Verbind je met ons

EU

COVID-19: Commissie is ingenomen met de steun van de lidstaten om verkeersverstoringen in de EU tot een minimum te beperken

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Transport van de EU, die gisteren bijeenkwamen tijdens een informele videoconferentie, herhaalden hun steun aan de EU Richtsnoeren van de Commissie inzake grensmaatregelen een soepele stroom van essentiële goederen te garanderen en een gecoördineerde aanpak te handhaven. De lijst met door de Commissie gepresenteerde acties omvat onder meer het vrije verkeer van werknemers in de transportsector, 'groene corridors' - prioritaire rijstroken voor vrachtvervoer, flexibiliteit in de regels inzake rij- en rusttijden, en voorafgaande kennisgeving van maatregelen aan de Commissie.

Op 17 maart hadden de EU-leiders al hun steun uitgesproken voor maatregelen die gericht zijn op het beschermen van de goede werking van de interne markt, vooral voor essentiële goederen, en het minimaliseren van verstoringen. De steun die voor deze richtsnoeren wordt uitgesproken, zal maatregelen vergemakkelijken die ervoor zorgen dat de goederenstroom in de EU blijft voortduren.

Transportcommissaris Adina Vălean zei: “Het is tijd voor concrete maatregelen en sterke coördinatie tussen de lidstaten en we zijn overeengekomen om nationale contactpunten aan te wijzen voor betere coördinatie. Ik heb gevraagd dat er essentiële 'groene corridors' worden aangelegd om het vrije verkeer van goederen en mensen die de grens over moeten, te behouden. Ik heb het belang van de bescherming van transportarbeiders benadrukt. Ik heb alle steun van de Commissie aangeboden op het gebied van het regelgevingskader en de financiële instrumenten om de transportsector, die de afgelopen dagen zwaar getroffen is, te helpen herstellen. We zullen bijvoorbeeld flexibel zijn, zodat geen enkele begunstigde van de Connecting Europe Facility (CEF) wordt gestraft vanwege vertragingen als gevolg van de crisis. Ik waardeer zeer de inzet van de ministers van Transport die vandaag blijk hebben gegeven van de toepassing van het solidariteitsbeginsel.”

Meer informatie is online.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending