Vorige maand stemde de Sjem, het lagerhuis van het Poolse parlement, voor de wet op dierenbescherming, ingediend door de regerende partij Law and Justice,

Maar om in werking te treden, had het wetsvoorstel de steun van de Senaat nodig.

Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA), zei dat hij werd aangemoedigd door de duidelijke oppositie tegen het wetsvoorstel door senatoren en boeren, maar hij beloofde te blijven vechten om een ​​eventueel verbod te stoppen.

Voorafgaand aan de stemming in de Senaat had Margolin het initiatief genomen voor een open brief ondertekend door tientallen joodse leiders en parlementariërs in heel Europa en Israël, waarin de ondertekenaars zich verzetten tegen de bepalingen over koosjer vlees in het wetsvoorstel en de Poolse regering riepen om deze af te wijzen.

Ze benadrukten dat een poging om de export van koosjer vlees uit Polen te verbieden "ernstige gevolgen zou hebben voor joodse gemeenschappen over het hele continent die, wat betreft omvang of beperkte middelen, sterk afhankelijk zijn van Polen als leverancier van koosjer vlees."

Polen is een van de grootste Europese exporteurs van koosjer vlees. Geschat wordt dat het verbieden van koosjer vlees voor exportproductie de Poolse economie 1.8 miljard dollar zou kosten.

“De bepalingen in dit wetsvoorstel met betrekking tot de export van koosjer hebben het erg moeilijk gehad. Het is duidelijk dat ze weinig steun van boeren krijgen en weinig enthousiasme van de senaat zelf '', zei rabbijn Margolin.

advertentie

Maar hij benadrukte dat de strijd nog niet voorbij is. '' Het is alleen maar uitgesteld. Als je een blik op een weg trapt, zul je uiteindelijk geen weg meer hebben '', zei hij, en hij beloofde zich te blijven verzetten tegen dit wetsvoorstel, `` vandaag, morgen, volgende week, volgende maand en voor de komende jaren. ''

"De European Jewish Association zal nooit aarzelen in haar vastberadenheid om op te komen voor het Joodse leven, de traditie, de waarden en de praktijk, waar en wanneer ze in Europa worden bedreigd," zei hij.

Dierenwelzijnsactivisten verzetten zich tegen het slachten van dieren voor koosjer en halal vlees, omdat het verdoven voorkomt voordat de keel van de dieren wordt doorgesneden. Voorstanders van de praktijk verwerpen beweringen dat het wreed is en beweren in plaats daarvan dat het een snelle en humane dood voor het dier teweegbrengt.

Het wetsvoorstel gaat nu terug naar de Sjem voor een stemming later deze maand.