Verbind je met ons

coronavirus

#EAPM – Samenwerking onder de loep in de #COVID-19-crisis

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl de besmettingen met het coronavirus over de hele planeet toenemen en het dodental overal stijgt, niet in de laatste plaats in Europa, vragen velen zich af waarom de lidstaten van de Europese Unie strategisch zo van elkaar zijn losgekoppeld, en wat de EU kan doen om de coördinatie te verbeteren , schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

Welnu, aangezien gezondheidszorg een angstvallig bewaakte bevoegdheid van de lidstaten is, is het niet eenvoudig om het antwoord op slot te doen, en dat is ook nooit zo geweest. Maar dat helpt de Europese burgers niet, aangezien Covid-19 geen respect heeft voor grenzen en nationale soevereiniteit.

EAPM heeft altijd gepleit voor meer EU-brede samenwerking en coördinatie in de gezondheidszorg, en de huidige crisis heeft die behoefte alleen maar duidelijker gemaakt. 

Sterker nog, het Bondgenootschap roept al bijna een decennium op beleid om ziekten aan te pakkens van veel verschillende soorten – niet in de laatste plaats kanker – door nieuwe wetenschap en pgepersonaliseerde gezondheidszorg, met de steun van vele leden van het Europees Parlement.

EAPM's recente 'virtuele' conferentie, die eind maart online werd gehouden, besprak COVID-19 en aanverwante kwesties, en u kunt het rapport lezen hier.

Wat de broodnodige samenwerking betreft, heeft de Europese Commissie streeft ernaar te doen wat het kan en heeft er onder meer enkele geformuleerd richtsnoeren voor noodhulp van de EU voor grensoverschrijdende samenwerking in de gezondheidszorg.

Met veel understatement zegt de Executive dat Covid-19 heeft "grote druk gezetover de gezondheidsstelsels van de EU, waarbij bepaalde lidstaten om hulp vragen van de EU en medelidstaten.

advertentie

De Commissie noemt het “bemoedigenddat verschillende Duitse statenPlus Luxemburg, hebben aangeboden hulp naar andere landen en voegt dat toe autoriteiten zouden moeten bieden meer ziekenhuisbedden voor patiënten terwijl inschakelen volksgezondheidzorgprofessionalsdelen hun deskundigheid over Europa grenzen.

Er is ook gemeld dat de Commissie zal helpen bij de financiering patiënt transfers, die onder toezicht van het Gezondheidsbeveiligingscomité (HSC).

De HSC kan ook de beschikbare intensive care-afdelingen en medische zorg coördineren personeel.

Dit is allemaal goed nieuws, maar roept de vraag op waarom Europa niet al in die zin voorbereid was op zo'n virale uitbraak, en waarom de goede dingen niet allemaal veel sneller gebeurden.

In ieder geval Thij Commissie is bemoedigend teams van gekwalificeerd medisch personeel om naar andere te gaan lidstaten helpen, en is aanmoedigenING gezondheidsautoriteiten gebruiken cross-grens afspraken die er al zijn.

Ondertussen is er nu een niet-voor-tijd-debat aan de gang over de vraag of het mogelijk is om te geven de EU grotere competentie op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg.

Maar in een recent interview met PolitycznoMichaël Hager, de kabinetschef voor de vice-voorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, eigenlijk het idee weggegooid. Tenminste voor nu.

Hager zei: “In deze crisistijd zou een algemeen debat over bevoegdheden nogal slecht zijn. Wat we nodig hebben is crisisbeheersing om de brand te blussen. En ik geloof dat de interactie...met henember staten is uiterst belangrijk. '

Wanneer gaan we het er precies over hebben? We strijden al vele jaren afzonderlijk tegen kanker en andere ziekten in plaats van samen, tegen de achtergrond van de beloften in het EU-Verdrag om het beste te doen voor al haar burgers.

Vragen als: hoe laat je je testen, hoe vaak en waarvoor, hoe krijg je gelijk toegang tot behandeling in alle lidstaten, hoe ervoor te betalen en eventuele drugs, hoe u aan een klinische proef kunt deelnemen, en hoe een medische professional te zien en de snelst mogelijke diagnose krijgen, zijn er altijd al geweest.

Er is enige vooruitgang geboekt in de samenwerking, niet in de laatste plaats via de Verklaring over het One Million+ European Genomes-project, plus EU-regelgeving op gebieden als IVD's, medische hulpmiddelen, klinische proeven, big data en meer, maar coördinatie en werkbare structuren zijn nog lang niet optimaal waar ze al bestaan.

En elke keer dat er een crisis uitbreekt, zoals die rond het nieuwe coronavirus, worden de hiaten overduidelijk.

MEP Peter Liese, een vaste klant op EAPM-evenementen, is zich hiervan terdege bewust. Pieter onlangs zei hij is "steeds meer bezorgd over hoe de coronacrisis zich ontwikkelten "hoe de Europese cohesie in gevaar komt'.

De Duitse afgevaardigde zei dat hij graag meer zou zien Lidstaten hun ziekenhuiscapaciteit delen "en meer solidariteit tonendoor patiënten uit een ander land op te nemen als ze daartoe in staat zijn.

Inmiddels is gebleken dat de ENVI-commissie van het Parlement van plan is dit te doen debatteren over de reactie op het coronavirus Met commissarissen op 20 april, volgens het nog af te ronden schema.

ENVI wil praten Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides en crisis Beheer commissaris Janez LenarCICmet Executive Vice President Frans Timmermans ook naar beneden als een mogelijkheid.

Als het om 'solidariteit' gaat, lijken de lidstaten in ieder geval (meestal) het roer om te gooien exportverboden en gesloten grenzen in verband met de verspreiding van COVID-19. Misschien hielp het dat de Commissie “Heel duidelijkdat dergelijk verboden zijn in strijd met EU-verdragen...

We hebben genoemd Duitsland eerder en, als of 26 maart, het land Heeft genomen bijna 50 Italiaanse patiënten tot zes van zijn eigen ziekenhuizen, met meer wezen sindsdien verhuisd Dan. Een mogelijk probleem is echter wanneer en of een land als Duitsland zijn eigen bedden nodig heeft voor zijn eigen burgers.

België neemt het laatste risico niet. Het kabinet van de premier Sophie Wilmès heeft al bevestigde dat het land geen patiënten van anderen aanneemtS. Dit ondanks verzoeken van Italië en Nederland.

Ondertussen België's CSC-Public Services, de christelijke vakbond voor overheidspersoneel, heeft riep op tot de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block's aftreden.

De vakbond beweert dat ze de sleutel heeft gemaakt fouten bij het omgaan met de pandemie, zoals het tonen van een gebrek aan vooruitziende blik op de voorraden gezichtsmaskers vaardigheden betrokken zijn bij het bestellen van defecte maskers.

Staying in Belgium – and Brussels specifically – the European Parliament heeft de stad het gebruik aangeboden van een van haar gebouwen, evenals haar voertuigen, om te helpen in de strijd tegen het coronavirus,

"Het gebouw zou gebruikt kunnen worden als ziekenhuis of tijdelijk verblijf voor mensen die zorg nodig hebben. Chauffeurs konden helpen bij het vervoeren van voedsel of medicijnen”, aldus een woordvoerder.

Alle beetjes helpen natuurlijk, en het is zeker een prachtig (en natuurlijk zeer symbolisch) gebaar. Maar wat kan er tegen de achtergrond van zo'n enorme crisis nog meer worden aangeboden?

 

Geld voor gezondheidszorgstelsels

Terug naar de Commissie, en de uitvoerende macht heeft het gezegd wil zetten 3 miljard EU-begrotingsreserves aanbewaakt het blok Gezondheid-verzorging systemen. 

Het geld zou bestemd zijn om meer te testen op COVID-19 (volgens veel experts broodnodig), een EU-voorraad beschermende apparatuur en virusgerelateerd worden klinische proeven aan de gang.

In heel Europa

Over in IJsland, de overheid Gesigneerd de EU's gezamenlijke inkoopovereenkomst deze week. Elke EU-lidstaatPlus Groot-Brittannië en Noorwegen, heeft zich inmiddels aangemeld.

In Frankrijk  aantal patiënten lijden aan COVID-19 momenteel overschrijdt het aantal IC-bedden dat waren beschikbaar in het land vóór de coronavirusepidemie. 

En in thij Nederland, het land zoekt verhoging zijn voorraad van IC-bedden, hopen te vermijden artsen met maken taai beslissingen over wie de beschikbare middelen zou moeten krijgen en wie niet.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei: “Wij'We zullen er alles aan doen om niet in die fase te komen...Maar die mogelijkheid is er, daar moeten we eerlijk over zijn."

In Polen, Warschau heeft nu maakte het verplicht voor iedereen met het virus een smartphone-app downloaden, gesteund door de overheid, dat is ontworpen om hun bewegingen gedurende de 14-daagse te volgen isolatieperiode.

Verwacht zeer binnenkort opname in andere landen.

En tot slot, voor nu, Hongarije brengt de Commissie en een groot deel van de rest van de EU opnieuw van streek na het land'het parlement stemde voor laat minister-president Viktor Orbán's regering regeert per decreet zonder een vastgestelde tijdslimiet.

Velen zien dit als vertegenwoordiging van anti-EU-waarden, een machtsgreep en een niet erg subtiele aanval op vrijheid en democratie.

Zonder Orbán echt te noemen, de lleider van de Europese volkerenFeest en ex-commissaris van de Commissie Donald Tusk zei dat regeringen gebruiken de crisis voor dergelijke doeleinden zou "politiek gevaarlijk en moreel onaanvaardbaar'.

Slagtand dat toegevoegd de crisis mag niet worden gebruikt als excuus voor overmacht van de staat. "De noodtoestand, of de staat van gevaar, moet de regeringen dienen in hun strijd tegen het virus, en niet hun macht over de burgers versterken," hij stond erop. 

Heb het best mogelijke weekend, hou het veilig en hier is die link naar het verslag hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending