Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Commissie keurt compensatie aan energie-intensieve bedrijven in #Roemenië goed voor indirecte emissiekosten

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Commission has approved, under EU state aid rules, Romanian plans to partially compensate energy-intensive companies for higher electricity prices resulting from indirect emission costs under the EU Emission Trading Scheme (ETS).

The scheme will cover the period 2019-2020, with a provisional budget of approximately €291 million (RON 1397m). The measure will benefit companies active in Romania in sectors facing significant electricity costs and which are particularly exposed to international competition. The compensation will be granted through a partial refund of indirect ETS costs to eligible companies. The Commission assessed the measure under EU state aid rules, in particular its Richtsnoeren voor bepaalde staatssteunmaatregelen in het kader van de regeling voor de handel in broeikasgasemissierechten na 2012 and found that it is in line with the requirements of the Guidelines. In particular, the scheme will avoid an increase in global greenhouse gas emissions due to companies relocating to countries outside the EU with less stringent environmental regulation.

Bovendien concludeerde de Commissie dat de verleende steun beperkt is tot het noodzakelijke minimum. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de Commissie concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.56403.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending