Verbind je met ons

coronavirus

#Taiwan loopt voorop in #Coronavirus-respons

DELEN:

gepubliceerd

on

In het voorjaar van 2003 verspreidde het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) zich over het grootste deel van Oost-Azië. Taiwan werd zwaar getroffen door de SARS, met 73 burgers gedood, 346 besmet en meer dan 150,000 in quarantaine geplaatst, met de pijnlijke herinnering aan de epidemie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Desalniettemin werden er snel plannen opgesteld om ervoor te zorgen dat het land voorbereid was op een toekomstige uitbraak. Het belangrijkste is dat de regering in 2004 het National Health Command Center (NHCC) heeft opgericht om de reactiecapaciteit van het land te helpen coördineren en eventuele dreigende bedreigingen voor de volksgezondheid te monitoren. schrijft Dr. Harry Ho-Jen Tseng, Vertegenwoordiger van Taiwan bij de EU en België.

Zeventien jaar later zien we de resultaten van zo'n geavanceerde voorbereiding. Op 2 april heeft Taiwan 339 bevestigde COVID-19-gevallen en 5 sterfgevallen geregistreerd, veel minder dan zijn buurlanden. Er is geen overdracht door de gemeenschap geweest, met meer dan 85% van alle gevallen geïmporteerd uit het buitenland.

Bovendien gaat het leven in Taiwan in een relatief normaal tempo door, zij het met strikte waakzaamheid in de vorm van frequente desinfectie, handontsmetting en temperatuurcontroles. Kantoren, scholen, winkels, bars en restaurants blijven allemaal open en de samenleving blijft functioneren zoals altijd.

Dit onderscheidt Taiwan steeds meer van de geïndustrialiseerde landen, en wordt nog opmerkelijker gezien de nabijheid van het eiland tot China. In 2019 bezochten meer dan 2.7 miljoen Chinese toeristen Taiwan, en er wonen tot 850,000 Taiwanese burgers in China. Vermoedelijk zou deze hoge frequentie van persoonlijk contact tussen de twee naties Taiwan in eerste instantie tot een van de meest risicovolle landen kunnen maken.

Aan de andere kant heeft Taiwan ook te maken gehad met de extra complicatie van uitsluiting van de WHO. Dit ondermijnt niet alleen het recht op gezondheid van de 23 miljoen Taiwanese burgers, maar vormt ook een bedreiging voor de internationale gemeenschap, aangezien Taiwanese experts niet in staat zijn om de vergaderingen van de WHO bij te wonen, met name in het kader van de bestrijding van pandemieën. Al in december vorig jaar waarschuwde Taiwan de WHO voor mogelijke overdracht van het virus van mens op mens – als Taiwan destijds lid was geweest, had het deze cruciale informatie kunnen delen met de WHO-lidstaten. Uiteindelijk kan Taiwan helpen, en als het de kans krijgt, zal Taiwan helpen.

Geconfronteerd met het alleen aanpakken van de crisis, heeft Taiwan niettemin snel gehandeld en zijn inspanningen zijn tot dusver effectief gebleken. Op 31 december, zodra de eerste meldingen van een onbekende virale longontsteking uit Wuhan, China begonnen te druppelen, begonnen Taiwanese functionarissen inkomende vluchten uit de regio te screenen op personen die vermoedelijke symptomen vertoonden. Dit werd al snel gevolgd door stappen om bezoekers uit Wuhan en vervolgens uit de rest van China in januari te weren.

Tegelijkertijd heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de dreiging van overdracht door de gemeenschap te verminderen. Taiwan profiteert van de technologische bekwaamheid van het land en leunt zwaar op tools zoals big data-analyse om de verspreiding van het virus te helpen volgen en beheersen. Zo is de database van de nationale ziektekostenverzekering geïntegreerd met immigratie- en douanesystemen, die op hun beurt real-time waarschuwingen genereren tijdens een klinisch bezoek op basis van reisgeschiedenis en gezondheidssymptomen.

advertentie

De acties van Taiwan hebben het idee op de proef gesteld dat een autoritaire reactie nodig is om een ​​pandemie het hoofd te bieden, dat democratie op de een of andere manier een belemmering vormt. Integendeel, het zijn de kernwaarden van vrijheid, democratie en transparantie die de reactie van Taiwan tot zo'n succes hebben gemaakt en het is in de geest van deze gemeenschappelijke waarden en idealen dat Taiwan de rest van de wereld wil bereiken om expertise te delen. en ervaring. Om woorden in daden om te zetten, beloofde de Taiwanese president Tsai Ing-wen op 1 april om 10 miljoen beschermende gezichtsmaskers te doneren aan landen die zwaar zijn getroffen door de COVID-19-uitbraak.

In Taiwan is er een strikte filosofie dat politiek professionaliteit niet mag overheersen. Nergens is dit zo belangrijk als op het gebied van de internationale volksgezondheid. Aangezien ziekten zich niet aan grenzen houden, is internationale samenwerking uiteindelijk van vitaal belang bij het aanpakken van wereldwijde pandemieën.

Wij in Taiwan hebben op de harde manier lessen geleerd van de SARS-uitbraak, nu staan ​​we klaar om die ervaringen te delen met alle gelijkgestemde landen over de hele wereld.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending