Verbind je met ons

Brexit

'Het is in het torenhoge nationale belang van Ierland om een ​​deal te sluiten', Barry Andrews, Europarlementariër #Brexit

gepubliceerd

on

Na de Europese Raad van vorige week presenteerde Michel Barnier, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, vicevoorzitter van de Europese Commissie Maroš Šefčovič en EU-hoofdonderhandelaar voor de betrekkingen met het VK, de conclusies aan de leden van het Europees Parlement.

EU Reporter interviewde de Ierse Fianna Fail Europarlementariër Barry Andrews over de meest recente ontwikkelingen. Hij zei dat er na de Europese Raad een beetje een rotsachtig weekend was geweest waarin Boris Johnson beweerde dat de onderhandelingen voorbij waren. Hij was verheugd over het feit dat de bijeenkomst van het Gemengd Comité, ingesteld in het kader van het terugtrekkingsakkoord, succesvol was en was optimistisch dat de besprekingen later in de week zouden worden hervat - en dat is ook zo. 

Andrews zei: “Het is in het torenhoge nationale belang van Ierland dat we een deal hebben. En hoe eerder dat gebeurt, des te beter kan het Europees Parlement aan de slag met de ratificatie. "

Toen hem werd gevraagd of hij dacht dat het VK bereid zou zijn om de compromissen te sluiten waar de Europese Unie op aandringt, zei Andrews dat iedereen die naar de Britse economie heeft gekeken, zal erkennen dat de Britse economie zonder een akkoord zeer zwaar kan worden getroffen, en vooral de gebieden die een jaar geleden op Boris Johnson hebben gestemd. Hij zei: "Ik denk dat hij net zo goed weet als iedereen dat het zonder deal zeer schadelijk zal zijn voor het VK."

Hij zei dat het Parlement volledig vertrouwen heeft in de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier.

Verder lezen

Brexit

Handelsbesprekingen VK-EU op 'heel moeilijk punt', zegt de woordvoerder van de premier

gepubliceerd

on

By

Britse en EU-handelsbesprekingen bevinden zich op een "zeer moeilijk punt", zei een woordvoerder van premier Boris Johnson vandaag (4 december), en onderstreepte dat de tijd dringt en dat elke overeenkomst de Britse soevereiniteit moet respecteren. schrijven Elizabeth Piper en William James.

De besprekingen in Londen gingen door tot donderdag 11 uur nadat ze struikelden toen de Britse zijde de Europese Unie beschuldigde van het stellen van nieuwe eisen aan de besprekingen, een aanklacht die werd ontkend door het blok dat de aanklacht beschreef als een spin om meer concessies te doen.

De onderhandelingsteams zijn er wekenlang niet in geslaagd de hiaten te verkleinen met betrekking tot de meest netelige kwesties, waaronder visserij en eerlijke concurrentiegaranties, en de woordvoerder zei dat alle verdere besprekingen in het weekend "afhankelijk" waren van wat er op vrijdag is gebeurd.

“We zijn vastbesloten om hard te werken om overeenstemming te bereiken met de EU. De gesprekken zijn gaande. Er zijn nog enkele problemen die moeten worden opgelost. De tijd is schaars en we zitten op een heel moeilijk punt in de gesprekken ”, zei de woordvoerder tegen verslaggevers.

"Wat zeker is, is dat we niet in staat zullen zijn om een ​​deal te sluiten die onze fundamentele principes inzake soevereiniteit en het terugnemen van de controle niet respecteert."

Sommige EU-functionarissen hebben gezegd dat ze verwachten dat er in het weekend een deal komt, maar op de vraag of de gesprekken op zaterdag en zondag (5-6 december) zullen worden voortgezet, zei de woordvoerder: "Dit zijn live onderhandelingen, dus ik kan je een update over wat er in het weekend gebeurt, want dit is afhankelijk van de voortgang van de besprekingen van vandaag. "

Verder lezen

Brexit

Het VK hecht veel belang aan soevereiniteit nu de handelsbesprekingen over de Brexit bijna een hoogtepunt bereiken

gepubliceerd

on

Ambtenaren van de Europese Unie zeiden vandaag (4 december) dat er dit weekend eindelijk een post-Brexit-handelsovereenkomst kan worden gesloten, maar Londen hield vol dat de onderhandelingen nog steeds "erg moeilijk" waren en dat het vastbesloten was om "de controle terug te nemen" van het blok dat het 10 maanden had verlaten. geleden, schrijven en

Met nog minder dan vier weken te gaan tot het Verenigd Koninkrijk op 31 december eindelijk de baan van de EU verlaat, vertelde een EU-functionaris aan Reuters dat er een deal op handen was en een ander suggereerde dat het nog dagen zou duren.

Groot-Brittannië klonk echter een minder optimistische toon nadat de besprekingen in Londen donderdag laat (3 december) eindigden.

“Er zijn nog enkele problemen die moeten worden opgelost. Tijd is schaars, en we bevinden ons op een heel moeilijk punt in de besprekingen ”, vertelde een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson aan verslaggevers.

"Wat zeker is, is dat we niet in staat zullen zijn om een ​​deal te sluiten die onze fundamentele principes inzake soevereiniteit en het terugnemen van de controle niet respecteert."

Uiteindelijk zal Johnson - het gezicht van de Brexit-referendumcampagne van 2016 die nu worstelt met Europa's hoogste officiële COVID-19-dodental - moeten beslissen of hij en Groot-Brittannië beter af zijn als we compromissen sluiten of weglopen.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost hebben wekenlang gesproken over visserij, staatssteun en hoe toekomstige geschillen kunnen worden opgelost, zodat een algemene overeenkomst kan worden gesloten die bijna $ 1 biljoen aan jaarlijkse handel regelt.

De EU daagde Groot-Brittannië uit om te beslissen welke toekomst het voor zichzelf wil buiten de interne markt en douane-unie van het blok na 47 jaar als lid van de unie.

"De echte vraag is: welk politiek, economisch, sociaal project willen ze voor hun eigen toekomst?" De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei. "En dit is een vraag voor de Britse regering en voor het Britse volk."

Terwijl investeerders uit tegenstrijdige retoriek probeerden te doorgronden of de besprekingen dicht bij de finish waren of in ernstige problemen waren, steeg een graadmeter van hoe volatiel het pond naar verwachting de komende week zal zijn naar het hoogste niveau sinds maart.

Groot-Brittannië heeft de EU formeel verlaten op 31 januari, maar bevindt zich sindsdien in een overgangsperiode waarin de regels voor handel, reizen en zaken ongewijzigd blijven. Vanaf het einde van het jaar wordt het door Brussel als een derde land behandeld.

Als de twee partijen er niet in slagen om tot een akkoord te komen, zal de vijfjarige Brexit-scheiding in wanorde eindigen, net zoals Europa worstelt met de enorme economische kosten van de COVID-19-uitbraak.

Een no-deal exit is het nachtmerriescenario voor bedrijven en investeerders, die zeggen dat het grenzen zou verstoren, de financiële markten zou doen schrikken en chaos zou zaaien via toeleveringsketens die zich uitstrekken over Europa en daarbuiten.

Een bron van de Britse regering zei dat de EU de besprekingen donderdag laat had verstoord door te proberen verdere concessies af te dwingen.

“Op het elfde uur brengt de EU nieuwe elementen in de onderhandelingen. Een doorbraak is nog steeds mogelijk in de komende dagen, maar dat vooruitzicht neemt af ”, aldus de bron.

De Franse minister van Europese Zaken Clement Beaune zei tegen Europe 1 Radio dat er nog steeds een risico bestaat dat de gesprekken zouden mislukken, maar voegde eraan toe: “Ik wil onze vissers, onze producenten, de burgers die luisteren vertellen dat we een deal met slechte voorwaarden niet zullen accepteren.

“Als er geen goede overeenkomst kan worden bereikt, zullen we ons ertegen verzetten. Elk land heeft een vetorecht, dus het is mogelijk. We zullen onze eigen evaluatie van deze conceptovereenkomst doen, als die er is. "

EU-bronnen zeiden dat de discussies zich concentreerden rond het "gelijke speelveld", dat wil zeggen overeengekomen beginselen inzake staatssteun en minimale arbeids- en milieunormen, evenals de "effectieve maatregelen" die elke partij zou kunnen nemen in geval van vermoedelijke inbreuken.

"We bevinden ons in een kritieke fase", zei bedrijfssecretaris Alok Sharma Sky TV. "Het is eerlijk om te zeggen dat we ons in een moeilijke fase bevinden, er zijn nog enkele lastige problemen die moeten worden opgelost."

Verder lezen

Brexit

De EU zegt tegen de Brexit-onderhandelaar: laat de deadline geen slechte handelsovereenkomst afdwingen

gepubliceerd

on

De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie vertelde de gezanten van de lidstaten op woensdag (2 december) dat de onderhandelingen over een handelsovereenkomst met Groot-Brittannië een "make-or-break-moment" naderden, en ze drongen er bij hem op aan om niet overhaast te worden in een onbevredigende overeenkomst, schrijven .

Vier diplomaten vertelden Reuters na een briefing door Michel Barnier dat de besprekingen - zoals al maanden het geval was - over de visrechten in Britse wateren, eerlijke concurrentiegaranties en manieren om toekomstige geschillen op te lossen, blijven haken.

"Hij zei dat de komende dagen doorslaggevend zullen zijn", zei een hoge EU-diplomaat die aan de briefing deelnam, iets meer dan vier weken voor de eindejaarstermijn voor een deal om een ​​mogelijk economisch schadelijke scheiding te voorkomen.

Onder voorwaarde van anonimiteit zei de diplomaat dat Barnier geen datum had gespecificeerd waarop een overeenkomst moet zijn beklonken, maar dat er tijd nodig zal zijn voor alle 27 lidstaten en het Europees Parlement om het voor 31 december goed te keuren.

"Snelle vooruitgang is van essentieel belang", zei David McAllister, voorzitter van een Brexit-groep in het Europees Parlement, op Twitter. "Er moet binnen een paar dagen een akkoord worden bereikt als (de Europese) Raad en het Parlement hun respectieve procedures voor het einde van de overgangsperiode willen afronden."

Groot-Brittannië heeft de EU op 31 januari formeel verlaten na 47 jaar lidmaatschap, maar ging toen een overgangsperiode in waarin EU-wetten tot het einde van dit jaar van toepassing zijn om burgers en bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

De EU-regels voor de interne markt en de EU-douane-unie zijn vanaf 1 januari niet van toepassing op Groot-Brittannië.

Als er geen handelsovereenkomst wordt gesloten, zouden de grenzen in de war raken, financiële markten doen schrikken en delicate toeleveringsketens die zich over heel Europa en daarbuiten uitstrekken, verstoren, net zoals landen worstelen met de COVID-19-pandemie.

Een andere hoge EU-diplomaat zei dat verschillende lidstaten liever zien dat de onderhandelingen na het einde van de overgangsfase worden voortgezet, zelfs als dat een korte "no deal" -periode betekent.

“We moeten zo lang als nodig blijven onderhandelen. We kunnen langetermijnbelangen niet opofferen vanwege problemen met de dienstregeling op de korte termijn ”, zei de gezant na de briefing van Barnier.

“Er is een zorg dat er door deze tijdsdruk de verleiding is om te haasten. We vertelden hem: doe dat niet. "

De eerste diplomaat zei dat er geen discussie was tijdens de bijeenkomst van onderhandelingsambassadeurs afgelopen 31 december.

Een Britse regeringsfunctionaris zei dat Londen niet zou instemmen met een verlenging van de overgangsperiode met de EU, en Groot-Brittannië heeft herhaaldelijk elke verlenging van de besprekingen tot volgend jaar uitgesloten. Londen geeft de EU de schuld van de impasse bij de gesprekken.

Een derde EU-diplomaat zei dat het nog steeds onduidelijk was of onderhandelaars de hiaten op de drie belangrijkste knelpunten konden overbruggen, maar dat sommige lidstaten "een beetje zenuwachtig" werden.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending