Verbind je met ons

rampen

EU-solidariteit in actie: € 211 miljoen aan Italië om de schade van de barre weersomstandigheden in het najaar van 2019 te herstellen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft € 211.7 miljoen toegekend uit de Solidariteitsfonds van de EU naar Italië na de extreme weersschade eind oktober en november 2019. Deze EU-steun zal bijdragen tot het verlichten van de buitengewone financiële last van de ernstige schade veroorzaakt door overstromingen en aardverschuivingen, waaronder de overstromingen in Venetië. Het financiert met terugwerkende kracht het herstel van vitale infrastructuren, maatregelen om verdere schade te voorkomen en cultureel erfgoed te beschermen, evenals schoonmaakwerkzaamheden in de door rampen getroffen gebieden. Dit maakt deel uit van een hulppakket van in totaal € 279 miljoen gericht aan Portugal, Spanje, Italië en Oostenrijk, getroffen door natuurrampen in 2019.

Commissaris Elisa Ferreira voor Cohesie en Hervormingen zei: “Dit besluit is opnieuw een teken van de solidariteit van de EU met Italië en de lidstaten die lijden onder de nadelige gevolgen van natuurrampen. Het herinnert ons ook aan het belang van investeringen in de klimaatactie van de EU om de gevolgen van slechte weersomstandigheden en bijwerkingen van klimaatverandering te voorkomen en te beheersen. "

Het Solidariteitsfonds van de EU is een van de belangrijkste EU-instrumenten voor herstel na rampen en, als onderdeel van de gecoördineerde EU-respons op de noodsituatie met betrekking tot het coronavirus, is het toepassingsgebied onlangs uitgebreid tot grote noodsituaties op gezondheidsgebied. Meer informatie over het Solidariteitsfonds van de EU is beschikbaar op het data verhaal. 

Kroatië

Aardbeving in Kroatië: EU-lidstaten bieden verdere hulp

gepubliceerd

on

Na de eerste aanbiedingen van hulp aan Kroatië - de meeste werden verzonden in de eerste 24 uur na de verwoestende aardbeving van 29 december 2020 - bieden de EU-lidstaten verdere hulp in natura aan. Slaapzakken, wooncontainers, verlichtingssystemen en matrassen, geleverd door Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, zijn onderweg naar Kroatië of zullen dat de komende dagen zijn. Slovenië heeft op 11 januari 2021 aanvullende wooncontainers aan Kroatië geleverd. “Ik wil nogmaals alle EU-lidstaten bedanken voor hun snelle reactie op de aardbeving. De overweldigende respons van 15 EU-lidstaten en een deelnemende staat die het Kroatische volk hielpen in tijden van nood, is een tastbaar voorbeeld van EU-solidariteit ”, aldus commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič. Alleen al in 2020, de EU's Emergency Response Coordination Centre coördineerde meer dan 100 keer hulp aan landen in Europa en wereldwijd als gevolg van crises.

Verder lezen

Kroatië

De EU mobiliseert noodhulp voor Kroatië in de nasleep van een verwoestende aardbeving

gepubliceerd

on

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming is geactiveerd om Kroatië bij te staan ​​in de nasleep van een aardbeving met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter, naar aanleiding van een verzoek om bijstand van de Kroatische autoriteiten op 29 december.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Dubravka Šuica en Commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič kwamen aan in Zagreb, Kroatië, waar ze een ontmoeting hadden met premier Andrej Plenković. Samen met vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Davor Božinović bezochten ze vervolgens de zwaarst getroffen stad, Petrinja.

Commissaris Lenarčič zei: "Ik ben vandaag in Kroatië aangekomen om het Kroatische volk te verzekeren dat de EU volledig solidair met hen is. Ons coördinatiecentrum voor noodhulp zal onmiddellijke hulp blijven mobiliseren. Ik ben de landen zeer dankbaar die onmiddellijk te hulp zijn geschoten bij Kroatië. in deze moeilijke tijden. Mijn gedachten zijn bij alle getroffenen, vooral bij degenen die dierbaren hebben verloren, en bij de dappere eerstehulpverleners ter plaatse die hun best doen om mensen in nood te helpen. "

Vice-president Šuica voegde toe: "2020 is een heel moeilijk jaar geweest. Terwijl we rouwen om de doden en de wederopbouw plannen, moeten we ook lessen leren om de impact van deze tragedies waar mogelijk te verzachten. Hoewel de natuur niet kan worden gecontroleerd, kunnen we dat wel bestuderen hoe en waar mensen leven; we moeten toepassen wat we leren in mijn portfolio over demografie om mensen te helpen maximaal te profiteren van de kansen die voor hen beschikbaar zijn. Op dit moment ben ik de visie van de commissie aan het ontwikkelen en werk ik voor landelijke gebieden, maar Ik ben ook aan het voorbereiden om initiatieven voor te stellen in stedelijke omgevingen. De situatie die ik vandaag zie, zal me informeren over alle aspecten van mijn werk voor de rest van mijn mandaat. "

De aardbeving, die het centrale deel van het land trof, heeft verschillende mensen gedood en grote schade aangericht aan talrijke huizen en infrastructuur. In een onmiddellijke reactie hielp de Europese Commissie bij het mobiliseren van hulp van verschillende lidstaten om snel naar de getroffen gebieden te worden gestuurd.

Onmiddellijke hulp die wordt geboden door Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden en Turkije, omvat de broodnodige huisvestingscontainers, wintertenten, slaapzakken, bedden en elektrische kachels.

Bovendien, de EU's Copernicus-dienst voor noodbeheer helpt bij het opstellen van kaarten voor schadebeoordeling van de getroffen gebieden.

De Europese Unie is 24/7 Emergency Response Co-ordination Centre onderhoudt regelmatig contact met de Kroatische autoriteiten om de situatie nauwlettend te volgen en verdere EU-steun te kanaliseren.

Verder lezen

Kroatië

Aardbeving van magnitude 6.4 treft nabij Zagreb, Kroatië

gepubliceerd

on

By

Een aardbeving met een kracht van 6.4 trof vandaag (29 december) een stad in Kroatië en videobeelden lieten zien dat mensen uit het puin werden gered. Het GFZ German Research Center for Geosciences zei dat de aardbeving op een diepte van 10 kilometer (zes mijl) toesloeg, schrijf Shubham Kalia in Bengaluru, Igor Ilic in Zagreb en Ivana Sekularac in Belgrado.

De nieuwszender N1 meldde dat het epicentrum zich in de stad Petrinja bevond, 50 kilometer van de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Het toonde beelden van reddingswerkers die daar een man en een kind uit het puin haalden. Beiden leefden.

Andere beelden lieten een huis zien met een ingestort dak. De verslaggever zei dat ze niet wist of er iemand binnen was.

Er was geen verdere informatie beschikbaar over slachtoffers.

De aardbeving was voelbaar in de hoofdstad Zagreb, waar mensen de straat op renden.

Op maandag (28 december) trof een aardbeving met een kracht van 5.2 in Midden-Kroatië, ook in de buurt van Petrinja. In maart werd Zagreb getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.3, waarbij één persoon om het leven kwam en 27 mensen gewond raakte.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending