Verbind je met ons

coronavirus

Experts om online te verzamelen tijdens de #EAPM-conferentie over gezondheidszorg

DELEN:

gepubliceerd

on

Morgen (24 maart) houdt de in Brussel gevestigde Alliantie haar 8e jaarlijkse conferentie en hoewel deze oorspronkelijk ‘live’ in de Belgische hoofdstad zou plaatsvinden, zal het evenement vanwege de COVID-19-crisis nu een ‘virtuele conferentie’ zijn. 'ervaring, die online plaatsvindt, schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

De huidige gebeurtenissen zullen er zeker niet voor zorgen dat een hele reeks belanghebbenden en deskundigen zich 'samenkomen' voor het belangrijke evenement getiteld 'Het definiëren van het ecosysteem van de gezondheidszorg om de waarde te bepalen', dat wordt gehouden onder auspiciën van het Kroatische EU-voorzitterschap.

Voorafgaand aan de conferentie zei de uitvoerend directeur van EAPM Denis Horgan zei: “Europa en zelfs de rest van de wereld worden geconfronteerd met een serieuze uitdaging met dit zeer besmettelijke en gevaarlijke virus.

“De behoefte aan pan-EU-lidstaat, Europese Commissie en parlementaire coördinatie en samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg is nog nooit zo duidelijk geweest, noch is de noodzaak voor ons om samen te werken om innovatie snel in de gezondheidszorgsystemen te integreren.

“EAPM, haar leden en partners, hebben altijd aan deze doelstellingen gewerkt en ondanks de omstandigheden zal de conferentie van morgen in die geest doorgaan.”

“De conferentie van dit jaar zal zeker aandachtig kijken naar de paraatheid van het gezondheidszorgsysteem, of het gebrek daaraan, in het algemeen en zeker in de context van COVID-19”, voegde Horgan eraan toe.

Meningen van deelnemers

advertentie

Ook sprekend voorafgaand aan de online discussies en vraag- en antwoordsessies, Tiemo Wolken, lid van het Europees Parlement, zei: “Als het gaat om de waarde van moleculaire diagnostiek voor patiënten, ligt dit in veiligere en effectievere therapieën, evenals in een groter vertrouwen en zekerheid in hun behandelbeslissingen.

“Artsen zouden ondertussen beter geïnformeerd zijn om de best mogelijke individuele behandelbeslissing voor hun patiënten te nemen, en betalers zouden een kosteneffectievere gezondheidszorg en een betere toewijzing van budgetten zien.”

Paul Naish, gebLobal Director, Oncology Advocacy and Government Affairs, AstraZeneca, zei: “Tijdige resultaten van het testen van biomarkers stellen patiënten in staat behandelingen te vermijden die voor hen niet zullen werken, en waar nodig te profiteren van de gerichte behandelingen die zijn geleverd door de vooruitgang in de wetenschap.

“De grote uitdaging is ervoor te zorgen dat patiënten in heel Europa op het juiste moment toegang hebben tot de juiste tests, en het aanpakken van specifieke belemmeringen hiervoor heeft meer aandacht nodig in het EU-debat”, voegde hij eraan toe.

Ondertussen Beata Jagielskavan de Poolse Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde zei: “Europa staat achter de VS wat betreft testen en omdat de vooruitgang een patiënt die niet getest is niet kan bereiken, moet de EU deze leemte opvullen.”

En James Nee'Doegaf de voorzitter van het Guidelines Office van de European Association of Urology het voorbeeld: “Het aantal mannen bij wie in heel Europa de diagnose prostaatkanker wordt gesteld, is de afgelopen jaren toegenomen.

“Helaas zal het probleem van prostaatkanker alleen maar verergeren, waarbij prognoses suggereren dat het aantal mannen ouder dan 2060 jaar in 32 met ongeveer 65 miljoen zal zijn toegenomen.

“We moeten hard werken om beleidsmakers bewust te maken van de situatie”, voegde N'Dow eraan toe.

MEP Sirpa Pietikainen zei: “In de toekomst heeft Europa behoefte aan consistentie tussen ziektegebieden, en dat potentiële efficiëntieverbeteringen voor agentschappen moeten worden geïdentificeerd.

“Het uiteindelijke doel is een snellere toegang van patiënten en burgers tot diagnostiek met bewezen waarde en daaropvolgende behandeling waar nodig.

“Zo,” voegde de Finse afgevaardigde eraan toe, “lijden naar schatting ongeveer 30 miljoen mensen in de Europese Unie aan een zeldzame ziekte. Sinds de goedkeuring van de weesgeneesmiddelenrichtlijn zijn er in Europa tussen de 6,000 en 7,000 zeldzame ziekten geïdentificeerd, en dit is een goede indicator van de prikkel om op dit gebied te innoveren.”

Naast het bespreken van het laatste nieuws over de COVID-19-crisis, zullen onderwerpen die op de conferentie aan bod komen onder meer de noodzaak van investeringen in de toegang tot het testen van biomarkers omvatten (met aspecten als infrastructuur, financiering en onderwijs), evenals een nadere blik op interoperabiliteit. , het verzamelen en delen van kwesties met betrekking tot genomicagegevens en de Europese gezondheidsdataruimte.

Projecten voor het delen van gegevens, zoals MEGA+, kunnen duidelijk alleen effectief worden ingezet als deze elementen aanwezig zijn.

Andere onderwerpen zijn onder meer:

  • Hoe verzoent Europa snelle toegang tot innovatie en stimuleert het tegelijkertijd noodzakelijk voortgezet onderzoek om de waarde en maatschappelijke voordelen van nieuwe medische producten, waaronder IVD's, aan te tonen?
  • Welke specifieke gegevenselementen zouden een efficiënte beoordeling mogelijk maken van producten die aanzienlijk voordeel opleveren voor patiënten?
  • Hoe kunnen we de noodzaak van zowel klinisch onderzoek als voortdurende gegevensverzameling het beste uitleggen aan patiënten en de samenleving, en de voordelen ervan voor beide?

De link naar de conferentie, die live gaat op hier op dinsdag, is beschikbaar door te klikken hier.

Steeds vaker, terwijl de crisis zich ontwikkelt

Op het moment dat wij dit schrijven zijn de zaken in Europa snel aan het veranderen en escaleren met betrekking tot de huidige COVID-19-situatie.

Duitsland en Griekenland hebben hun reactie nog verder opgevoerd en de bevolking verteld hun huizen niet te verlaten, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Duitsland heeft in feite ‘bijeenkomsten’ van meer dan twee mensen verboden, op straffe van ‘gevolgen’.

Ondertussen kanselier Angela Merkel is zelf in quarantaine gegaan en zal regelmatig worden getest op het virus.

In België, Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat de crisis en de Belgische reactie daarop “nog minstens acht weken” zullen duren. De minister baseert zich hierbij op de curve die we in China en Zuid-Korea zien, zei ze dit weekend.

“Een land moet uiterlijk vier weken nadat het virus zich heeft verspreid de eerste drastische maatregelen nemen”, voegde ze eraan toe. “Dat hebben we na twee weken al gedaan.”

Het blijkt dat De Block verre van onder de indruk is van de ‘kudde-immuniteit’-benaderingen die in Nederland en Groot-Brittannië op de voorgrond treden, omdat ze zeggen dat ze gevaarlijk zijn en het virus zouden verspreiden.

En ongetwijfeld zal de minister niet willen dat haar land dezelfde kant op gaat als Spanje, die klaar staat om 'de volgende' te zijn Italië' in de context van het virus.

De Spanjaarden bevinden zich in een staat van lockdown, waarbij het dodental als gevolg van het virus nu de grens van 1,000 overschrijdt. Erger nog: de cijfers zullen steeds verder stijgen...

Vrijdag telde Spanje 19,980 gevallen (35% in de regio Madrid en 16% in Catalonië). Er wordt aangenomen dat het land ongeveer een week achterloopt op Italië, het zwaarst getroffen land ter wereld.

Het personeel in zowel Italië als Spanje eist nu meer beschermingsmiddelen. Dit heeft zeker bijgedragen aan de commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides bedrijven in de hele EU aansporen om apparatuur voor gezondheidswerkers te vervaardigen.

“We roepen alle bedrijven, groot of klein, op om zich aan te sluiten bij de inspanningen om #COVID19-gezondheidswerkers de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om levens te redden. Een geest van solidariteit is nu belangrijker dan ooit”, schreef Kyriakides in een tweet.

Wat dan?

Als het om een ​​Covid-19-vaccin gaat, houd dan als het ware je adem niet in. MEP en EAPM zijn standvastig Peter Liese zei de afgelopen dagen dat er “geen scenario bestaat dat alle Europeanen zullen worden gevaccineerd” in de komende acht maanden, zelfs als er tegen die tijd een vaccin tegen het coronavirus op de markt komt.

Liese vertrouwt onmiddellijk op het vinden van therapieën, en er rust een “enorme verantwoordelijkheid” op zowel het Europees Geneesmiddelenbureau als de Europese medische gemeenschap om gegevens te bundelen en te zien welke medicijnen werken, voegde hij eraan toe.

Wat de economie betreft, belaagde de Spaanse premier Pedro Sanchez heeft opgeroepen tot een EU-Marshallplan om de verspreiding van Covid-19 te bestrijden en de economie weer op te bouwen. Hij zei: “We leveren een buitengewone begrotingsinspanning, maar het is belangrijk dat dit niet alleen op nationaal niveau gebeurt.”

Het is bemoedigend dat de Commissie een “algemene ontsnappingsclausule” heeft geactiveerd met betrekking tot de regels van de eurozone inzake begrotingsdiscipline.

Voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag (20 maart): “Dit is nieuw en nog nooit eerder gedaan”, en riep de ministers van Financiën van het blok op om het besluit snel goed te keuren.

Er zijn al verschillende financiële plannen, plannen en steunmaatregelen in de maak Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Portugal. Dit heeft er echter niet voor gezorgd dat de Aziatische financiële markten door de grond zakten, ondanks de president Donald Trump proberen een pakketje door de senaat te krijgen in de Verenigde Staten.

En tot slot, terug in Italië, premier Giuseppe Conte heeft aangekondigd dat alle “niet-essentiële” fabrieken in het land moeten sluiten. De logica is: “We vertragen de productieve motor van het land, maar we stoppen hem niet.”

Supermarkten, apotheken, banken, postkantoren en openbaar vervoer blijven open.

Net als de EAPM-conferentie, dus hier is dat link weer. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending