Verbind je met ons

EU

EU-Westelijke Balkan: tijd is van essentieel belang

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Eerder deze maand keurde de Europese Commissie haar jaarlijkse uitbreidingspakket goed, dat een mededeling bevat over het uitbreidingsbeleid van de EU waarin de huidige staat van de integratie van de Westelijke Balkan in de EU wordt beoordeeld en de prioriteiten voor toekomstige maatregelen worden aangegeven. Er zijn veel redenen waarom beide partijen belang hebben bij het bevorderen van een dergelijke relatie, schrijft Vladimir Krulj, Fellow bij het in het VK gevestigde Institute of Economic Affairs.

Ten eerste is het proces van Europese integratie een bron van politieke stabiliteit. Dit is vooral belangrijk in een regio waar de herinnering aan de tragische burgeroorlog nog steeds levendig in de hoofden van de mensen leeft. Ondanks aanzienlijke vooruitgang op veel gebieden, verkeert de Westelijke Balkan nog steeds in een delicate en onzekere politieke situatie. Populisme neemt toe, corruptie is wijdverbreid, nationalisme herleeft en landen lijden aan democratische tekorten.

In deze situatie biedt een ambitieuze EU-integratieagenda kansen voor de verbetering van het gerechtelijk apparaat, de bevordering van de rechtsstaat, de democratisering van het politieke systeem en meer geloofwaardige en transparante overheidsinstellingen die beide partijen ten goede kunnen komen. In het bijzonder moet prioriteit worden gegeven aan het effectief nemen van alle concrete maatregelen om de endemische aanwezigheid van corruptie op alle bestuursniveaus aan te pakken. Bestuur moet worden geleid door het kernbeginsel van gemeenschappelijk belang voor elke burger en niet meer door de specifieke belangen van bepaalde groepen. Het is tijd voor actie ter bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. Geen beloftes meer! Resultaten worden verwacht door het maatschappelijk middenveld.

advertentie

Ten tweede hebben diepere banden een economische grondgedachte, aangezien uit bewijs blijkt dat beide partijen kunnen winnen in termen van meer handel. De economieën op de Balkan zijn echter kwetsbaar en de pandemie verergert de situatie verder. Als reactie hierop heeft de Commissie een ongeëvenaard economisch en investeringsplan voor de Balkan opgesteld - een pakket van 9 miljard euro dat duurzame connectiviteit, de ontwikkeling van menselijk kapitaal, concurrentievermogen en inclusieve groei zal financieren en de groene en digitale transitie zal versnellen.

In ruil daarvoor wordt van de Balkanlanden verwacht dat ze “hun convergente inspanningen opvoeren” door gezamenlijk overeengekomen hervormingen door te voeren om de potentiële impact van genoemd investeringspakket te maximaliseren. Harmonisatie van douane- en belastingregels, vrij verkeer tussen landen en efficiënt grensbeheer zijn allemaal essentiële elementen voor een concurrerende regionale markt en de opkomst of consolidatie van solide regionale economische spelers.

Ten derde spelen er historische redenen en verantwoordelijkheidsgevoel. De regio van de Westelijke Balkan heeft aan het einde van de twintigste eeuw te maken gehad met een van de meest tragische wreedheden. Omdat de EU een project van vrede en welvaart is, kan ze niet als geheel en als een vrij continent bestaan ​​zonder een gemeenschappelijke toekomst te delen met de Westelijke Balkan. Nationalisme en communautarisme zijn nooit ver weg in de regio waar kritieke situaties snel kunnen escaleren.

advertentie

Ten slotte zijn er geopolitieke overwegingen. Geopolitiek verafschuwt een vacuüm. Als de EU geen ambitieuze agenda voor de Balkan biedt, kunnen andere grootmachten - zoals China, Rusland of Turkije - ingrijpen en hun dominantie direct aan de deur van de EU uitbreiden. Realistisch gezien zijn ze dat al en de EU pakt niet proactief de groeiende - soms agressieve - invloed van haar uitdagers aan.

Over het algemeen heeft het proces van de integratie van de Westelijke Balkan uitstekende resultaten opgeleverd. De Commissie betreurt echter onvoldoende vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat, een geringe inzet voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en aanhoudende en onaanvaardbare niveaus van corruptie. Wat de vrijheid van meningsuiting en mediapluralisme betreft, is er vooruitgang geboekt, maar minder dan in andere jaren.

Het is duidelijk dat de landen van de Westelijke Balkan de politieke, gerechtelijke en economische hervormingen moeten voortzetten, terwijl de EU strategisch moet denken en blijk moet geven van een sterke politieke wil om deze regio te steunen op de moeilijke weg naar hervormingen.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending