactie op het fascisme.

Mijn thuisland Azerbeidzjan heeft nooit oorlog gezocht. Het hele land is opgelucht dat we eindelijk de kans hebben om weer vrede te ervaren in de regio. Onze vluchtelingen en internationaal ontheemden (IDP's) zullen te zijner tijd naar hun huizen en land kunnen terugkeren. Onze relatie met de rest van onze nabije omgeving is een model van vreedzaam samenleven. Elk verbitterd sentiment in Azerbeidzjan is een directe reactie op het agressieve en ontheemdenbeleid van Armenië in de afgelopen dertig jaar in hun streven naar een 'Groot-Armenië'. Dit moet eindigen.

Alleen door het bestrijden van destructief en xenofoob nationalisme kan Armenië vrede vinden met zowel zijn buren als zijn eigen nationale identiteit. Armenië zal dit niet alleen kunnen. De internationale gemeenschap speelt een cruciale rol bij het verzekeren dat de ergste facetten van nationalisme worden opgeroepen en veroordeeld volgens de internationaal aanvaarde normen van een op regels gebaseerd systeem. We moeten de lessen van het naoorlogse Duitsland en de rol van onderwijs bij het bevrijden van landen van de fascistische ideologie leren en prijzen. Als we dit bereiken, is er misschien een kans op blijvende vrede in de regio.

Tale Heydarov is erg bekend in Azerbeidzjan en in Londen. Een voormalig president van de Azerbeidzjaanse Premier League Football Club Gabala en oprichter van het Azerbeidzjan Teacher Development Centre, de huidige voorzitter van Gilan Holding, oprichter van de European Azerbaijan School, European Azerbaijan Society, evenals verschillende uitgeverijen, tijdschriften en boekhandels.  

Verder lezen

Armenië

Nagorno-Karabach: verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie

gepubliceerd

on

Na de beëindiging van de vijandelijkheden in en rond Nagorno-Karabach na het door Rusland bemiddelde staakt-het-vuren van 9 november, overeengekomen tussen Armenië en Azerbeidzjan, heeft de EU een verklaring afgelegd waarin zij zich verheugt over het beëindigen van de vijandelijkheden en roept zij alle partijen op het staakt-het-vuren strikt te blijven respecteren om voorkom verder verlies van mensenlevens.

De EU dringt er bij alle regionale actoren op aan zich te onthouden van acties of retoriek die het staakt-het-vuren in gevaar zouden kunnen brengen. De EU roept ook op tot de volledige en onmiddellijke terugtrekking van alle buitenlandse strijders uit de regio.

De EU zal de uitvoering van de bepalingen van het staakt-het-vuren nauwlettend volgen, met name wat betreft het controlemechanisme.

Het staken van de vijandelijkheden is slechts een eerste stap om een ​​einde te maken aan het langdurige conflict in Nagorno-Karabach. De EU is van mening dat er nieuwe inspanningen moeten worden geleverd voor een onderhandelde, alomvattende en duurzame oplossing van het conflict, met inbegrip van de status van Nagorno-Karabach.

De EU betuigt daarom nogmaals haar volledige steun aan de internationale structuur van de OVSE-groep van Minsk onder leiding van haar covoorzitters en aan de persoonlijke vertegenwoordiger van de OVSE-fungerend voorzitter om dit doel te bereiken. De EU staat klaar om effectief bij te dragen aan de totstandkoming van een duurzame en alomvattende oplossing van het conflict, waar mogelijk ook door steun voor stabilisatie, herstel na een conflict en vertrouwenwekkende maatregelen.

De EU herinnert aan haar ferme oppositie tegen het gebruik van geweld, met name het gebruik van clustermunitie en brandwapens, als middel om geschillen te beslechten. De EU benadrukt dat het internationaal humanitair recht moet worden geëerbiedigd en roept de partijen op om uitvoering te geven aan de overeenkomsten over de uitwisseling van krijgsgevangenen en de repatriëring van menselijke resten die op 30 oktober in Genève zijn bereikt in het kader van de OVSE-groepscovoorzitters van Minsk.

De EU onderstreept het belang van het garanderen van humanitaire toegang en de best mogelijke voorwaarden voor de vrijwillige, veilige, waardige en duurzame terugkeer van de ontheemden in en rond Nagorno-Karabach. Het onderstreept het belang van het behouden en herstellen van het culturele en religieuze erfgoed in en rond Nagorno-Karabach. Eventuele oorlogsmisdaden moeten worden onderzocht.

De Europese Unie en haar lidstaten verlenen al aanzienlijke humanitaire hulp om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van de burgerbevolking die door het conflict wordt getroffen, en staan ​​klaar om verdere hulp te verlenen.

Bezoek de website

Verder lezen

Armenië

Armenië en Azerbeidzjan eindelijk in vrede? Is het waar?

gepubliceerd

on

Rusland is verrassend en zeer snel een vredestichter geworden in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. De oude wijsheid zegt dat een slechte vrede beter is dan een nederlaag. Gezien de moeilijke humanitaire situatie in Karabach kwam Rusland met spoed tussenbeide en zorgde voor de ondertekening van een staakt-het-vuren-akkoord door de leiders van Armenië en Azerbeidzjan op 9 november en de inzet van Russische vredeshandhavers in de regio, schrijft Moskou-correspondent Alexi Ivanov. 

De protesten begonnen onmiddellijk in Armenië en het parlementsgebouw werd in beslag genomen. Menigten die ontevreden waren over de uitkomst van de oorlog, die duurde sinds 27 september en de tol eiste van meer dan tweeduizend Armeense soldaten, vernietiging en rampspoed in Artsakh brachten, eisen nu het ontslag van premier Pashinyan, die wordt beschuldigd van verraad.

Bijna 30 jaar conflict heeft Armenië noch Azerbeidzjan vrede gebracht. Deze jaren hebben de interetnische vijandigheid alleen maar aangewakkerd, die ongekende proporties heeft aangenomen.

Turkije is een actieve speler geworden in dit regionale conflict, dat Azerbeidzjan als zijn naaste verwanten beschouwt, hoewel de meerderheid van de bevolking daar tot de sjiitische islam behoort, rekening houdend met de Iraanse wortels van de Azerbeidzjaanse bevolking.

Turkije is onlangs actiever geworden op internationaal en regionaal niveau en is een serieuze confrontatie aangegaan met Europa, vooral Frankrijk, tegen de maatregelen om het moslimextremisme te beteugelen.

De zuidelijke Kaukasus blijft echter traditioneel in de invloedssfeer van Rusland, aangezien dit gebieden zijn waar Moskou al eeuwenlang domineert.

Poetin profiteerde tijdens de pandemie en verwarring in Europa zeer snel van de situatie met zijn buren en maakte van de oorlog een beschaafd kader.

De wapenstilstand werd niet door alle partijen verwelkomd. De Armeniërs zouden naar Azerbeidzjan moeten terugkeren naar de gebieden die begin jaren '90 waren veroverd, niet allemaal, maar de verliezen zullen aanzienlijk zijn.

Armeniërs verlaten in groten getale de gebieden die onder de controle van Azerbeidzjan zouden moeten komen. Ze nemen eigendommen en branden hun huizen. Geen van de Armeniërs wil onder het bewind van de Azerbeidzjaanse autoriteiten blijven, omdat ze niet in hun eigen veiligheid geloven. Vele jaren van vijandigheid hebben tot wantrouwen en haat geleid. Niet het beste voorbeeld is Turkije, waar de term "Armeens" helaas als een belediging wordt beschouwd. Alhoewel Turkije al jaren bij de EU aanklopt en de status opeiste van een beschaafde Europese mogendheid.

President van Azerbeidzjan Ilham Aliyev belooft bescherming aan de Armeniërs van Karabach, en hij belooft ook tal van Armeense kerken en kloosters in dit oude gebied te beschermen, waaronder het grote heilige klooster van Dadivank, dat een bedevaartsoord is. Momenteel wordt het beschermd door Russische vredeshandhavers.

Russische vredeshandhavers zijn al in Karabach. Het zullen er tweeduizend zijn en ze moeten ervoor zorgen dat de wapenstilstand wordt nageleefd en dat de vijandelijkheden worden stopgezet.

Ondertussen verhuizen enorme colonnes vluchtelingen naar Armenië, waarvan hopelijk wordt verwacht dat ze zonder problemen hun historische thuisland zullen bereiken.

Het is te vroeg om te praten over een nieuwe wending in het Karabach-conflict. Premier Pashinyan heeft al verklaard verantwoordelijk te zijn voor de nederlaag van Armenië in Artsakh. Maar dit is waarschijnlijk niet het laatste punt. Armenië protesteert, protesteert tegen Pashinyan, tegen de beschamende capitulatie, hoewel iedereen begrijpt dat het conflict in Karabach moet worden opgelost.

Veel Azerbeidzjanen, het zijn er duizenden, dromen ervan terug te keren naar hun huizen in Karabach en nabijgelegen regio's, die voorheen werden gecontroleerd door Armeense troepen. Deze mening kan nauwelijks worden genegeerd. Er wonen al eeuwen mensen - Armeniërs en Azerbeidzjanen - en het is erg moeilijk om de perfecte oplossing voor deze tragedie te vinden.

Het is duidelijk dat het nog vele jaren zal duren voordat oude wonden, wrok en onrecht zijn vergeten. Maar er moet vrede komen in dit land en het bloedvergieten moet worden gestopt.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending