Verbind je met ons

coronavirus

#Coronavirus – Maskers over de grenzen heen leveren: de interne markt van de EU ter bescherming van de gezondheid van burgers

DELEN:

gepubliceerd

on

©Tina7si/Adobe StockBinnen de interne markt zullen groene banen worden gegarandeerd, met name voor medische en beschermende uitrusting © Tina7si/Adobe Stock

De continue aanvoer van essentiële goederen en vitale medische en beschermende uitrusting binnen de eengemaakte markt is essentieel om de COVID-19-crisis aan te pakken. De voorzitters van de Commissie interne markt en consumentenbescherming van het Parlement, Petra De Sutter (Groenen/ALE, BE), en Vervoerscommissie, Karima Delli (Groenen/ALE, FR), verheugd over het snelle besluit van vandaag van de ministers van Transport van de EU om bevoorradingsroutes via groene rijstroken te ondersteunen (waarbij voorrang wordt gegeven aan het vervoer van essentiële goederen zoals voedsel en vitale medische en beschermende uitrusting), zoals voorgesteld door de leden van het Europees Parlement en de Commissie . Het doel van de nieuwe en dringende COVID-19-maatregelen is de gezondheid te beschermen en goederen en essentiële diensten beschikbaar te houden binnen de interne markt van de EU.

“Het volledig sluiten van grenzen lijkt misschien de veiligste manier om onze burgers te beschermen, maar we zijn allemaal afhankelijk van invoer uit andere lidstaten om onze bevoorrading ononderbroken te houden. Door een onbelemmerd transport van essentiële goederen zoals voedsel te garanderen en een ononderbroken aanvoer van vitale medische en beschermende uitrusting te garanderen, wordt ervoor gezorgd dat deze crisis geen catastrofe wordt. We vertrouwen en zijn van elkaar afhankelijk als het gaat om onze volksgezondheid”, aldus de voorzitter van de commissie interne markt.

“Het installeren van zogenaamde 'green lanes' – vooral voor medische en beschermende uitrusting – is de komende dagen en weken van het allergrootste belang”, benadrukte De Sutter, verwijzend naar de toezegging van de lidstaten over de levering van medische apparatuur.

De voorzitter van de Transportcommissie, Karima Delli, zei dat een soepele grensovergang en coördinatie tussen de lidstaten essentieel zullen zijn om deze crisis te boven te komen. “We moeten manieren vinden om onze transportsystemen draaiende te houden en wachtrijen te verminderen om tijd en geld te besparen. We staan ​​klaar om samen en snel op te treden en we staan ​​achter de chauffeurs en de hele transportsector die onvermoeibaar werkt om de goederenstroom tijdens deze crisis in stand te houden”, aldus Delli.

“Er is dringend behoefte aan maatregelen om een ​​einde te maken aan spookvluchten. Luchtvaartmaatschappijen moeten garanties krijgen op toekomstige slots. Dit is de enige manier om lege vluchten in de EU te voorkomen”, concludeerde ze.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending