Verbind je met ons

Kanker

Europe's Beating Cancer Plan – #EITHealth deelt vijf redenen om optimistisch te zijn over de huidige kankerinnovatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Bij de start van de EU-brede openbare raadpleging over het Europees kankerbestrijdingsplan op 4 februari 2020 zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat naar schatting 40% van alle vormen van kanker voorkomen kan worden als we in de praktijk brengen wat we hebben geleerd van decennia aan onderzoek, gegevens en innovatie op het gebied van ziekten.

Tijdens hetzelfde evenement benadrukte gezondheidscommissaris Stella Kyriakides dat het kankerbestrijdingsplan elke belangrijke fase van de ziekte moet aanpakken – van preventie en diagnose, behandeling, leven als overlevende tot palliatieve zorg, evenals onderzoek en innovatie. Een van de manieren waarop wetenschappers en medische clinici samenwerken in de strijd tegen kanker, is door een Common Health Data Space op te zetten. In deze sleutelinfrastructuur kunnen beide klinische en onderzoeksgegevens opslaan en toegang krijgen tot onderzoek dat door andere wetenschappers is bijgedragen.

Deze bundeling van middelen in heel Europa met behulp van big data is een primaire focus van EIT Gezondheid, wiens door de EU gesteunde missie is om Europese burgers in staat te stellen langer en gezonder te leven. Als gevolg hiervan ontwikkelt het actief patiëntgerichte innovaties die gericht zijn op het verbeteren van de preventie, detectie en behandeling van kanker. Door toonaangevende organisaties uit de wereld van het bedrijfsleven, onderzoek, onderwijs en gezondheidszorg met elkaar te verbinden en door financiering en ondersteuning te bieden voor de meest veelbelovende, geavanceerde oplossingen, speelt EIT Health een cruciale rol bij het brengen van innovaties op het gebied van kanker naar de patiënten die ze nodig hebben.

These innovations range from a blood-based prostate cancer test that predicts the risk for aggressive prostate cancer to a potential new novel cancer treatment that selectively targets a protein shared only by cancer cells, therefore avoiding any effect on healthy tissue. Stella Kyriakides added that at the heart of the plan must be a focus on innovations that are accessible – stressing that “innovation is pointless unless it’s available to patients”. EIT Health is committed to helping life-changing ideas overcome barriers to get to market and become accessible to patients.

Ze vinden het ook van cruciaal belang dat innovatie patiëntgericht is en dat patiënten bij het proces worden betrokken. EIT Health CEO Jan-Philipp Beck merkt op: “Patiëntgerichte innovatie is de sleutel tot de ontwikkeling van baanbrekende oplossingen om ons te wapenen in de strijd tegen kanker. Wij zijn van mening dat we door onze krachten in heel Europa te bundelen en grensoverschrijdend samen te werken, een punt kunnen bereiken waarop we de impact van kanker op patiënten en gezondheidszorgsystemen kunnen verminderen door middel van een eerdere en nauwkeurigere diagnose, snellere en effectievere behandeling en betere ondersteuning voor mensen met kanker.”

Ze vinden het ook van cruciaal belang dat innovatie patiëntgericht is en dat patiënten bij het proces worden betrokken. EIT Health CEO Jan-Philipp Beck merkt op: “Patiëntgerichte innovatie is de sleutel tot de ontwikkeling van baanbrekende oplossingen om ons te wapenen in de strijd tegen kanker. Wij zijn van mening dat we door onze krachten in heel Europa te bundelen en grensoverschrijdend samen te werken, een punt kunnen bereiken waarop we de impact van kanker op patiënten en gezondheidszorgsystemen kunnen verminderen door middel van een eerdere en nauwkeurigere diagnose, snellere en effectievere behandeling en betere ondersteuning voor mensen met kanker.”

Ter gelegenheid van de lancering van het kankerbestrijdingsplan van de EU deelt EIT Health vijf redenen om optimistisch te zijn over de resultaten van samenwerking op het gebied van kankerinnovatie:

advertentie
  1. Kunstmatige intelligentie transformeert de diagnose

Er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt in het gebruik van AI om kankers te diagnosticeren en te beoordelen, wat het potentieel heeft om de opsporing en behandeling van de ziekte te verbeteren. Het is bewezen dat het EIT Health-project, OncoWatch, een AI-systeem, gelijkwaardig is aan experts op het gebied van de diagnose van prostaatkanker. In een studie gepubliceerd in The Lancet Oncology was het vergelijkbaar met internationale, toonaangevende uropathologen bij het bepalen van de Gleason-score, de belangrijkste prognostische marker voor prostaatkanker.

OncoWatch heeft daarom het potentieel om de werklast van uropathologen aanzienlijk te verminderen, waardoor ze zich kunnen concentreren op de moeilijkste gevallen en tegelijkertijd als vangnet kunnen dienen om de standaardisatie van diagnoses te verbeteren. Het heeft ook het potentieel om de diagnostiek van prostaatkanker te versnellen en de kosten voor gezondheidszorg te verlagen. Een eerste CE-gemarkeerd product van OncoWatch zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in Europa gelanceerd worden.

  1. Een veelbelovende nieuwe kankertherapie start klinische proeven bij mensen

Peptomyc, een door EIT Health ondersteunde start-up, leidt wereldwijd gerenommeerd onderzoek naar een innovatieve nieuwe therapie die de potentie heeft om de behandeling van kanker voor patiënten met veel verschillende soorten kanker te transformeren. Hun onderzoek naar het remmen van een eiwit genaamd Myc, dat een belangrijke rol speelt bij de overleving en proliferatie van kankercellen, toonde aan dat het niet alleen haalbaar was om het te remmen, maar dat het daardoor ook een therapeutisch effect heeft tegen kanker zonder gezond weefsel te beschadigen.

Peptomyc voltooit nu de industriële productie van hun medicijn en is van plan om in 2020 klinische proeven bij patiënten te starten. Hun onderzoek heeft sindsdien de weg geëffend voor veel meer groepen over de hele wereld die nu hun eigen Myc-remmers ontwikkelen.

  1. Een nieuwe bloedtest verbetert de detectie van prostaatkanker, zodat de diagnose eerder kan worden gesteld 

Het door EIT Health ondersteunde project, Stockholm3, is een bloedtest die vijf eiwitmarkers en meer dan 100 genetische markers analyseert, samen met klinische gegevens, om het risico op agressieve prostaatkanker nauwkeurig te voorspellen en een informatieve indicatie te geven of een biopsie nodig is. Het wordt momenteel gebruikt in de klinische praktijk in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken en wordt momenteel verder uitgebreid in Europa en de rest van de wereld.

Stockholm3 zou mogelijk de huidige PSA-test kunnen vervangen of aanvullen, die onbetrouwbaar kan zijn, wat betekent dat agressieve vormen van prostaatkanker onopgemerkt kunnen blijven, waardoor de kans op een effectieve vroege behandeling wordt gemist. ,

De lancering van Stockholm3 in andere markten biedt de mogelijkheid om het aantal mannen dat onnodig biopsie en behandeling ondergaat te verminderen en agressieve vormen van kanker eerder te identificeren, waardoor de overlevingskansen toenemen en de kosten voor gezondheidszorg dalen.

  1. We gebruiken gegevens om meer te weten te komen over de reacties van patiënten op nieuwe en opkomende immunotherapieën

Immunotherapie is een revolutionaire benadering van de behandeling van kanker die uw immuunsysteem helpt kanker te bestrijden, maar gezondheidswerkers begrijpen nog steeds niet waarom sommige patiënten er wel op reageren en andere niet.

I4PCM is een door EIT Health ondersteund project dat verschillende kankerzorgcentra in de EU verenigt in een poging om de manier waarop ze gegevens delen te verbeteren en zo gepersonaliseerde zorg te verbeteren. Het project lanceerde een centrale database of "Virtual European Cancer Institute" met collectieve informatie van de centra over klinisch onderzoek en de reacties van patiënten op deze nieuwe immunotherapieën.

Door de krachten te bundelen om informatie uit hun klinische, omgevings-, genomische, beeldvormings- en immuunbiologische databases te bundelen, zal het delen van gegevens helpen om de benadering van kankeronderzoek door clinici en onderzoekers te transformeren, waardoor een beter begrip van de reacties op immunotherapie mogelijk wordt dan enig enkel centrum zou kunnen. op zich bereiken.

  1. Er worden nieuwe, niet-invasieve tests ontwikkeld voor vroegtijdige interventie bij de derde meest voorkomende vorm van kanker 

Colorectale kanker (CRC) is de derde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en de tweede meest voorkomende bij vrouwen, met jaarlijks 450,000 nieuwe patiënten in Europa. Zelfs na succesvolle tumorbehandeling zal 50% van de patiënten colorectale levermetastasen (CRLM) ontwikkelen, een ernstige en vaak fatale aandoening.

COLO-MET ontwikkelt een niet-invasieve en kosteneffectieve urinetest, die in combinatie met de bloedtest CRLM specifiek kan detecteren, waardoor vroegtijdige interventie van darmkanker en eerdere behandeling mogelijk is.

OncoWatch heeft daarom het potentieel om de werklast van uropathologen aanzienlijk te verminderen, waardoor ze zich kunnen concentreren op de moeilijkste gevallen en tegelijkertijd als vangnet kunnen dienen om de standaardisatie van diagnoses te verbeteren. Het heeft ook het potentieel om de diagnostiek van prostaatkanker te versnellen en de kosten voor gezondheidszorg te verlagen. Een eerste CE-gemarkeerd product van OncoWatch zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in Europa gelanceerd worden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending