Verbind je met ons

Drugs

#IllicitPharmaceuticals - India en China worden geïdentificeerd als de grootste producenten van namaakgeneesmiddelen

DELEN:

gepubliceerd

on

Ø Antibiotica, lifestylemedicijnen en pijnstillers die het meest door vervalsers worden bestreden

Ø Douane-inbeslagnames omvatten malaria, diabetes, kanker en behandelingen voor hartaandoeningen

Ø De groei van kleine pakketleveringen bevordert de handel in namaakgeneesmiddelen

Een nieuw rapport dat vandaag is uitgebracht door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schat de totale waarde van namaakgeneesmiddelen die wereldwijd worden verhandeld op 4.03 miljard euro.

Gegevens over de inbeslagname door de douane, geanalyseerd in het onderzoek, dat de periode 2014-2016 bestrijkt, tonen aan dat namaakantibiotica, lifestylemedicijnen en pijnstillers het meest werden aangetroffen. Andere medicijnen, zoals namaakmedicijnen voor de behandeling van kanker, diabetesmedicatie, lokale anesthetica, medicatie tegen malaria, medicijnen tegen hiv en medicijnen voor hartaandoeningen, werden ook in beslag genomen door de douane.

De Wereldgezondheidsorganisatie, een van de bronnen die voor deze studie zijn geraadpleegd, schat dat de aanwezigheid van ondermaatse en nagemaakte antimalariamiddelen in Afrika bezuiden de Sahara jaarlijks tot 116 doden kan leiden.

Deze namaakhandel wordt mogelijk gemaakt door de groei van kleine pakketzendingen per pakketpost of briefpakketten, die voor douaneambtenaren moeilijker te detecteren zijn. Tussen 2014-2016 was 96% van alle douane-inbeslagnames van namaakgeneesmiddelen afkomstig van post- of koeriersdiensten.

advertentie

EUIPO-uitvoerend directeur Christian Archambeau zei: "Vervalste geneesmiddelen kunnen een directe bedreiging vormen voor de gezondheid en het leven, en hun aankomst in de EU, vaak via kleine pakketten en internetverkoop, vormt een uitdaging voor handhavers. Om dit probleem aan te pakken, moeten de huidige nationale en De coördinatie op EU-niveau wordt verder versterkt en ondersteund door mondiale maatregelen. India en China worden beschouwd als de grootste producenten van namaakgeneesmiddelen op wereldniveau, met Singapore en Hongkong als de belangrijkste doorvoerpunten in de toeleveringsketen van namaakgeneesmiddelen . Bedrijven en bedrijven die het meest worden getroffen door namaak en piraterij, zijn voornamelijk gevestigd in OESO-landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. "

Het rapport gebruikt een relevante subset van gegevens van bijna een half miljoen douane-inbeslagnames van internationale handhavingsinstanties, waaronder de Werelddouaneorganisatie, het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie van de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De datasets zijn samengesteld uit informatie die door douanebeambten is verzameld en verwerkt. Het rapport bevat ook gegevens van het Counterfeiting Incident System van het Pharmaceutical Security Institute (PSI), dat gevallen omvat die door PSI-aangesloten bedrijven zijn gemeld van frauduleuze fabricage, verkeerde etikettering van drugs en frauduleuze verpakkingen. Daarnaast is de studie gebaseerd op onderzoek van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie. De bevindingen van het rapport hebben geen betrekking op in eigen land en binnen de EU geproduceerde en geconsumeerde namaakgeneesmiddelen.

Het verslag van vandaag volgt de Trends in de handel in nagemaakte en door piraterij verkregen goederen studie, uitgebracht door het EUIPO en de OESO in maart 2019.

Voornaamste bevindingen

  • De totale waarde van namaakgeneesmiddelen die wereldwijd worden verhandeld, wordt geschat op 4.03 miljard euro (4.4 miljard dollar).
  • Gegevens over de inbeslagname door de douane, geanalyseerd in het onderzoek, dat de periode 2014-2016 bestrijkt, tonen aan dat namaakantibiotica, lifestylemedicijnen en pijnstillers het meest werden aangetroffen.
  • Deze namaakhandel wordt mogelijk gemaakt door de groei van kleine pakketzendingen per pakketpost of briefpakketten, die voor douaneambtenaren moeilijker te detecteren zijn. Tussen 2014-2016 was 96% van alle douane-inbeslagnames van namaakgeneesmiddelen afkomstig van post- of koeriersdiensten.
  • India en China worden gezien als de grootste producenten van namaakgeneesmiddelen op mondiaal niveau, waarbij Singapore en Hongkong de belangrijkste doorvoerpunten zijn in de namaakgeneesmiddelenketen.
  • Het rapport gebruikt een relevante subset van gegevens van bijna een half miljoen douane-inbeslagnames van internationale handhavingsinstanties, waaronder de Wereld Douane Organisatie  Directoraat-generaal Belastingen en douane-unie van de Europese CommissieEn Ministerie van Binnenlandse Veiligheid van de Verenigde Staten. De datasets zijn samengesteld uit informatie die door douanebeambten is verzameld en verwerkt.
  • Het rapport bevat ook gegevens van het systeem van namaakincidenten van de Farmaceutisch Beveiligingsinstituut (PSI), die gevallen omvat die door PSI-aangesloten bedrijven zijn gemeld van frauduleuze fabricage, verkeerde etikettering van drugs en frauduleuze verpakkingen. Daarnaast is de studie gebaseerd op onderzoek van de World Health Organization.

Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) is een gedecentraliseerd agentschap van de EU, met hoofdkantoor in Alicante, Spanje. Het beheert de inschrijving van het EU-merk (Uniemerk) en het ingeschreven Gemeenschapsmodel (RCD), en voert samenwerkingsactiviteiten uit met de nationale en regionale bureaus voor intellectuele eigendom (IP) van de EU. Het EUIPO verricht onderzoek en activiteiten ter bestrijding van inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten via het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending