Verbind je met ons

coronavirus

De Hongaarse #Orban streeft naar onbeperkte macht in het #Coronaviruswetsvoorstel

DELEN:

gepubliceerd

on

Hongaarse premier Viktor Orban en zijn regering zouden kunnen regeren zonder enige praktische controle tijdens de viruscrisis (Foto: Consilium)

Hungary’s nationalist government submitted a draft law to parliament Friday (20 March) that would enable it to rule by decree for an unlimited period of time, citing the coronavirus emergency, schrijft  

The special powers would make it possible for prime minister Viktor Orban’s government to “suspend the application of certain laws, derogate from legal provisions, and take extraordinary measures in the interest of guaranteeing the stabilisation of the lives, health, personal and material security of citizens, as well as the economy,” the rekening ingediend gezegd.

Under an extended and indefinite state of emergency, anyone who publicises false or distorted facts that interfere with the “successful defence” of public health, or can create “confusion or unrest” related to the outbreak, can be punished by up to five years, or three years, in prison.

Het ontwerp gaat niet in op details, waardoor de vrees ontstaat dat het de regering-Orban, die de afgelopen jaren zelf misleidende informatie heeft verspreid en journalisten heeft aangevallen, in staat zou kunnen stellen te beslissen wat er kan worden gerapporteerd en wat waar is.

The bill would also make it possible to lock up anyone for up to eight years “who interferes with the operation of a quarantine or isolation order”, which raises concerns over sweeping powers of the government to round up people.

Ook zouden verkiezingen en referenda voor onbepaalde tijd van de noodtoestand worden uitgesteld, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk wordt om Kamerleden te vervangen als ze komen te overlijden bij de corona-uitbraak.

Tijdens de noodsituatie informeerde de regering het parlement, en als de vergadering in reces is vanwege het coronavirus, de voorzitter van het parlement en de hoofden van partijgroepen over wat het doet, waardoor de bezorgdheid wordt geuit dat het parlement buitenspel zou kunnen worden gezet.

advertentie

Het wetsvoorstel zou de regering in staat stellen de noodtoestand en speciale bevoegdheden voor onbepaalde tijd te verlengen, waardoor de huidige vereiste voor parlementsleden om elke verlenging goed te keuren, wordt opgeheven.

Het constitutionele hof, dat Orban met zijn aanhangers heeft gesteund, zou tijdens de noodsituatie blijven functioneren, maar de lagere rechtbanken hebben vanwege de pandemie al pauze.

Fundamentele rechten

Burgerrechtengroep zei zondag dat het wetsvoorstel niet voldoet aan de grondwettelijke vereisten voor een noodrechtsorde.

Amnesty International Hungary, het Karoly Eotvos Institute, het Hongaarse Helsinki-comité en de Hongaarse Civil Liberties Union voerden aan dat de noodtoestand niet buiten de reikwijdte van de grondwet mag vallen.

De groepen zeiden dat de speciale rechtsorde niet eeuwig kan duren en moet worden ingeroepen voor een bepaalde periode die indien nodig kan worden verlengd.

Ze zeiden ook dat de basisregels voor het functioneren van de rechtsstaat niet terzijde mogen worden geschoven, zelfs niet in tijden van pandemie, en dat burgers zelfs in een noodtoestand recht hebben op grondrechten.

Hongarije heeft al verschillende EU-regels overtreden en er loopt een artikel 7-onderzoek wegens schending van democratische normen.

Stem snel

Oppositiepartijen bespreken maandag (23 maart) de voorgestelde maatregelen met de regerende Fidesz-partij.

Het is echter onwaarschijnlijk dat ze het in zijn huidige vorm zullen steunen, de belangrijkste zorg is de onbepaalde tijd voor de noodperiode, meldden Hongaarse media.

Op 11 maart werd de noodtoestand afgekondigd om de verspreiding van het virus gedurende 15 dagen af ​​te remmen.

To vote on the extraordinary measures already this week, when the original state of emergency ends, four-fifths of MPs will need to support the swift move. Orban’s Fidesz has a two-thirds majority in parliament.

De leider van de Fidesz-groep zei echter dat als oppositiepartijen de snelle stemming niet steunen, het parlement er in een geschikt proces over kan debatteren en er binnen acht dagen over kan stemmen.

Voor die stemming zou slechts een tweederde meerderheid nodig zijn om de regering buitengewone bevoegdheden te geven, die Orbán in het parlement heeft.

Hongarije registreerde zes coronagerelateerde sterfgevallen en 103 besmettingen op 4,443 geteste mensen.

Orban’s government has been criticized by opposition and independent media for withholding information, and showing inconsistencies in managing the crisis.

In the meantime, the government accused independent media of being “sensationalist” for inquiring about testing protocols.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending