Verbind je met ons

EU

#Rusland opnieuw betrapt bij pogingen om buitenlandse burgers te vergiftigen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 10 mei kwamen Tsjechische mediakanalen (de krant Seznam Pravdy 1 en de tv-zender CT1 2) onthulden dat ze in het bezit zijn gekomen van informatie dat een Russische burger die in het land was aangekomen om twee Tsjechische functionarissen te vergiftigen, in feite het hoofd is van de soft power-machine van het Kremlin, Rossotrudnichestvo Andrej Konchakov, schrijft Janis Makonkalns, Letse freelance journalist en blogger.

Voordien lekte er informatie naar Tsjechische media 3 dat op 14 maart een Russische spion per vliegtuig in Praag was aangekomen en vanwege zijn diplomatieke status vrijelijk ricin in zijn koffer kon vervoeren. Later werd deze persoon, nu geïdentificeerd als Konchakov, in een diplomatiek voertuig begeleid naar de Russische ambassade in Praag.

De Tsjechische inlichtingendiensten waren op de hoogte van dit gebeuren, maar uit angst om een ​​diplomatiek schandaal met Moskou te veroorzaken. Konchakovs koffer werd niet onderzocht op de luchthaven.

In plaats daarvan besloten Tsjechische inlichtingenofficieren om persoonlijke beveiliging te regelen voor de potentiële slachtoffers van de moord - burgemeester van Praag Zdenek Hrib en hoofd van het 6e district Ondrey Kolar van Praag. 4 Beide mannen waren verantwoordelijk voor de verwijdering van het standbeeld van maarschalk Ivan Konev, wat een ongekende woede uit Moskou veroorzaakte.

advertentie

Tsjechische media hebben Konchakov meerdere keren in verband gebracht met activiteiten van Russische inlichtingendiensten 5, en deze twijfels zijn waarschijnlijk gerechtvaardigd, omdat organisaties als Rossotrudnichestvo hebben altijd gediend met de behoeften van Russische spionnen en invloedsagenten.

Het is interessant dat dit niet de eerste keer is dat Russische spionnen diplomatieke dekking gebruiken om buitenlanders te vergiftigen. Ik zal eraan herinneren dat Bulgarije in januari drie Russische spionnen heeft aangeklaagd voor de moord op de lokale wapenfabrikant Emilian Gebrev. 6 Later werd ontdekt dat de spionnen banden hadden met de Russische GRU elite-eenheid 29155. 7 Leden van deze eenheid waren eerder in verband gebracht met de poging tot staatsgreep in Montenegro 8 en de vergiftiging door de voormalige Russische spion Sergey Skripal in 2018. 9

Het moet gezegd worden dat Letland enige tijd geleden, in 2012, ook Rusland's voorkeur ervoer voor het aanvallen van buitenlandse burgers toen de lokale journalist Leonīds Jākobsons zwaar gewond raakte door twee onbekende mannen.

advertentie

De aanvallers, die in het Russisch communiceerden, onderschepten de journalist - die fel kritiek had op Moskou en lokale pro-Kremlin-politici - samen met zijn zoon in een trappenhuis, sloeg ze neer en gebruikte een mes om een ​​opzettelijk litteken op het gezicht van de journalist achter te laten. 10

Jākobsons wist zeker dat de aanval rechtstreeks verband hield met zijn professionele activiteiten. Voorafgaand aan de aanslag publiceerde de journalist op de website kompromat.lveen e-mailgesprek tussen burgemeester van Riga Nils Ušakovs en adviseur bij de Russische ambassade Aleksandr Khapilov, die officieus werd beschouwd als een Russische inlichtingenofficier. 11 Het valt niet uit te sluiten dat de aanval op Jākobsons in 2012 ook door de Russische inlichtingendiensten is uitgevoerd.

De afgelopen jaren is gebleken dat de Russische inlichtingendiensten nog agressiever en schaamtelozer zijn geworden. Als voorheen alleen Russische burgers zich zorgen hoefden te maken dat ze door het Kremlin zouden worden gestraft, nu lijkt het erop dat de hele wereld alert moet blijven.

Het meest absurde van dit alles is dat, ondanks talloze gevallen van Russische spionnen die zich schaamteloos bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van verschillende Europese landen, de regeringen van deze landen relatief normale betrekkingen met het officiële Moskou blijven onderhouden en hun uiterste best doen om te vermijden elke diplomatieke confrontatie met Rusland.

Tsjechië en zijn president Miloš Zeman vormen hierop geen uitzondering - nadat een Russische spion probeerde de burgemeester van de hoofdstad van Tsjechië te vergiftigen, kondigde de president trots aan dat hij Vladimir Poetin heeft beloofd dat hij de opnieuw geplande Victory Day-parade in Moskou zal bijwonen, die zal plaatsvinden in September dit jaar. 12

Quo vadis Europa?

1 https://www.seznamzpravy.cz/clanek / mluvili-jsme-se-spionem-kvuli-nemuz-maji-cesti-politici-policejni-ochranu-104606

2 https://www.ceskatelevize.cz / porady / 10117034229-168-hodin / 220452801100510 /

3 https://www.respekt.cz/tydenik / 2020/18 / muz-s-ricinem

4 https://www.theguardian.com/wereld / 2020 / apr / 27 / praag-burgemeester-onder-politie-bescherming-te midden van rapporten-Russisch-plot-zdenek-hrib

5 https://www.rferl.org/a/media-uit-russisch-in-vermeende-plot-to-poison-tsjechisch-ambtenaren-met-ricine / 30606089.html

6 https://www.nytimes.com/2020/01/23 / wereld / europa /bulgarije-russische-agenten-vergif.html

7 https://www.nytimes.com/2019/10/08 / wereld / europa / unit-29155-russia-gru.html

8 https://www.nytimes.com/2016/11/26 / wereld / europa /vinger-gericht-naar-russen-invermeende coup-plot-in-montenegro.html

9 https://www.nytimes.com/2016/11/26 / wereld / europa /vinger-gericht-naar-russen-invermeende coup-plot-in-montenegro.html

10 https://www.tvnet.lv/5613808 / jakobsons-uzbrukums-saistits-ar-manu-profesionalo-Darbibu

11 https://jauns.lv/raksts/zinas / 161356-kapnutelpa-riga-sasauts-kompromatlv-zurnalisten-jakobsons

12 https://www.praguemorning.cz / president-zeman-zegt-wil-aanwezig-uitgesteld-overwinning-dag-feesten-in-rusland /

De meningen in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur en vertegenwoordigen niet EU Reporter In elk geval.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending