Verbind je met ons

EU

De Europese Unie moet zich aanpassen aan de paradigmaverschuiving in het #Midden-Oosten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Historisch nieuws, buitengewone ontwikkeling. Zonder twijfel een van de belangrijkste nieuwtjes deze zomer in de wereld: het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten, een van de belangrijkste Golfstaten, om zijn betrekkingen met de staat Israël te normaliseren, schrijft Yossi Lempkowicz, Senior Media Adviseur Europe Israel Press Association (EIPA).
Een beslissing die voorafgaat aan een volledige verandering van houding van de Arabische landen ten opzichte van Israël dat niet langer wordt gezien als de vijand van de Arabische wereld, maar integendeel als een bondgenoot en partner in vrede, veiligheid en economische ontwikkeling van de hele regio.
Abu Dhabi werd na Caïro en Amman de derde hoofdstad die de Rubicon overstak. Andere landen zullen naar verwachting volgen. We hebben het nu over Oman, Bahrein, Soedan, Marokko ... en waarom niet Saoedi-Arabië. Een normalisatie die de opkomst illustreert van een nieuwe generatie Arabische leiders met een andere visie op de regio.
Deze overeenkomst tussen de VAE en Israël, tot stand gekomen onder auspiciën van de regering-Trump, is ongetwijfeld een fatale slag toe aan het dogma - dat wijdverbreid is in Europa en elders in de wereld - dat de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict een voorwaarde is voor erkenning van Israël door Arabische landen. Een concept dat het Palestijnse leiderschap in staat heeft gesteld door de jaren heen een negatieve houding aan te nemen tegenover elke poging tot onderhandeling met Israël. Het zou een game-wisselaar moeten zijn.
Een steen, twee slagen. Naast de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen en uiteindelijk de installatie van wederzijdse ambassades en de lancering van directe vluchten, voorziet de overeenkomst ook in een essentieel element voor de Emiraten: de specifieke aanvaarding door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu van de opschorting van zijn plan om de Israëlische soevereiniteit uit te breiden tot delen van Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever). Een project dat niettemin deel uitmaakte van Netanyahu's verkiezingsbeloften. "De prioriteit is om de cirkel van vrede uit te breiden", zei hij tegen Sky News Arabia uit Abu Dhabi.
Volgens een opiniepeiling op Channel 12 geeft bijna 80% van de Israëli's de voorkeur aan een normalisatieovereenkomst met Arabische landen boven een uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit.
'' Het uitstellen van de annexatie (van gebieden), of bij voorkeur het annuleren ervan, bespaart Israël onnodige politieke, veiligheids- en economische kosten en stelt het in staat zich te concentreren op de echte uitdagingen op het gebied van de nationale veiligheid: de economie, Covid -19, Iran, Hezbollah en Gaza , '' zei Amos Yadlin, hoofd van het prestigieuze Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv.
Er zijn vandaag twee kampen in het Midden-Oosten. Degenen die zich verzetten tegen de radicale islam, willen vrede, stabiliteit en economische ontwikkeling in de regio bevorderen - inclusief Israël en de VAE, andere Golfstaten, maar ook Egypte, Jordanië - en degenen die, zoals Iran en Turkije (samen met Qatar), streven naar hegemonische en oorlogszuchtige overheersing van de regio via hun volmachten, Hezbollah, Hamas en andere Moslimbroederschap. Zoals in Libanon, Syrië, Irak, Gaza of Libië.
De overeenkomst tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël markeert duidelijk een verandering in de perceptie van de Joodse staat in de Arabische wereld. Israël wordt door deze landen niet langer als een bedreiging gezien, maar als een stabiliserende kracht in een onstabiele en chaotische regio. Israël is ook een militaire, technologische en economische macht om mee samen te werken.
"De clausule (van de overeenkomst) die elke vredelievende moslim uitnodigt om de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem te bezoeken, geeft de islamitische wereld aan dat de enige weg naar Jeruzalem via vrede met Israël is", schrijft Amos Yadlin.
“De Palestijnen maakten de fout door herhaaldelijk de banden te veroordelen die hun Arabische broeders in de loop der jaren met Israël hadden gesmeed, en gaven er de voorkeur aan valse vrienden in Teheran en Ankara te omhelzen. In werkelijkheid zijn het de Palestijnen die hun Arabische broeders in de steek hebben gelaten ten gunste van buitenlandse usurpatoren. Machtige Arabische landen hebben er genoeg van en kiezen ervoor om hun nationale veiligheidsbelangen te behartigen zonder rekening te houden met de stemmingen van de Palestijnen '', schrijft Dmitri Shfutinsky van het Begin-Sadat Center for Strategic Studies.
Zullen de Europeanen hun achterhaalde opvatting van het vredesproces in het Midden-Oosten - meer in het bijzonder het Israëlisch-Palestijnse conflict - laten varen en het feit begrijpen dat deze normalisatieovereenkomst de opmaat vormt voor een diepgaande regionale geopolitieke evolutie? Een nieuw paradigma.
Kreeg de EU-minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell het toen hij de normaliseringsovereenkomst verwelkomde, terwijl hij de 'constructieve rol' erkende die de Verenigde Staten in dit opzicht hebben gespeeld? Een dergelijke normalisatie zal beide landen ten goede komen en zal een "fundamentele stap zijn voor de stabilisatie van de hele regio", benadrukte hij. Hij noemde ook de toezegging van Israël om plannen om de soevereiniteit tot een deel van de Westelijke Jordaanoever uit te breiden op te schorten als "een positieve stap". Een project dat de Europeanen al enkele maanden probeerden om Israël ervan te overtuigen het op te geven ... Een doorn in het oog in de complexe betrekkingen tussen de EU en Israël.
Na een telefoongesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, zei zijn Duitse tegenhanger Heiko Maas, wiens land momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, dat de normaliseringsovereenkomst een '' nieuw momentum '' zou kunnen betekenen voor vrede in de regio ...
Een bericht van het hoofd van de Franse diplomatie Jean-Yves Le Drian, die spreekt van een "nieuwe gemoedstoestand", geïllustreerd door deze aankondigingen die de hervatting van de onderhandelingen tussen de Israëli's en de Palestijnen mogelijk moeten maken.
Nu het annexatieproject op de Westelijke Jordaanoever - het belangrijkste struikelblok voor de EU - bevroren is dankzij de overeenkomst tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, wordt het hoog tijd dat de leiders van de Europese Unie een besluit nemen. initiatief om degenen in het Midden-Oosten te versterken die taboes doorbreken en de cirkel van vrede proberen uit te breiden.
De meningen in dit artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU Reporter.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending