Verbind je met ons

EU

Voorverkiezingen van de Nur Otan-partij vóór de verkiezingen voor de Mazhilis van het parlement van #Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Voor het eerst in de geschiedenis van Kazachstan zullen de voorverkiezingen van de Nur Otan-partij worden gehouden op de schaal van landelijke verkiezingen binnen de partijen, waarna kandidaten voor de afgevaardigden van Mazhilis (lagerhuis) en Maslikhat (plaatselijk vertegenwoordigend orgaan) zal worden gekozen. Volgend jaar vinden de verkiezingen plaats.

Zoals bekend heeft de regering van Kazachstan het afgelopen jaar actief politieke hervormingen doorgevoerd in het land. De wet op vreedzame vergaderingen is bijvoorbeeld gewijzigd om het gemakkelijker te maken om vergaderingen te organiseren en eraan deel te nemen. Bovendien is de National Council of Public Trust opgericht door president Kassym-Jomart Tokayev om het concept van een 'luisterende staat' verder te vergemakkelijken. Er zijn ook wijzigingen aangebracht in de wet op de verkiezingen, waaronder een verlaging van de drempel voor registratie van politieke partijen. De organisatie van de allereerste voorverkiezingen in Kazachstan is een volgende stap in de richting van democratisering en openheid van het politieke proces in het land.

Het houden van partijvoorverkiezingen heeft een aantal voordelen, zowel voor de partij als voor het land zelf. Ten eerste vergemakkelijkt het proces het democratische proces van het kiezen van potentiële toekomstige kandidaten, aangezien elk lid van de partij een stem kan uitbrengen op de genomineerden. Bovendien is het proces competitiever, aangezien elke kandidaat de leden ervan moet overtuigen dat ze geschikte kandidaten zijn en volgens de hoogste standaard zullen presteren als ze worden gekozen voor de Mazhilis. Dit betekent dat degenen die over de nodige attributen beschikken om plaatsvervanger in het Parlement te worden, waarschijnlijk als kandidaten worden geselecteerd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat alleen de topkandidaten worden geselecteerd.

Ten tweede zorgen voorverkiezingen ervoor dat nieuwe gezichten de kans krijgen om aan het proces deel te nemen. Dit is vooral belangrijk voor Kazachstan, dat de afgelopen jaren grote transformaties heeft ondergaan, waaronder de machtsoverdracht in 2019.

De eerste president van Kazachstan, de leider van de natie, Nursultan Nazarbayev, gaf opdracht om ten minste 30 procent van de vrouwen en 20 procent van de jongeren onder de 35 jaar op de partijlijsten voor elke Maslikhat en Mazhilis op te nemen. In dit opzicht is een unieke situatie dit jaar dat voor het eerst in de geschiedenis van Nur Otan een bepaald aantal vrouwen en jongeren zal worden toegevoegd aan de partijlijsten van Nur Otan.

Deze vereisten werden toegevoegd aan de regels voor de voorverkiezingen en goedgekeurd door de politieke raad van de partij. Het quotum zal vrouwen en hun deelname aan politieke en civiele processen versterken. Kazachstan heeft al het op een na hoogste percentage vrouwelijke vertegenwoordigingen in het parlement van de landen van de Euraziatische Economische Unie. Deze quotaregel zal verder bijdragen tot de betrokkenheid van vrouwen bij de politiek en het besluitvormingsproces. Bovendien zijn er kansen ontstaan ​​voor actieve en capabele jonge mensen om carrière te maken als partijlid en rechtstreeks bij te dragen aan de voortdurende modernisering en vooruitgang van Kazachstan.

Tegenwoordig beseffen alle politieke partijen, waaronder Nur Otan, meer dan ooit dat jonge medeburgers niet alleen als kiezers kunnen worden beschouwd. Ze zijn ook hun belangrijkste pool van kandidaten. Maar het is niet genoeg om dit alleen in theorie te begrijpen. Er moeten nieuwe mechanismen komen om jongeren bij het systeem van politiek bestuur te betrekken.

advertentie

Een van deze methoden is de deelname van jongeren aan de voorlopige partijverkiezingen. Jonge leden van de Kazachstaanse samenleving zijn de toekomst van het land, die verantwoordelijk zal zijn voor de ontwikkeling en bloei ervan. Het is daarom essentieel om hen zo vroeg mogelijk bij de politieke processen en verkiezingen te betrekken.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de voorverkiezingen te houden van 30 maart tot 16 mei. Maar vanwege de pandemie van het coronavirus en de quarantainemaatregelen in het land werden de verkiezingen binnen de partijen uitgesteld. Stemmen voor kandidaten onder Nur Otan-leden vindt nu plaats van 17 augustus tot 3 oktober.

De voorverkiezingen omvatten vijf fasen:

  1. Nominatie en registratie van kandidaten;

  2. Voorbereiding van kandidaten voor campagnes;

  3. Campagne voeren;

  4. Stemmen;

  5. Bevestiging van geselecteerde kandidaten.

Om deel te nemen aan de verkiezingen moet de kandidaat aan de volgende vereisten voldoen: een Kazachstaans staatsburger zijn, 25 jaar of ouder, en de afgelopen 10 jaar permanent in Kazachstan verblijven.

De partijcontrolecommissie en de regionale en territoriale commissies voor partijcontrole houden toezicht op het gedrag van de voorverkiezingen.

Tijdens de voorverkiezingen zullen kiezers naar de toespraken van de Nur Otan-leden luisteren en informatie krijgen over hun voorgestelde programma's en projecten. Openbare debatten zullen worden gehouden op conferenties van regionale, districts- en stadskantoren. Deelname aan openbare debatten is verplicht voor alle kandidaten.

Het is vermeldenswaard dat de openbare debatten de kandidaten de gelegenheid zullen bieden om de meest urgente kwesties aan te pakken die de huidige samenleving in Kazachstan beïnvloeden, waaronder economisch herstel en groei na de COVID-19-pandemie, levensstandaard van Kazachse burgers, steun voor kleine en middelgrote bedrijven op maat, de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en andere belangrijke prioriteiten. Door deze kwesties tijdens voorverkiezingen te bespreken, kunnen zowel de leden van de partij als het publiek de positie van de potentiële kandidaten over deze belangrijke kwesties leren kennen.

Volgens de regels voeren kandidaten op eigen kosten campagne. Financiering door rechtspersonen met buitenlandse participatie of door buitenlandse burgers of overheidsinstanties is verboden. Op de dag van de stemming mag van elke kandidaat één waarnemer in het stembureau aanwezig zijn.

Uiteindelijk is de organisatie van voorverkiezingen door de Nur Otan-partij een demonstratie dat Kazachstan bereid is zijn politieke systeem te moderniseren en te hervormen om een ​​pluralistische mening, een open debat en vrije concurrentie te waarborgen. Dit wordt een nieuwe ervaring op dit niveau voor de partij en het land.

Niettemin toont het feit dat er is besloten om deze voorverkiezingen te organiseren aan dat de regerende partij en de autoriteiten vertrouwen hebben in haar capaciteiten en de bereidheid van Kazachstan om deze nieuwe praktijk in te voeren. Dit is een goed voorteken voor de toekomst van Kazachstan en zijn democratie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending