Verbind je met ons

coronavirus

#Sweden lanceert #Coronavirus-crisispakket ter waarde van meer dan $ 30 miljard

DELEN:

gepubliceerd

on

De Zweedse regering heeft vandaag (16 maart) een pakket maatregelen gepresenteerd ter waarde van meer dan 300 miljard Zweedse kronen ($ 30.94 miljard) (£ 25.19 miljard) ter ondersteuning van de economie in het licht van de coronaviruspandemie, schrijf Niklas Pollard en Simon Johnson. 

Het pakket omvatte maatregelen zoals de centrale overheid die de volledige kosten van ziekteverlof van bedrijven tot en met de maanden april en mei voor haar rekening neemt, evenals de kosten van tijdelijke ontslagen als gevolg van de crisis.

Op zondag (15 maart) kondigde luchtvaartmaatschappij SAS, die gedeeltelijk in handen is van de staat, aan dat ze tijdelijk tot 90% van haar personeel zal ontslaan.

De grootste kostenpost komt van het feit dat bedrijven het betalen van belasting en btw voor maximaal een jaar kunnen uitstellen - met terugwerkende kracht tot begin 2020 - waarvan minister van Financiën Magdalena Andersson zei dat het op korte termijn wel 300 miljard kronen zou kunnen kosten.

'Dit is een volkomen unieke situatie voor de Zweedse economie', zei Andersson op een persconferentie.

"We willen dat deze beslissing betekent dat zoveel mogelijk bedrijven door deze crisis heen komen, zodat we Zweedse bedrijven en Zweedse banen kunnen beschermen."

Andersson zei dat Zweden in een sterke positie verkeerde om de financiële kosten van de uitbraak te dragen met sterke overheidsfinanciën en de laagste staatsschuld sinds eind jaren zeventig.

Zweden heeft al extra geld aangekondigd voor lokale autoriteiten om de uitbraak van het coronavirus te helpen bestrijden, terwijl de centrale bank via het banksysteem tot 500 miljard Zweedse kronen heeft verstrekt aan bedrijven.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending