Verbind je met ons

Luchtvaart strategie voor Europa

Boeing-subsidiezaak: Wereldhandelsorganisatie bevestigt het recht van de EU om wraak te nemen op $ 4 miljard aan Amerikaanse invoer

gepubliceerd

on

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de EU toegestaan ​​de invoerrechten uit de VS tot $ 4 miljard te verhogen als tegenmaatregel voor illegale geldstromen naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het besluit bouwt voort op eerdere bevindingen van de WTO waarin wordt erkend dat de Amerikaanse subsidies aan Boeing illegaal zijn onder de WTO-wetgeving.

Een economie die werkt voor mensen Uitvoerend vicepresident en commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis (afgebeeld) zei: “Deze langverwachte beslissing stelt de Europese Unie in staat tarieven op te leggen aan Amerikaanse producten die Europa binnenkomen. Ik zou dat veel liever niet doen - aanvullende rechten zijn niet in het economisch belang van beide partijen, vooral omdat we ernaar streven te herstellen van de recessie van COVID-19. Ik heb overleg gevoerd met mijn Amerikaanse tegenhanger, ambassadeur Lighthizer, en ik hoop dat de VS nu de tarieven die vorig jaar op de EU-export zijn opgelegd, zullen verlagen. Dit zou zowel economisch als politiek een positief momentum genereren en ons helpen een gemeenschappelijke basis te vinden op andere belangrijke gebieden. De EU zal deze uitkomst krachtig blijven nastreven. Gebeurt dit niet, dan zullen we gedwongen worden om onze rechten uit te oefenen en vergelijkbare tarieven op te leggen. Hoewel we volledig op deze mogelijkheid zijn voorbereid, zullen we dat met tegenzin doen. "

In oktober vorig jaar, na een soortgelijk WTO-besluit in een parallelle zaak over Airbus-subsidies, legden de VS vergeldingsrechten op die van invloed zijn op de EU-export ter waarde van $ 7.5 miljard. Deze verplichtingen zijn nog steeds van kracht, ondanks de beslissende stappen die Frankrijk en Spanje in juli van dit jaar hebben genomen om Duitsland en het VK te volgen om ervoor te zorgen dat ze volledig voldoen aan een eerder WTO-besluit over subsidies aan Airbus.

Onder de huidige economische omstandigheden is het in het wederzijds belang van de EU en de VS om de schadelijke tarieven die onze industriële en landbouwsector onnodig belasten, stop te zetten.

De EU heeft specifieke voorstellen gedaan om via onderhandelingen tot een resultaat te komen van de langlopende geschillen over transatlantische burgerluchtvaartuigen, de langste in de geschiedenis van de WTO. Het staat open om met de VS samen te werken om tot een eerlijke en evenwichtige regeling te komen, evenals over toekomstige disciplines voor subsidies in de burgerluchtvaartsector.

In haar contacten met de VS neemt de Europese Commissie ook passende maatregelen en betrekt zij de EU-lidstaten, zodat zij gebruik kan maken van haar rechten op vergelding voor het geval er geen vooruitzicht is om het geschil tot een wederzijds voordelige oplossing te brengen. Deze noodplanning omvat het afronden van de lijst van producten die onder de aanvullende EU-tarieven zouden vallen.

Achtergrond

In maart 2019 bevestigde de Beroepsinstantie, de hoogste instantie van de WTO, dat de VS, ondanks de eerdere uitspraken, geen passende maatregelen hadden genomen om te voldoen aan de WTO-regels inzake subsidies. In plaats daarvan zette het zijn illegale steun aan zijn vliegtuigfabrikant Boeing voort, ten koste van Airbus, de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie en zijn vele werknemers. In haar uitspraak heeft de beroepsinstantie:

  • Bevestigde dat het belastingprogramma van de staat Washington een centraal onderdeel blijft van de onwettige subsidiëring van Boeing;
  • constateerde dat een aantal lopende instrumenten, waaronder bepaalde aanbestedingscontracten van NASA en het Amerikaanse Ministerie van Defensie, subsidies zijn die economische schade kunnen toebrengen aan Airbus, en;
  • bevestigde dat Boeing blijft profiteren van een illegale Amerikaanse belastingvoordeel ter ondersteuning van export (de Foreign Sales Corporation en Extraterritorial Income Exclusion).

Het besluit dat het recht van de EU op vergelding bevestigt, vloeit rechtstreeks voort uit dat eerdere besluit.

In een parallelle zaak over Airbus stond de WTO de Verenigde Staten in oktober 2019 toe om tegenmaatregelen te nemen tegen Europese export ter waarde van maximaal $ 7.5 miljard. Deze toekenning was gebaseerd op een besluit van de Beroepsinstantie uit 2018 waarin was vastgesteld dat de EU en haar lidstaten niet volledig hadden voldaan aan de eerdere WTO-uitspraken met betrekking tot terugvorderbare lanceringsinvesteringen voor de A350- en A380-programma's. De VS hebben deze aanvullende tarieven op 18 oktober 2019 opgelegd. De betrokken EU-lidstaten hebben ondertussen alle nodige maatregelen genomen om volledige naleving te garanderen.

Meer informatie

Beroepsinstantie van de WTO over Amerikaanse subsidies aan Boeing

Openbare raadpleging over voorlopige lijst van producten in de zaak Boeing

Voorlopige lijst met producten

Geschiedenis van de zaak Boeing

Geschiedenis van de Airbus-zaak

Luchtvaart strategie voor Europa

Single European Sky: voor een duurzamer en veerkrachtiger luchtverkeersbeheer

gepubliceerd

on

De Europese Commissie is voorstellen een upgrade van het regelgevingskader voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim, dat volgt op de Europese Green Deal. Het doel is om het beheer van het Europese luchtruim te moderniseren en om duurzamere en efficiëntere vliegroutes te creëren. Dit kan de uitstoot van het luchtvervoer tot 10% verminderen.

Het voorstel komt omdat de sterke daling van het luchtverkeer als gevolg van de coronaviruspandemie vraagt ​​om een ​​grotere veerkracht van ons luchtverkeersbeheer, door het gemakkelijker te maken om de verkeerscapaciteit aan de vraag aan te passen.

Transportcommissaris Adina Vălean verklaarde: “Vliegtuigen zigzaggen soms tussen verschillende luchtruimblokken, waardoor de vertragingen toenemen en het brandstofverbruik toeneemt. Een efficiënt luchtverkeersbeheersysteem betekent meer directe routes en minder energieverbruik, wat leidt tot minder uitstoot en lagere kosten voor onze luchtvaartmaatschappijen. Het voorstel van vandaag om het gemeenschappelijk Europees luchtruim te herzien, zal niet alleen de luchtvaartemissies met maximaal 10% helpen verminderen door een beter beheer van vliegroutes, maar ook digitale innovatie stimuleren door de markt voor datadiensten in de sector open te stellen. Met de nieuwe voorgestelde regels helpen we onze luchtvaartsector vooruit op de dubbele groene en digitale transities. "

Het niet aanpassen van de capaciteit van de luchtverkeersleiding zou leiden tot extra kosten, vertragingen en CO2-uitstoot. Alleen al in 2019 kostten vertragingen de EU 6 miljard euro en leidden tot 11.6 miljoen ton (Mt) overtollige CO2. Ondertussen brengt het verplichten van piloten om in een druk luchtruim te vliegen in plaats van een directe vliegroute te nemen onnodige CO2-emissies met zich mee, en hetzelfde is het geval wanneer luchtvaartmaatschappijen langere routes nemen om heffingszones met hogere tarieven te vermijden.

De Europese Green Deal, maar ook nieuwe technologische ontwikkelingen zoals een ruimer gebruik van drones, hebben de digitalisering en het koolstofarm maken van het vervoer centraal gesteld in het EU-luchtvaartbeleid. Het terugdringen van emissies blijft echter een grote uitdaging voor de luchtvaart. De Single European Sky maakt daarmee de weg vrij voor een Europees luchtruim dat optimaal wordt benut en moderne technologieën omarmt. Het zorgt voor collaboratief netwerkbeheer waardoor luchtruimgebruikers milieuvriendelijke routes kunnen vliegen. En het maakt digitale diensten mogelijk waarvoor niet noodzakelijkerwijs de aanwezigheid van lokale infrastructuur vereist is.

Om veilige en kosteneffectieve luchtverkeersbeheerdiensten te waarborgen, stelt de Commissie maatregelen voor zoals:

  • Versterking van het Europese netwerk en het beheer ervan om congestie en suboptimale vliegroutes te vermijden;
  • bevordering van een Europese markt voor datadiensten die nodig zijn voor een beter luchtverkeersbeheer;
  • het stroomlijnen van de economische regulering van luchtverkeersdiensten die namens de lidstaten worden verleend om meer duurzaamheid en veerkracht te stimuleren, en;
  • het stimuleren van een betere coördinatie voor de definitie, ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen.

Volgende stappen

Het huidige voorstel zal voor beraadslaging aan de Raad en het Parlement worden voorgelegd, waarvan de Commissie hoopt dat het onverwijld zal worden afgerond.

Na de definitieve aanneming van het voorstel zullen vervolgens uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen moeten worden voorbereid met deskundigen om meer gedetailleerde en technische kwesties aan te pakken.

Achtergrond

Het Single European Sky-initiatief werd in 2004 gelanceerd om de versnippering van het luchtruim boven Europa te verminderen en de prestaties van het luchtverkeersbeheer te verbeteren op het gebied van veiligheid, capaciteit, kostenefficiëntie en milieu.

Een voorstel voor een herziening van het gemeenschappelijk Europees luchtruim (SES 2+) werd in 2013 door de Commissie ingediend, maar de onderhandelingen zijn sinds 2015 vastgelopen in de Raad. In 2019 heeft een groep van wijzen, bestaande uit 15 deskundigen op dit gebied, werd opgericht om de huidige situatie en toekomstige behoeften aan luchtverkeersbeheer in de EU te beoordelen, wat heeft geresulteerd in verschillende aanbevelingen. De Commissie wijzigde vervolgens haar tekst uit 2013, introduceerde nieuwe maatregelen en stelde een afzonderlijk voorstel op om de EASA-basisverordening te wijzigen. De nieuwe voorstellen gaan vergezeld van een werkdocument van de diensten, hier gepresenteerd.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Single European Sky: voor een efficiënt en duurzaam luchtverkeersbeheer

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Commissie keurt Bulgaarse steunmaatregel van 4.4 miljoen euro voor luchthavens van Burgas en Varna goed in het kader van de uitbraak van # Coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Bulgaarse steunmaatregel van 4.4 miljoen euro goedgekeurd voor de luchthavens van Burgas en Varna in het kader van de uitbraak van het coronavirus. De maatregel werd goedgekeurd onder staatssteun Tijdelijk kader. De overheidssteun zal de vorm aannemen van een uitstel van de betaling van de concessievergoedingen die Fraport Twin Star Airport Management AD, het bedrijf dat de twee luchthavens beheert, verschuldigd is aan de Bulgaarse regering die eigenaar is van de infrastructuur van de luchthavens.

Het doel van de maatregel is om de twee luchthavens te helpen bij het aanpakken van de liquiditeitstekorten waarmee ze worden geconfronteerd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, door de kosten voor de luchthavenexploitant te verlagen. De Commissie oordeelde dat de maatregel in overeenstemming was met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling.

Met name kan het uitstel van betaling slechts worden verleend tot het einde van dit jaar en zal het een jaar duren. Bovendien betreft het uitstel van betaling een minimumvergoeding in overeenstemming met het tijdelijke kader.

De Commissie heeft daarom geconcludeerd dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring van de economie van een lidstaat te verhelpen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader. Op basis hiervan keurde de Commissie de maatregel goed op basis van de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere maatregelen van de Commissie om de economische gevolgen van de coronaviruspandemie aan te pakken, is te vinden hier.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.58095 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Commissie keurt Belgische steun van 25 miljoen euro goed ter ondersteuning van grondafhandelingsdienstverlener Aviapartner in het kader van een uitbraak van #Coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Belgische individuele steunmaatregel van € 25 miljoen goedgekeurd ter ondersteuning van Aviapartner, een grondafhandelingsdienstverlener op de luchthaven van Brussel (Zaventem). De maatregel is goedgekeurd onder de staatssteun Tijdelijke kaderregeling. De maatregel biedt steun in de vorm van een converteerbare lening. Het doel van de herkapitalisatiemaatregel is ervoor te zorgen dat Aviapartner over voldoende liquiditeit beschikt om haar activiteiten voort te zetten. Aviapartner is een essentiële operator op Brussels National Airport (de belangrijkste luchthaven van België).

Een mislukking van Aviapartner zou de Belgische economie en connectiviteit ernstig verstoren. De Commissie was van mening dat de door België aangemelde maatregel in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. In het bijzonder (i) zal de maatregel het minimum dat nodig is om de levensvatbaarheid van Aviapartner te waarborgen niet overschrijden en zal het niet verder gaan dan het herstellen van zijn kapitaalpositie tot vóór de uitbraak van het coronavirus, (ii) de regeling biedt een passende vergoeding voor de staat; (iii) de voorwaarden van de maatregelen stimuleren de begunstigden en / of hun eigenaren om de steun zo vroeg mogelijk terug te betalen; (v) er zijn waarborgen om ervoor te zorgen dat de begunstigden niet ten onrechte profiteren van de herkapitalisatiesteun van de staat ten nadele van eerlijke concurrentie op de interne markt, zoals een acquisitieverbod om agressieve commerciële expansie te voorkomen.

De Commissie concludeerde dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring van de economie van een lidstaat te verhelpen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader. Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd in het kader van de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere acties van de Commissie om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden hier.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.57637 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending