Verbind je met ons

Veetransporten

Boerderijdieren lijden aan de EU-grenzen als gevolg van #Coronavirus-respons, zegt Compassion in World Farming

DELEN:

gepubliceerd

on

Met meer dan 35 NGO's voor dierenwelzijn stuurde Compassion in World Farming een brief aan EU-leiders, met het verzoek hun reactie op COVID-19 aan te passen, aangezien lange vertragingen aan de grens tot dierenleed leiden. We hebben de EU opgeroepen het vervoer van landbouwhuisdieren naar niet-EU-landen en reizen van meer dan acht uur te verbieden.

Compassion in World Farming is bezorgd dat de EU-Commissie in de nieuwe EU-richtlijnen voor grensbeheer, die deze week zijn gepubliceerd, erop staat dat het vervoer van levende dieren tussen EU-landen moet worden voortgezet. Deze richtlijnen gaan voorbij aan de ernstige problemen die worden opgelegd voor de gezondheid en het welzijn van vervoerde landbouwhuisdieren, met name die welke worden vervoerd tussen EU- en niet-EU-landen.

Voertuigen met landbouwhuisdieren worden de toegang tot Kroatië geweigerd. Aan de grens tussen Litouwen en Polen staan ​​files van 40 km en aan de Duitse kant van de grens met Polen van 65 km, wat leidt tot wachttijden van 18 uur. Voertuigen met boerderijdieren raken ook verstrikt in zeer lange wachtrijen bij de uitgang tussen Bulgarije en Turkije - chauffeurs die boerderijdieren vervoerden, meldden aan Animals 'Angels dat ze drie uur nodig hadden om 300 m de grens in te rijden.

Wachtrijen aan de grens verhinderen dat medische benodigdheden en gezondheidswerkers doorkomen. Het is nog minder waarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om het welzijn van dieren die in deze wachtrijen zijn opgesloten, in het oog te houden.

Bovendien is er een reëel risico dat landen hun grenzen sluiten zonder over infrastructuur te beschikken om in de behoeften van de vervoerde dieren te voorzien en te voorzien in wat de EU-wetgeving vereist, zoals voedsel, water en rustplaatsen.

Peter Stevenson, hoofdbeleidsadviseur van Compassion in World Farming: “Vanwege de toegenomen vertragingen bij de grenscontrole als gevolg van COVID-19, kan het transport van boerderijdieren in veel gevallen niet worden uitgevoerd op een manier die in overeenstemming is met de EU-wetgeving. De EU-transportverordening vereist dat dieren zonder vertraging naar de plaats van bestemming worden vervoerd en dat tijdens de reis in de behoeften van de dieren wordt voorzien. Het is onverantwoord en onmenselijk om het vervoer van dieren onder dergelijke omstandigheden aan te houden, en het is in strijd met het EU-verdrag, dat bepaalt dat in de EU-wetgeving en -beleid ten volle rekening moet worden gehouden met dierenwelzijn. "

Mededogen in het hoofd van het EU-kantoor van World Farming, Olga Kikou, zei: “De handel in levende dieren bedreigt niet alleen de gezondheid en het welzijn van de dieren, maar ook onze gezondheid. De chauffeurs, dierenverzorgers, dierenartsen, ambtenaren en hun families kunnen gemakkelijk besmet raken. In tegenstelling tot anderen die de EU binnenkomen en verlaten, hoeven ze niet in quarantaine te zijn. We brengen henzelf en onszelf in gevaar. We worden geconfronteerd met nooit eerder geziene maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, aangezien een toenemend aantal Europese landen op slot gaat. Desalniettemin staan ​​we toe dat levende dieren overal worden vervoerd, terwijl de gezondheidsautoriteiten mensen aanraden thuis te blijven. Dit is een dubbele standaard! De handel in levende dieren kan niet worden beschouwd als een cruciale sector die essentiële diensten aan de samenleving levert. Deze absurditeit moet stoppen! '

advertentie

Al meer dan 50 jaar Compassie in de wereldlandbouw heeft campagne gevoerd voor dierenwelzijn op de boerderij en duurzame voeding en landbouw. We hebben meer dan een miljoen supporters en vertegenwoordigingen in elf Europese landen, de VS, China en Zuid-Afrika.

De tekst van de brief vind je hier. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending