Verbind je met ons

EU

#RussiaToday bereidt een hybride aanval op Letse media voor

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Toen enige tijd geleden bedrieglijke advertenties online verschenen met populaire Letse artiesten en beroemdheden die reclame maakten voor cryptocurrencies, leek het erop dat het gewoon een verveelde hipster was die plezier had. Deze onzin is echter in feite een complexe aanval die wordt voorbereid door het Russische overheidsmedianetwerk Rusland vandaagen haar journalisten tegen de Letse media en de Letse staat. Neatkarīgā heeft nu onze staatsveiligheidsdiensten gewaarschuwd, schrijft NRA-journalist Imants Viksne.

Wanneer de bestelling wordt afgegeven - hetzij rechtstreeks uit het Kremlin of een ondergeschikte structuur in Letland - worden de Letse mediakanalen van het internet losgekoppeld en vervangen door nep-avatars die visueel identiek zijn maar radicaal verschillen in hun inhoud. Ze zullen niet langer betrekking hebben op bitcoins of kortlopende leningen, maar in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de Letse staat bedreigen, mensen bedriegen en ertoe aanzetten de staat schade toe te brengen, en angst en paniek zaaien onder het publiek.

De bron van Neatkarīgā is een Russische journalist, en dit is zijn verklaring:

advertentie

"Instellingen met banden met Rusland vandaag onderhouden van een netwerk van informatiekanalen in de Letse taal. Het systeem wordt latent bewaard en zal volledig worden vrijgegeven wanneer het nodig is of wanneer een bestelling wordt ontvangen van Rusland vandaag om specifieke informatie of desinformatie te verspreiden. ”

Als dit gebeurt, zien we Renārs Kaupers, Benita Sadauska of zelfs onze premier dingen zeggen die ze zelf nooit zouden zeggen. De scripts worden gemaakt door mensen die loyaal zijn aan de staat en die Lets spreken en voor dit doel zijn gerekruteerd. De onafhankelijke bron bevestigde dat dit verschillende werkloze journalisten in Letland zijn die afkomstig zijn uit de Russische media-omgeving.

Het is interessant dat de Russische ambassade haar interesse in journalisten niet eens verbergt. In februari hield ambassadeur Yevgeniy Lukyanov een persconferentie waarin een Russische journalist tekeer ging over Letse banken die weigerden hem hun diensten te verlenen. De reden hiervoor was een strafzaak die door de staatsveiligheidsdienst was aangespannen tegen eigenaren van het bedrijf Baltijas Mediju Alianse voor het overtreden van sancties opgelegd door de Europese Unie.

advertentie

De Russische ambassadeur beloofde toen dat "Moskou niet stil zal blijven zitten wanneer een journalist wordt mishandeld".

Het propagandamondstuk van het Kremlin Spoetnik publiceerde vervolgens een artikel hierover en haalde de ambassadeur aan:

"Natuurlijk zullen we journalisten beschermen. We zullen een beroep doen op internationaal recht en intergouvernementele overeenkomsten tegen landen die journalisten beperken. We zullen eisen dat Letland terugkeert naar de overeenkomsten die het heeft ondertekend. Maar er is weinig hoop dat dit zal helpen omdat er dubbele standaarden zijn. Waar het om gaat is wiens "klootzak" we het hebben - als het een Let is, dan is hij onze "klootzak", maar als hij een buitenlander is, dan spijt het me. Zoals ze zeggen, je had pech dat je als Rus geboren bent, 'zei de ambassadeur.

Het lijkt erop dat Rusland nu is begonnen met het in dienst nemen van zijn eigen "klootzakken".

Neatkarīgā en de website nra.lv ook een duplicaat online hebben dat moeilijk te volgen is en het adres ervan verandert. Eerder werden voor de websites primitieve versies van dergelijke klonen gerapporteerd jauns.lv als re.tv. Er is geen andere verklaring dan kwaadaardige bedoelingen, omdat we kwaliteitsjournalistiek vertegenwoordigen en onze lezers nooit vragen om ervoor te betalen. Al onze materialen zijn gratis, de enige vereiste is het aangeven van een juiste bron. Er is veel werk gestoken in het maken van deze avatars en veel werk betekent ook veel geld. Het creëren van nep-mediakanalen en deze in een latente staat houden is duidelijk vereist opdat de lezers de nep-uitlaat kunnen herkennen wanneer de genoemde aanval plaatsvindt.

Momenteel zijn er alleen nepmediakanalen, maar het is heel goed mogelijk dat dezelfde aanpak wordt gebruikt om kopieën van staatsinstellingen te maken. Netkarīgā is ervan overtuigd dat deze informatie moet worden doorgestuurd naar de Staatsveiligheidsdienst, het Ministerie van Defensie, de Kanselarij en het NAVO-Centrum voor strategische communicatie. Vertegenwoordigers van deze instellingen waren het erover eens dat deze informatie zorgwekkend is en stuurden deze naar hun deskundigen voor verder onderzoek.

Deze analyse vertegenwoordigt de mening van de auteur. Het maakt deel uit van een breed scala aan verschillende meningen die zijn gepubliceerd door, maar niet worden onderschreven door EU-verslaggever.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending