Verbind je met ons

coronavirus

#Coronavirus - EU-landen krijgen hulp van #Solidariteitsfonds

DELEN:

gepubliceerd

on

Een patiënt die in het ziekenhuis in bed ligt ©Halfpoint/Adobe Stock©Halfpoint/Adobe Stock

Het Europees Parlement mobiliseert extra middelen om de EU-landen te helpen die het zwaarst zijn getroffen door de coronaviruspandemie. In een buitengewone plenaire vergadering vandaag (26 maart) stemmen de EP-leden over a voorstel van de Europese Commissie om de lidstaten in staat te stellen financiële steun te vragen aan de Solidariteitsfonds van de EU in hun strijd tegen Covid-19. Het voorstel maakt deel uit van een reeks EU-maatregelen om alle bestaande begrotingsmiddelen te mobiliseren om EU-landen te helpen de pandemie aan te pakken.

De Commissie stelt voor het toepassingsgebied van het Solidariteitsfonds uit te breiden om grote volksgezondheidscrises toe te voegen aan de natuurlijke noodsituaties die aanvankelijk werden bestreken.

De zwaarst getroffen lidstaten zouden toegang moeten krijgen tot financiële steun tot 800 miljoen euro in 2020. Over steun zou per geval worden beslist.

EU-solidariteit

Het Solidariteitsfonds van de EU, dat in het leven is geroepen als reactie op de ernstige overstromingen in Midden-Europa in 2002, is het verlenen van financiële steun aan EU-lidstaten die te maken hebben met natuurrampen. Onder de huidige regels kan het fonds alleen het herstel ondersteunen van rampen zoals overstromingen, bosbranden, aardbevingen, stormen en droogtes. Noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid, zoals Covid-19, vallen niet onder haar bevoegdheid.

Onder de nieuwe regels blijven openbare nood- en hersteloperaties, zoals het weer in orde brengen van infrastructuur, het opruimen van gebieden en het voorzien in tijdelijke huisvesting van mensen, in aanmerking komen voor financiering. De regels zouden worden uitgebreid tot bijstand aan de bevolking in geval van gezondheidscrises en tot maatregelen om besmettelijke ziekten in te dammen.

"Toestaan ​​dat het Solidariteitsfonds van de EU wordt gebruikt om Covid1-9 aan te pakken, is logisch, gezien de extreme impact ervan op mensen, gezondheid en economie in alle delen van Europa", aldus het Franse GUE/NGL-lid Younous Omarjee , die de voorzitter is van de commissie regionale ontwikkeling van het Parlement.

advertentie

"Deze verordeningen waren altijd bedoeld om te worden aangepast aan noodsituaties en nieuwe uitdagingen. Hierdoor kan de EU solidair optreden."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending