Verbind je met ons

coronavirus

#Coronavirus - # Erasmus + gemobiliseerd voor een krachtige reactie op de pandemie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een herziening van het Erasmus + 2020 jaarlijks werkprogramma, door 200 miljoen euro extra ter beschikking te stellen om digitaal onderwijs en opleiding te stimuleren en de ontwikkeling van vaardigheden en inclusie te bevorderen door middel van creativiteit en kunst. De pandemie van COVID-19 heeft een ontwrichtende impact gehad op onderwijs en opleiding, waarbij nieuwe manieren van lesgeven en leren innovatieve, creatieve en inclusieve oplossingen vereisen.

De Europese manier van leven promoten Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: “De Europese onderwijsruimte moet digitaal onderwijs en digitale vaardigheden stimuleren om verstoringen als gevolg van de pandemie te verzachten en om de rol van Europa in de digitale transitie te ondersteunen. De Commissie zal buitengewone Erasmus + -oproepen van 200 miljoen euro publiceren die meer mogelijkheden zullen bieden om te leren, les te geven en te delen in het digitale tijdperk. Er bestaan ​​effectieve, innovatieve en inclusieve oplossingen om digitaal onderwijs en digitale vaardigheden te verbeteren, en deze zullen profiteren van Europese steun. "

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, zei: “Ik ben verheugd dat het Erasmus + -programma wordt ingezet om belangrijke actoren in onderwijs, opleiding en jeugd te ondersteunen in deze moeilijke tijden. 200 miljoen euro zal beschikbaar zijn om digitaal onderwijs en opleiding, digitaal jeugdwerk, maar ook creatieve vaardigheden en sociale inclusie te ondersteunen. Het is een belangrijke stap die de weg effent voor het actieplan voor digitaal onderwijs, dat de Commissie dit najaar zal lanceren. "

Het Erasmus + -programma zal projecten ondersteunen om digitaal lesgeven, leren en beoordelen op scholen, in het hoger onderwijs en in het beroepsonderwijs te verbeteren. Het zal scholen, jeugdorganisaties en instellingen voor volwasseneneducatie ook kansen bieden om de ontwikkeling van vaardigheden te ondersteunen, de creativiteit te stimuleren en de sociale inclusie te versterken door middel van kunst, samen met de culturele en creatieve sectoren. Oproepen tot het indienen van voorstellen voor projecten op deze gebieden zullen de komende weken worden gepubliceerd. Geïnteresseerde organisaties moeten contact opnemen met hun Erasmus + Nationaal Agentschap.

coronavirus

Laatste Eurobarometer-enquête (juli-augustus): economische situatie is de grootste zorg van EU-burgers in het licht van de coronaviruspandemie

gepubliceerd

on

In een moeilijke periode die wordt gekenmerkt door de coronaviruspandemie, blijft het vertrouwen in de EU stabiel en vertrouwen de Europeanen erop dat de EU de juiste beslissingen neemt als reactie op de pandemie in de toekomst. In het nieuwe Standaard Eurobarometer enquête die vandaag is vrijgegeven, identificeren Europese burgers de economische situatie, de toestand van de overheidsfinanciën van de lidstaten en immigratie als de drie belangrijkste zorgen op EU-niveau. De economische situatie is ook de grootste zorg op nationaal niveau, gevolgd door gezondheid en werkloosheid.

In de nieuwe Eurobarometer van juli en augustus komt de bezorgdheid over de economische situatie tot uiting in de perceptie van de huidige toestand van de economie. 64% van de Europeanen denkt dat de situatie 'slecht' is en 42% van de Europeanen denkt dat de economie van hun land zal herstellen van de nadelige gevolgen van de uitbraak van het coronavirus 'in 2023 of later'.

Europeanen zijn verdeeld (45% 'tevreden' versus 44% 'niet tevreden') over de maatregelen die de EU heeft genomen om de pandemie te bestrijden. 62% zegt echter dat ze erop vertrouwen dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen neemt, en 60% blijft optimistisch over de toekomst van de EU.

  1. Vertrouwen en imago van de EU

Het vertrouwen in de Europese Unie is sinds de herfst van 2019 stabiel gebleven op 43%, ondanks variaties in de publieke perceptie tijdens de pandemie. Het vertrouwen in nationale regeringen en parlementen is toegenomen (respectievelijk 40%, +6 procentpunten en 36%, +2).

In 15 lidstaten zegt een meerderheid van de respondenten de EU te vertrouwen, met de hoogste cijfers in Ierland (73%), Denemarken (63%) en Litouwen (59%). Het laagste vertrouwen in de EU wordt waargenomen in Italië (28%), Frankrijk (30%) en Griekenland (32%).

Het aandeel respondenten met een positief beeld van de EU is gelijk aan dat met een neutraal beeld (40%). 19% van de respondenten heeft een negatief beeld van de EU (-1 procentpunt).

In 13 EU-lidstaten heeft een meerderheid van de respondenten een positief beeld van de EU, met de hoogste percentages in Ierland (71%), Polen en Portugal (beide 55%). In 13 andere lidstaten roept de EU een overwegend neutraal beeld op bij de respondenten, met de hoogste percentages in Malta (56%), Spanje, Letland en Slovenië (alle 48%).

  1. Belangrijkste zorgen op EU- en nationaal niveau

Burgers noemden de economische situatie het meest urgente probleem waarmee de EU wordt geconfronteerd - meer dan een derde (35%) van alle respondenten, een sterke stijging van 16 procentpunten sinds het najaar van 2019, en een stijging van de derde naar de eerste zorg. De bezorgdheid over de economische situatie is sinds het voorjaar van 2014 niet meer zo groot.

Europeanen maken zich ook steeds meer zorgen over de toestand van de overheidsfinanciën van de lidstaten (23%, +6 procentpunten, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2015), dat van de vijfde naar de tweede plaats evolueert, op gelijke voet met immigratie (23%, -13 procentpunt). punten), die zich nu op het laagste niveau bevinden sinds het najaar van 2014.

Temidden van de coronaviruspandemie is gezondheid (22%, nieuw item) de vierde meest genoemde zorg op EU-niveau. De kwestie van het milieu en de klimaatverandering heeft terrein verloren, met 8 procentpunten tot 20%, gevolgd door werkloosheid (17%, +5 procentpunten).

Evenzo heeft de economische situatie (33%, +17 procentpunten) de gezondheid ingehaald als de belangrijkste kwestie op nationaal niveau, en steeg van de zevende naar de eerste positie. Hoewel gezondheid op de tweede plaats staat, heeft het sinds de herfst van 2019 een opmerkelijke toename van het aantal vermeldingen gehad (31%, +9 procentpunten), waarmee het naar het hoogste niveau ooit in de afgelopen zes jaar is gebracht.

De werkloosheid is ook aanzienlijk in belang toegenomen (28%, +8 procentpunten), gevolgd door stijgende prijzen / inflatie / kosten van levensonderhoud (18%, -2 procentpunten), het milieu en klimaatverandering (14%, -6 procentpunten ) en overheidsschuld (12%, +4 procentpunten). De vermeldingen van immigratie (11%, -5 procentpunten) bevinden zich op het laagste niveau in de afgelopen zes jaar.

  1. De huidige economische situatie

Sinds het najaar van 2019 is het aandeel Europeanen dat denkt dat de huidige situatie van hun nationale economie 'goed' is (34%, -13 procentpunten) aanzienlijk afgenomen, terwijl het aandeel respondenten dat deze situatie als 'slecht' beoordeelt, sterk gestegen (64%, +14 procentpunten).

Op nationaal niveau zegt een meerderheid van de respondenten in 10 landen dat de nationale economische situatie goed is (tegen 15 in het najaar van 2019). Het percentage respondenten dat zegt dat de situatie van hun nationale economie goed is, varieert van 83% in Luxemburg tot 9% in Griekenland.

  1. De pandemie van het coronavirus en de publieke opinie in de EU

Europeanen zijn verdeeld over de maatregelen die de EU-instellingen nemen om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden (45% 'tevreden' versus 44% 'niet tevreden'). Een meerderheid van de respondenten in 19 lidstaten is echter tevreden met de maatregelen die de instellingen van de Europese Unie hebben genomen om de coronavirus-pandemie te bestrijden. De hoogste positieve cijfers worden gevonden in Ierland (71%); Hongarije, Roemenië en Polen (alle 60%). In zeven landen is een meerderheid van de respondenten 'niet tevreden', vooral in Luxemburg (63%), Italië (58%), Griekenland en Tsjechië (beide 55%) en Spanje (52%). In Oostenrijk is een gelijk percentage van de respondenten tevreden, maar niet tevreden (beide 47%).

Meer dan zes op de tien Europeanen vertrouwen er echter op dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen neemt (62%). De meest genoemde prioriteiten voor de reactie van de EU op de coronaviruspandemie zijn: een strategie opstellen om het hoofd te bieden aan een soortgelijke crisis in de toekomst en financiële middelen ontwikkelen om een ​​behandeling of vaccin te vinden (elk 37%). 30% vindt dat het ontwikkelen van een Europees gezondheidsbeleid een prioriteit moet zijn.

De persoonlijke ervaringen van Europeanen met opsluitingsmaatregelen waren zeer divers. In totaal zeggen bijna drie op de tien Europeanen dat het redelijk gemakkelijk was om ermee om te gaan (31%), terwijl een kwart zegt dat het vrij moeilijk was om ermee om te gaan (25%). Ten slotte zegt 30% dat het 'zowel gemakkelijk als moeilijk om mee om te gaan' was.

  1. Belangrijkste beleidsterreinen

Gevraagd naar de doelstellingen van de Europese Green Deal, blijven Europeanen ‘het ontwikkelen van hernieuwbare energie’ en ‘de strijd tegen plastic afval en het voorop lopen in de kwestie van eenmalig gebruik van plastic’ als topprioriteiten noemen. Meer dan een derde vindt het ondersteunen van EU-boeren (38%) of het bevorderen van de circulaire economie (36%) de topprioriteit. Iets meer dan drie op de tien vindt het terugdringen van het energieverbruik (31%) de hoogste prioriteit.

De steun voor de Economische en Monetaire Unie en voor de euro blijft groot, met 75% van de respondenten in de eurozone voorstander van de eenheidsmunt van de EU. In de EU27 als geheel is de steun voor de eurozone gestegen tot 67% (+5).

  1. EU-burgerschap en Europese democratie

Een meerderheid van de mensen in 26 EU-lidstaten (behalve Italië) en 70% in de EU voelt zich EU-burger. Op nationaal niveau worden de hoogste scores waargenomen in Ierland en Luxemburg (beide 89%), Polen (83%), Slowakije en Duitsland (beide 82%), Litouwen (81%), Hongarije, Portugal en Denemarken (alle 80%) .

Een meerderheid van de Europeanen (53%) zegt tevreden te zijn met de manier waarop de democratie in de EU werkt. Het aandeel respondenten dat 'niet tevreden' is, is sinds het najaar van 3 met 2019 procentpunt gestegen naar 43%.

  1. Optimisme voor de toekomst van de EU

Ten slotte zegt 60% van de Europeanen in deze moeilijke periode optimistisch te zijn over de toekomst van de EU. De hoogste scores voor optimisme worden waargenomen in Ierland (81%), Litouwen en Polen (beide 75%) en Kroatië (74%). Het laagste niveau van optimisme wordt gezien in Griekenland (44%) en Italië (49%), waar pessimisme zwaarder weegt dan optimisme, en in Frankrijk, waar de meningen gelijk verdeeld zijn (49% versus 49%).

Achtergrond

De 'Zomer 2020 - Standaard Eurobarometer' (EB 93) werd face-to-face afgenomen en uitzonderlijk aangevuld met online interviews tussen 9 juli en 26 augustus 2020 in de 27 EU-lidstaten, in het Verenigd Koninkrijk en in de kandidaat-lidstaten[1]. In de 26,681 lidstaten zijn 27 interviews afgenomen.

Meer informatie

Standaard Eurobarometer 93

[1] De 27 lidstaten van de Europese Unie (EU), het Verenigd Koninkrijk, vijf kandidaat-lidstaten (Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije) en de Turks-Cypriotische gemeenschap in het deel van het land dat niet onder zeggenschap staat van de regering van de Republiek Cyprus.

Verder lezen

coronavirus

De Duitse minister van Volksgezondheid verwacht begin 19 het COVID-2021-vaccin - Spiegel

gepubliceerd

on

By

De Duitse minister van Volksgezondheid verwacht dat begin volgend jaar een COVID-19-vaccin beschikbaar zal zijn en gelooft dat een groot deel van de Duitsers die het schot willen, binnen zes tot zeven maanden kunnen worden gevaccineerd nadat er voldoende doses beschikbaar zijn. schrijft Caroline Copley.

Jens Spahn (afgebeeld) werd geciteerd in der Spiegel dat een vaccin beschikbaar zou kunnen zijn in januari, of misschien in februari of maart, of zelfs later, maar zei dat er geen verplichte vaccinatie zou zijn.

“Het is natuurlijk het beste als een vaccin nieuwe infecties kan voorkomen. Maar het zou ook een voordeel zijn als het het beloop van de ziekte milder zou maken ”, aldus Spahn, die deze week positief testte op coronavirus.

Daily beeld meldde dat Duitsland voorbereidingen treft om voor het einde van het jaar te beginnen met vaccinaties tegen het coronavirus.

De krant zei dat het ministerie van Volksgezondheid van plan is om 60 speciale vaccinatiecentra op te richten om ervoor te zorgen dat de vaccins op de juiste temperatuur kunnen worden bewaard, en heeft de 16 federale staten van het land gevraagd om voor 10 november adressen voor hen op te geven, meldde Bild zonder de bronnen te vermelden.

Vertelde Spahn der Spiegel dat Duitsland "aanzienlijk meer" doses vaccins veiligstelde dan het potentieel nodig zou hebben, en zei dat het overtollige schoten aan andere landen kon verkopen of ze aan armere landen kon schenken.

Hij heeft experts, waaronder de ethische raad en de National Academy of Sciences Leopoldina, gevraagd om te beslissen wie het eerst moet worden getest, maar zei dat verpleegsters, artsen en gezondheidswerkers bovenaan de lijst zouden staan.

Spahn zei dat hij een digitaal afsprakensysteem wilde opzetten om de vaccinaties te organiseren, evenals een app om mogelijke bijwerkingen vast te leggen.

Hoewel er idealiter één digitale tool zou zijn om dit allemaal te doen, heeft de ervaring geleerd dat het snel mis kan gaan als het onder tijdsdruk wordt ontwikkeld. Daarom plant het ministerie "verschillende stand-alone oplossingen", zei hij.

Verder lezen

coronavirus

'Het is angstaanjagend': Europa zet zich schrap voor een langdurige strijd met COVID

gepubliceerd

on

By

Europa staat voor een langdurige strijd tegen het coronavirus, in ieder geval tot medio 2021, waarschuwde Frankrijk, omdat bezorgde regeringen steeds meer beperkingen hebben ingevoerd om de ziekte te beteugelen die zich opnieuw over het continent verspreidt, schrijven en

De dagelijkse besmettingen in Europa zijn de afgelopen 10 dagen meer dan verdubbeld, tot een totaal van 7.8 miljoen gevallen en ongeveer 247,000 doden, aangezien een tweede golf vlak voor de winter de hoop op economisch herstel heeft verpletterd.

"Als ik naar wetenschappers luister, zie ik dat projecties op zijn best tot volgende zomer gelden", zei de Franse president Emmanuel Macron tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in de buurt van Parijs.

Frankrijk, dat op vrijdag (1 oktober) 23 miljoen gevallen heeft gepasseerd met een nieuw dagelijks record van meer dan 42,000, is een van de zwaarst getroffen landen en heeft avondklok ingesteld.

COVID-19-patiënten bezetten al bijna de helft van de 5,000 intensive care-bedden in Frankrijk en een van de overheidsadviseurs waarschuwde dat het virus zich sneller verspreidt dan in het voorjaar.

Verdere beteugelingen zijn aan de gang door regeringen die wanhopig een herhaling van algemene lockdowns willen voorkomen die in maart en april enige controle brachten, maar de economieën verstikte.

"We zijn allemaal bang", zei Maria, een 73-jarige gepensioneerde in de Slowaakse stad Dolny Kubin, waar ambtenaren een testprogramma uitvoerden. "Ik zie wat er gebeurt en het is beangstigend."

België, nog een van de zwaarst getroffen landen, waarvan de minister van Buitenlandse Zaken deze week op de intensive care ging, beperkte het sociale contact verder en verbood fans van sportwedstrijden.

In Tsjechië, met de hoogste infecties per hoofd van de bevolking in Europa, heeft premier Andrej Babis zijn minister van Volksgezondheid ontslagen omdat hij schijnbaar de regels inzake maskers negeerde na een bijeenkomst in een restaurant dat had moeten worden gesloten.

In Spanje, dat eerder deze week de mijlpaal van 1 miljoen gevallen overschreed, drongen twee regio's, Castilla en León en Valencia, er bij de centrale overheid op aan om nachtelijke uitgaansverboden in te stellen.

Officiële gegevens tonen aan dat Spanje al het hoogste aantal gevallen in Europa heeft, maar het echte beeld kan nog erger zijn volgens premier Pedro Sanchez, die zei dat een landelijk onderzoek naar antilichamen suggereerde dat het totaal meer dan 3 miljoen zou kunnen zijn.

"Als we de voorzorgsmaatregelen niet volgen, brengen we het leven van degenen van wie we het meest houden in gevaar", zei hij.

Hoe lang regeringen in staat zullen zijn om lockdowns te weerstaan, is onzeker. De gouverneur van Campania, de Zuid-Italiaanse regio rond Napels die al een avondklok heeft ingesteld en scholen heeft gesloten, riep op tot een totale lockdown en zei dat "halve maatregelen" niet werkten.

"Het is noodzakelijk om alles te sluiten, behalve die bedrijven die essentiële goederen produceren en vervoeren", zei Vincenzo De Luca.

Hoewel de gezondheidsdiensten tot nu toe niet zo overweldigd zijn geweest als in de eerste golf, hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor een waarschijnlijke stijging van de vraag naar intensive care-bedden, aangezien kouder weer meer mensen naar binnen dwingt en infecties zich verspreiden.

De hoogste volksgezondheidsinstantie van Italië zei dat de situatie in veel regio's een kritiek niveau naderde en zei dat volledige tracering van contactketens onmogelijk was geworden.

Nu de eigen ziekenhuizen steeds meer onder druk kwamen te staan, begon Nederland weer patiënten over te brengen naar Duitsland, nadat in de eerdere fase van de crisis tientallen in de grotere buur waren behandeld.

Maar de publieke steun die aan het begin van de crisis werd gezien, is gestaag uitgehold te midden van een mengelmoes van vaak tegenstrijdige openbare informatie over de nieuwste beperkingen en groeiende angst voor de economische kosten.

Een bedrijfsenquête onderstreepte de dreiging en toonde aan dat bedrijven in de dienstensector fors bezuinigden naarmate meer en meer consumenten thuisbleven, waardoor de kans op een dubbele dip-recessie dit jaar in de Europese eenheidsmuntzone groter werd.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending