Verbind je met ons

EU

Douane-unie: nieuw actieplan om de EU-douane verder te ondersteunen in hun cruciale rol bij het beschermen van EU-inkomsten, welvaart en veiligheid

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft vandaag een nieuw actieplan voor de douane-unie gelanceerd met een reeks maatregelen om de douane in de EU de komende vier jaar slimmer, innovatiever en efficiënter te maken. De aangekondigde maatregelen zullen de douane-unie versterken als hoeksteen van de interne markt. Ze bevestigen ook haar belangrijke rol bij het beschermen van de EU-inkomsten en de veiligheid, gezondheid en welvaart van EU-burgers en -bedrijven.

In haar politieke richtsnoeren kondigde president von der Leyen aan dat de douane-unie naar een hoger niveau moet worden getild, met name door te zorgen voor een geïntegreerde Europese benadering van douanerisicobeheer, die effectieve controles door de EU-lidstaten ondersteunt. Het actieplan van vandaag doet precies dat.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: "De EU-douane-unie was een van de eerste concrete verworvenheden van de Europese integratie en heeft meer dan vijf decennia lang geholpen om Europeanen te beschermen en de handel over onze grenzen te laten stromen - die slechts zo sterk is als hun zwakste schakel. . Tegenwoordig betekenen nieuwe uitdagingen dat we onze douaneregels slimmer moeten maken en ervoor moeten zorgen dat ze beter werken voor lidstaten, burgers en legitieme bedrijven. Dit vraagt ​​om een ​​beter gebruik van gegevens, betere instrumenten en apparatuur, en meer samenwerking binnen de EU en met douaneautoriteiten van partnerlanden. Het vereist ook een betere vooruitziende blik, zodat de EU-douane de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Vandaag hebben we uiteengezet hoe we onze douane-unie naar een hoger niveau zullen tillen. "

Het actieplan omvat een aantal initiatieven op gebieden zoals risicobeheer, beheer van e-commerce, bevordering van naleving en douaneautoriteiten die als één optreden:

advertentie
  • Risicomanagement: het actieplan is met name gericht op het zorgen voor een grotere beschikbaarheid en gebruik van gegevens en gegevensanalyse voor douanedoeleinden. Het vraagt ​​om intelligent, risicogebaseerd toezicht op toeleveringsketens en om de oprichting van een nieuwe analysehub binnen de Commissie voor het verzamelen, analyseren en delen van douanegegevens die belangrijke beslissingen kunnen nemen, de douaneautoriteiten kunnen helpen zwakke punten aan de buitengrenzen van de EU te identificeren en toekomstige crises.
  • E-commerce beheren: in dit verband, en om de nieuwe uitdagingen van e-commerce aan te pakken, zullen de verplichtingen voor betalingsdienstaanbieders en onlineverkoopplatforms worden aangescherpt om douanerechten en belastingfraude bij e-commerce te helpen bestrijden.
  • Bevordering van compliance: het aanstaande 'Single Window'-initiatief zal het voor legitieme bedrijven gemakkelijker maken om hun grensformaliteiten in één portaal te vervullen. Het zal een meer gezamenlijke verwerking, uitwisseling en uitwisseling van informatie en een betere risicobeoordeling voor douaneautoriteiten mogelijk maken.
  • Douaneautoriteiten die optreden als één: het actieplan beschrijft de uitrol van moderne en betrouwbare douaneapparatuur onder de volgende EU-begroting. Een nieuwe reflectiegroep bestaande uit lidstaten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zal worden opgericht om te helpen bij de voorbereiding op toekomstige crises en uitdagingen, zoals onverwachte mondiale ontwikkelingen en toekomstige bedrijfsmodellen.

De EU-douane-unie

De EU-douane-unie - die in 2018 haar 50-jarig bestaan ​​vierde - vormt één gebied voor douanedoeleinden, waar een gemeenschappelijke reeks regels wordt toegepast. Binnen de EU-douane-unie zijn de douaneautoriteiten van de EU-lidstaten verantwoordelijk voor het uitvoeren van een breed en toenemend scala aan controles.

Daarom spelen de EU-douane een belangrijke rol bij het ondersteunen van de economie van de EU en toekomstige groei. De douane moet de toenemende hoeveelheden legale handel zo snel en naadloos mogelijk faciliteren. Tegelijkertijd zijn de autoriteiten voortdurend bezig met het bestrijden van toenemende fraude en smokkel van illegale of onveilige goederen. De douane speelt ook een cruciale rol in ons herstel van een ongekende gezondheidscrisis. Sinds het begin van de coronaviruspandemie hebben de douaneautoriteiten en ambtenaren van de EU centraal gestaan ​​bij essentiële taken, zoals het vergemakkelijken van de invoer van beschermende uitrusting en het wieden van namaakproducten zoals namaakmaskers en namaakgeneesmiddelen aan de buitengrenzen van de EU.

advertentie

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de douaneautoriteiten van de lidstaten worstelen met de uitdagingen van het vervullen van hun verschillende rollen. Grote uitdagingen, zoals de huidige noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, de gevolgen van het vertrek van het VK uit de interne markt en douane-unie van de EU, en de opkomst van digitalisering en e-commerce zullen doorgaan en zelfs toenemen.

Om hun volledige bijdrage te leveren aan het welzijn van alle EU-burgers en de handelsbevordering, moeten onze douaneautoriteiten worden uitgerust met de modernste technische apparatuur en analytische capaciteiten waarmee de douane risicovolle invoer en uitvoer beter kan voorspellen. Nauwere douanesamenwerking met belangrijke internationale handelspartners zoals China zal onze inspanningen ondersteunen om de handel te vergemakkelijken en tegelijkertijd voor effectieve controles te zorgen.

Achtergrond

De douane-unie van de EU is uitgegroeid tot een hoeksteen van onze interne markt, die de EU-grenzen veilig houdt, onze burgers beschermt tegen verboden en gevaarlijke goederen zoals wapens, drugs en milieubelastende producten, en de EU-handel met de rest van de wereld vergemakkelijkt. Het levert ook inkomsten op voor de EU-begroting. Maar onlangs is duidelijk geworden dat er slimmere manieren van werken nodig zijn om de douaneautoriteiten in staat te stellen hun lange en groeiende lijst met verantwoordelijkheden te beheren.

Het actieplan profiteerde van een innovatief vooruitziend project over "De toekomst van de douane in de EU 2040", dat werkte om een ​​gedeeld en strategisch begrip te creëren onder de belangrijkste belanghebbenden over manieren om de huidige en toekomstige uitdagingen voor de douane aan te pakken en om een ​​visie te ontwikkelen voor hoe De EU-douane zou in 2040 moeten kijken.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie Q & A als factsheet (Engels).

Actieplan douane-unie van de Commissie

Website van het Douaneactieplan

Nieuwe video stockshots

 

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending