Verbind je met ons

EU

#Russische zakenman gaf #USCongress een bericht dat moeilijk te slikken bleek te zijn

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Russische zakenman Yevgeny Prigozhin, ook wel bekend als "Putin's Chef", omdat hij cateringcontracten had met het Kremlin, heeft een open brief geschreven aan de Amerikaanse congresleden en senatoren die persoonlijk twee resoluties tegen hem zullen overwegen. Dit is een ongebruikelijke stap van een figuur die normaal niet deelneemt aan de openbare orde. Welke boodschap probeert het Kremlin over te brengen en waarom is die belangrijk - vraagt ​​Louis Auge?

De beschuldigingen tegen Prigozhin

advertentie

Op 11 juni werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie (H.Res.996) ingediend waarin werd opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Yevgeny Prigozhin, een Russische zakenman met banden met het Kremlin. Op 16 juni introduceerde senator Republikein Marco Rubio samen met zijn mede-democraat Chris Coons een soortgelijke resolutie bij de Senaat (S.Res.624). Het document zegt dat "Yevgeniy Prigozhin een Russisch staatsburger is die sinds het begin van de jaren 2000 nauwe persoonlijke banden onderhoudt met president Vladimir Poetin" en hij "de beschermheer en financier is van de Wagner Group, ook bekend als de Private Military Company (PMC) Wagner. , een Russische huurlingenorganisatie, bemand door huidige en voormalige militaire en inlichtingenofficieren, en het Internet Research Agency (IRA), een organisatie die zich bezighoudt met online beïnvloedingsoperaties.

Prigozhina wordt ervan beschuldigd deel te nemen aan operaties in Oekraïne, Afrika en het Midden-Oosten en zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen ”.

Het document dat naar de Senaat is gestuurd, roept niet alleen op tot strengere sancties en een opsomming van de regio's waar Prigozhin optreedt tegen de belangen van de Verenigde Staten, maar roept ook op tot een speciale strategie om zijn activiteiten tegen te gaan:

advertentie

"De president zou, naast het handhaven van sancties tegen Yevgeniy Prigozhin, zijn gelieerde entiteiten en de Wagner Group, samen met het Congres moeten werken om een ​​strategie te ontwikkelen en uit te voeren op basis van de vele instrumenten van de nationale macht van de Verenigde Staten ... ... de kwaadaardige invloed en activiteiten van Prigozhin, de aan hem gelieerde entiteiten, en de Wagner Group, zouden met het Congres moeten samenwerken om een ​​strategie te ontwikkelen en uit te voeren op basis van de vele instrumenten van de nationale macht van de Verenigde Staten ... "

De Wagner-groep en andere vermeende entiteiten met banden met de Russische zakenman zijn regelmatig onderwerpen van wereldnieuws. Yevgeny Prigozhin wordt ervan verdacht de Libische rebellengeneraal Khalifa Haftar te hebben geholpen. Op 16 juni verklaarde het hoofd van de afdeling public relations van de AFRICOM Nicole Kirschmann dat 2,000 Wagner Group-huursoldaten in Libië actief waren. (https://www.libyaobserver.ly/news/us-africa-command-2000-russian-wagner-mercenaries-fighting-haftar-libya).

Tegelijkertijd probeert dhr. Prigozhin volgens de krant Times aan de macht te komen in Libië Haftars rivaal Saif Gaddafi, zoon van de afgezette Libische leider Muammar Gaddafi. (https://www.thetimes.co.uk/article/russia-grooms-gaddafis-son-to-rule-in-libya-fbq27krsx ). In de VS worden Prigozhin en zijn trollen van IRA echter onderworpen aan de verkiezingsmishandeling in 2016 en zelfs aan het aanwakkeren van raciale spanningen in de Amerikaanse samenleving.

Bericht van de Russen

Op 22 juni werd een "Open Brief aan het Amerikaanse Congres", ondertekend door Prigozhin zelf, op internet gepubliceerd. De Rus probeert retorisch de beschuldigingen tegen hem te weerleggen. Welke doelwitten koos iemand die dicht bij Vladimir Poetin stond om kritiek te uiten op de Verenigde Staten?

Ten eerste bekritiseert hij de grondslagen van de Amerikaanse staat. "De basis van de Amerikaanse natie is dat in de 17e eeuw de eerste kolonisten naar Noord-Amerika kwamen, de inheemse bewoners vernietigden en hun eigen staat creëerden", merkt Prigozhin op.

Ten tweede benadrukt hij dat de VS zelf in hun buitenlands beleid geen aandacht schenkt aan de belangen van andere landen: 'Momenteel zijn de nationale belangen van de Verenigde Staten gebaseerd op het vernietigen van alle afwijkende meningen en het verspreiden van hun invloed over de wereld. Amerika vernietigt alles wat voldoet niet aan de nationale belangen van de Verenigde Staten. In totaal hebben de Verenigde Staten 41 oorlogen gelanceerd waarin miljoenen mensen zijn omgekomen. Het omvat het onceremonieuze en ongerechtvaardigde gebruik van kernwapens in Hiroshima en Nagasaki. Het belangrijkste nationale belang van de Verenigde Staten Staten is de vernietiging van vreemde culturen en de slavernij van andere volkeren ".

Ten derde merkt hij op dat de VS zelf zich bemoeit met de zaken van andere landen en het grootste leger ter wereld heeft, waarvan een groot deel zich buiten de VS bevindt: "Om de nationale waarden van andere landen te vernietigen, inclusief hun gebruiken en cultuur. , mengen de Verenigde Staten zich regelmatig in politieke processen en verkiezingen over de hele wereld, openen schaamteloos de deuren van ambassades en presidentiële kantoren, creëren wetteloosheid en herschrijven wetten voor zichzelf om hun belangen te behartigen, "- schrijft Prigozhin.

"De militaire aanwezigheid van de VS in het buitenland is vele malen groter dan buitenlandse militaire missies vanuit enig ander land ter wereld en telt ongeveer 300,000 mensen", beweert de Russische zakenman.

Ten slotte is het volgens hem helemaal niet nodig om de Amerikaanse bevolking te verdelen. Het is al gefragmenteerd.

"Ondanks het feit dat de Verenigde Staten het rijkste land ter wereld zijn, leven de gekleurde bevolking of de meerderheid van de Amerikanen niet beter dan de gewone inwoners van het Russische achterland", zegt Putin's Chief.

Zwakke punten

Yevgeniy Prigozhin wijst op de zwakheden van de moderne Amerikaanse samenleving en de Amerikaanse staat. Het inkomensverschil tussen zwarte en blanke Amerikanen is inderdaad schokkend. Andere landen zijn in toenemende mate ontevreden over unilaterale Amerikaanse acties. In Irak is het Amerikaanse leger al gevraagd om te vertrekken. De VS onder de Trump-regering in het Witte Huis hebben ruzie gemaakt met hun bondgenoten in Europa en Azië, en weigerden een multilateralisme in de politiek na te streven.

Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. Het buitenlands beleid van de VS is gebaseerd op het principe van Amerikaanse exclusiviteit, waarbij de VS alles kan doen, operaties kan uitvoeren waar ook ter wereld, zonder toestemming van de VN, alleen gebaseerd op binnenlandse antiterrorismewetgeving. Drone-aanvallen in het Midden-Oosten en Afrika zijn sinds de tijd van Barack Obama het favoriete wapen van de Amerikanen geworden.

Structureel racisme blijft een integraal onderdeel van de Amerikaanse samenleving, of het nu democraten of republikeinen aan de macht zijn. De Black Lives Matter-beweging ontstond na Ferguson in 2014, toen de VS werden geregeerd door een zwarte president, maar er is geen teken dat het leven van zwarte mensen echt belangrijker is geworden voor de politie.

Als commentaar op de uitspraken van Prigozhin, is het gemakkelijk om opzij te gaan, en dat is wat Amerikaanse politici meestal doen. Vandaar de verklaringen dat de Russen "raciale spanningen aanwakkeren" (https://bylinetimes.com/2020/06/11/how-the-kremlin-tries-to-play-us-protests/) of dat de Russen op de een of andere manier hielpen om Trump te kiezen.

Als ze dat proberen, gebruiken ze in feite de reeds bestaande problemen in de Verenigde Staten. Het is niet de schuld van de Russen dat zelfs in het rijke Minneapolis het gemiddelde inkomen van zwarte gezinnen nu 36,000 dollar bedroeg - slechts iets meer dan de helft van de 83,000 dollar die een typisch blank gezin in de stad heeft.

Het is hetzelfde in het buitenlands beleid. Russen, Chinezen, Iraniërs en anderen profiteren van de mislukkingen van de Verenigde Staten. Als de VS en de Europese NAVO-landen Muammar Gaddafi in 2011 niet hadden omvergeworpen en het vooruitzicht op een burgeroorlog hadden geopend, zou Libië geen Wagner-huursoldaten hebben gehad - er zou gewoon geen baan voor hen zijn.

Je kunt Yevgeniy Prigozhin nauwelijks een vriend van de VS noemen. Hij en anderen zoals hij gebruiken graag de kritiek van de Verenigde Staten om de positie van Amerikanen in de strijd om de grootmachten te ondermijnen. Dergelijke mensen zijn echter van onschatbare waarde voor de Amerikanen zelf. Net als oppositiepartijen in democratische samenlevingen in hun kritiek op de regerende partijen, helpen tegenstanders van de Verenigde Staten in hun kritiek op de Amerikaanse standpunten in het land en op het wereldtoneel de kwetsbare punten van het Amerikaanse staatssysteem te ontdekken.

De Verenigde Staten zullen ofwel conclusies trekken uit deze kritiek en beginnen te veranderen, ofwel starheid tonen door interne en externe misverstanden in verband te brengen met de intriges van hun vijanden in de beste tradities van totalitaire machten. De laatste strategie heerst nog steeds in de VS, waar aanhangers van Trump raciale protesten uitsluitend toeschrijven aan de plannen van George Soros, en democraten worden beschreven als de marionetten van China. Democraten reageren daarop door Trump voortdurend met Rusland te verbinden. Dit alles voegt echter alleen maar punten toe aan Amerikaanse critici zoals Prigozhin.

EU

Week vooruit: de staat waarin we ons bevinden

gepubliceerd

on

Het grote decor van deze week is de 'State of the EU' (SOTEU) toespraak van voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, tot het Europees Parlement in Straatsburg. Het is een verwaandheid geleend van de VS, wanneer de president van de Verenigde Staten het Congres aan het begin van elk jaar toespreekt en zijn (en het is tot nu toe altijd een hij geweest) plannen voor het komende jaar uiteenzet. 

Ik sta altijd versteld van het Amerikaanse zelfvertrouwen en het bijna onverwoestbare geloof dat Amerika de grootste natie op aarde is. Hoewel denken dat je gewoon geweldig bent een plezierige gemoedstoestand moet zijn, doet de hachelijke toestand van de VS op zoveel niveaus me op dit moment denken dat de overdreven kritische blik die Europeanen op hun lot werpen een gezonder perspectief kan zijn. Toch zou het soms fijn zijn als we de vele voordelen van de EU zouden erkennen en wat meer 'Europees en trots' zouden zijn.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel interesse SOTEU uitoefent buiten degenen die het meest betrokken zijn bij de activiteiten van de EU. In de regel gaan Europeanen, afgezien van een kleine groep van de meest vrome mensen, niet rond met bukken over hoe gewoon bloeiend de EU is, of in het algemeen enthousiast zijn over haar richting. Hoewel we misschien hebben nagedacht over het contrafeitelijke scenario, heeft het VK elke EU-burger een zeer grimmige blik gegeven van "wat als?" 

advertentie

Als we kijken naar waar de wereld zich bevindt, ziet de EU eruit alsof ze gezonder is dan de meeste - dit heeft dit jaar ook een letterlijke betekenis, we zijn waarschijnlijk het meest gevaccineerde continent op aarde, er is een ambitieus plan om onze economie een boost te geven de pandemische malaise en het continent heeft zijn kin uitgestoken en besloten niets minder te doen dan de wereld leiden bij het aanpakken van klimaatverandering. Persoonlijk voel ik een grote golf van hoop uit het feit dat we collectief besloten lijken te hebben dat het genoeg is met degenen binnen de EU die terug willen vallen op democratische waarden en de rechtsstaat. 

Deze week komen er verschillende voorstellen van de Commissie: Vestager presenteert het plan voor 'Europe's Digital Decade'; Borrell zal de plannen van de EU voor banden met de Indo-Pacifische regio uiteenzetten; Jourova zal het plan van de EU voor de bescherming van journalisten uiteenzetten; en Schinas zullen het EU-pakket over de respons op noodsituaties op gezondheidsgebied en paraatheid presenteren. 

Het is natuurlijk een plenaire zitting van het Parlement. Behalve over SOTEU zullen de humanitaire situatie in Afghanistan en de betrekkingen van de EU met de Taliban-regering worden besproken; mediavrijheid en de rechtsstaat in Polen, de Europese gezondheidsunie, de Europese blauwe kaart voor kennismigranten en LGBTIQ-rechten staan ​​allemaal ter discussie.

advertentie

Verder lezen

EU

Week vooruit: een gewaarschuwd mens is een gewaarschuwd mens

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič zal op woensdag (8 september) het tweede jaarlijkse strategische toekomstverslag van de Commissie presenteren. Het rapport komt een week voor de jaarlijkse 'State of the EU'-toespraak van de voorzitter van de Commissie. Het initiatief maakt deel uit van een poging om ervoor te zorgen dat de EU veerkrachtig is in het aangezicht van uitdagingen, maar ook in staat is zich voor te bereiden door een vooruitziende blik te verankeren in alle aspecten van beleidsvorming. Het 2021-rapport zal kijken naar structurele wereldwijde megatrends in de richting van 2050 die de EU zullen beïnvloeden, en zal gebieden identificeren waar de EU haar mondiale leiderschap zou kunnen versterken. 

Op dinsdag (7 september) zal commissaris Hahn een persconferentie houden over de goedkeuring van het kader voor groene obligaties, de EUGBS (de Europese norm voor groene obligaties) wil een "robuust instrument zijn om aan te tonen dat zij legitieme groene projecten financieren die in overeenstemming zijn met de EU-taxonomie".

Parlement

advertentie

Europe fit for the Digital Age Executive Vice President en Competition Commissioner Margrethe Vestager zal (6 september) in het parlement bijeenkomen met de voorzitters van vijf commissies (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) voor een gedachtewisseling over de digitale agenda. 

Het Comité voor de rechten van de vrouw en de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan zullen bijeenkomen om de situatie van vrouwen- en meisjesrechten te bespreken.

De speciale commissie kankerbestrijding komt op donderdag (9 september) bijeen om de uitwisseling van gezondheidsgegevens en de digitalisering op het gebied van kankerpreventie en -zorg te bespreken, evenals een update over de uitvoering van de EU-strategie voor chemische stoffen voor duurzaamheid in de context van kankerpreventie.

advertentie

De Subcommissie veiligheid en defensie zal de situatie in Afghanistan bespreken, evenals een studie over 'EU paraatheid en reacties op chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen' en Sven Mikser MEP (S&D, EE) ontwerprapport over ' Uitdagingen en vooruitzichten voor multilaterale massavernietigingswapens, wapenbeheersing en ontwapeningsregimes'. 

Rechtbank

Het Hof van Justitie van de Europese Unie zal zich uitspreken over de terugvordering van 2.7 miljard euro van het VK omdat het er niet in is geslaagd een op risico's gebaseerde benadering van douanecontrole in te voeren, ondanks herhaalde waarschuwingen van OLAF, het onafhankelijke fraudebestrijdingsbureau van de EU. Het uitblijven van een oplossing voor dit probleem betekende ook dat EU-fabrikanten moesten concurreren met ondergewaardeerde goederen die via de EU de EU binnenkomen. Het cijfer van OLAF heeft betrekking op de jaren 2011-2017. Andere belangrijke uitspraken worden verwacht op het gebied van asiel (C-18/20, C-768/19).

Raad

De ministers van Landbouw en Visserij zullen informeel bijeenkomen van 5 tot 7 uur. De ministers van Economische Zaken en Financiën zullen op 6 september een informele bijeenkomst per videoconferentie hebben en op 10-11 opnieuw een informele bijeenkomst. Zoals gebruikelijk zal de Eurogroep bijeenkomen voorafgaand aan de inclusieve vergadering op 10. 

ECB

De Europese Centrale Bank zal donderdag haar reguliere maandelijkse vergadering houden, nu de inflatie de doelstelling van 2% overschrijdt, zullen alle ogen gericht zijn op wat de ECB vervolgens gaat doen.

Tunesië

EU-hoge vertegenwoordiger Josep Borrell brengt vrijdag (10 september) een bezoek aan Tunesië. In juli ontsloeg de Tunesische president Kais Saied de premier en vermoedde hij dat het parlement noodbevoegdheden zou inroepen in het licht van demonstraties over economische tegenspoed en een toename van Covid-19-gevallen. De EU heeft Tunesië opgeroepen zijn grondwet en de rechtsstaat te respecteren . 

Verder lezen

EU

Terug naar school, blik van EU Reporter op de komende week

gepubliceerd

on

Voor degenen onder jullie die een verkwikkende zomervakantie hebben weten te ontsnappen, goed gedaan, jullie zullen het nodig hebben. De komende periode wordt (weer) een drukke periode. 

Veel wetgeving is begonnen aan zijn wetgevende reis door de complexe besluitvormingsmachine van de EU, met veel zeer vlezige voorstellen op weg om in plakjes, blokjes en kruiden te worden gesneden, en uiteindelijk in de pan van het bemiddelingscomité te worden gegooid om om vijf uur 's ochtends te worden gepresenteerd door een wazige politicus als een zwaarbevochten triomf van het voorzitterschap. Tot de groten behoren de klimaatvoorstellen Digital en 'Fit for 55'. De klimaatvoorstellen beloven bijzonder kwetsend te zijn, aangezien er al overeenstemming is bereikt over de 'Klimaatwet' waarin koolstoftoezeggingen zijn vastgelegd; het vinden van een definitieve balans tussen de voorstellen zal een tot nu toe onbekende omvang vergen.

De Brusselse ringweg was in augustus vrij sluimerend totdat de catastrofale gebeurtenissen in Afghanistan 20 jaar westerse interventie tot een minder dan triomfantelijke, paniekerige en roemloze exit brachten. Het 'Westen' ligt in een gescheurde puinhoop, met vertrouwen op een historisch dieptepunt. De commissie-von der Leyen presenteerde zich als een 'geopolitieke', de regering van Biden verklaarde 'America's back!' - en toch zijn we hier. Een ding dat ik heb geleerd, is dat dingen nooit zo erg zijn dat ze niet erger kunnen worden. De triomf van de Taliban en de brute herinnering dat ISIS niet is verdwenen, zal steun bieden aan degenen die hun idealen elders steunen. Het is geen mooi plaatje, maar Europa en het bredere 'Westen' moeten de moed hebben van zijn betere zelf dat de rechten, democratie, de rechtsstaat en welvaart verdedigt, zowel in binnen- als buitenland. 

advertentie

Volgende week komen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie bijeen voor informele raden om de nasleep van de recente gebeurtenissen te bespreken. De ernstige instabiliteit dichter bij huis in onder meer Noord-Afrika, Libanon en Wit-Rusland en natuurlijk Afghanistan.

De ministers van Defensie zullen bijeenkomen om het Strategisch Kompas van de EU te bespreken, het streven is om tegen november een volledig document te hebben; recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat de EU meer verantwoordelijkheid en gecoördineerde actie op het gebied van veiligheid en defensie moet nemen.

Op dinsdag (31 augustus) zal er een buitengewone vergadering zijn van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, die zullen samenkomen om te bespreken hoe zij zullen omgaan met de onvermijdelijke verplaatsing van mensen uit Afghanistan, hervestiging in de EU, en ook om de buurlanden te steunen die al miljoenen vluchtelingen opgenomen die meer financiële steun nodig hebben.

advertentie

Rechtsstaat

Het is moeilijk om een ​​baken te zijn voor de rechtsstaat in het buitenland, als je eigen constituerende delen vrolijk de normen verscheuren, wat me naar Polen en Hongarije brengt waar de staat van stasis gedurende de zomer is gebleven.

Von der Leyen wees Europarlementariërs en juridische experts af in een brief van vijf pagina's waarin werd vermeld hoe Hongarije zes van de acht rechtsstatelijke beginselen had geschonden die verband houden met de besteding van de EU-begroting en daarom de onlangs ingevoerde 'rule of law conditionaliteit' zou moeten activeren mechanisme om misbruik van middelen te voorkomen. Von der Leyen schreef dat de leden van het Europees Parlement niet genoeg bewijs hadden geleverd voor de inbreuken en dat de Commissie "niet naar behoren is opgeroepen om op te treden".

Polen's dag van afrekening op 16 augustus was een non-event, met verdere prevariatie van het hoofdkwartier van de Commissie. Je kunt niet anders dan denken dat er iemand in de juridische dienst van de Commissie is die het citaat van Douglas Adams aan de muur heeft hangen: “Ik hou van deadlines. Ik hou van het suizende geluid dat ze maken als ze voorbij gaan.”

De Commissie schopte het blik op de weg terwijl ze de reactie van Polen "lezen en analyseren". Vice-president Jourova zal op maandag (30 augustus) Polen bezoeken. De geluiden van de minister van Justitie Zbigniew Ziobro zijn niet bemoedigend, die onlangs tweette dat de EU verwikkeld is in een "hybride oorlog" tegen de EU. 

Ondertussen blijft Slovenië haperen bij het voordragen van openbare aanklagers bij het Europees Openbaar Ministerie, terwijl de Sloveense premier Jansa benoemingen blokkeert.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending