Verbind je met ons

EU

Een Europa verdeeld over #Iran

DELEN:

gepubliceerd

on

Er broeit een schisma in de fundamenten van ons Europese DNA. De Financial Action Task Force (FATF), een in Parijs gevestigd initiatief van de G7 om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, heeft formeel de destabiliserende begrotingsacties van Iran veroordeeld, die terreur en chaos in het hele Midden-Oosten hebben verspreid. 

Maar aan de andere kant bestaat er het Instrument ter Ondersteuning van Handelsuitwisselingen (INSTEX), opgericht door de Europese Unie om de Amerikaanse economische sancties tegen de handel met Iran te omzeilen. INSTEX, dat in feite bestaat uit de FATF-leden Finland, België, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden, heeft momenteel de eerste transacties in behandeling. De hypocrisie benadrukt de snelle nadering van een enorme splitsing van de EU-landen, zowel intern als met gevolgen voor het blok als geheel.

Gefluister van ontevredenheid verspreidt zich al in Groot-Brittannië, kennelijk door de openlijke veroordeling van het regime door Dominic Raab, wat erop duidt dat er een hardere aanpak van de Iran-kwestie op komst is. Hoewel Groot-Brittannië geen lid meer is van de Unie, blijven ze momenteel verweven met zowel het JCPOA als de FATF en vormen ze een klinkende stem van de rede in elementen van het buitenlands beleid

Europa is verscheurd.

Wat bijdraagt ​​aan de chaotische pot is de openstaande kwestie van de JCPOA. Europeanen zitten gevangen in een onverzettelijke stroom tussen het onder druk zetten van Iran om de deal niet te schenden en het nog steeds proberen te redden.

Terwijl Iran op flagrante wijze zijn verplichtingen jegens de internationale gemeenschap blijft schenden, door middel van terrorismefinanciering, het witwassen van geld en nucleaire ontwikkeling, is het duidelijker dan ooit dat de tegenstrijdige aanpak van de EU onbewuste schade toebrengt aan de regio. Ze geven met de ene hand en nemen met de andere. Ondertussen verwierp het hoofd van de Iraanse centrale bank het besluit van de FATF en verzekerde het land dat dit geen impact zal hebben op de buitenlandse handel van Iran of zijn financiële stabiliteit. Europa moet het rechtvaardige pad volgen. De VS hebben het voortouw genomen met economische sancties, kennelijk de enige effectieve optie voor de schurkenstaat.

En toch gaan de argumenten tegen sancties door in de nasleep van de uitbraak van het Iraanse coronavirus, terwijl het regime de VS de schuld geeft van zijn eigen ontoereikende reactie. Dit is een zwakke verdediging. Zelfs onder maximale druk hebben de VS een vergunning verleend om bepaalde humanitaire handelstransacties met de door Iran gesanctioneerde centrale bank mogelijk te maken. Bovendien wordt de hulp van de EU in Iran gekanaliseerd via twee internationale niet-gouvernementele organisaties (INGO's), het Internationale Comité van het Rode Kruis en een VN-agentschap dat BAFIA ondersteunt bij het bieden van een basispakket aan hulp aan de meest kwetsbare mensen.

advertentie

Europa staat opnieuw op een kruispunt, omgeven door een massa verwarring, propaganda en paniek.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending