Verbind je met ons

Armenië

De betrokkenheid van de PKK bij het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan zou de Europese veiligheid in gevaar brengen

gepubliceerd

on

De alarmerende berichten dat Armenië terroristen van de Koerdische werkgroep (PKK) heeft verplaatst van Syrië en Irak naar de bezette gebieden van Nagorno-Karabach om zich voor te bereiden op toekomstige vijandelijkheden en om Armeense milities op te leiden, is nieuws van het soort dat u 's nachts wakker zou moeten houden, niet alleen in Azerbeidzjan maar ook in Europa, schrijft James Wilson.

De demografie van de bezette gebieden veranderen door vluchtelingen van Armeense afkomst uit Libanon, Syrië en Irak binnen te halen is één ding, ook al is het onwettig, maar Nagorno-Karabach bevolken met PKK-militanten, geclassificeerd door alle westerse landen, inclusief de VS en de EU, als terroristische organisatie, is een andere.

Het kunstmatige hervestigingsbeleid van Armenië na de explosie in Beiroet op 4 augustus van dit jaar en de Syrische oorlog in 2009 heeft tot doel de demografie van Nagorno-Karabach te veranderen en de 30 jaar durende Armeense bezetting te consolideren. Ze vormen een schending van het internationaal recht, de Conventie van Genève en diverse internationale overeenkomsten. Professioneel ingehuurde militanten en terroristen die worden hervestigd in Nagorno-Karabach zouden volgens het internationaal recht worden aangemerkt als oorlogsmisdaad, waardoor de vrede en stabiliteit in de regio in gevaar komen.

Volgens Cairo24 News Agency en andere betrouwbare lokale bronnen ging Armenië zo ver dat het zijn hoogste carrièrediplomaten liet onderhandelen over een transferplan voor de terroristen met de Patriottische Unie van Koerdistan, de meest militante vleugel van het Koerdische establishment onder leiding van Lahur Sheikh. Jangi Talabany en Bafel Talabani. Dit volgde op een eerste mislukte poging om te onderhandelen over een plan om een ​​corridor te creëren om Koerdische strijders naar Nagorno-Karabach te sturen met de autonome regio Koerdistan.'s leider Nechirvan Barzani.

Naar verluidt Armenië'De inspanningen leidden tot de overbrenging van honderden gewapende terroristen van Suleymaniyah, dat wordt beschouwd als een bolwerk van de PKK in Irak, naar Nagorno-Karabach via Iran. Een aparte groep YPG-militanten, door velen gezien als de Syrische vleugel van PKK, werd vanuit de Qamishli-regio aan de Syrisch-Iraakse grens naar Nagorno-Karabach gestuurd, terwijl een derde groep PKK / YPG-militanten, die werd gevormd op de Makhmur-basis in het zuiden van de Iraakse stad Erbil, werd voor het eerst ingezet in het hoofdkwartier van Hezbollah's Iraakse vleugel naar Bagdad alvorens te worden overgebracht naar Nagorno-Karabach via Iran. 

Volgens inlichtingendiensten werden door de Iraanse Revolutionaire Garde speciale kampen opgericht om de militanten op Iraans grondgebied te trainen voordat ze naar Nagorno-Karabach werden gestuurd, waar ze ook toegang hebben tot trainingskampen op veilige afstand van de PKK.'s Kandil-basis, die de laatste jaren steeds vaker wordt overvallen.

Dit is niet de eerste keer dat Armenië terroristen rekruteert en huursoldaten betaalt voor zijn eigen belangen.  Dat was ook het geval tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach in de jaren negentig. Zelfs in de Sovjettijd werden Koerden geïnstrumentaliseerd door Rusland en Armenië, waarbij de eerste de autonome regio Rood-Koerdistan in Nagorno-Karabach in 1990-1923 had gesticht om de hervestiging van Koerden in Azerbeidzjan, Armenië en Iran naar de regio te vergemakkelijken. 

De huidige Armeense regering toont zich echter steeds strijdlustiger tegenover Azerbeidzjan en dwarsboomt het onderhandelingsproces tussen de twee naties vanwege interne politieke overwegingen, waaronder een ongekende gezondheids- en economische crisis. De huidige Armeense regering weigerde niet alleen zich te houden aan de OVSE-raamovereenkomst, die in principe was overeengekomen, maar vroeg ook om een ​​nieuwe start van de vredesonderhandelingen. Terwijl Armeniërs steeds vaker weigeren hun kinderen naar de frontlinie te sturen, lijkt de Armeense regering vastbesloten om persoonlijke verliezen te minimaliseren door het gebruik van militanten van terroristische groeperingen. Premier Nikol Pashinyan kondigde zelfs de mensen aan's militie-initiatief in het land, waarvan gevaarlijke voorbeelden werden gezien in andere door conflicten verscheurde delen van de wereld, zoals Burkina Fasso.

Onder zijn leiding heeft de Kaukasus de ergste vijandelijkheden van de afgelopen jaren meegemaakt toen het Armeense leger op 12 juli distilleerderijvuur gebruikte om het Tovuz-district van Azerbeidzjan aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan aan te vallen.  De aanval resulteerde in 12 Azerbeidzjaanse doden, waaronder een 75-jarige burger, waarbij 4 gewond raakte en ernstige schade werd toegebracht aan Azerbeidzjaanse grensdorpen en boerderijen. Op 21 september werd een Azerbeidzjaanse soldaat het slachtoffer van nieuwe schermutselingen in de regio Tovuz, omdat Armenië opnieuw het staakt-het-vuren niet respecteerde.

Nagorno-Karabach en de zeven omliggende regio's, door de VN erkend als Azerbeidzjaans grondgebied, worden al 30 jaar door Armeniërs bezet, ondanks 4 VN-resoluties waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke terugtrekking van de Armeense strijdkrachten. De toenemende militarisering van Nagorno-Karabach en de betrokkenheid van huurlingen van paramilitaire groeperingen in het Midden-Oosten zouden leiden tot de internationalisering van het conflict, waardoor regionale grootmachten op gespannen voet zouden staan.

 De gevaarlijke acties van Armenië dreigen de regio verder te destabiliseren, die van strategisch belang is voor Azerbeidzjan en Europa, aangezien het energie- en transportverbindingen biedt naar Georgië, Turkije en Europa voor de Azerbeidzjaanse olie en gas en andere exportgoederen. Door grote infrastructuurprojecten in gevaar te brengen, zoals de oliepijpleiding Baku-Tbilisi-Ceyhan, de gaspijpleiding Baku-Tbilisi-Erzurum, de spoorweg Baku-Tbilisi-Kars, zou Armenië de Europese energie- en transportveiligheid in gevaar kunnen brengen.

Armenië

Conflicten in Nagorno-Karabach laaien op ondanks het staakt-het-vuren

gepubliceerd

on

 

Vier soldaten uit Azerbeidzjan zijn omgekomen bij schermutselingen in de betwiste partij Nagorno-Karabach regio, zegt het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan.

De rapporten komen slechts enkele weken na een oorlog van zes weken over het grondgebied die eindigde toen Azerbeidzjan en Armenië een staakt-het-vuren ondertekenden.

Armenië zei ondertussen dat zes van zijn eigen troepen gewond waren geraakt in wat het een Azerbeidzjaans militair offensief noemde.

Nagorno-Karabach is lange tijd een trigger geweest voor geweld tussen de twee.

De regio wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar wordt sinds 1994 gerund door etnische Armeniërs nadat de twee landen een oorlog vochten om het grondgebied waarbij duizenden doden vielen.

Een door Rusland bemiddelde wapenstilstand heeft geen blijvende vrede tot stand gebracht en het gebied, dat door beide partijen werd opgeëist, is vatbaar voor periodieke botsingen.

Wat zegt de vredesovereenkomst?

  • Getekend op 9 novembersloot het zich vast aan de territoriale winsten die Azerbeidzjan tijdens de oorlog boekte, waaronder de op een na grootste stad Shusha in de regio
  • Armenië beloofde troepen uit drie gebieden terug te trekken
  • 2,000 Russische vredeshandhavers ingezet in de regio
  • Azerbeidzjan kreeg ook een route over land naar Turkije, zijn bondgenoot, door toegang te krijgen tot een wegverbinding naar een Azerbeidzjaans conflict aan de grens tussen Iran en Turkije, genaamd Nakhchivan.
  • Orla Guerin van de BBC zei dat de deal over het algemeen werd beschouwd als een overwinning voor Azerbeidzjan en een nederlaag voor Armenië.

Het laatste conflict begon eind september, het doden van ongeveer 5,000 soldaten aan beide kanten.

Ten minste 143 burgers stierven en duizenden werden ontheemd toen hun huizen werden beschadigd of soldaten hun gemeenschappen binnendrongen.

Beide landen hebben de andere ervan beschuldigd de voorwaarden van het vredesakkoord van november te hebben geschonden en de jongste vijandelijkheden schenden het staakt-het-vuren.

De overeenkomst werd door de Armeense premier Nikol Pashinyan beschreven als "ongelooflijk pijnlijk zowel voor mij als voor ons volk".

Verder lezen

Armenië

Staat Armenië op het punt deel uit te maken van Rusland, zodat het niet opnieuw verraden wordt?

gepubliceerd

on

Er heerst nu vrede in Nagorno-Karabach. Kan een van de strijdende partijen als overwinnaar worden beschouwd - zeker niet. Maar als we kijken naar gecontroleerde gebieden voor en na het conflict, is er duidelijk een verliezer: Armenië. Dit wordt ook bevestigd door het ongenoegen van het Armeense volk. Objectief gezien kan de vredesovereenkomst echter worden beschouwd als het 'succesverhaal' van Armenië, schrijft Zintis Znotiņš.

Niemand, vooral Armenië en Azerbeidzjan, gelooft dat de situatie in Nagorno-Karabach volledig en voor altijd is opgelost. Daarom is het geen verrassing dat de Armeense premier Nikol Pashinyan Rusland heeft uitgenodigd om de militaire samenwerking uit te breiden. “We hopen niet alleen de veiligheidssamenwerking uit te breiden, maar ook militair-technische samenwerking. De tijden waren moeilijk voor de oorlog, en nu is de situatie nog ernstiger, ”vertelde Pashinyan aan de pers na een ontmoeting met de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu in Jerevan.1

De woorden van Pashinyan zetten me aan het denken. Rusland en Armenië werken al samen op meerdere platforms. We mogen niet vergeten dat Armenië na de ineenstorting van de USSR het enige post-Sovjetland werd - de enige bondgenoot van Rusland in Transkaukasië. En voor Armenië is Rusland niet alleen een partner, want Armenië ziet Rusland als zijn strategische bondgenoot die Armenië aanzienlijk heeft geholpen bij tal van economische en veiligheidskwesties.2

Deze samenwerking is ook officieel tot stand gekomen op het hoogste niveau, namelijk in de vorm van de CSTO en CIS. Tussen beide landen zijn meer dan 250 bilaterale overeenkomsten ondertekend, waaronder het Verdrag inzake vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand.3 Dit roept een logische vraag op: hoe versterk je iets dat al op het hoogste niveau is vastgesteld?

Tussen de regels door in de uitspraken van Pashinyan, is het duidelijk dat Armenië zijn wraak wil voorbereiden en extra steun van Rusland nodig heeft. Een van de manieren om de militaire samenwerking te versterken, is door wapens van elkaar te kopen. Rusland is altijd de grootste wapenleverancier voor Armenië geweest. Bovendien bekritiseerde Pashinyan in 2020 de voormalige president Serzh Sargsyan omdat hij 42 miljoen dollar had uitgegeven aan metaalschroot in plaats van wapens en uitrusting.4 Dit betekent dat het Armeense volk al getuige is geweest van het feit dat hun "strategische bondgenoot" hen verraadde met betrekking tot wapenleveringen en deelname aan verschillende organisaties.

Als Armenië het vóór het conflict al slechter deed dan Azerbeidzjan, zou het onredelijk zijn om aan te nemen dat Armenië nu rijker zal worden en zich betere bewapening kan veroorloven.

Als we hun strijdkrachten vergelijken, heeft Azerbeidzjan altijd meer wapens gehad. Wat betreft de kwaliteit van deze wapens ligt Azerbeidzjan weer een paar stappen voor op Armenië. Daarnaast heeft Azerbeidzjan ook apparatuur die is geproduceerd door andere landen dan Rusland.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat Armenië in het komende decennium voldoende moderne wapens zal kunnen veroorloven om op te staan ​​tegen Azerbeidzjan, dat waarschijnlijk ook zijn strijdkrachten zal moderniseren.

Uitrusting en wapens zijn belangrijk, maar het gaat om menselijke hulpbronnen. Armenië heeft ongeveer drie miljoen inwoners, terwijl Azerbeidzjan tien miljoen inwoners heeft. Als we kijken naar hoeveel van hen geschikt zijn voor militaire dienst, zijn dat 1.4 miljoen voor Armenië en 3.8 miljoen voor Azerbeidzjan. Er zijn 45,000 soldaten in de Armeense strijdkrachten en 131,000 in de Azerbeidzjaanse strijdkrachten. Wat het aantal reservisten betreft, Armenië heeft er 200,000 en Azerbeidzjan 850,000.5

Dit betekent dat zelfs als er iets wonderbaarlijks gebeurt en Armenië voldoende moderne apparatuur verwerft, het nog steeds minder mensen heeft. Al was het maar ...

Laten we het hebben over de "al was het maar".

Wat bedoelt Pashinyan door te zeggen: "We hopen niet alleen samenwerking op het gebied van veiligheid uit te breiden, maar ook militair-technische samenwerking?" Zoals we weten, heeft Armenië niet het geld om wapens te kopen. Bovendien waren alle voorgaande vormen van samenwerking en integratie onvoldoende voor Rusland om de problemen van Armenië echt op te lossen.

De recente gebeurtenissen bewijzen dat Armenië er niets aan heeft om deel uit te maken van de CSTO of het GOS. Vanuit dit oogpunt is de enige oplossing van Armenië een nauwere integratie met Rusland, zodat de strijdkrachten van Armenië en Rusland één geheel vormen. Dit zou alleen mogelijk zijn als Armenië het onderwerp van Rusland zou worden, of als ze besluiten een vakbondsstaat op te richten.

Om een ​​vakbondsstaat op te richten, moet rekening worden gehouden met de positie van Wit-Rusland. Na de recente gebeurtenissen heeft Loekasjenko waarschijnlijk ingestemd met alle eisen van Poetin. De geografische locatie van Armenië zou Moskou ten goede komen, en we weten dat als er een ander land tussen twee delen van Rusland is, het slechts een kwestie van tijd is voordat dit land zijn onafhankelijkheid verliest. Dit geldt natuurlijk niet voor landen die toetreden tot de NAVO.

Het is moeilijk te voorspellen hoe Armeniërs zo'n ommekeer zouden verwelkomen. Ze zouden zeker graag Azerbeidzjan verslaan en Nagorno-Karabach herwinnen, maar zouden ze blij zijn als Armenië terugkeerde in de zachte omhelzing van het Kremlin? Eén ding is zeker: als dit gebeurt, moeten Georgië en Azerbeidzjan hun strijdkrachten versterken en overwegen lid te worden van de NAVO.

1 https://www.delfi.lv/news/arzemes / pasinjans-pec-sagraves-kara-grib-vairak-militari-tuvinaties-krievijai.d? id = 52687527

2 https://ru.armeniasputnik.ben / trend / russia-armenia-sotrudnichestvo /

3 https://www.mfa.am/ru/bilaterale betrekkingen / ru

4 https://minval.az/news/123969164? __ cf_chl_jschl_tk __ =3c1fa3a58496fb586b369317ac2a8b8d08b904c8-1606307230-0-AeV9H0lgZJoxaNLLL-LsWbQCmj2fwaDsHfNxI1A_aVcfay0gJ6ddLg9-JZcdY2hZux09Z42iH_62VgGlAJlpV7sZjmrbfNfTzU8fjrQHv1xKwIWRzYpKhzJbmbuQbHqP3wtY2aeEfLRj6C9xMnDJKJfK40Mfi4iIsGdi9Euxe4ZbRZJmeQtK1cn0PAfY_HcspvrobE_xnWpHV15RMKhxtDwfXa7txsdiaCEdEyvO1ly6xzUfyKjX23lHbZyipnDFZg519aOsOID-NRKJr6oG4QPsxKToi1aNmiReSQL6c-c2bO_xwcDDNpoQjFLMlLBiV-KyUU6j8OrMFtSzGJat0LsXWWy1gfUVeazH8jO57V07njRXfNLz661GQ2hkGacjHA

5 https://www.gazeta.ru/army/2020/09/28 / 13271497.shtml?bijgewerkt

De standpunten in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU Reporter.

Verder lezen

Armenië

Nagorno-Karabach: wat nu?

gepubliceerd

on

Op 9 november legde Armenië de wapens neer en stemde in met een door Rusland bemiddeld staakt-het-vuren met Azerbeidzjan om het dertig jaar durende Nagorno-Karabach-conflict te beëindigen. Het valt nog te bezien of de twee gemeenschappen ooit zullen leren om in vrede naast elkaar te leven. Terwijl we ons voorbereiden op het volgende hoofdstuk in dit pijnlijke verhaal, moeten we de belangrijkste oorzaak van het conflict aanpakken: Armeens nationalisme, schrijft Verhaal Heydarov.

Door de recente geschiedenis heen zijn veel conflicten ontstaan ​​als gevolg van 'nationalisme'. Deze 18th-eeuwse ideologie heeft de oprichting van veel moderne natiestaten mogelijk gemaakt, maar is ook de oorzaak geweest van vele tragedies uit het verleden, waaronder de nachtmerrie van het 'Derde Rijk'. Helaas lijkt deze mantra nog steeds de scepter te zwaaien over een aantal van de politieke elites in Jerevan, zoals blijkt uit de gewelddadige scènes in de Armeense hoofdstad na de aankondiging van de vredesovereenkomst.

Men zou kunnen stellen dat het Armeense nationalisme zelfs is veranderd in een vorm van 'ultranationalisme' dat andere minderheden, nationaliteiten en religies probeert uit te sluiten. Dit is duidelijk te zien in de demografische realiteit van Armenië van vandaag, waar etnische Armeniërs 98 procent van de bevolking van het land uitmaken, nadat ze de afgelopen 100 jaar honderdduizenden Azerbeidzjanen hebben verdreven.

De voormalige Armeense president, Robert Kocharyan, zei ooit dat de reden dat Armeniërs niet met Azerbeidzjanen konden leven, was dat ze "genetisch onverenigbaar" waren. Vergelijk het record van Armenië met dat van Azerbeidzjan, waar tot op de dag van vandaag dertigduizend Armeniërs naast hun blanke buren wonen naast een overvloed aan andere etnische minderheidsgroepen en religies in de Republiek Azerbeidzjan. Buiten Azerbeidzjan, buurland Georgië is gastheer voor zowel een grote Armeense als Azerbeidzjaanse diaspora die al jarenlang gelukkig naast elkaar leven, wat bewijst dat vreedzaam samenleven mogelijk is.

Ondanks de universele erkenning dat Nagorno-Karabach een integraal onderdeel is van Azerbeidzjan, hebben Armeniërs consequent het uitgangspunt van territoriale integriteit, zoals erkend in het internationaal recht, 'over het hoofd gezien'. De premier van Armenië, die nu zwaar onder vuur ligt, Nikol Pashinyan, door veel van zijn landgenoten bestempeld als verrader wegens overgave in de oorlog, had consequent geroepen voor een 'eenwording' tussen Nagorno-Karabach en Armenië, die eerder beweerde dat 'Artsakh [Nagorno-Karabach] Armenië is - het einde'.

In een Facebook-video-adres aan Armeniërs zei Pashinyan dat, hoewel de voorwaarden van de vredesovereenkomst "ongelooflijk pijnlijk waren voor mij en mijn volk", ze noodzakelijk waren vanwege "een diepgaande analyse van de militaire situatie". Het valt daarom nog te bezien of de Armeense territoriale aanspraken op Karabach nu voor eens en altijd ten einde zijn (mogelijk gemaakt door ongeveer 1900 door Rusland ingezette vredeshandhavers).

Armeense territoriale aanspraken zijn echter niet beperkt tot Nagorno-Karabach. In augustus 2020 karakteriseerde Pashinyan het Verdrag van Sèvres (nooit geratificeerd) als een kwestie van 'historisch feit', waarbij het land aanspraak maakte op land dat al meer dan 100 jaar deel uitmaakt van Turkije. De regionale ambities van Armenië houden hier niet op.

De Georgische provincie Javakheti wordt ook beschreven als een integraal onderdeel van een 'Verenigd Armenië'. Deze claims tegen buren laten een gedragspatroon zien. Een dergelijke veronachtzaming van het internationaal recht in combinatie met antagonistische beleidsstandpunten is niet bevorderlijk voor het onderhouden van vreedzame betrekkingen binnen de ruimere regio. Armenië moet de soevereiniteit van het grondgebied van zijn buurlanden respecteren om ervoor te zorgen dat de vrede wordt gehandhaafd.

Openbare discussies en informatie-uitwisseling in de media en online zijn ook van bijzonder belang voor de vrede. Door de geschiedenis heen hebben naties propaganda gebruikt om burgers achter een regering te verzamelen of om het nationale moreel te stimuleren. Het leiderschap van Armenië heeft consequent desinformatie en opruiende opmerkingen gebruikt om het publieke sentiment voor de oorlogsinspanning aan te wakkeren, waaronder het beschuldigen van Turkije van het hebben van een doel van "herstel van het Turkse rijk”En de intentie om“ terug te keren naar de zuidelijke Kaukasus om de Armeense genocide voort te zetten ”. Verantwoorde journalistiek moet proberen om ongegronde beweringen als deze aan te vechten en te uiten. Politici en de media hebben de verantwoordelijkheid om de sluimerende spanningen tussen de twee gemeenschappen weg te nemen en moeten afzien van opruiende opmerkingen om hoop op vrede te hebben.

We moeten lessen trekken uit het verleden, waarbij Europa het perfecte voorbeeld is van hoe landen en een continent erin kunnen slagen conflicten en geschillen te verminderen na zijn naoorlogse reactie op het fascisme.

Mijn thuisland Azerbeidzjan heeft nooit oorlog gezocht. Het hele land is opgelucht dat we eindelijk de kans hebben om weer vrede te ervaren in de regio. Onze vluchtelingen en internationaal ontheemden (IDP's) zullen te zijner tijd naar hun huizen en land kunnen terugkeren. Onze relatie met de rest van onze nabije omgeving is een model van vreedzaam samenleven. Elk verbitterd sentiment in Azerbeidzjan is een directe reactie op het agressieve en ontheemdenbeleid van Armenië in de afgelopen dertig jaar in hun streven naar een 'Groot-Armenië'. Dit moet eindigen.

Alleen door het bestrijden van destructief en xenofoob nationalisme kan Armenië vrede vinden met zowel zijn buren als zijn eigen nationale identiteit. Armenië zal dit niet alleen kunnen. De internationale gemeenschap speelt een cruciale rol bij het verzekeren dat de ergste facetten van nationalisme worden opgeroepen en veroordeeld volgens de internationaal aanvaarde normen van een op regels gebaseerd systeem. We moeten de lessen van het naoorlogse Duitsland en de rol van onderwijs bij het bevrijden van landen van de fascistische ideologie leren en prijzen. Als we dit bereiken, is er misschien een kans op blijvende vrede in de regio.

Tale Heydarov is een voormalig voorzitter van de Azerbeidzjaanse Premier League Football Club Gabala en oprichter van het Azerbeidzjan Teacher Development Center, de huidige voorzitter van Gilan Holding, oprichter van de European Azerbaijan School, European Azerbaijan Society, evenals verschillende uitgeverijen, tijdschriften en boekhandels .  

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending