Verbind je met ons

EU

Nieuwe regels om crowdfunding in de EU te vergemakkelijken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De EU helpt investeerders en bedrijven het potentieel van crowdfunding te benutten © AdobeStock / Arpad Nagy-Bagoly 

Dankzij nieuwe EU-regels kunnen Europese crowdfundingplatforms nieuwe kansen bieden aan start-ups en investeerders.

Het Europees Parlement heeft op 5 oktober 2020 nieuwe regels goedgekeurd die crowdfundingplatforms in staat zullen stellen gemakkelijk diensten aan te bieden op de eengemaakte markt van de EU. Dit zal de pool van potentiële investeerders voor start-ups, innovators en kleine bedrijven vergroten, en ervoor zorgen dat investeerders een grotere keuze aan projecten hebben en een betere bescherming krijgen.

Crowdfundingplatforms die in meer dan één EU-land actief zijn, zullen aan één reeks basisregels moeten voldoen - de nieuwe verordening - in plaats van verschillende regels in elk land. De begeleidende Richtlijnen heeft tot doel de toegang tot financiering voor kleine bedrijven te verruimen. De regels gelden voor Europese aanbieders van crowdfundingdiensten die tot € 5 miljoen per project per jaar ophalen.

Waarom is EU-wetgeving inzake crowdfunding nodig?

Het ontbreken van uniforme crowdfundingregels in de hele EU leidt tot rechtsonzekerheid en ontmoedigt investeringen in projecten in een ander land. Het schrikt ook aanbieders van crowdfundingdiensten af ​​om grensoverschrijdende diensten aan te bieden.

Dit biedt beperkte kansen voor bedrijven die zouden kunnen profiteren van investeringen door een groot aantal mensen, vooral wanneer ze in kleinere markten opereren.

Wat is crowdfunding?
  • Start-ups en innovatieve bedrijven hebben vaak moeite om toegang te krijgen tot fondsen via traditionele middelen zoals bankleningen. Aanbieders van crowdfundingdiensten stellen hen in staat verbinding te maken met en geld in te zamelen bij meerdere kleine investeerders, meestal via digitale platforms.

Hoe zullen de nieuwe regels investeerders beschermen?

advertentie

Een van de grootste risico's van crowdfunding is dat beslissingen van beleggers vaak niet op gegevens zijn gebaseerd en door emoties kunnen worden beïnvloed. Kleine bedrijven die failliet gaan of vertragingen bij het leveren van goederen behoren tot de meest voorkomende problemen die beleggers niet voorspellen.

De nieuwe regels eisen dat aanbieders van crowdfundingdiensten klanten duidelijke informatie geven over de mogelijke financiële risico's van elk project. De investeerders moeten worden voorzien van een blad met essentiële investeringsinformatie over het project, opgesteld door de projecteigenaar of op platformniveau.

Wanneer treden de regels in werking?

De nieuwe regels voor Europese aanbieders van crowdfundingdiensten zullen een jaar na publicatie ervan in het Publicatieblad van de EU van toepassing zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending