Verbind je met ons

Defensie

#Terrorisme in de EU: terreuraanslagen, doden en arrestaties in 2019

gepubliceerd

on

Infographic over religieus geïnspireerd terrorisme in de EU

Het aantal terroristische aanslagen en slachtoffers van terreur in de EU is in 2019 verder afgenomen. Bekijk onze grafiek om de evolutie van het jihadistisch terrorisme sinds 2014 te zien. Er zijn in 119 terroristische pogingen in Europa geteld, die met succes zijn uitgevoerd en degenen die faalden of werden verijdeld. Daarvan worden er 2019 toegeschreven aan jihadistisch terrorisme. Hoewel ze slechts een zesde van alle aanslagen in de EU vertegenwoordigen, waren jihadistische terroristen verantwoordelijk voor alle tien doden en 21 van de 10 gewonden.

Ongeveer de helft van de terroristische aanslagen in de EU is etnno-nationalistisch en separatistisch (57 in 2019, op één na allemaal in Noord-Ierland), terwijl de andere hoofdcategorieën terroristen extreemrechts (6) en uiterst links (26) zijn.

Het aantal slachtoffers van jihadistisch terrorisme is sinds het hoogtepunt in 2015 verder afgenomen en in 2019 was het aantal door de autoriteiten van de lidstaten verijdelde aanslagen het dubbele van het aantal voltooide of mislukte. Volgens Manuel Navarrette, hoofd van het terrorismebestrijdingscentrum van Europol, is het dreigingsniveau echter nog steeds relatief hoog.

Navarette presenteerde het jaarverslag van Europol over terroristische trends op 23 juni voor de Commissie burgerlijke vrijheden van het Parlement. Hij zei dat er eenzelfde trend is waarbij online gemeenschappen geweld uitlokken in rechtse en jihadistische milieus: "Voor de jihadisten zijn terroristen heilige oorlogsmartelaren, voor rechtsextremisten zijn ze de heiligen van een rassenoorlog."

Minder terroristische aanslagen en slachtoffers van terrorisme

Tien mensen kwamen om het leven bij drie voltooide jihadistische aanslagen in de EU vorig jaar in Utrecht, Parijs en Londen, vergeleken met 13 doden bij zeven aanslagen in 2018.

Acht EU-landen hebben in 2019 terroristische aanslagen ondergaan.

Tweemaal zoveel verijdelde aanvallen als voltooide of mislukte

In 2019 zijn vier jihadistische aanvallen mislukt, terwijl 14 incidenten werden verijdeld, vergeleken met één mislukte aanval en 16 verijdelde in 2018. In beide jaren is het aantal door de autoriteiten verijdelde percelen het dubbele van het aantal voltooide of mislukte aanvallen. Door jihadisten geïnspireerde aanvallen zijn meestal gericht op openbare plaatsen en politie- of militaire officieren.

De voltooide en mislukte jihadistische aanvallen werden meestal uitgevoerd met messen en vuurwapens. Alle percelen met explosieven zijn verstoord. De meerderheid van de daders handelde of was van plan alleen te handelen.

In 2019 werden 436 personen gearresteerd op verdenking van strafbare feiten in verband met jihadistisch terrorisme. De arrestaties vonden plaats in 15 landen. Veruit het meest in Frankrijk (202), tussen 32 en 56 in Spanje, Oostenrijk en Duitsland en tussen 18 en 27 arrestaties in Italië, Denemarken en Nederland. Dit cijfer is ook lager dan het jaar ervoor, toen in totaal 511 mensen werden gearresteerd.

De dreiging van geradicaliseerde gevangenen

Gevangenen voor terroristische misdrijven en geradicaliseerde gevangenen vormen een bedreiging. In veel Europese landen zullen binnenkort een aantal geradicaliseerde gevangenen worden vrijgelaten en dit kan de veiligheidsdreiging vergroten, waarschuwde Navarrette. In 2019 werd één mislukte aanval, één verijdeld en één succesvol uitgevoerd door geradicaliseerde gevangenen.

EU-samenwerking

De versterkte samenwerking tussen EU-landen en het delen van informatie hebben geholpen om aanslagen te voorkomen of de impact ervan te beperken, aldus het hoofd van het Europol-centrum voor terrorismebestrijding. “Door de informatie-uitwisseling en door de connecties die we hebben, slagen de lidstaten erin om vroegtijdig ter plaatse te zijn om de risico's te identificeren. Voor mij is het een goed teken dat tweederde van de aanvallen werd geïdentificeerd en verijdeld dankzij de samenwerking die er is. ”

Bekijk de EU-maatregelen ter bestrijding van terrorisme.

Geen systematisch gebruik van migratieroutes door terroristen

Sommigen zijn bezorgd over het risico dat migranten met zich meebrengen die Europa proberen binnen te komen. Het rapport van Europol herhaalt dat er, net als in voorgaande jaren, geen tekenen zijn van systematisch gebruik van irreguliere migratie door terroristische organisaties. Bij meer dan 70% van de arrestaties die verband hielden met jihadistisch terrorisme, waarvoor het burgerschap aan Europol werd gemeld, waren de burgers onderdanen van het desbetreffende EU-land.

Defensie

Frankrijk zal na de aanval met de grootste standvastigheid reageren - premier

gepubliceerd

on

By

Franse premier Jean Castex
Denis Charlet / Pool via REUTERS

Frankrijk zal met de grootste standvastigheid reageren nadat een schoolleraar vrijdag werd onthoofd in de straat van een Parijse buitenwijk nadat hij zijn leerlingen cartoons van de profeet Mohammad had laten zien, zei premier Jean Castex op zaterdag (17 oktober): schrijft Sybille de La Hamaide.

"Via een van zijn verdedigers is het de Republiek die in het hart is geraakt door het islamitisch terrorisme", schreef Castex op Twitter.

“In solidariteit met zijn leraren zal de staat met de grootste standvastigheid reageren, zodat de Republiek en haar burgers vrij leven! We zullen nooit opgeven. Nooit."

Verder lezen

EU

De EU moet haar benadering van Hezbollah veranderen en de groep in zijn geheel op de EU-sanctielijst plaatsen

gepubliceerd

on

Hezbollah heeft al bijna tien jaar een speciale status op het internationale toneel. In tegenstelling tot elke andere terroristische groepering, maken de apologeten van de door Iran gesteunde groep naïef onderscheid tussen de militaire en politieke vleugel van de groep.

Als er iets goeds kan komen van de verschrikkelijke beproeving die Libanon de afgelopen maanden heeft doorstaan, is het dat de internationale gemeenschap, in het bijzonder Frankrijk en de EU, nu moet inzien dat de zogenaamde politieke vleugel van Hezbollah net zo schadelijk is als de militante vleugel.

Het onderscheid tussen de militaire en politieke vleugels van Hezbollah is een compromis dat de EU-lidstaten in 2013 moeizaam hebben uitgewerkt. Bijna tien jaar lang wordt deze lafheid gehandhaafd door de gebrekkige veronderstelling dat het verbieden van Hezbollah in zijn geheel de betrekkingen met Libanon zou bemoeilijken en het vermogen van de EU zou beperken. om zijn politieke leiderschap te beïnvloeden. Deze zorgen volledig negerend, heeft Hezbollah's hogere leiding zelf routinematig ontkend dat er een dergelijk onderscheid bestaat, waarmee ze de EU-aanpak bespotten.

Gelukkig komt er een einde aan de status quo. Het VK, Duitsland en een aantal andere Europese staten hebben Hezbollah in zijn geheel tot terroristische groepering verklaard. Maar de EU, en met name Frankrijk, niet. Dit nalaten heeft rampzalige gevolgen voor Libanon.

Zoals president Macron moet leren, is het Hezbollah, niet de EU of Frankrijk, die de meeste invloed heeft op het politieke leiderschap van Libanon. Daarom was Libanon in de nasleep van de havenexplosie in Beiroet en de op handen zijnde economische ondergang niet in staat een regering te vormen om economische en politieke hervormingen door te voeren die de broodnodige financiële hulp zouden hebben vrijgemaakt. Waarom? Omdat Hezbollah vreesde de controle over het ministerie van Financiën te verliezen.

Als er ooit bewijs nodig zou zijn dat de politieke vleugel van Hezbollah net zo destructief is als de militaire vleugel, dan kan de wereld het nu zien. Hezbollah is zo gehecht aan het behoud van zijn macht en invloed op de overheidsfinanciën dat het liever de totale ineenstorting van de Libanese economie zou inluiden dan de controle over de portemonnee van het land te verliezen.

Gematigden in Libanon raken steeds meer gefrustreerd over de onverzettelijkheid van de EU op dit gebied. Bahaa Hariri, de voormalige zoon van de Libanese premier Rafiq Hariri en een prominente Libanese zakenman, sprak zich onlangs uit tegen de status quo en verklaarde "We hebben veel geleden in Libanon, en anderen moeten begrijpen dat krijgsheren geen bouwers van naties zijn."

Gelukkig, waar de EU en Frankrijk hebben gefaald, hebben de VS zich opgevoerd. In de afgelopen weken heeft het harde nieuwe sancties opgelegd die expliciet gericht waren op het beperken van de invloed van Hezbollah op het politieke proces. De Amerikaanse schatkist richtte zich op twee voormalige ministers van het kabinet die dicht bij Hezbollah staan ​​- Ali Hassan Khalil, een voormalig minister van Financiën, en Youssef Fenianos, een voormalig minister van openbare werken en transport - en zou overwegen om andere hoge politieke figuren onder dezelfde maatregelen te plaatsen.

De Verenigde Staten richten Hezbollah al jaren met sancties, maar dit is de eerste keer dat het sancties heeft opgelegd aan spraakmakende voormalige ministers. Het is algemeen bekend dat deze sancties deel uitmaken van een bredere poging om aan te geven dat politici het doelwit kunnen zijn en dat het roofzuchtige gedrag van de door Hezbollah gesteunde elite niet onbestraft zal blijven.

In tegenstelling tot wat men denkt, vormt Hezbollah niet alleen een bedreiging voor Libanon. De EU is zelf een belangrijk doelwit van de groep. Kort nadat deze laatste sancties waren aangekondigd, kwam een ​​hoge ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat Hezbollah grote hoeveelheden ammoniumnitraat - de dodelijke chemische stof die de explosie in Beiroet veroorzaakte - in de EU zelf aan het opslaan was. Aanzienlijke hoeveelheden van de stof waren "via België verplaatst naar Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en Zwitserland", terwijl "aanzienlijke ammoniumnitraatvoorraden zijn ontdekt of vernietigd in Frankrijk, Griekenland en Italië".

In juni van dit jaar zagen we dat de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden tweeledige resoluties aannamen waarin de EU werd opgeroepen Hezbollah aan te wijzen als een terroristische organisatie. Toch veranderde er niets.

De passiviteit van de EU, grotendeels gesteund door de al te verzoenende benadering van Frankrijk ten aanzien van Iran, laat het blok er zwak en besluiteloos uitzien. De EU moet haar benadering van Hezbollah veranderen en de groep in haar geheel op de EU-sanctielijst plaatsen, of aansprakelijk worden gesteld voor de voortdurende vernietiging van Libanon door Hezbollah en zijn kwaadaardige activiteiten elders - ook in de achtertuin van de EU.

Verder lezen

EU

Het de-confliction-mechanisme van de NAVO-makelaars tussen Griekenland en Turkije

gepubliceerd

on

Na een verslechtering van de betrekkingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, met name tussen Griekenland en Cyprus, heeft de NAVO zojuist de oprichting aangekondigd van een bilateraal mechanisme voor militaire deconflicten.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft een reeks technische bijeenkomsten geleid tussen de militaire vertegenwoordigers van Griekenland en Turkije op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Het mechanisme is ontworpen om het risico op incidenten en ongevallen in het oostelijke Middellandse Zeegebied te verkleinen. Het omvat de oprichting van een hotline tussen Griekenland en Turkije om deconflicten op zee of in de lucht te vergemakkelijken.

Stoltenberg zei: “Ik verwelkom de oprichting van een militair de-conflictie-mechanisme, bereikt door de constructieve betrokkenheid van Griekenland en Turkije, beide gewaardeerde NAVO-Bondgenoten. Dit veiligheidsmechanisme kan helpen om ruimte te creëren voor diplomatieke inspanningen om het onderliggende geschil aan te pakken en we staan ​​klaar om het verder te ontwikkelen. Ik blijf in nauw contact met beide geallieerden. "

Militaire deconflicten tussen Bondgenoten is een rol die de NAVO eerder heeft gespeeld. In de jaren negentig hielp de NAVO bij het opzetten van een soortgelijk mechanisme in de regio, dat effectief hielp om de spanningen te verminderen en ruimte bood voor bredere diplomatieke gesprekken.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending