Verbind je met ons

Leefomgeving

Mededinging: Commissie publiceert oproep tot het indienen van bijdragen over 'Mededingingsbeleid ter ondersteuning van de Green Deal'

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een vragen om bijdragen over hoe het mededingingsbeleid de doelstellingen van de Europese Green Deal. De rol van het mededingingsbeleid is het beschermen van daadwerkelijke concurrentie op markten, in het voordeel van consumenten en bedrijven. Als het gaat om het bestrijden van klimaatverandering en het beschermen van het milieu, kan het concurrentiebeleid de vitale rol van regelgeving niet vervangen. Het kan en zal echter al bijdragen aan de doeltreffendheid van Europa's groene beleid en speelt een belangrijke ondersteunende rol bij het helpen van Europa om zijn groene doelen te bereiken, door handhaving van de EU-regels inzake antitrust, fusies en staatssteun.

Het doel van de oproep tot het indienen van bijdragen, die open zal zijn tot 20 november 2020, is om ideeën en voorstellen te verzamelen van geïnteresseerde belanghebbenden, waaronder mededingingsdeskundigen, de academische wereld, industrieën, milieugroeperingen en consumentenorganisaties, over hoe concurrentieregels en duurzaamheidsbeleid samenwerken en of ze in de toekomst nog beter zouden kunnen samenwerken. De ontvangen bijdragen zullen begin volgend jaar worden gebruikt voor een conferentie die deze verschillende perspectieven samenbrengt.

Leefomgeving

President von der Leyen op EU Green Week 2020: Op weg naar Kunming

gepubliceerd

on

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield een toespraak tijdens de slotzitting van de EU Green Week 2020. “Biodiversiteit vormt de kern van [onze] toekomst en de toekomst van onze planeet. Er is geen keuze tussen natuur enerzijds en economie anderzijds. Wat goed is voor de natuur, is goed voor de economie. Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit gebeuren voor onze ogen. Ze versterken elkaar. De noodzaak om te handelen is nog nooit zo duidelijk geweest. Dit is wat mij drijft als voorzitter van de Europese Commissie. "

In haar toespraak riep president Von der Leyen alle aanwezigen op om hun krachten te bundelen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden en van Europa hierin een wereldleider te maken: “Vandaag roepen we iedereen op om mee te doen aan onze actie om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. U bent vandaag talrijk, afkomstig uit alle delen van Europa, de publieke en private sector, kleine dorpen en grote steden, start-ups, KMO's en multinationals. En er zijn steeds meer bondgenoten in de wereld: ontwikkelings- en humanitaire organisaties; bedrijven en steden; jeugd- en geloofsorganisaties; en natuurlijk alle landen en regio's over de hele wereld die het verlies aan biodiversiteit willen aanpakken. We werken samen. We bieden leiderschap om ons te helpen om volgend jaar overeenstemming te bereiken over een nieuw Global Biodiversity Framework in Kunming. Globale regels die duidelijk en meetbaar zijn, waardoor we elkaar verantwoordelijk kunnen houden. Laten we, ieder van ons, zonder uitstel handelen. U kunt op mijn inzet rekenen. "

De volledige toespraak is online beschikbaar hier.

Verder lezen

Leefomgeving

Commissie lanceert kenniscentrum om het verlies aan biodiversiteit om te keren en de ecosystemen van Europa te beschermen

gepubliceerd

on

In het kader van de Europese groene weeklanceert de Europese Commissie een nieuw Kenniscentrum Biodiversiteit: een one-stop-shop voor wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor het herstellen en beschermen van de natuurlijke ecosystemen die ons voorzien van voedsel, medicijnen, materialen, recreatie en welzijn. Het kenniscentrum zal de nieuwste kennis over biodiversiteit beschikbaar stellen om de impact van EU-beleid te versterken.

Het zal ook helpen om de implementatie van het EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, dat tot doel heeft de Europese biodiversiteit tegen het einde van het decennium op weg te helpen naar herstel. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Alleen wat wordt gemeten, wordt gedaan. Als we de EU-biodiversiteitsstrategie willen waarmaken, moeten we alle punten beter met elkaar verbinden, en daarvoor hebben we degelijke gegevens nodig. Of het nu gaat om de status van bestuivers, de milieu-impact van pesticiden, de waarde van natuur voor het bedrijfsleven of de economische beweegredenen van op de natuur gebaseerde oplossingen. We moeten ook ten volle gebruik maken van de digitale transformatie, aardobservatie en burgerwetenschap. Het nieuwe kenniscentrum zal dit alles samenbrengen en de manier waarop we kennis over biodiversiteit genereren en beheren verbeteren, voor gebruik op beleidsterreinen. "

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, voegde toe: “De wetenschap speelt een cruciale rol bij het behoud van onze biodiversiteit. Onder leiding van onze eigen wetenschappers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, zal het nieuwe Kenniscentrum voor Biodiversiteit de Europese en mondiale onderzoeksgemeenschap en beleidsmakers helpen om de enorme hoeveelheid beschikbare informatie te oogsten en te begrijpen, door deze te stroomlijnen in effectief beleid dat de Europese ecosystemen beschermt en de diensten die ze bieden aan Europese burgers. "

Bovendien is de allereerste EU-brede ecosysteembeoordeling gearriveerd, waaruit blijkt dat er een schat aan biodiversiteitsgegevens bestaat die kunnen helpen bij het nemen van de juiste maatregelen om de druk op onze ecosystemen te verlichten, maar veel daarvan blijft ongebruikt. Uit de beoordeling blijkt dat we steeds afhankelijker worden van onze ecosystemen, die zelf onder hoge druk blijven staan ​​door de gevolgen van klimaatverandering en menselijke activiteiten. Het Kenniscentrum Biodiversiteit zal de uitdagingen die bij de beoordeling aan het licht komen direct aanpakken. Meer informatie is beschikbaar hier.

Verder lezen

Landbouw

Commissie verwelkomt akkoord van de Raad over toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid

gepubliceerd

on

Op 20 oktober bereikte de Raad overeenstemming over zijn onderhandelingsstandpunt, de zogenaamde algemene oriëntatie, over de hervormingsvoorstellen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Commissie verwelkomt dit akkoord, een beslissende stap op weg naar de onderhandelingsfase met de medewetgevers.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei: “Ik verwelkom de geboekte vooruitgang en de algemene benadering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid die vannacht is bereikt. Dit is een belangrijke stap voor onze boeren en onze boerengemeenschap. Ik ben dankbaar voor de constructieve samenwerking van de lidstaten en ik vertrouw erop dat deze overeenkomst ertoe zal bijdragen dat de Europese landbouw in de toekomst economische, ecologische en sociale voordelen kan blijven bieden aan onze boeren en burgers. "

Het Europees Parlement stemt ook over de voorstellen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tijdens de plenaire vergadering, met stemmingsessies die gepland staan ​​tot vandaag (23 oktober). Zodra het Europees Parlement het eens is over een standpunt voor alle drie de GLB-verslagen, kunnen de medewetgevers de onderhandelingsfase beginnen om tot een algemeen akkoord te komen.

De Commissie presenteerde haar GLB-hervormingsvoorstellen in juni 2018, gericht op een meer flexibele, prestatie- en resultaatgerichte aanpak, en tegelijkertijd hogere ambities op het gebied van milieu en klimaatactie. Na de goedkeuring van de strategieën van boer tot bord en biodiversiteit, presenteerde de Commissie de verenigbaarheid van de GLB-hervorming met de ambitie van de Green Deal.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending