Verbind je met ons

EU

De ontvoering van de westerse vrijheid

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Silvia Romano (foto), de Italiaanse NGO-vrijwilliger die 18 maanden in Somalië in gevangenschap verbleef, landde zondag (10 mei) op ​​de luchthaven Ciampino in Rome, gekleed van top tot teen in volledig islamitisch gewaad. Het feit dat de 25-jarige vrouw - die in november 2018 werd ontvoerd door Al-Shabab-terroristen in Kenia, waar ze werkte namens de Italiaanse liefdadigheidsinstelling Africa Milele, bij een lokaal weeshuis - terugkeerde naar huis in een hijab is reden tot ongerustheid, geen uitdrukking van vrijheid van godsdienst, schrijft Fiamma Nirenstein. 

De radicaal-islamitische wereld waarin het ontvoerde Italiaanse meisje tijdens haar gevangenschap werd geïndoctrineerd, staat haaks op de westerse waarden waarop ze is opgegroeid. De mantra komt erop neer de dood op een hoger plan te plaatsen dan het leven, en vrouwen, niet-moslims en "afvalligen" te onderwerpen. 'Ik heb me uit eigen vrije wil tot de islam bekeerd', zei Romano toen ze uit Mogadishu van boord ging. Dit is twijfelachtig. Het is meer aannemelijk dat het ‘Stockholm-syndroom’ erachter zit dat zij moslim is geworden. Dat zal 536 dagen lang door islamistische terroristen worden vastgehouden - vooral misschien voor idealistische jongeren uit het Westen die voor "goede doelen" naar de Derde Wereld reizen en foto's van zichzelf, omringd door kansarme kinderen, op sociale media posten. Romano - wiens vrijlating werd verkregen door middel van nauwgezette inspanningen van de Italiaanse en Turkse inlichtingendiensten en beveiligd met vier miljoen euro losgeld - werd niettemin verdedigd tegen haar ontvoerders.

Ze behandelden haar goed, zei ze, terwijl ze hun problematische praktijken met betrekking tot vrouwen slechts lichtelijk erkenden. Deze omvatten het onderwerpen van de leden van haar geslacht aan slagen en marteling; ze veranderen in seksredden; en ze gebruiken om nakomelingen te verschaffen aan 'krijgers' - trotse moeders van terroristische kinderen. Door de bossen en onverharde wegen tussen Kenia en Somalië vervoerd, in de handen van een troep moordenaars - dat zijn de al-Shabab-mannen zeker - zou ze misschien met een van haar ontvoerders zijn getrouwd. Als dat zo is, zou hij een van de 7,000-9,000 leden van de organisatie zijn wiens oprichtingshandvest straffen bevordert zoals ledemaatamputatie voor diefstal en steniging voor overspel. Het stelt ook als doel de komst van de wereldwijde islam - een streven waarvoor ze bereid zijn te sterven en massamoord te plegen.

advertentie

Al-Shabab - die routinematig zelfmoordterroristen rekruteert voor zijn missies - heeft zo veel gruweldaden begaan dat het onmogelijk is ze allemaal op te sommen. Maar de paar volgende voorbeelden die in je opkomen, zijn voldoende om de bloeddorst van de groep te illustreren. Deze omvatten: de bomaanslag in Mogadishu in oktober 2017 waarbij 500 doden vielen; de slachting in januari 2016 van 180-200 Keniaanse soldaten op een militaire basis in Somalië; het bloedbad van april 2015 op het Garissa University College in Kenia, waarbij 148 voornamelijk christelijke studenten werden gedood; en de aanslag in september 2013 op het winkelcentrum Westgate in Nairobi, waarbij 67 mensen omkwamen. Het is niet duidelijk of de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio op de hoogte waren van Romano's identiteitsverandering toen ze naar het vliegveld gingen om haar te begroeten en de overwinning van haar vrijlating te vieren. In ieder geval hadden ze voorbereid moeten zijn met opmerkingen om de propaganda die de jonge vrouw uitsprak te voorkomen, vrijwillig of uit getransformeerde domheid.

Vrijheid van godsdienst mag geen mantel zijn voor verderfelijke politieke ideologieën. Als Italiaans staatsburger en dochter van democratie heeft Romano het recht om zich te bekeren - een recht dat niet zou worden verleend door radicale islamitische regimes. Maar zij en haar aanhangers mogen niet vergeten dat ze door haar land is gered, juist omdat het een vrije democratie is.

Evenmin is de islam van Al-Shabab slechts een religie zoals elke andere. Het behoort tot "Dar al-Harb" (het huis van oorlog), in plaats van "Dar al-Islam" (het huis van vrede). Met andere woorden, het is de vijand van de waarden die Romano hoog in het vaandel heeft staan. Zowel Conte als Di Maio hadden dan ook de waarden moeten herhalen in de naam waarvan Romano werd gered, niet verlegen om de verantwoordelijken voor haar beproeving aan de kaak te stellen. Ze hadden immers moeten aankondigen dat laatstgenoemden geen plaats hebben in Italië. Hun onvermogen om dit te doen, toont de manier waarop westerse leiders de terroristische islam niet echt willen confronteren; ze houden er niet eens van om de woorden 'islam' en 'terrorisme' in één adem uit te spreken.

advertentie

Als gevolg hiervan is Romano een voertuig geworden voor de verkeerde boodschap. In plaats van de vrijheid van radicaal-islamistische slavernij te vertegenwoordigen, blijft ze een instrument voor de verspreiding van Al-Shabab-propaganda die in heel Europa zal klinken. De les is dat terrorisme loont, zowel letterlijk in de vorm van contant geld, als figuurlijk als methode. Elke glimlach flitste door een regeringsfunctionaris bij het zien van Romano in een hoofddoek, voegt een nieuwe wond toe aan het hart van de westerse vrijheid.

Journalist Fiamma Nirenstein was lid van het Italiaanse parlement (2008-13), waar ze vice-voorzitter was van de Commissie buitenlandse zaken in de Kamer van Afgevaardigden. Ze was lid van de Raad van Europa in Straatsburg en richtte de commissie voor het onderzoek naar antisemitisme op en zat ze voor. Als oprichtend lid van het internationale Friends of Israel Initiative heeft ze 13 boeken geschreven, waaronder Israël is ons (2009). Momenteel is ze fellow bij het Jerusalem Center for Public Affairs.

De meningen in dit artikel zijn die van de auteur alleen en vertegenwoordigen niet de mening van EU Reporter.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending