Verbind je met ons

Veetransporten

Europarlementariërs stemmen voor nieuwe onderzoekscommissie over #AnimalTransport

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (19 juni) is het EU-Parlement overweldigend stemde vóór van de oprichting van een Enquêtecommissie diertransport. Compassion in World Farming en VIER VOETERS zijn verheugd met het resultaat van de stemming. Op dit moment handhaven de EU-lidstaten de EU-wetgeving, die bedoeld is om de miljoenen landbouwhuisdieren die duizenden kilometers worden vervoerd om te worden geslacht, gefokt of verder vetgemest, jaarlijks te beschermen.

De EU moet een aantal langdurige problemen oplossen die verband houden met de uitvoering van de EU-wetgeving inzake het vervoer van dieren, waaronder overbevolking, het niet verstrekken van de vereiste rustpauzes, voedsel en water, vervoer bij extreme hitte, vervoer van ongeschikte dieren en onvoldoende strooisel .

Het besluit van het EU-Parlement volgt op een golf van acties van het maatschappelijk middenveld en de EU-instellingen, die rode vlaggen op dit onderwerp opwerpen. De recente EU-Commissie 'Farm To Fork'-strategie stelt duidelijk dat de Europese Commissie voornemens is de wetgeving inzake het vervoer van dieren te herzien. In december vorig jaar benadrukte de Raad van de EU dat er 'duidelijke tekortkomingen en inconsistenties blijven' met betrekking tot de uitdagingen van het langeafstandsvervoer in zijn conclusies over dierenwelzijn.

Hoofd van medeleven van World Farming EU Olga Kikou zei: “De stemming van het Parlement om de gruweldaden van het dierenvervoer onder de aandacht te brengen, geeft hoop. Elk jaar worden miljoenen boerderijdieren levend vervoerd op lange en gruwelijke reizen, vaak in smerige omstandigheden, benauwd en vaak vertrappen. In de zomer worden ze vervoerd in vernietigend hoge temperaturen, uitgedroogd en uitgeput. Sommigen van hen komen om. Voor velen zijn dit de laatste martelende uren voordat ze het slachthuis bereiken. De EU-wetgeving moet dieren beschermen tegen dergelijk lijden, maar de meeste EU-landen voldoen niet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot vervoer en staan ​​toe dat dergelijke wreedheid blijft bestaan. Dit moet stoppen. De EU moet eindelijk het aantal en de totale transportduur verminderen en een einde maken aan de export van dieren buiten de EU-grenzen. "

VIER VOETERS directeur van het Europees Beleidsbureau Pierre Sultana zei: “Het besluit van vandaag is een mijlpaal voor het dierenwelzijn. Het Parlement heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om dierenleed tijdens transport aan te pakken. Systematische overtredingen tijdens het transport van dieren worden al jaren bekritiseerd. De enquêtecommissie zal onderzoek doen naar schendingen van en wanbeheer van de diertransportverordening door de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Het Parlement vervult daarmee als rechtstreeks gekozen vertegenwoordiging van de Europese burgers zijn belangrijkste taak, namelijk het uitoefenen van democratisch toezicht en controle. Dit is een duidelijk teken voor de lidstaten en de Europese Commissie om meer te doen om dierenleed te voorkomen en de EU-regelgeving te handhaven. "

  1. De voorstel is door de Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement op 11 juni ingediend. Tijdens de vorige zittingsperiode keurde het Europees Parlement een uitvoeringsverslag over levend vervoer goed en concludeerde het dat er inderdaad een enquêtecommissie voor levend vervoer nodig was (2018/2110 (INI), Punt 22). Volgens het overzicht van de Europese Commissie auditverslagen over het vervoer van dieren door land- en bij zeezichten, er is wijdverbreide niet-naleving en regelmatig falen door de autoriteiten van de lidstaten om deze wet te handhaven. De Europese Rekenkamer concludeerde ook in haar verslag over de uitvoering van dierenwelzijnswetgeving die tijdens het vervoer "aanhoudt op bepaalde gebieden die verband houden met welzijnsproblemen".
  2. De enquêtecommissie is een onderzoeksinstrument dat het EU-parlement kan instellen om dringende maatschappelijke kwesties aan te pakken. Zo heeft het EU-Parlement in het verleden wetgevende bewoordingen speciale commissies ingesteld in de nasleep van de LuxLeaks en gekkekoeienziekteschandalen.
  3. Compassie in de wereldlandbouw zet zich al meer dan 50 jaar in voor het welzijn van landbouwhuisdieren en voor duurzaam voedsel en landbouw. We hebben meer dan een miljoen supporters en vertegenwoordigingen in elf Europese landen, de VS, China en Zuid-Afrika. Ons EU-bureau zet zich in voor het stopzetten van het gebruik van wrede kooisystemen, het verminderen van onze consumptie van dierlijke producten, het stopzetten van het transport van levende dieren over lange afstand en de export van levende dieren buiten de EU, en van hogere dierenwelzijnsnormen, ook voor vissen .
  4. VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren onder menselijke invloed, die lijden onthult, dieren in nood redt en beschermt. VIER VOETERS, opgericht door Heli Dungler in 1988 in Wenen, richt zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, boerderijdieren en wilde dieren die in ongepaste omstandigheden worden gehouden, evenals in ramp- en conflictgebieden. Met duurzame campagnes en projecten biedt VIER VOETERS snelle hulp en langdurige bescherming voor lijdende dieren.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending