Verbind je met ons

EU

EU 'ziet toe hoe #Hongarije de democratie doodt'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Hongaarse premier Viktor Orbán staat voor de vlag van de Europese Unie.
Het coronavirus is een grote zegen gebleken voor de autoritairen van de wereld. Van het opleggen van grenssluitingen tot het gebruik van massaal digitaal toezicht, stappen die ooit als gevaarlijke uitbreidingen van de staatsmacht werden aangemerkt, worden nu geprezen als noodzakelijke stappen in de wereldwijde inspanning om een ​​pandemie te beteugelen. Buitengewone tijden, zo is collectief overeengekomen, vragen om buitengewone maatregelen.

Maar er is een grens tussen het gebruik van noodbevoegdheden en regelrecht autoritarisme - een grens die Hongarije ongetwijfeld heeft overschreden. Nu deze week een wet is aangenomen die effectief elk toezicht wegneemt en elke kritiek op de Hongaarse regering het zwijgen oplegt, kan premier Viktor Orbán nu voor onbepaalde tijd per decreet regeren. Dat zo'n uitholling van de democratie openlijk in het hart van Europa kon plaatsvinden, heeft tot opschudding geleid, waarbij velen zich afvroegen wat de Europese Unie eventueel kan doen om te voorkomen dat een van haar eigen waarden de waarden ondermijnt die aan het blok ten grondslag liggen.

Tot nu toe was het antwoord, nou ja, niets. Want hoewel de EU lange tijd werd beschouwd (vooral door haar tegenstanders) als een entiteit die maar al te machtig is geworden – in staat om regels op te stellen die nationale parlementen moeten accepteren, en blokbrede normen te implementeren waaraan moet worden voldaan – bewijst deze pandemie de precies het tegenovergestelde: dat, in het licht van een wereldwijde crisis waarin natiestaten de respons leiden, een multinationale macht als de EU grotendeels machteloos is. Nu normen zijn omvergeworpen om het coronavirus in te dammen, heeft de EU, die is gebouwd op en kracht put uit het bevorderen en handhaven van een op regels gebaseerde orde, bewezen niet in staat te zijn om bij te blijven.

Hongarije was nauwelijks een baken van democratie voordat deze pandemie begon. Sinds hij het premierschap tien jaar geleden hervatte (zijn eerste periode was van 1998 tot 2002), heeft Orbán toezicht gehouden op de gestage ontmanteling van de democratische instellingen van het land, de uitholling van de persvrijheden, het ondermijnen van het onderwijssysteem en het beperken van de macht van de rechterlijke macht. Als openlijk pleitbezorger van de "onliberale democratie" is zijn land de eerste en enige EU-lidstaat die als rechtvaardig wordt beschouwd "gedeeltelijk gratis' door de denktank Freedom House - Orbán heeft nooit geprobeerd zijn autocratische doelen te verzoenen en heeft ze gerechtvaardigd door zich te beroepen op nationale soevereiniteit en nationale veiligheid.

Bij de uitbraak van het coronavirus en de ziekte die het verspreidt, heeft COVID-19, dat meer dan 950,000 mensen wereldwijd, waaronder ten minste 585 mensen in Hongarije, heeft Orbán een ideaal voorwendsel gevonden voor zijn nieuwste machtsgreep. Onder de nieuwe noodwetgeving kan zijn extreemrechtse Fidesz-partij feitelijk onbetwist regeren, waarbij zowel het parlement als bestaande wetten worden omzeild. Het staat de regering ook toe om gevangenisstraffen uit te delen aan degenen die geacht worden verkeerde informatie te verspreiden. Hoewel andere landen hun eigen noodmaatregelen hebben opgelegd om de crisis te bestrijden, behoren die van Hongarije tot de meest verreikende - en de meest permanente. Hoewel de Hongaarse regering dringt dat deze maatregelen slechts zo lang zullen duren als de crisis, de duur is geheel aan Orbán. De noodbevoegdheden kunnen immers alleen worden opgeheven met de steun van tweederde van het parlement (een meerderheid die Orbán heeft).

advertentie

De Hongaarse crisis had waarschijnlijk niet op een moeilijker moment kunnen komen voor de EU, die niet alleen wordt geconfronteerd met een enorme ramp voor de volksgezondheid, maar nu ook te kampen heeft met een van haar leden die profiteert van de pandemie. Tot nu toe is de reactie van het blok relatief gematigd geweest. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie bezorgdheid geuit over de situatie in Hongarije, terwijl ze verslaggevers vandaag vertelde dat noodmaatregelen in verhouding moeten staan ​​tot de pandemie en nauwkeurig moeten worden gecontroleerd (een opmerkelijke stap vooruit ten opzichte van haar oorspronkelijke verklaring over deze kwestie, waarin zij Hongarije niet bij naam noemde). A verklaring door 13 EU-landen - niet eens een meerderheid van de lidstaten van het blok - waarschuwde dat dergelijke maatregelen de rechtsstaat, de democratie en de grondrechten zouden kunnen ondermijnen (hoewel in deze verklaring ook Hongarije niet specifiek werd genoemd).

Een deel van de aarzeling van de EU om Hongarije de kop in te drukken is politiek. Orbán haalt veel uit het blok - inclusief geld (waarvan een groot deel is afgevoerd aan zijn trawanten). Maar hij profiteert ook van het lidmaatschap van Fidesz in de Europese Volkspartij (EVP), een centrumrechtse groepering in het Europees Parlement waartoe ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Ierse premier Leo Varadkar en zowel de huidige als voormalige voorzitters van de Europese Commissie behoren. . De EVP is tot nu toe relatief terughoudend geweest om Fidesz of Orbán te straffen, omdat ze bang waren hem politiek te isoleren of hem eruit te zetten, zoals was geroepen voor deze week door Donald Tusk, de EVP-leider en voormalig voorzitter van de Europese Raad, zou de algehele invloed van de groep kunnen schaden. "In zijn politieke familie, in de EVP, is men van mening dat Orbán een groot aantal stemmen haalt", vertelde Mujtaba Rahman, de algemeen directeur voor Europa bij de Eurasia Group, een onderzoeksbureau en adviesbureau. Orbán isoleren door bijvoorbeeld zijn lidmaatschap van de EVP in te trekken, zou ook indruisen tegen de consensus die heeft bepaald hoe de EU tot nu toe heeft gereageerd op de democratische achteruitgang van Hongarije: simpel gezegd, "om je vijanden dichtbij te houden", zei Rahman. “Het Duitse standpunt is al lang dat we als een eenheid moeten werken. Polen is aan het afdrijven, Hongarije is aan het afdrijven, maar uiteindelijk zullen ze weer in de Europese schoot komen.”

De andere, misschien grotere, reden voor de passiviteit van de EU is dat ze niet veel keus heeft. In tegenstelling tot de overtuiging van sommige Europese politici, kan het blok niet eenzijdig een lidstaat uitzetten. Het kan bepaalde rechten van een land opschorten op grond van artikel 7 van het Verdrag van Lissabon als er “een duidelijk risico” dat een lidstaat de fundamentele waarden van de EU schendt, waaronder vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat. In dit geval is de procedure echter grotendeels tandeloos: artikel 7 is alleen van kracht als alle andere EU-leden ermee instemmen het vast te stellen, en die vereiste van unanimiteit maakt het gemakkelijk te ondermijnen. "Hongarije en Polen zullen elkaar steunen", vertelde Garvan Walshe, de uitvoerend directeur van TRD Policy, me. Tegen beide landen zijn in het verleden artikel 7-procedures ingeleid, tot weinig effect.

De andere opties waarover de EU beschikt, zijn eveneens beladen. Hoewel het blok de hoeveelheid financiering die aan Hongarije wordt toegewezen in zijn volgende langetermijnbegroting zou kunnen beperken wordt momenteel onderhandeld, dat is niet zo eenvoudig. Ten eerste "heeft de Europese Commissie niet de relevante bevoegdheden" om financiering eenzijdig in te houden, zei Walshe. Het zou de steun van de staatshoofden van de EU en het Europees Parlement nodig hebben, wat nog meer uitdagingen met zich meebrengt. "Als je een mechanisme introduceert dat financiering kan beperken tot Hongarije of financiering kan wegleiden van Hongarije, zullen andere landen daarnaar kijken en vragen: 'Kan mij dat op een bepaald moment in de toekomst overkomen?' zei Rahman. "En dat is waar de terughoudendheid om de hoek komt kijken."

Een laatste alternatief voor de EU zou zijn om een ​​inbreukprocedure tegen Hongarije te beginnen, met andere woorden, Hongarije voor de rechter te dagen. De Europese Commissie kan de zaak voorleggen aan het Europese Hof van Justitie, de hoogste juridische instantie van het blok, die op zijn beurt financiële sancties kan opleggen. (Eerdere boetes liepen op tot €100,000, of ongeveer $ 110,000, per dag.) Het probleem met deze aanpak is dat het tijd kost, waarna actie te weinig, te laat kan zijn. "De tijd staat aan de kant van de autocratische regeringen", zegt Petra Bárd, professor in de rechten en onderzoeker aan de Central European University, die in het verleden doelwit door Orbán, vertelde me. "Als constitutionele verovering eenmaal plaatsvindt, is het heel, heel moeilijk om het ongedaan te maken."

Europa stond centraal in deze gezondheidscrisis, met landen als Frankrijk, Italië en Spanje die moeite hebben om het hoofd te bieden. Toch is het ongetwijfeld ook een existentiële crisis voor de EU. Het is tenslotte een uitdaging om de waarden van democratie en rechtsstaat te prediken wanneer een van uw eigen waarden deze openlijk aan de laars lapt. Niets weerhoudt politici in andere EU-lidstaten, zoals de Italiaanse Matteo Salvini - nu in de oppositie, maar ooit vice-premier van zijn land en nu op zoek naar het premierschap - ervan te denken dat zij ooit in staat zullen zijn hetzelfde te doen. Misschien een betere vraag dan wat de EU zou moeten doen om te voorkomen dat Hongarije de democratie ondermijnt, is of het blok daartoe überhaupt in staat is.

"De EU lijkt een papieren tijger te zijn", zei Bárd. "Wat we de afgelopen 10 jaar in Hongarije hebben gezien, is dat er een voortdurende achteruitgang is... Ik denk dat de EU Hongarije al lang geleden heeft opgegeven."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending