Israël moet een reeks onmiddellijke stappen ondernemen die het in staat stellen een einde te maken aan de landelijke sluiting en een nieuwe "corona-routine" in te voeren die de economie nieuw leven inblaast en die onmiddellijk na Pesach zou kunnen beginnen, verklaarde interim-minister van Defensie Naftali Bennett: schrijft   

In een nieuw nationaal reactieplan dat hij publiceerde, schreef Bennett dat “de staat Israël het gevaar al vroeg zag en een reeks correcte beslissingen nam die draaiden om 'het sluiten van Israël'. Dit leverde ons aan de ene kant kostbare tijd op, maar aan de andere kant had het een vreselijk economisch effect. Miljoenen Israëli's verloren de afgelopen maand de bron van hun inkomen. Zij en hun gezinnen worden geconfronteerd met een dubbele existentiële angst: besmet zijn en niet in staat zijn om rekeningen te betalen en hun gezin te onderhouden. Veel bedrijven en bedrijven sluiten elke dag.”

In plaats van door te gaan met de nationale afsluiting zonder een duidelijk uitgangspunt, zei Bennett dat “er een aantal kritieke maatregelen zijn die nog niet zijn genomen in Israël”, eraan toevoegend dat het niet nemen ervan een dodelijke klap zou zijn voor de economische toekomst. van miljoenen Israëlische burgers, werknemers en bedrijfseigenaren in de particuliere sector.

Hij wees op het succes van landen bij het stoppen van de pandemie zonder het inkomen van hun burgers te vernietigen, zoals Zuid-Korea, Duitsland, Singapore en Taiwan, en voegde eraan toe dat “we van hen moeten leren en hun maatregelen moeten aanpassen” aan de Israëlische omstandigheden.

Om dit te bereiken, legt Bennett uit, moet Israël overgaan van sluiting naar een “gerichte en consistente inspanning om de vervoerders op te sporen en te isoleren; nauwkeurige behandeling van clusterpunten uitvoeren; de ouderen en kwetsbare bevolking goed beschermen; en de capaciteit van het gezondheidszorgsysteem vergroten om duizenden patiënten in kritieke toestand op te vangen.”

“Als we onmiddellijk handelen, kan de staat Israël onmiddellijk na Pesach uit de economische coronacrisis komen, zijn economie onder toezicht heropenen en de meeste arbeiders weer aan het werk krijgen, terwijl het een redelijke coronaroutine voor het komende jaar ingaat totdat we overwinnen de pandemie', betoogde hij.

Dinsdagavond was het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in Israël 5,358, met een dodental van 20.

advertentie

Ouderen en kwetsbaren blijven in isolatie

Voor zijn plan schetste Bennett een strategie waarbij Israëli's geleidelijk weer aan het werk en studeren zouden gaan, te beginnen met jongere mensen, alvorens oudere leden van de samenleving vrij te laten (exclusief de risicogroep).

Ouderen en kwetsbaren zouden gedurende deze periode in isolatie blijven en voor al hun fysieke en mentale behoeften zou worden gezorgd door de staat, zei hij. “Iedereen die keelpijn of koorts heeft, wendt zich zoals gewoonlijk tot de huisarts, die doorverwijst naar een coronatest. Degenen die positief zijn bevonden, gaan naar de herstelcentra van het hotel. Hun familieleden, vrienden en collega's worden direct gecontroleerd. Wanneer een cluster wordt gevonden, bijvoorbeeld in een kantoorpand of wijk, wordt deze direct enkele dagen afgesloten; we controleren alle mensen in het gebied, vinden de dragers en sturen ze naar isolatie.

“Een pandemie is een mix tussen medicijnen en oorlog. We moeten veel disciplines combineren.”

"Na een paar dagen heropenen we het gebied", vervolgde hij. "Dit is de manier waarop we de verspreiding op een laag niveau handhaven totdat er een medicijn wordt gevonden of het grootste deel van het Israëlische publiek besmet is, herstelt en immuun is."

Bennett zei dat een dergelijke routine niet prettig zou zijn, maar “het is niet verschrikkelijk en het is geen sluiting van Israël. Ik schat dat over een klein jaar de coronagebeurtenis achter de rug is.”

Evenzo zei de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat in een briefing aan de ministers van het kabinet dat de regering de beperkingen na Pesach langzaam zal versoepelen. Hij waarschuwde echter dat het een "langzame, voorzichtige en geleidelijke" terugkeer zou zijn naar een routine die "totaal anders is dan alles wat we eerder kenden".

'Een nieuw informatiesysteem om corona aan te pakken'

In een videopersconferentie zei Bennett dat Israël een van de laagste sterftecijfers voor het coronavirus ter wereld heeft en dat hoewel de verspreiding doorgaat, het aantal ernstige gevallen en sterfgevallen lager is dan in alle grote landen die door de pandemie zijn getroffen.

Bennett bracht vrijdag ook het besluit van Netanyahu naar voren om het ministerie van Volksgezondheid opdracht te geven om een ​​30,000 PCR-testcapaciteit per dag te bereiken voor het opsporen van mensen die momenteel besmet zijn. Het ministerie van Volksgezondheid voert momenteel 10,000 PCR-tests per dag uit.

"We moeten leren en ons aanpassen."

Om het niveau van 30,000 te bereiken, zei Bennett, is er geen andere keuze dan de IDF en de defensieorganisatie opdracht te geven het over te nemen en een sterk nationaal testsysteem op te zetten, en hen de logistieke en gecentraliseerde gegevensinspanningen te laten leiden. “Zij zijn het meest gekwalificeerd om systemen te beheren tijdens een noodsituatie. Een pandemie is een mix tussen geneeskunde en oorlog. We moeten veel disciplines combineren”, hield hij vol.

De defensie-instelling is in de beste positie om massale testfaciliteiten te creëren, zoals drive-in-centra, en om de monsters op massale schaal naar het laboratorium te krijgen.

“We hebben al een nieuw informatiesysteem gebouwd om met corona om te gaan”, voegde Bennet toe, terwijl hij een datasysteem schetste dat was ontworpen door de inlichtingendienst van Unit 8200, dat Israëlische burgers op elk moment een score van 1 op 10 zou geven voor hun waarschijnlijkheid om besmet te raken. en anderen besmetten.

De score zou in realtime veranderen naarmate gegevens over de bewegingen en het gebied van een burger worden bijgewerkt. Als ze een supermarkt binnenlopen binnen een dag nadat een bevestigde koerier de winkel heeft bezocht, stijgt hun score naar 9 of hoger, waarvoor een coronatest nodig is. Het systeem zou worden aangedreven door kunstmatige intelligentie.

Bennett riep de regering op om het systeem onmiddellijk over te nemen en onder volledig toezicht van de burgerregering te plaatsen.

“De privésector verkeert in grote nood. Mensen zijn ontslagen, maar niemand heeft hun gemeentebelasting, huur of voedselbehoefte geannuleerd. Mensen breken in op spaargeld. Ze zijn vreselijk bang', zei hij. "We moeten dit van boven hun hoofden tillen."