Verbind je met ons

EU

#Israel - 'Er is een dunne lijn tussen aspiratie en waanvoorstelling'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

We proberen allemaal aspiratie aan te moedigen, maar we beschouwen het ook als een plicht om anderen te vertellen dat ze misleid worden, schrijft Rabbi Menachem Margolin (foto).

En toch is niemand in de internationale gemeenschap bereid dit gesprek met het Palestijnse leiderschap te voeren.

Wat is dit voor waanidee? Het is de "alles of niets" Palestijnse eis voor vrede.

advertentie

Israëli's willen vrede. Maar er is geen enkele kans op succesvolle onderhandelingen met een lat die te hoog is om door Israël te worden geaccepteerd.

De bar is een terugkeer naar pre-67 grenzen en het 'recht op terugkeer'.

Het is tijd om bot te zijn. Niemand weet beter dan Israël wat zijn veiligheidsbehoeften zijn. Israël heeft duidelijk gemaakt dat 67 grenzen niet te verdedigen zijn en een existentiële bedreiging zouden vormen voor het land en zijn burgers. Kortom, het gaat niet gebeuren.

advertentie

Israël mag dan een jonge staat zijn, het heeft een lange herinnering. Degenen die haar vragen om de grenzen en veiligheid in gevaar te brengen, zijn veel van dezelfde stemmen die haar in haar eentje achterlieten tijdens oorlogen toen haar behoeften het grootst waren. Het zal de beveiliging van beloften en woorden niet in gevaar brengen.

Aan de 'recht om terug te keren' moet de botheid blijven bestaan. De Palestijnen eisen niet alleen een kleinere Israëlische staat en een Palestijnse staat zonder joden, maar ook voor de opname van miljoenen Palestijnen in Israël.

Kortom, Israël zou gewoon ophouden een Joodse staat te zijn - de enige ter wereld. Het gaat niet gebeuren.

Laten we het nog eenvoudiger houden: een toekomstige Palestijnse staat kan de luxe hebben van kneedbare grenzen, Israël niet.

Dit is de realiteit. De eisen van de Palestijnen zijn niet geloofwaardig of haalbaar. En toch blijft de internationale gemeenschap lippendienst betuigen aan hun waanvoorstellingen.

Dit is plichtsverzuim. We moeten het huidige playbook verscheuren waar de internationale gemeenschap zich aan houdt. Het is een playbook dat de vooruitzichten op vrede nog geen millimeter vooruit heeft geholpen. Het maakt Palestijnse stasis mogelijk. Het verwijdert elke motivatie om vooruit te gaan. Het houdt hen in hun comfortzone van eeuwige grieven.

Het Trump-plan daarentegen is de eerste echte poging van onderhandelaars om de Israëlische veiligheid te begrijpen en als uitgangspunt te stellen en van daaruit verder te bouwen. Eerdere pogingen hebben dit altijd een bijzaak gemaakt.

Het plan biedt Palestijnen ook een echte weg naar de staat, ondersteund door een investering van 50 miljard in infrastructuur en staatsopbouw - ongeveer een derde, in het geld van vandaag - van het volledige Marshall-planbudget dat aan 16 landen werd gegeven.

De Palestijnen hebben het afgewezen.

Waarom? De officiële lijn is vanwege annexatie en omdat ze het vertrouwen in Trump verloren.

Laten we eerst de annexatie nemen. In het verleden, en meest recentelijk in Gaza, maar ook met inbegrip van de terugkeer van de Sinaï en ander grondgebied, heeft Israël zijn bereidheid getoond om land te ruilen voor vrede zolang het zijn veiligheid kan waarborgen. En er is geen reden om aan te nemen dat dit niet opnieuw het geval zou zijn. Annexatie is geen definitieve afwikkeling van de grenzen. Het kan een kans zijn voor Palestijnen om terug aan tafel te komen, ook al zijn ze daar historisch afkerig van.

Dat brengt ons bij de kwestie van vertrouwen. Het vredesproces tot nu toe is een litanie van mislukking aan de Palestijnse kant, zelfs na aanzienlijke en vaak pijnlijke stappen van Israël, zoals de terugtrekking uit gebieden die we zojuist hebben aangeroerd.

Hun reactie op dit plan is meer hetzelfde. De weigering aan Trump is dezelfde weigering die wordt gegeven aan Carter, Reagan, Bush, Clinton, Obama. Dezelfde weigering van 48, 67, 73 in de jaren 80, 90 en OO's. De referentietermen veranderen alleen.

Dat brengt ons terug naar waar we begonnen. Aspiratie en waanideeën. Een Palestijnse staat is een streven. 67 regels en het recht om terug te keren is waanvoorstellingen. Annexatie is geen definitieve afrekening van grenzen, maar kan onderdeel zijn van onderhandelingen.


Het is tijd om serieus te worden. Om echt te worden. Om waanideeën af te wijzen en de realiteit onder ogen te zien.

Als we dit niet doen, zullen we de Palestijnen nooit terug aan de onderhandelingstafel krijgen, waardoor ze het lijden van de mensen die ze vertegenwoordigen tot in het oneindige kunnen voortzetten.

En het is tijd voor de internationale gemeenschap om eindelijk tussen de twee te kiezen en de zaken weer in beweging te krijgen.

Rabbi Menachem is de voorzitter van de European Jewish Association, een van Europa's grootste en belangrijkste belangengroepen die Joodse gemeenschappen over het hele continent vertegenwoordigen. De EJA is gevestigd in Brussel, België.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending