Verbind je met ons

coronavirus

#Coronaviruscrisis: 'De Commissie zal alle middelen waarover zij beschikt gebruiken om ervoor te zorgen dat de Europese economie de storm doorstaat'

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de videoconferentie zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Laat ik heel duidelijk zijn: de Commissie werkt op beide fronten voluit.

 • De Europese Commissie zal in een dagelijkse telefoonconferentie met de ministers van Volksgezondheid en de ministers van Binnenlandse Zaken de noodzakelijke maatregelen coördineren.
 • Ten tweede zal de Commissie een team van epidemiologen en virologen uit verschillende lidstaten samenstellen om ons richtlijnen op Europees niveau te geven.
 • De Europese Commissie maakt nu de balans op van de beschikbare beschermingsmiddelen en ademhalingsapparatuur, evenals hun productie- en distributiecapaciteit. Die zijn cruciaal voor de hele zorgsector.
 • Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zullen we het Europese initiatief versterken om gericht onderzoek naar het coronavirus te financieren.
 • We hebben 140 miljoen euro aan publieke en private financiering gemobiliseerd voor veelbelovend onderzoek op het gebied van vaccins, diagnose en behandeling.

Op economisch vlak:

Eerst en vooral moeten we handelen op macro-economisch niveau. We zullen alle middelen waarover we beschikken gebruiken om ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm doorstaat. Dit vereist coördinatie tussen de lidstaten, de Commissie en de ECB. Ik ben getroost dat leiders hebben opgeroepen tot een dergelijke gecoördineerde strategie.

De Commissie zal zonder uitstel haar volledige rol spelen. Ik werk aan de volgende maatregelen om de lidstaten te ondersteunen bij hun inspanningen:

 • Wij zullen ervoor zorgen dat staatssteun terecht kan komen bij bedrijven die deze nodig hebben;
 • In de tweede plaats zullen wij ten volle gebruik maken van de flexibiliteit die het Stabiliteits- en Groeipact biedt;

Maandag (16 maart) zal ik met concrete ideeën komen voor de Eurogroep. Op beide fronten zullen we dus zeer snel de spelregels voor de lidstaten verduidelijken.

advertentie

Ten slotte zal ik een “Corona Response Investment Initiative” naar voren brengen, gericht op:

 • De gezondheidszorgsystemen;
 • MKB;
 • arbeidsmarkten, en;
 • en andere kwetsbare delen van onze economieën.

“De investering zal aanzienlijk zijn en snel €25 miljard bereiken. Om dit te realiseren zal ik deze week aan de Raad en het Parlement voorstellen om €7.5 miljard aan investeringsliquiditeit vrij te maken. Ik zal een Task Force oprichten om met de lidstaten samen te werken om ervoor te zorgen dat het geld begint de komende weken te stromen.

“Vandaag markeert een belangrijke stap in een gecoördineerd antwoord waar de 27 staatshoofden en regeringsleiders, de voorzitter van de Europese Raad en de Commissie op hebben aangedrongen. Nu is het tijd voor actie."

Corona Response Investment Initiative – hoe gaat het werken?

Om snel 25 miljard euro aan Europese overheidsinvesteringen te kunnen besteden aan de gevolgen van de coronacrisis, zal de Commissie voorstellen om dit jaar afstand te doen van haar verplichting om terugbetaling te verzoeken van niet-uitgegeven voorfinanciering van Europese structuur- en investeringsfondsen die momenteel in handen zijn van de lidstaten. staten.

De lidstaten zullen deze bedragen moeten gebruiken om hun investeringen in het kader van de structuurfondsen te versnellen. Zij zullen dit gebruiken voor de nationale medefinanciering die zij normaal gesproken zelf hadden moeten verstrekken om de volgende tranches van hun structuurfondsenveloppen te ontvangen. Gezien de gemiddelde medefinancieringspercentages in de lidstaten zal de 7.5 miljard euro aanleiding kunnen geven tot het vrijmaken en gebruiken van zo'n 17.5 tot 18 miljard euro aan structurele financiering in de hele EU.

Dit voorstel kan worden geïmplementeerd via een wijziging van de gemeenschappelijke bepalingenverordening voor de structuurfondsen. De Commissie zal dit voorstel deze week aan de Raad en het Parlement voorleggen. De nationale operationele programma's zouden dan waar nodig worden aangepast om de financiering te kanaliseren naar gebieden als werkmaatregelen voor de korte termijn, de gezondheidszorg, arbeidsmarktmaatregelen en sectoren die door de huidige omstandigheden bijzonder getroffen worden.

Meer informatie

Website over de aanpak van het coronavirus

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending