Verbind je met ons

EU

#Griekenland - Verdere EU-steun voor vluchtelingen op #Lesbos

gepubliceerd

on

Meer EU-landen bieden Griekenland hulp aan via het EU-mechanisme voor civiele bescherming na de brand die het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos heeft getroffen. Er zijn nu nieuwe aanbiedingen voor hulp ontvangen uit Slowakije, Hongarije, Frankrijk en Slovenië en omvatten onder meer tenten, dekens, slaapzakken en mobiele toiletten. Dit komt bovenop de aanbiedingen die deze week al zijn ontvangen uit Polen, Denemarken, Oostenrijk, Finland, Zweden en Duitsland.

Commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič zei: "Onze noodcentrale blijft de levering van essentiële benodigdheden aan Griekenland coördineren. Ik dank Slowakije, Hongarije, Frankrijk en Slovenië voor hun sterke EU-solidariteit. We zullen Griekenland de hele tijd steunen."

De nieuwe ondersteuning komt bovenop de hulp die eerder dit jaar door Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Nederland en Frankrijk is gestuurd, waaronder wooneenheden, slaapzakken, matrassen, dekens, lakens, toiletartikelen, vier medische containers en een medisch station. In reactie op een eerder verzoek om EU-bijstand begin maart boden 17 lidstaten en deelnemende landen bovendien meer dan 90,000 items aan Griekenland aan via het mechanisme voor civiele bescherming.

EU

Deal getekend om duizenden inheemse volkeren te helpen beschermen

gepubliceerd

on

De Russische metaal- en mijnbouwgigant Nornickel heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de verenigingen die de inheemse volkeren van het Taimyr-schiereiland vertegenwoordigen, een afgelegen Arctisch land dat 'de laatste grens van Rusland' wordt genoemd en een vijfjarig steunprogramma biedt ter waarde van 2 miljard roebel (meer dan € 22 miljoen tegen de huidige wisselkoers), schrijft Martin Banks.

Deze grote stap laat zien dat het mijnbouwbedrijf samenwerkt met de inheemse gemeenschappen van de gebieden waar het actief is. De kwestie is onlangs onder de aandacht gekomen nadat een andere wereldwijde mijnwerker, Rio Tinto, met verontwaardiging te maken kreeg nadat het een 46,000 jaar oude inheemse erfgoedsite in West-Australië had vernietigd.

Het ondersteuningsprogramma van de Nornickel, dat vrijdag werd ondertekend, omvat een breed scala aan initiatieven die gericht zijn op het beschermen van de natuurlijke habitat en het ondersteunen van de traditionele activiteiten van inheemse volkeren.

Het geld wordt gebruikt om nieuwe woningen, ziekenhuizen, scholen te bouwen, voor infrastructurele en culturele projecten.

Het initiatief is tot stand gekomen na 100 interviews en diverse peilingen onder de inheemse gemeenschappen. Prioritaire gebieden voor steun waren het scheppen van seizoensbanen in het toerisme en andere industrieën, de rendierhouderij, de visserij en de jacht. Tot de 40 nieuwe initiatieven behoren ook werkplaatsen voor rendier- en visverwerking, aankoop van koelunits, bouw van een etnisch complex met werkplaatsen voor bontverwerking en subsidiëring van helikoptertransport.

Andrey Grachev, vicevoorzitter van federale en regionale programma's van Nornickel, zei dat het programma bedoeld is om "de economische activiteit van de inheemse volkeren te stimuleren en het gebruik van hernieuwbare bronnen te vergemakkelijken - de basis van hun traditionele levensstijl".

Hij voegde eraan toe: "Nornickel heeft een lange geschiedenis van nauwe samenwerking met organisaties die de belangen van inheemse gemeenschappen in de regio's van onze operaties vertegenwoordigen, waardoor transparantie bij de besluitvorming wordt verzekerd en dat gezamenlijke projecten op de meest efficiënte manier worden uitgevoerd."

Verder commentaar komt van Grigory Ledkov, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Minderheden van het Noorden in Siberië en het Verre Oosten van de Russische Federatie, die zei dat de overeenkomst “als voorbeeld kan dienen voor andere bedrijven, aangezien het het belang benadrukt van het behoud van de leefgebied van inheemse volkeren en het beschermen van onze waarden en tradities. "

Hij zei dat het verzamelen van meningen van inheemse bevolkingsgroepen "een enorme stap in de goede richting was en als model zal dienen voor toekomstige projecten van dit soort".

De resultaten van deze oefening, zei hij: “Zal helpen bij het ontwikkelen van initiatieven die van het allergrootste belang zijn voor de inheemse bevolking.

"Deze overeenkomst zal ons helpen om nieuwe gezamenlijke benaderingen te vinden voor duurzaam leven en werken in het noorden, en om andere dringende problemen op te lossen waarmee lokale gemeenschappen worden geconfronteerd."

Het bedrijf biedt al een scala aan ondersteuning in de regio, variërend van luchtvervoer, de aankoop van bouwmaterialen en dieselbrandstof, maar ook culturele evenementen en vieringen.

De overeenkomst werd in Moskou ondertekend door Grachev en Ledkov, samen met Artur Gayulsky, voorzitter van de Regionale Vereniging van Inheemse Volkeren van het Krasnojarsk-gebied, en Grigory Dyukarev, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Minderheden van Taimyr, Krasnojarsk-gebied.

Nornickel, 's werelds grootste producent van palladium en hoogwaardig nikkel, heeft tussen 277 en 3 al 2018 miljoen roebel (meer dan 2020 miljoen euro) geïnvesteerd in de ondersteuning en ontwikkeling van de regio's.

Verder lezen

coronavirus

Zal COVID-19 de houding van het VK ten opzichte van immigratie voorgoed veranderen?

gepubliceerd

on

Tijdens de aanloop naar de Brexit-stemming in 2016 was het politieke debat in het VK vaak gericht op immigratie, waarbij de migrantencrisis slechts een jaar eerder zijn hoogtepunt bereikte. En hoewel het misschien niet de enige reden is waarom het Britse publiek stemde om de EU te verlaten, is het duidelijk dat er bezorgdheid heerst immigratie had een aanzienlijke impact schrijft Reanna Smith.

Maar vier jaar vooruit, drie premiers, eindeloze onderhandelingen en een wereldwijde pandemie, en het is duidelijk dat Groot-Brittannië niet hetzelfde land is als tijdens het referendum van 2016. Het VK ziet nu net wat het betekent om de Europese Unie te verlaten, met de onlangs voorgestelde immigratieregels begin 2021, maar het debat over immigratie is drastisch veranderd in de nasleep van het coronavirus.

Volgens IPSOS MORIis immigratie al jaren een van de belangrijkste kwesties voor het Britse publiek, maar met het uitbreken van de coronaviruspandemie is het plotseling helemaal van de top 10 verwijderd. Het is geen verrassing dat COVID-19 de eerste plaats heeft ingenomen, maar er is bewijs om te suggereren dat immigratie is verdwenen vanwege de manier waarop de pandemie de houding ten opzichte van de kwestie enorm heeft veranderd.

COVID-19 heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk immigranten zijn voor het land, die een groot aantal van de "sleutelwerkers" vormen aan de frontlinie van de reactie op de pandemie. Volgens de meest recente rapport van het House of Commons, er zijn meer dan 169,000 niet-Britse personeelsleden in de NHS die een grote 13.8% van onze gezondheidszorg uitmaken. Immigranten zijn niet alleen van vitaal belang geweest om levens te redden tijdens de pandemie in het VK, maar ze zijn ook meer dan wie dan ook in het land getroffen. Amnesty International heeft onlangs onthuld dat het VK tijdens de pandemie een van de hoogste sterftecijfers heeft onder gezondheidswerkers, waarbij BAME-werknemers (zwarte, Aziatische en etnische minderheden) hier onevenredig zwaar door worden getroffen. Dit werd nog eens benadrukt toen in april werd onthuld dat de 10 artsen, die allemaal immigranten waren, waren overleden aan het coronavirus. Dus hoewel COVID veel mensen heeft verwoest, lijdt het geen twijfel dat immigranten die in de NHS en de gezondheidszorg werken een onevenredige klap hebben gekregen.

Het is ook duidelijk dat dit immense offer een effect heeft gehad op de publieke opinie en het beleid in het VK, in In 2016 zag een op de drie leden van de Britse bevolking immigratie als een belangrijk probleem. Maar van april tot juli was immigratie bijna van de politieke agenda afgevallen. Toen immigranten de helden van de pandemie werden, verschoven de krantenkoppen van de tabloid belasterende migranten naar hen te prijzen voor hun bijdragen. Tegelijkertijd begonnen parlementsleden buitenlandse NHS-werknemers op te roepen hun visa gratis te laten verlengen en het publiek was verontwaardigd dat degenen die vechten om levens te redden een toeslag moesten betalen om hetzelfde systeem te gebruiken waarin ze een sleutelrol speelden. Uiteindelijk resulteerde Boris Johnson in de aankondiging dat hij de £ 400 per jaar zou schrappen.

Daarnaast zijn de nieuwe immigratieregels onder vuur komen te liggen omdat ze hypocriet zijn over de lijst van “sleutelfiguren” van de regering. Het nieuwe op punten gebaseerde systeem vereist dat immigranten een jobaanbieding hebben met een salaris van ten minste £ 25,600 om de titel 'geschoolde arbeider' te krijgen en in aanmerking te komen voor een Tier 2 werkvisum. Veel beroepen die de afgelopen zes maanden van vitaal belang zijn geacht, worden niet geleverd met een salaris dat hoog genoeg is om aan deze eis te voldoen. Een enorme 58% van de in de EU geboren en 49% van de niet in de EU geboren voltijdse sleutelwerkers van 25 tot 64 jaar zouden niet in aanmerking komen voor een Tier 2-visum onder de nieuw voorgestelde immigratieregels.

Ondanks veranderende publieke attitudes en veranderend immigratiebeleid, zag augustus een piek in het anti-immigrantensentiment als een recordaantal asielzoekers die het Kanaal oversteken zag de Britse media en politici immigratie opnieuw bovenaan de agenda zetten.

Boris Johnson heeft gezinspeeld op strakkere immigratie en asielwetten, enkel en alleen vier maanden nadat zijn leven werd gered door twee allochtone verpleegsters toen hij zelf het virus opliep. Het schilderen van immigratie als een groot probleem kan nu te maken hebben met de dreigende economische recessie waarmee het VK wordt geconfronteerd, aangezien de regering iedereen de schuld wil geven behalve zichzelf. Ironisch, immigranten zouden zeer noodzakelijk kunnen blijken om het land economisch te helpen herstellen, en strengere beperkingen zouden te weinig immigranten in sectoren als gezondheidszorg, onderwijs en horeca betekenen.

Ondanks de verschuiving naar meer negatieve percepties door de media en politici, is het nog te vroeg om te zeggen of het publiek dit voorbeeld zal volgen. De pandemie heeft het VK veel dingen geleerd, maar misschien wel het belangrijkste: het heeft ons geleerd dat de economische waarde van de mens absoluut geen weerspiegeling is van de waarde die deze zelfde mensen voor de samenleving kunnen hebben. Het post-pandemische landschap zou de waardering van het VK voor immigranten moeten weerspiegelen, maar de voorgestelde veranderingen slagen hier niet in.

Reanna Smith schrijft voor de immigratieadviesdienst, a team van toegewijde advocaten die advies en hulp bieden bij een verscheidenheid aan immigratiekwesties.

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

De Europese Commissie zal in beroep gaan tegen de uitspraak van de Europese rechtbank ten gunste van #Apple

gepubliceerd

on

De Europese Commissie zal in beroep gaan bij het arrest van het Europese Hof van Justitie, dat hun besluit van augustus 2016 vernietigde over de ontvangst door Apple van wat zij beschouwen als illegale staatssteun die door Ierland is verleend in de vorm van selectieve belastingvoordelen.

De zaak draait om de kritische vraag van de bevoegdheid van de EU in belastingzaken die gewoonlijk angstvallig door de lidstaten worden bewaakt. De Europese Commissie is van mening dat het Gerecht in zijn arrest een aantal onjuiste rechtsopvattingen heeft gemaakt.

De Commissie herhaalt dat dit niet een kwestie is van het bepalen van het belastingbeleid van een EU-land, het is in de eerste plaats een kwestie van selectief voordeel: “Als lidstaten bepaalde multinationale ondernemingen belastingvoordelen geven die niet beschikbaar zijn voor hun rivalen, schaadt dit eerlijke concurrentie in de Europese Unie. in strijd met de staatssteunregels. "

De Commissie zegt dat ze alle beschikbare instrumenten moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat bedrijven een eerlijk deel van de belasting betalen. In haar verklaring, commissaris en nu uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager (afgebeeld) legt een duidelijk verband tussen de Apple-zaak en eerlijke belastingheffing in het algemeen, en stelt dat het oneerlijke systeem de nationale schatkisten van inkomsten berooft: `` De openbare portemonnee en de burgers hebben geen geld voor de broodnodige investeringen - de behoefte daaraan is nog acuter nu om het economische herstel van Europa te ondersteunen. "

Eerlijke belasting

Vestager zegt ook dat de EU haar inspanningen moet voortzetten om de juiste wetgeving in te voeren om lacunes aan te pakken en voor transparantie te zorgen, en raakt de bredere kwestie van een gelijk speelveld voor bedrijven aan: `` Er is nog meer werk te doen, ook om ervoor te zorgen dat dat alle bedrijven, ook digitale, een eerlijk deel van de belasting betalen waar die rechtmatig verschuldigd is. "

Ierland stelt dat er geen staatssteun aan Apple is verleend

De Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe, nam nota van de verklaring van de Commissie en zei: `` Ierland heeft altijd beweerd dat er geen staatssteun is verleend en dat de Ierse vestigingen van de relevante Apple-bedrijven het volledige verschuldigde belastingbedrag hebben betaald in overeenstemming met met de wet. Een beroep bij het HvJ-EU moet op een punt of punten van de wet zijn. "

“Ierland is altijd duidelijk geweest dat het juiste bedrag aan Ierse belasting is betaald en dat Ierland geen staatssteun aan Apple heeft verstrekt. Ierland heeft op die basis beroep aangetekend tegen het besluit van de Commissie en het arrest van het Gerecht van de Europese Unie bevestigt dit standpunt. "

Donohoe schat dat de beroepsprocedure tot twee jaar kan duren. In de tussentijd zullen middelen in Escrow alleen worden vrijgegeven als er een definitieve beslissing is genomen in de Europese rechtbanken over de geldigheid van het besluit van de Commissie.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending