Verbind je met ons

EU

Wanneer de vossen van het Kremlin in blauwhelmen het kippenhok willen bewaken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergey Lavrov (foto) sprak de noodzaak uit om de capaciteiten van de CSTO-vredeshandhavers te vergroten, zodat zij een onderdeel kunnen worden van de VN-vredeshandhaving, schrijft Zintis Znotiņš.

De CSTO werd opgericht kort na de ineenstorting van de USSR en het Warschaupact om een ​​tegenmacht voor de NAVO te behouden.

De CSTO bestaat momenteel uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië, dat wil zeggen alle voormalige Sovjetrepublieken die in de belangen van Rusland zijn gebleven of om een ​​of andere reden in wezen afhankelijk zijn van Rusland. Het lijdt geen twijfel dat alle CSTO-lidstaten hetzelfde ideologische platform delen. Dus, wat zijn de militaire formaties van de CSTO die Lavrov zo graag wil laten deelnemen aan VN-vredesmissies?

advertentie

Rusland: 98e Airborne Division (Ivanovo), 31e Air Assault Brigade (Ulyanovsk); Kazachstan: 37e Air Assault Brigade, een marine-infanteriebataljon; Wit-Rusland: 1e Spetsnaz-brigade; en elk een bataljon uit Armenië, Kirgizië en Tadzjikistan. Er zijn plannen om de CSTO aan te vullen met eenheden van het Russische Ministerie van Noodsituaties en de speciale eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dergelijke eenheden worden ook geleverd door Wit-Rusland en Kirgizië. De CSTO heeft ook een Russische luchtvaarteenheid in Kirgizië.

Goed, maar wat zijn de plichten van de vredeshandhavers? Ze beschermen burgers, voorkomen conflicten actief, bestrijden geweld, bevorderen de veiligheid en geven overheidsinstanties de bevoegdheid deze taken op zich te nemen.

Wacht, Lavrov heeft een bijzonder gevoel voor humor, of ik krijg niets. De CSTO bestaat meestal uit moordenaars - soldaten of politieagenten die zijn opgeleid met als enig doel iemand snel te doden, maar nu worden ze tot vredeshandhavers gemaakt. Je zou ook kunnen aankondigen dat leeuwen en krokodillen nu zullen overschakelen op het eten van gras of dat een seriemoordenaar in een ziekenhuis is aangesteld als chirurg.

advertentie

De strijdkrachten van CSTO kunnen de taken van vredeshandhavers niet vervullen om de eenvoudige reden dat ze hier niet voor zijn opgeleid. Ze zijn opgeleid voor een heel ander doel.

Het is duidelijk dat de Russische strijdkrachten de dominante zijn in de CSTO. In die mate dat de CSTO in feite een door Rusland opgerichte organisatie is om haar belangen te dienen.

Laten we eens kijken naar enkele van de missies waarnaar Rusland zijn troepen heeft gestuurd. Slechts een paar gevallen.

Transnistrië: het conflict begon in 1990 in Sovjet-Moldavië, toen de Russisch sprekende minderheid van de regio Transnistrië zich scheidde en eenzijdig de onafhankelijkheid aankondigde.

Zuid-Ossetië: toen Georgië in 1991 weer onafhankelijk werd, probeerde het - onder leiding van Zviad Gamsakhurdia - de controle over zijn autonome gebieden te herwinnen. In Zuid-Ossetië veranderde dit in een oorlog van 1.5 jaar met ongeveer 1,000 slachtoffers. Het conflict escaleerde in 2008.

Beide conflicten braken uit omdat Rusland de oprichting van soevereine naties wilde voorkomen, dat wil zeggen dat deze landen de invloedssfeer van Rusland wilden verlaten.

Dit is nogal een bijzondere situatie, als je ernaar kijkt. Rusland was de reden voor het ontstaan ​​van deze conflicten, maar stuurde toen ook zijn vredesmacht naar dezelfde conflictgebieden.

Rusland wilde ook dat zijn vredeshandhavers naar conflictgebieden in Oekraïne werden gestuurd. In de hoogontwikkelde hybride oorlogvoering van Rusland zijn deze zogenaamde 'vredeshandhavers' een van de methoden om haar belangen in Oekraïne te bereiken zonder een conventionele aanval te lanceren.

Zoals we kunnen zien, is dit een oude Russische tactiek - om een ​​conflict te creëren en vervolgens de vredesmacht naar het conflict te sturen. Opgemerkt moet worden dat de USSR zich niet schaamde voor dezelfde benadering. De Sovjet-Unie veroorzaakte onrust en stuurde vervolgens haar troepen als "bevrijders" om de arbeiders te beschermen. Alles wat nieuw is, is gewoon goed vergeten oud, toch?

Het is zeer waarschijnlijk dat Rusland zelf zich er volledig van bewust is dat zijn "vredeshandhavings" -operaties er van buitenaf niet zo goed uitzien, dus zoekt het naar manieren om dit te verdoezelen. De CSTO is geen complete oplossing, omdat niemand ter wereld de organisatie als serieus beschouwt. Het volgende dat we moeten proberen, is "onder het dak van iemand anders te komen" - waarom gaan we niet all-in en proberen we deel uit te maken van de VN-vredeshandhaving?

Een interessante vraag komt bij me op: zijn deze pogingen om "vredeshandhavers" te worden verbonden met de conflicten die al door Rusland zijn veroorzaakt, of met conflicten die ons nog moeten worden aangedaan?

Ik vind dat de VN duidelijk moet stellen dat landen die agressie plegen tegen andere landen niet kunnen deelnemen aan vredesoperaties, omdat we anders in een situatie zouden verkeren waarin we besluiten een vos te sturen om ons kippenhok te bewaken.

De standpunten in het bovenstaande artikel zijn die van de auteur alleen en vertegenwoordigen geen enkele EU Reporter houding.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending